Kapeller Zoltán Oszkár: A magasabb színvonalon feldolgozott termékek előállításában látom a bővülési lehetőséget
Szotyi, olaj, pattogatott kukorica, mézes tea. Nap mint nap fogyasztjuk őket anélkül, hogy belegondolnánk, mennyit kell dolgozni azért valakinek, hogy ezek a termékek az otthonunkba kerüljenek. Kapeller Zoltán Oszkár és emberei óriási földterületeken dolgoznak azért, hogy ezek a finomságok ne hiányozzanak asztalainkról.
A családi gazdaságban, több mint 20 éve foglalkoznak olyan ipari növények termesztésével, mint a napraforgó, a kukorica, a búza, az őszi árpa, vagy a szója és mindemellett méhészettel is. Jelenleg közel 300 hektár földterületen dolgoznak, ennek 80-90 százaléka saját tulajdonuk, és általában ketten, hárman művelik.
Ez a családi gazdaság nagyon lassan indult, nagyon kevés földdel kezdtek neki. 2015 óta viszont jelentős növekedést sikerült elérniük, mind a saját és bérelt földterületet, mind pedig a gépparkot illetően. A sikerhez vezető útról és a jővőbeli tervekről kérdeztük!
- Önöknek így ideális választás volt az Agrár Széchenyi Kártya.
- Igen, felvettem az Agrár Széchenyi Kártyát, ami egy folyószámlahitel. Ez tökéletesen illett a vállalkozásomhoz. A célom az volt vele, hogy biztosítsam a családi gazdaság likviditását. Ez egy nagyon jó lehetőség, amit én kihasználtam. Bármilyen anyagbeszerzés esetében ez óriási szabadságot ad nekem. Tulajdonképpen a választás szabadságát biztosítja számomra.
- És most, hogy megvan ez a szabadság, mihez fog kezdeni vele?
- A gazdaságom függetlenségét szeretném biztosítani elsősorban, hogy ne kelljen másokra támaszkodni a feldolgozott termékek előállítása során. A szárító- és aratógépek vásárlásában, illetve a magasabb színvonalon feldolgozott termékek előállításában látom a bővülési lehetőséget.
VIDEÓ: Kapeller Zoltán Oszkár - mezőgazdász