Kevesebb húst ennénk, ha több növényi alapú étel lenne az étlapokon egy kutatás szerint
Arról már többször írtunk, hogy a hústermelés a klímaválság egyik legfőbb mozgatórugója. Így az utóbbi mérséklése érdekében a húsfogyasztást is csökkenteni kellene, ráadásul jelentősen. A húsevés, különösen a vörös húsok túlzott fogyasztása nemcsak a környezetünkre, hanem egészségünkre is káros lehet, hiszen ez összefüggésben áll szív- és más betegségek kialakulásával. Viszont a legtöbb ember képtelen lemondani a húsokról, ezért a húsfogyasztás visszaszorítása nagy kihívásnak tűnik. Nem csoda, hogy a tudósok folyamatosan kutatásokat végeznek arról, hogyan lehetne elősegíteni ezt a folyamatot.
Most az International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity folyóiratban jelent meg egy új tanulmány, amely megállapította, hogy
A Guardian által ismertetett kutatás három kísérletből állt. Mindegyik során arra jutottak a kutatók, hogy ha az emberek több növényi alapú, mint ahány húsétel közül választhatnak, akkor többen döntenek előbbiek mellett.
Az első kutatásban 2200 brit felnőtt vett részt. A kísérletben a résztvevők négy különböző étel közül választhattak, amiből három húsos fogás volt. Az eredmények alapján a megkérdezetteknek csupán 12 százaléka választotta a növényi alapú fogásokat.
Hasonló végkimenetele volt az Oxfordi Egyetem étkezdéjében elvégzett kutatásnak, ahol a főként húsalapú étlapot lecserélték döntően növényi alapúra. A harmadik kísérletet pedig munkahelyi étkezdékben végezték el. A tíz vizsgált menzán 5 százalékkal többen vettek növényi alapú ételeket, miután több lett a választék az ilyen jellegű fogásokból, és kevesebb a húsos ételekből.
- véli a kutatás vezetője, Rachel Pechey, az Oxfordi Egyetem munkatársa.
Mint mondta, a húsevés társadalmi és kulturális beágyazottsága erős, ezért az emberek hajlamosak inkább a húsos ételeket választani. Ha csak egy vegetáriánus étel van az étlapon, akkor azt úgy fogjuk fel, hogy az a vegetáriánusoknak való. Ha viszont több ilyen ételt is kínálnak nekünk, akkor azt gondolhatjuk, azért van ennyi, mert erre van kereslet - tehát mások is ilyeneket esznek.
Tim Lord, a Tony Blair Institute for Global Change nonprofit szervezet munkatársa szerint ilyen módon akár 20 százalékkal is csökkenteni lehetne a húsevést az Egyesült Királyságban. Feltéve, hogy széles körben alkalmaznák és el is terjedne a társadalomban. Erre egyébként az ország klímaváltozási bizottsága szerint 2035-ig szükség is lenne. Októberben a brit kormány közzétett egy tanulmányt arról, hogy hogyan lehetne csökkenteni a húsfogyasztást és mérsékelni a repülőutak számát. De néhány órán belül vissza is vonták, mondván, semmiféleképpen nem szeretnék korlátozni a fogyasztók szabadságát. Ugyanakkor a 2021-ben közzétett nemzeti élelmiszer-stratégiában a síkra szálltak a húsfogyasztás jelentős csökkentése mellett.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!