JÖVŐ
A Rovatból

David Attenborough a dinoszauruszok utolsó napját mutatja be új dokumentumfilmjében

A dinoszauruszok szinte egyből kihaltak, miután egy Mount Everest méretű aszteroida eltalálta a Földet. Most ennek a történetét dolgozta fel a brit természettudós.

Link másolása

A BBC David Attenborough-val közösen állt elő a Dinosaurs: The Final Day című dokumentumfilmmel, amiben bemutatják a dinoszauruszok utolsó 24 óráját – írja a The Sun. Ebben nagy segítségükre volt Robert DePalma őslénykutató, aki Észak-Dakotában tárt fel egy térséget maradványok után kutatva. Ha minden igaz, az ottani leletek megőrizték azt, hogy mi történt a dinoszauruszokkal az utolsó napjukon.

Egy elmélet szerint a dinókat kiirtó aszteroida a mai Yucatán-félszigetnél csapódott be, ami 3200 kilométerre van a DePalma által vizsgált területtől.

A kutató úgy véli, az ottani dinoszauruszokkal egy cunami végzett, a maradványaik pedig nagyon jó állapotban maradtak fenn az iszapban. Ennek köszönhetően találtak pteroszauruszembriót tojásban, de több lábnyomot is feltártak már. Köztük egy olyat is, aminek még a lábujja is látszik. Erről DePalma elmondta, hogy valószínűleg egy ragadozóé lehetett, ugyanis három lábujj tartozik a lábnyomhoz, mindegyik hosszabb, mint amennyire széles.

"A DePalma által vizsgált terület, Hell Creek igazából egy ragadozóról ismert, a T-Rexről. A szóban forgó lelet egy fejlődésben lévő T-Rexé lehet"

– magyarázta Attenborough.

DePalma talált egy épségben lévő fogat is, erről Attenborough elmondta, hogy valószínűleg egy kifejlett T-Rexé lehetett az alakjából ítélve. A fogat egyébként egy kacsacsőrű dinoszaurusz oldalában találták meg, ebből is gyanús, hogy egy ragadozóé lehetett. Attenborough érdekességként hozzátette, hogy

T-Rexek csontjain is találtak harapásnyomokat, ami azt jelentheti, hogy egymásra is vadásztak.

Az egyik legfontosabb lelet egy leszakadt láb volt. Ezt DePalmán kívül több szakértő is megvizsgálta, arra jutottak, hogy a láb egykori tulajdonosát az aszteroida becsapódása ölhette meg, ugyanis nem találtak rajta fognyomokat, sem betegségre utaló jeleket.

A láb kapcsán az is fontos, hogy a dinoszaurusz bőre rendkívül jó állapotban maradt meg rajta. "A bőre erősen arra utal, hogy ez egy triceratopszhoz tartozott. Nagyon fontosak az ilyen leletek, ugyanis a paleontológusok pontosabban tudják megállapítani ezek által, hogy hogyan élhettek ezek a dinoszauruszok" – mondta David Attenborough.

Ez persze csak néhány lelet, amit bemutattak a filmben, bőven több dologról van szó benne. Egyelőre úgy fest, hogy csak a BBC-n lehet majd látni, de reméljük, hogy idővel felkerül mondjuk a Netflixre is, ahogy Attenborough korábbi munkái.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada vezette a Deltát a köztévén
Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát. A következő adástól kezdve híreket fog majd felolvasni.
Fotó: M1/YouTube - szmo.hu
2024. április 16.


Link másolása

A Delta vasárnapi adásában egy bizarr történésnek lehettek szemtanúi a nézők: Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát, aki a következő adástól kezdve a műsor híreit fogja majd felolvasni.

A Telex számolt be róla, hogy Ada egy „egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”, de hogy pontosan milyen modellről van szó, az nem derült ki.

Ada azt is elárulta magáról, hogy az elkészítésében a legmodernebb nyelvi modellt használták, hogy szépen beszéljen magyarul.

Ada mondanivalóját „teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg”, a Delta következő adásától lehet majd nézni, ahogy híreket olvas fel.

Itt lehet visszanézni Ada bemutatkozását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Komoly újítás jön a Facebookon és a Messengerben
A mesterséges intelligencia nagyobb szerepet kap a jövőben a Magyarországon legnépszerűbbnek számító közösségi oldalakon.

Link másolása

A tavaly szeptemberben bemutatott Meta AI-asszisztens beépül az Instagram, a Facebook, a WhatsApp és a Messenger felületébe, írja a 24.hu a Verge cikke alapján. Az asszisztens egy külön weboldalt is kap, de a meta.ai Magyarországon egyelőre nem elérhető.

Mark Zuckerberg azt mondta, ahhoz hogy felvegyék a versenyt az OpenAI fejlesztésével, a piacvezető ChatGPT-vel nekik is fejlődniük kell. Ezért továbbfejlesztették nyílt forráskódú nyelvi modelljüket, ami a Llama 3 nevet viseli. A cégvezető szerint ez a különböző teszteken már most felülmúlja vetélytársait.

A Meta AI-asszisztens jelenleg az egyetlen olyan chatbot, amely a Bing és a Google valós idejű keresési eredményeit is integrálja, és keresésenként külön dönt arról, hogy mikor melyiket használja.

A fejlesztés az Egyesült Államok mellett már több tucat országban elérhető. Magyarországon azonban még várni kell a megjelenésére, egyelőre nem tudni meddig.

Zuckerberg azt is bejelentette, hogy mielőtt a Llama 3 legfejlettebb verziója megjelenne, először több frissítésre kell számítani a kisebb modelleknél. A modell nem Meta-felhasználói adatokból épül fel, hanem nyilvános internetes adatok és szintetikus mesterséges intelligencia által generált adatok keverékét használja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Viszlát jó idő: bejelentették, hogy véget ért a globális kánikula
Az ausztrál meteorológiai hivatal jelentette be a tavaly nyár óta tartó időjárási jelenség végét.

Link másolása

2023 június óta 2024 márciusig minden hónap középhőmérséklete rekordot döntött szerte a világon, ugyanis a Csendes-óceán középső és keleti trópusi térségének melegebb tengerfelszíni hőmérséklete éreztette globális hatását.

A meteorológusok az időjárási jelenséget El Niño (a fiú) névre keresztelték, viszont a fiú most búcsúzik és

júliusig semleges állapot következik, ami az egész világon nagyon fontos a gazdálkodók számára.

Az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint a semleges hónapokat követően, az év második felében 60 százalék valószínűséggel érkezhet La Niña (a lány), és vele együtt a hűvösebb idő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Tudományos szenzáció: először beszélgettek bálnával az emberek
Az Alaszka partjainál úszkáló púpos bálna 36 alkalommal válaszolt a kutatók üzenetére. A SETI szerint ez mérföldkő lehet majd az űrlényekkel kommunikálásban is.

Link másolása

Először beszélgettek emberek egy bálnával, derül ki a BBC beszámolójából. A SETI Intézet és a Kaliforniai Egyetem tudósai még 2021-ben próbáltak kapcsolatba lépni Alaszka partjainál a bálnákkal.

A hatfős tudóscsoport víz alatti hangszórókkal felszerelkezve bonyolódott üzengetésbe egy púpos bálnával. Először lejátszották a púpos bálnáknál korábban megfigyelt üdvözlő hangsort, amire legnagyobb megdöbbenésükre egy Twainnek nevezett bálna válaszolt. A következő 20 percben a bálna összesen 36 alkalommal reagált a tudósok üzenetére. Ebből jó néhány üzenetváltást meg is lehet hallgatni a BBC videójában.

Bár a különös társalgás tudományos mérföldkőnek számít, a tanulmány vezető szerzője szerint a kutatás még csak gyerekcipőben jár. A tudóscsoport azt tervezi, hogy a következő alkalommal variálják az állatoknak küldött üzeneteket.

Mivel a púpos bálnák éneke a legösszetettebbnek számít az állatvilágban, a földönkívüli intelligencia kutatásával foglalkozó SETI kutatócsoport abban bízik, hogy kommunikációjuk megfejtése segíthet a marslakókkal történő esetleges jövőbeni kommunikációban is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: