hirdetés

JÖVŐ

Feléledhetnek a DNS-ünkbe rég eltemetett vírusok, és komoly betegségeket okozhatnak

Az ősi vírusoknak a legújabb kutatások szerint olyan betegségekhez lehet közük, mint a skizofrénia, az 1-es típusú cukorbetegség, az SM és az ALS.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. március 07.

hirdetés

A vírusok többsége csupán átutazó szervezetünkben. De bizonyos vírusok megtelepedhetnek a DNS-ünkben -írja a New Scientist legújabb cikkében. A tudósok azt már régóta tudták, hogy a retrovírusok bemásolják a génkészletüket a megfertőzött sejtek DNS-ébe. A kérdés csak az volt, hogy a vírusos DNS vajon öröklődik-e, és ha igen, hány nemzedéken keresztül?

A teljes emberi géntérkép elkészültével kiderült, hogy a retrovírusok 500 millió évvel ezelőtti kifejlődésük óta megszámlálhatatlan alkalommal telepedtek meg hordozóik DNS-ében, és ma az emberi genom 8%-át az ősi vírusanyag alkotja.

Az évezredek során ezeknek többsége élettelenné vált, de van néhány kivétel. Az emberekben két olyan retrovírus-családot is azonosítottak, amelyek bizonyos körülmények között felélednek, és kis vírusprotein-darabokat kezdenek termelni, amelyek működésbe hozhatják az immunrendszert.

Nemrég arra is rájöttek, hogy ez a folyamat okozhat több, viszonylag gyakori betegséget is.

Az első bizonyítékokat szklerózis multiplexben szenvedő (SM) betegek szolgáltatták. 1989-ben Hervé Perron, a lyoni egyetem kutatója fedezett fel egy ismeretlen retrovírust egy SM-beteg agyszövetében. A további kísérletek azt mutatták, hogy a vírus forrása maga az emberi genom volt.

hirdetés

Perron munkájából indult ki Antonina Dolei, a sassari egyetem virológusa, aki találomra kiválasztott embereknél kereste a HERV-W-nek elnevezett retrovírus nyomát, és legnagyobb döbbenetére a teszteltek 12,5%-ánál meg is találta. Még érdekesebb, hogy a 39 SM-betege mindegyikében jelen volt a vírus.

Dolei később arra is rájött, hogy a páciensek vérében talált vírusmennyiségből lehet következtetni a betegség stádiumára és súlyosságára. Sőt, az SM-gyógyszerekre való reagálás és a tünetek enyhülése egybeesett a vérben található retrovírus-proteinek és agy-gerincvelői folyadék csökkenő szintjével. Ez azt sugallta, hogy a HERV-W-nek is lehet szerepe a betegségben.

2005-ben már a skizofréniával is összefüggésbe hozták a HERV-W-t. Håkan Karlsson, a stockholmi Karolinska intézet kutatója egy polnak nevezett retrovírus-protein nyomait fedezte fel minden harmadik olyan embernek az agy-gerincvelői folyadékában, akiknél a közelmúltban diagnosztizálták a tudathasadást.

A forrás, úgy tűnt, ezúttal is a betegek DNS-e volt.

Avindra Nath a baltimore-i John Hopkins immunológiai klinikán ALS-tüneteknél jutott hasonló eredményre. Ez a betegség a szándékos mozgást irányító idegsejtek fokozatos elhalásával jár. Olyan hírességek is ebben a betegségben szenvedtek, mint Stephen Hawking asztrofizikus, vagy Mao Ce-tung kínai elnök.

Nath professzor megvizsgálta 28 elhunyt beteg agyszövetét, és mindegyikben megtalálta a HERV-K retrovírus RNS-ét.

Ekkorra világossá vált, hogy a retrovírusnak valamilyen szerepe lehet az ALS-ben, az SM-ben és a skizofréniában, de azt még nem lehetett tudni, hogy közvetlenül is hozzájárul-e az idegsejtek károsodásához.

Patrick Küry, a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem neurológusa végül SM-ben meghalt páciensek agyszöveteiből kimutatta, hogy a HERV-W ENV nevű proteinjei aktiválják az agyalapú immunsejteket, a mikrogliákat, amelyek nemcsak közvetlenül károsítják a neuronokat, hanem javításukkal is beavatkoznak. „Most, hogy azonosítottunk egy proteint, gondolkodhatunk azon, hogy miképp semlegesítsük egy antitesttel” – jelentette ki Küry, aki tavaly tette közzé kutatása eredményeit.

A tudósok szerint attól nem kell tartani, hogy a betegek másokat is megfertőzni képes, teljesértékű vírusokat termelnek. Rájuk viszont nagyon is veszélyt jelenthetnek az ősi vírus-maradványok. A fő problémát a test rájuk adott válasza jelenti. Az újraéledt vírusok ugyanis arra ösztönzik az immunrendszert, hogy megtámadja és elpusztítsa a közeli szöveteket.

A szaporodó bizonyítékok ellenére a New Scientist szerint még mindig sok a kérdőjel a retrovírusok szerepével kapcsolatban. Még nem tudjuk, hogy az SM, ALS és skizofrénia-esetek milyen mértékben kapcsolódnak az ősi vírusok aktivizálódásához. Létezésük ugyanis nem zár ki más potenciális okokat.

Arra is választ kell találni, hogy a HERV-W miért csak egyes embereknél ébred fel és okoz bajokat? Minden ember DNS-ében léteznek ezek a vírus-fosszíliák, de csak kevesen lesznek SM- és ALS-betegek vagy skizofrének. A többiek miként hordozhatják az ősi vírusmaradványokat anélkül, hogy megbetegítenének őket? 
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Alkalmazkodni képes, önállóan gondolkodó, problémamegoldó fiataloké a jövő!

Frankó-Csuba Dea a Tedx Danubia Future Design programjáról.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Gyakran halljuk, hogy a 2000 után születettek nemigen bíznak az idősebb generációkban, ami a jövőt illeti. Egyre több tizenéves hallatja a hangját, másképpen képzelik el felnőtt életüket, mint ahogyan ezt nekik örökül hagynák. Ebben segít a TedX Future Design programja, amelynek háziasszonyával, Frankó-Csuba Dea jövőkutatóval, innovációs coach-csal beszélgettünk.

– Hogyan indult el ez a program és hol tartanak jelenleg?

– Fontosnak tartjuk, hogy tudatosan készítsük fel a fiatalokat a jövőre. Sokat lehet hallani arról, hogy a világ nagyon megváltozik, és a mai iskolás gyerekek olyan szakmákban fognak dolgozni, amelyek még nem is léteznek. Nagyon nehéz előre felbecsülni, hogy mik lesznek a jövő szakmái, ezért az iskoláknak, az oktatóknak, a szülőknek óriási nagy kérdés, hogy egyáltalán mire készítsék fel a gyerekeiket. Jövőkutatóként, innovációs coach-ként nagyjából ilyen témák körül dolgozom a legkülönbözőbb cégekkel. Abban próbálok segíteni nekik, hogy el tudják képzelni az 5-10 év múlva esedékes piacukat az akkori technológiai környezetben, és ebben sikeresek tudjanak lenni. Ezt a fajta gondolkodást igyekeztünk lefordítani a gyerekek nyelvére a Future Design powered by MVM keretében.

Egy négyhónapos programot állítottunk össze nekik, amiben nem a konkrét válaszokat kapják meg a jövő kérdéseire, hanem megtanulják, hogy bármi is lesz a jövőben az elvárás velük szemben, arra tudjanak rugalmasan reagálni és releváns szakmai válaszokat adni.

Célunk, hogy alkalmazkodni, önállóan gondolkodni és problémát megoldani képes fiatalok kerüljenek ki a programunkból.

hirdetés

A visszaszámlálás elkezdődött, nincs már több időnk!

Ha most nem cselekszünk, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Erre próbálja meg felhívni a figyelmet a TED által létrehozott globális kezdeményezés, a Countdown, melynek célja a klímavédelmi törekvések és megoldási lehetőségek bemutatása, szorgalmazása, támogató összekapcsolása és a cselekvésre való ösztönzés.

A TEDxDanubia részprogramjai most is futnak, a népszerű konferencia pillanatnyilag tervezett időpontja május 21. Mivel a pandémiás helyzetben nem csupán a hazai, hanem a külföldi előadók tartózkodási helyének járványügyi intézkedéseit is figyelembe kell venni, ez a dátum még változhat.

A nagy ismertségnek örvendő TEDxDanubia konferencia ereje nagyban múlik a személyes jelenléten, ezért a jelenlegi tervek szerint az esemény nem kerül online platformokra.

Hogy biztosan kapjatok értesítést a konferencia pontos időpontjáról, kövessétek a TEDxDanubia weboldalát és Facebook oldalát!

A program két közösségépítő és jövőtervező programrésze jelenleg is zajlik az online térben. Az Action Circles programhoz ITT lehet csatlakozni:

A klíma nem várhat!

A hazai megvalósítás fő támogatója és szakmai partnere a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, kiemelt partnere az E.ON Hungária Csoport és az MVM Zrt.

– A tematika a fenntartható világ körül forog.

– Egy teljes átalakuláshoz nem elég négy hónap, de mindenképpen nagyon izgalmas dolgokba kapnak betekintést. A programban négy nagy probléma-területeket veszünk elő, amelyek az egész emberiséget, a magyar lakosságot, vagy akár őket magukat a következő évtizedekben érinteni fogják. Az a feladatuk, hogy ezeket a problémákat oldják meg a tőlünk kapott jövőbe mutató gondolkodással és módszertannal.

Az egyik téma a városi közlekedés problémaköre. Az urbanizáció trendje töretlen, az emberek egyre nagyobb tömegekben költöznek a városokba, mert a munka odavonzza őket. A második az energiatudatos otthon, az energiafelhasználásunk átalakítása. Ez azért nagyon fontos, mert exponenciális tempóban nő a lakossági és az ipari energiafogyasztás egyaránt. Egyre több eszközt kapcsolunk be az energia-ellátásba és a jelenlegi hálózatok nem tudják lekövetni azt a robbanást, ami az elektromos autókkal és mindenféle kütyüjeinkkel jelentkezik. A harmadik hulladékgazdálkodás. Ezt a tematikát „gazdag szemétdombnak” neveztük el. Nagyon sok olyan dolgot dobunk kukába, ami nem szemét, csak hulladék, vagy még az sem, csak meguntuk, jobbat, szebbet szeretnénk. Ezzel termelünk hihetetlen mennyiségű szemetet, nem feltétlenül indokolt módon.

A negyedik az élelmiszer-pazarlás. Ma az emberiség annyi élelmiszert dob ki, amiből a Föld összes éhezőjét meg lehetne etetni. Magyarországon is jelentős számadatok bizonyítják ezt a pazarlást, miközben nagyon sok gyerek nem jut megfelelő táplálékhoz.

E témák megoldására a fiatalok csapatokat alkotnak, mindegyiknek van egy mentora – ez lehet tanár vagy szülő, bárki, aki a menedzselésüket vállalta – és a választott témát viszik végig négy hónapon keresztül. Minden hónapban új ihletet, új készséget adunk a kezükbe, hogy haladjanak a probléma megértésétől az újfajta megközelítésű eredeti megoldások felé. Ők maguk mondják meg, hogy milyen jövőt szeretnének.

A fiatalok körében új betegség jelent meg az elmúlt néhány évben, klíma szorongásnak hívják. Rengeteg fiatal szorong attól, hogy nem fenntartható életet élünk, hogy a globális felmelegedéstől 50 év múlva élhetetlenné válhat ez a bolygó.

Szeretnénk eszközöket adni a kezünkbe, hogy végiggondolják ebben az új jövőkeretben, hogyan csinálnák másképpen a dolgokat ma annak érdekében, hogy biztosítsák a jövőjüket. Másrészt pedig szeretnék egy kicsit a fenntarthatóságról együtt gondolkodni ezzel a korosztállyal, akiket valóban érinteni fog az, hogy a mai döntéseink mennyire támogatják egy hosszú távú élhetőbb világ kialakítását. A végeredmények egy-egy kis videó formájában jutnak el hozzánk, amelyet egy zsűripanel fog elbírálni. Ha lesznek igazán eredeti ötletek, elgondolkodtató friss megoldások, akkor a májusi TedX konferencián szeretnénk is ezeket bemutatni.

– A program mind a négy témája valahol a túlfogyasztás problémájához kapcsolódik, amely a fenntarthatóságnak, jövőnk zálogának egyik fő akadálya. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a technológiai fejlődés szinte megfékezhetetlennek tűnik és ezt kellene valamiképpen egyensúlyba hozni a fenntarthatósággal.

– A technológia jelen fejlettségi állapotában óriási lehetőségeket nyújt az emberiség által teremtett problémák helyrehozására. Soha nem volt még ekkora esélyünk arra, hogy tiszta levegőnk legyen, hogy sós vízből édesvizet tudjunk nyerni, hogy a világon uralkodó szegénységet, éhínséget csökkenteni tudjuk. Ugyanakkor ez egy kétélű fegyver, mert a most napvilágot látó vívmányok arra is lehetőséget adnak, hogy még jobban elszúrjunk mindent: például, ha nem tudjuk megfelelően használni a mesterséges intelligencia algoritmusokat, ha nem a jobb jövőért, hanem a még több profitért vagy még nagyobb kontrollért alkalmazzuk ezeket. Nagy a kockázat abban is, hogy nem etikusan használjuk az adatokat, az egyének, kis közösségek, nagyobb társadalmak tudását. A technológia tehát optimista jövőre ad lehetőséget, de fel kell nőnünk ahhoz, hogy a jó oldalát erősítsük.

Ezzel a programmal azt is üzenjük a fiataloknak, hogy a jövő legnagyobb üzleti lehetőségei a jelenkor legnagyobb problémáiban vannak. Ha azt a tudást, amit az iskolában kapnak, arra használják, hogy igazi, valós, égető problémákat oldjanak meg, abból hosszú távon profit, bevétel, kényelmes, jó minőségű élet lesz. Ezért fontos, hogy ha elkezdik a karrierjüket, jó ügyek által orientált gondolkodással tegyék azt.

Nagyon jók az eddigi tapasztalataink: akik részt vesznek a programban, hihetetlenül elhivatott, lelkes, pozitívan gondolkodó, értékvezérelt fiatalok és felnőttek.

– Egy tavaly ősszel készült videóban arról beszélt, hogy a járvány okozta körülmények sok mindenre megtanítottak bennünket, új értékrendek, újfajta emberi kapcsolatok alakultak ki, és az egyéni, illetve a közösségi felelősség is új dimenziót kapott. 

– A koronavírus korai szakasza nagyon pozitív változást hozott: az emberek elkezdtek odafigyelni egymásra, nőtt a kölcsönös empátia, és segítő szándék. Ha csak az innováció oldaláról közelítjük meg: számtalan olyan közösség alakult a világban, amelyek 3D-s nyomtatású eszközöket találtak ki és tettek közzé ingyen az interneten maszkkészítéshez, védőpajzsokhoz, de még lélegeztetőgépekhez is. Ez mindenképpen olyan tanulság, amit magunkkal kell vinnünk: a közösségi problémamegoldás, vagy a nyílt forrású gondolkodás, amikor én kitalálok valamit, megosztom és mások tovább tudják gondolni, sokkal eredményesebb, mintha egyedül próbálkoznék. Ez a felfogás megmutatta az erejét és szó szerint életeket lehetett vele menteni. Ha ezt a filozófiát életben tudnánk tartani akkor is, amikor nincs krízishelyzet, hanem „csak” életminőség fenntartása a cél, mindenki részesülhetne a lehetőségekből, és egy biztonságosabb, kiszámíthatóbb világot tudnánk felépíteni. Ugyanakkor komoly feszültség és aggodalom mindenkiben a jövő kihívásaival kapcsolatban és itt nagy szükség van az egyéni felelősségvállalásra. Mindenekelőtt szembe kell tudnunk nézni saját félelmeinkkel, bizonytalanságainkkal: ki tudunk-e lépni saját komfortzónánkból, az amúgy is sűrű életünkben képesek vagyunk-e újabb feladatoknak megfelelni? Tudunk-e egymásért és másért is felelősséget vállalni?

Olyan világ felé haladunk, amelyben az embernek egyre inkább magáért kell kiállni. Egyre kevésbé van meg a társadalmak korábbi megtartó ereje – például a biztos és kiszámítható nyugdíj, vagy az, hogy egy életre választottunk munkahelyet.

A mai fiatalok között már az sem ritka, hogy pályájuk elején négy helyen dolgoznak egyszerre és nincs felettük az az ernyő, hogy ha megszereztek egy jó állást, máris sínen van az életük. Ezt a felfogást nemcsak a fiatal, hanem az idősebb generációknak is magukévá kell tenni. Ez nem könnyű, mert először is az embernek el kell hinnie magáról, hogy tud fejlődni. Ez a képesség tanítható, fejleszthető, és a programunk ebben is segít. Nagyon szép látni, hogy nemcsak a diákok, hanem a mentoraik is ezt a szemléletmódot keresik: menni előre kíváncsian, kipróbálni, megkóstolni, megtanulni új dolgokat, hogy aktív részesei lehessünk a jövő formálásának, vagy egyáltalán legyen helyünk ebben a jövőben, ami már ma is jelen van az életünkben.

– Miközben Ön a jövőbe mutató programokat vezet és a digitális technológia lehetőségeire hívja fel a figyelmet, jógázik, meditál. Mit nyújthatnak ezek az ősi spirituális tudások a 21.század túlgyorsult, túlinformált emberének?

– Szerintem mindenkinek meg kellene tanulnia meditálni, relaxálni, lecsendesedni, önvizsgálatot gyakorolni. Ezek a gyakorlatok adják meg azt a fizikális és mentális egyensúlyt, amely a túlélés záloga ebben a túlhajszolt világban. Másrészt ezek a belső folyamatok, munkák, amiket az ember tudatosan végez, segítenek abban, hogy kifelé is tudatosan tudjunk dolgozni. Ne az árral sodródjunk, ne az éppen aktuális trendre üljünk fel, hanem céloktól, jó ügyektől vezérelten építkezzünk lépésről lépésre. Én 13 évesen kezdtem, 20 éves korom óta pedig nagyon aktívan meditálok, tanulmányozom és tanítom is a keleti filozófiákat. Ha ezt a belső munkát folyamatosan végezzük, akkor a külső eredmények is megjelennek. Nem látok a környezetemben olyan embert, akinek tíz évi meditáció után ne lenne gazdagabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb élete, mint előtte. Az én személyes életemben ez mindennek az alapja, ez adja meg az egyensúlyt és az inspirációt is az élethez, a jó emberi kapcsolatokkal, nyugodt reggelekkel és estékkel. Rohanunk, rohanunk, nagyon gyors a tempó, nagyon sok a változás körülöttünk.

Tudatosan meg kell tanulnunk azt, hogy megéljük, amiben benne vagyunk, hogy időnként megálljuk, kifújjuk a levegőt, örüljünk annak, hogy süt a nap. Ha ez nincs, minden kiüresedik és az életünk egy öncélú hajszává változik.

Én már az óvodában tanítanám erre a gyerekeket! Nagyon sokfelé dolgozom a világban, szinte nincs olyan ország, ahol fizikailag vagy online ne fordultam volna meg, de mindenhol azt láttam, hogy a sikeres, szakmai ambícióval teli emberek mögött ott van a meditáció, a jóga, ott van valami belső utazás, ami a lazításban, a töltődésben, az összpontosításban segít. Meg kellene tanulniuk ezt a munkaadóknak is, mert szintén a fenntarthatóság része, hogy nem megrágom és 10 év múlva roncsként kiköpöm a munkavállalóimat, hanem hosszú távon hatékony, energikus, kreatív munkára képes emberek legyenek. Fontos eleme az innovációnak, hogy a technológia mellett az emberi vonal is erőteljesen jelen legyen, és azért fejlesszünk, hogy az embernek legyen jó…

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Videón, ahogy először beindítják a Marson a helikopter rotorjait

Szelfit is küldött a vörös bolygóról a Perseverance és az Ingenuity.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Már csak napok vannak hátra addig, amíg először kísérel meg repülést egy másik bolygó felszínéről indulva az emberiség. A történelmi esemény előtt röviddel közös szelfit küldött a Marsról a Perseverance marsjáró és a repülésre készülődő Ingenuity marshelikopter, írja a Daily Star.

A NASA legújabb felderítője még február 18-án landolt a vörös bolygón. Néhány napja a rover alsó részére erősített 1,8 kilogrammos helikopter már levált a marsjáróról, a Perseverance pedig néhány méterre eltávolodott a másik szerkezettől. Így lehetősége volt egy közös szelfi készítésére az április 12-re, vagyis éppen Gagarin űrrepülésének 60. évfordulójára tervezett első repülési kísérlet előtt.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor az Ingenuity három méteres magasságba emelkedik, és nagyjából 30 másodpercig tartózkodik majd a levegőben, ahonnan nagyfelbontású képeket készít a Mars felszínéről. A marshelikopter felvételei és adatai néhány órával később érnek majd csak el a földi irányítóközpontig.

Közben néhány órával ezelőtt újabb fotókból összeállított rövid videót töltöttek fel a marsjáró Twitter-fiókjába. Ezen már jól látszik, ahogy beindítják a drón rotorjait, vagyis a célegyenesbe érkeztek az előkészületek a két nap múlva esedékes felszállás előtt:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

38 nyelven beszél és a horoszkópot is ismeri a házilag készített indiai robotnő

Gyártója, egy informatikatanár elsősorban a diákokat segítené vele.
Fotó: Northfoto - Tahir Ibn Manzoor/SWNS - szmo.hu
2021. április 08.

hirdetés

Felismeri a különböző tárgyakat, matematikai problémákat old meg és 38 nyelven beszél az a robotnő, amit házilag készített egy indiai informatikatanár - írja a Daily Star.

Dinesh Patel saját otthonában rakta össze a mesterséges intelligenciával ellátott Shalut, aki “a diákok jó barátja és mentora lehet”.

A mindössze 500 fontból, azaz 207 ezer forintból készített gép anyaga nagyrészt műanyag, alumínium és kartonpapír. Shalu mégis számos képességgel rendelkezik: tud újságot olvasni, beszámol az időjárásról, horoszkópokat és recepteket olvas fel.

A robotnő “agya” egy számítógép, teste egyelőre kezdetleges. Az alkotó hamarosan 3D nyomtatással állít majd elő neki új testrészeket.

“A szabadidőmben hoztam létre, eldobott anyagokat és helyben gyártott komponenseket használtam hozzá. Ez mutatja, hogy helyileg is képesek vagyunk olyan eszközöket létrehozni, mint a sokkal több erőforrással rendelkező laboratóriumok” - árulta el Dinesh.

hirdetés

A férfi három évig dolgozott Shalun, akinek azért adott női arcot, hogy könnyebben elfogadhatóvá tegye.

"Még rengeteg dolgom van vele, de remélem, sikerül befejeznem a közeljövőben. Szeretném, ha diákoknak segítene az iskolai tanulmányokban, és bevezetné őket a robotika alapjaiba is. India-szerte többezer gyerek marad ki az oktatásból. Elsősorban nekik szánom Shalut: azoknak, akik szeretnének tanulni, de nincsen rá lehetőségük"

- mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

3D nyomtatással készült, nulla szén-dioxid-kibocsátású házakból álló lakónegyed épül Kaliforniában

Összesen 15 okos-ökootthont hoznak létre a csúcstechnológiás eljárással, amely tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építészeti módszerek.
Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc./Cover Images - szmo.hu
2021. április 07.

hirdetés

Az amerikai Kalifornia államban épül az első olyan lakónegyed, amelyben kizárólag 3D nyomtatással készült, nulla nettó szén-dioxid-kibocsátású házak lesznek - számolt be róla az Euronews.

Összesen 15 okos ökootthont hoznak létre a világhírű zenei fesztiválnak is otthont adó Coachella-völgyben, a 3D nyomtatás mellett robotika és automatizálás segítségével. Ez a csúcstechnológiás eljárás tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építési módszerek a kivitelező Mighty Buildings építési technológiai vállalat szerint.

Ez azért fontos, mert becslések szerint az épületek a világ erőforrásainak mintegy 40 százalékát használják fel, az építkezés pedig a legtöbb országban jelentős hulladékforrást jelent. A Zöld Építési Világtanács szerint az építőipar a világ összes széndioxid-kibocsátásának 39 százalékáért felelős.

A 3D nyomtatással viszont az ökootthonok létrehozása olyan minimális hulladékkal jár, ami a nullához közeli, házanként pedig akár 2000 kilogrammnyi széndioxid-kibocsátást is megakadályozhat.

A technológia egyre elterjedtebb az építőiparban is, már többször alkalmazták egy-egy egyedi épület létrehozására. Németországban tavaly elkezdődött az első 3D nyomtatású társasház építése, ami Európa legnagyobb ilyen eljárással készült épülete lehet.

Most azonban a Mighty Buildings és a szintén zöld otthonok tervezésével és építésével foglalkozó Palari nevű cég együttműködésével megépülhet a világ első lakónegyede, ahol 3D nyomtatású házak vannak.

Ezeket az otthonokat a fenntarthatóság jegyében úgy tervezték, hogy azok minimális környezeti hatással bírjanak. Az összes energiát a napenergia biztosítja majd, de Tesla Powerwall akkumulátorok telepítésére is lesz lehetőség.

hirdetés
"Ez lesz az első olyan projektünk, amivel megmutathatjuk, hogyan képzeljük el a lakhatás jövőjét: képesek lehetünk gyorsan, megfizethető módon, fenntarthatóan építkezni és bővíteni a környéket"

- állítja Alekszej Dubov, a Mighty Buildings társalapítója és vezérigazgatója.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: