News here
hirdetés

JÖVŐ

Felszívja a levegőt szennyező anyagokat a forgalmas utaknál egy „szupernövény”

Egy méternyi vaskoslevelű madárbirs-bokor nagyjából annyi levegőbe kerülő káros anyagot képes elnyelni egy hét alatt, amennyit egy autó 800 km alatt kibocsát.

Link másolása

hirdetés

A vaskoslevelű madárbirs hasznos fegyver lehet a légszennyezettség visszaszorításában, mivel jelentős mennyiségben képes magába szívni a szennyezőanyagokat - írja az Independent.

A brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) tudósai több sövény növény hatékonyságát vizsgálták meg a szennyezőanyagok elnyelésében, összehasonlítva a külféle cserjékével, mint például a galagonya, a nyugati vörös cédrus vagy a madárbirs.

Megállapították, hogy

a vaskoslevelű madárbirs legalább 20 százalékkal hatékonyabban szívja fel a forgalmas utaknál lévő szennyezettséget a többi cserjéhez képest. Igaz, a csendesebb utcákon nem tapasztalták ezt a különbséget. A szakértők szerint egy méternyi vaskoslevelű madárbirs-bokor nagyjából annyi levegőbe kerülő káros anyagot képes elnyelni egy hét alatt, amennyit egy autó 800 km alatt kibocsát.

Dr. Tijana Blanusa vezető kutató szerint érdemes lenne a forgalmas utak mentén több ilyen növényt ültetni, főleg a légszennyezettség "forró pontjain", míg máshol vegyesen lehet ültetni a különböző cserjéket.

Egy, az RHS által végzett felmérés szerint a 2056 főből álló résztvevők egyharmadát érinti a légszennyezettség, de csak 6 százalukék tesz lépéseket saját környezetében ennek enyhítésére. A társaság célja az, hogy tudatosítsa az emberekben azt, hogy már a kertészkedéssel is sokat tehetnek a környezetvédelemért. Kutatásaikkal igyekeznek segíteni abban, hogy melyek azok a növények, amelyek hasznosak lehetnek a légszennyezettség csökkentésében, azt remélve, hogy többen ültetnek majd ilyeneket a jó cél érdekében.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

hirdetés

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

hirdetés

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Senki nem érti, hogy a CIA a miért fektetett egy zsák pénzt a gyapjas mamut feltámasztásába
Miközben a tudósok a kihalt állatok és a tundra megmentésén dolgoznak, a CIA cégét nem annyira a mamutok, hanem a technológia érdekli. De vajon miért?
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

A CIA állítólag közvetetten pénzt fektetett egy gyapjas mamut feltámasztásán dolgozó cégbe, írja a Daily Star.

A Colossal Biosciences a sarkvidéki tundra gyors melegedésének megoldását látja abban, hogy újra ellepjék a környéket a már kihalt óriások. Ebben a vállalkozásban szerzett érdekeltséget az In-Q-Tel, a részben az amerikai hírszerzés által finanszírozott kockázati tőkebefektető.

Az In-Q-Tel állítása szerint

nem annyira a mamutok, mintsem a Colossal DNS-szekvenáló technológiája keltette fel az érdeklődésüket.

A biotechnológiai vállalat már sikerrel szekvenálta az ázsiai elefántok teljes genomját. A végső cél pedig az, hogy 22 hónapra az elefántokba ágyazott mamutembriókat neveljenek, amiket majd a tundrán engednek szabadon.

Ben Lamm vezérigazgató szerint

hirdetés
a Colossal eljárása segíthet más, kihalás szélén álló fajok megmentésében.

Az általuk alkalmazott módszer ugyanis a veszélyeztetett állatok széles skáláján segíthet. Ráadásul a projekt segítségével könnyebben fejleszthetnek vakcinákat és gyógyszereket a fajok számára, mivel ismert lesz a teljes géntérképük.

A CIA érdekeltségébe tartozó In-Q-Tel azonban ennél többre számít a módszertől. A cég blogbejegyzésében azt írja, hogy a technológia segíthet a genetikai anyagok olvasását, írását és szerkesztését, valamint elősegítheti „az etikai és technológiai szabványok meghatározását”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Greta Thunberg: „Az Asperger segít, hogy átlássam az éghajlatváltozás körüli hazugságokat”
Évekig nem volt hajlandó beszélgetni senkivel, most pedig ő áll számtalan megmozdulás élén.

Link másolása

hirdetés

A 19 éves klímaaktivista 15 éves korában szerzett hírnevet, amikor péntekenként a svéd parlament épületénél komolyabb fellépést sürgetett az éghajlatváltozás megfékezéséért.

2018-as iskolai sztrájkja globális mozgalmat indított el. Háromszor jelölték Nobel-békedíjra, volt audiencián a pápánál és szégyentelenül felszólította a világ vezetőit, kezdjenek el tenni valamit a klímaváltozás ellen.

De Greta Thunberg nem biztos, hogy az, akinek először gondolná az ember. Az Elle magazinnak most az aktivista tevékenységéről és az Asperger-szindróma ​hatásairól beszélt.

„A remény cselekvést jelent. Úgy gondolom, hogy újra kell definiálnunk a reményt, mert azt ellenünk használják fel”

– mondta Greta arról, hogy a reménykedés a klímaváltozásban önmagában kevés.

Szerinte nem mondják el az embereknek, hogy mit is jelent valójában a klímavészhelyzet és annak milyen következményei lesznek. Éppen ezért még azt sem veszik tudomásul, hogy egy valódi válságról van szó.

hirdetés
„Az emberek szociális lények és lemásolják a körülöttük élők viselkedését. Ha azt látják, hogy senki nem tesz semmit, ők sem fognak”

– fejtette ki gondolatát arról, miért nem cselekszik érdemben senki és miért tartják őt sokan csak egy dühös tinédzsernek.

Éppen ezért is készült el nemrégiben Climate Book című könyve, amit kijózanító, de lenyűgöző olvasmánynak tart. A kiadvány célja az, hogy az emberek elkezdjenek olvasni a sorok között, maguk találják meg az összefüggéseket és vonják le a saját következtetéseiket.

A közösségi médiáját, ha tehetné, törölné. Ebből a szempontból boomernek (maradinak) vallja magát, pedig több mint 20 millió ember kíváncsi arra, mi történik vele.

„Nem akarok ilyen módon influenszer lenni, ami persze nehéz, ha sok követőd van”

– mondja Greta a közösségi médiáról, ahol kommentelők nevezték már „gonosz manipulatív gyereknek”, „kommunistának”, „szélsőséges kapitalistának”, de az is előfordult, hogy halálos fenyegetést kapott.

Négy évvel ezelőtt senki sem gondolta, még szülei sem, hogy Greta valóban belevág az iskolai sztrájkba.

Aspergert és szelektív mutizmust diagnosztizáltak nála. Öt évig nem beszélt senki mással, csak a szüleivel, a nővérével és a tanárnőjével.

Édesanyja, a svéd operaénekesnő és egykori eurovíziós versenyző, Malena Ernman úgy emlékszik vissza, hogy Greta 11 éves korában minden hirtelen megváltozott:

„Úgy tűnt, leállt mindennel. Abbahagyta a zongorázást. Abbahagyta a nevetést. Abbahagyta a beszédet. És abbahagyta az evést."

Amikor a Parlament előtt ülve felfigyeltek rá, nem volt hozzászokva az embereki kapcsolatokhoz. Volt, hogy eleinte el is menekült, amikor kisebb csoportokban odamentek hozzá.

Greta először 2019-ben beszélt a közösségi médiában az Aspergerről, amit saját „nagy hatalmának” tekintett. Úgy gondolja, ennek köszönhetően bizonyos dolgokat feketén-fehéren lát. Ez pedig meghatározta a klímaválsághoz való hozzáállását.

„Sok baromságon már átlátok. Például amikor ezt mondják: >>Ó, igen, eddig nem tartottuk be a Párizsi Megállapodást, de legalább kis lépéseket teszünk a helyes irányba.<< Lehet, hogy egyesek úgy látják, mintha próbálkoznánk, de én úgy látom, hogy még a minimumtól is messze vagyunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: