News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

COP26: Hogyan változtathatják meg az életünket a klímacsúcson hozott döntések?

A glasgow-i klímacsúcson született megállapodás annyit ér, amennyire meg tudja változtatni az életünket. A BBC elemzője, Helen Briggs arról írt, mik azok a területek, amelyeken megérezhetjük a klímacsúcs döntéseit – már ha megérezzük.

Link másolása

hirdetés
Változás a közlekedésben

Elkerülhetetlen az elektromos autókra való áttérés. Ez akkor következhet be, amikor az elektromos autók ára nem lesz több, mint a mostani, hagyományos modelleké. Ez várhatóan a következő öt évben realitás lesz, ezen felül mind az autóbérlés, mind a használt piac is segít abban, hogy az e-közlekedésre átállás minél előbb megvalósulhasson. Sok országban már most is napirenden van a közösségi közlekedés e-járművekre való átállítása.

Eközben mások azzal érvelnek, hogy kevesebb autóra van szükségünk az utakon – a gyaloglás és a kerékpározás a nagyvárosokban reális alternatívája a gépjárműveknek.

Zöldebb ipar

Több mint 40 ország írta alá a szén fokozatos kivonását. Hasonlóan sokan elkötelezték magukat annak biztosítása mellett, hogy a tiszta energia legyen a legmegbízhatóbb és megfizethetőbb lehetőség otthonunk és vállalkozásaink energiaellátására.

A COP26-nak sajnos nem sikerült elérnie, hogy India és Kína teljesen hagyjon fel a szén alkalmazásával, de a glasgow-i bejelentések azt jelzik a piacnak, hogy érdemes befektetni a megújuló energiába.

hirdetés
Az otthonunk zöldebbé válhat

A napelemek és a hőszivattyúk előírássá válhatnak otthonunkban. Az új házakat eleve alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement és beton alternatívák felhasználásával építhetjük, régi épületeinket is energiahatékonyan korszerűsíthetjük.

Adott esetben a szélsőségesebb időjárásnak is ellenállóvá kell tenni lakókörnyezetünket.

Többet fizethetünk a szén-dioxidért

Életmódunk hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátáshoz, függetlenül attól, hogy importált élelmiszereket vásárolunk, vagy külföldi nyaralásra repülünk.

Az egyes termékek szén-dioxid-kibocsátásának költsége hozzáadódik az általunk fizetett árhoz, így, ha egy vállalkozás nem próbálja csökkenteni az eladott áruk előállításához szükséges szén-dioxid-kibocsátást, akkor az árak emelkedni fognak.

Ezt felismerve néhány nagyvállalat, például az Amazon, az Unilever és az Ikea már most biztosítani akarják, hogy az áruk szállítására használt teherhajók tisztább üzemanyaggal működjenek.

Több hely a természetnek

A természet szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a természeti világ helyreállításának szükségessége - az erdőktől a tőzeglápokig - glasgow-ban kiemelt helyen szerepelt a napirenden. Ha megfelelően tekintünk a természetre, segítünk annak regenerálódni, az segíteni fog nekünk is céljaink elérésében. Craig Bennett, a Wildlife Trusts vezérigazgatója szerint "Most új lendületet kap az erdők és más értékes élőhelyek védelme és a természet helyreállítása”.

Drágább étel?

Mind az esőerdők irtása, mind a nagyüzemi állattartás, valamint a pálmaolaj- és szójafogyasztás komoly környezeti károkat okoz. Ezek redukálásának viszont ára van.

Több mint 100 ország írta alá a glasgow-i vezetők erdőkről szóló nyilatkozatát, amelynek célja az erdőirtás megállítása.

Szakértők szerint az erőirtást teljesen nem lehet leállítani, amíg a környezetvédelmi szempontokat felülírják az alacsony árak. Csak a kereslet csökkenése vethet drasztikusan véget ezeknek a tevékenységeknek.

„A fogyasztóknak elkerülhetetlenül vállalniuk kell ezeknek a költségeknek egy részét, ha teljesíteni akarjuk a COP26 nyilatkozatot - többet fizetve és kevesebbet fogyasztva”

- mondja Toby Gardner, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet munkatársa.

A gondolkodásmód változása

Végezetül a BBC elemzője eljut a konklúzióhoz: Mindezen célok eléréséhez, tehát, hogy 1,5 fok alatt maradjon a felmelegedés mértéke, szükséges a társadalmi aktivitás, a közösségi médiában és a civil társadalomban egyaránt.

Matthew Hannon, a Strathclyde-i Egyetem kutatója szerint a nulla kibocsátásra való törekvés valószínűleg olyan előnyökkel jár, mint a tisztább levegő, a csendesebb utcák, valamint a jobb mentális és fizikai egészség.

„A zéró emisszióra történő átmenet végső soron boldogabb, egészségesebb életmódot eredményez” - mondja. "A kérdés tehát kevésbé az, hogy mit veszítek, inkább az, hogy mit nyerhetek” - idézi Helen Briggs.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Megváltozik a Coca-Cola üdítőinek palackja
Már ettől a hónaptól, de egyelőre még csak Skóciában. Az üdítőital-gyártó Nagy-Britanniában 2024 végéig szeretné bevezetni az újítást minden termék csomagolásánál.

Link másolása

hirdetés

A szemetelés csökkentése és az újrahasznosítás fokozása érdekében jelentősen megváltozik Nagy-Britanniában a Coca-Cola üdítőinek palackja - írja a LADbible. A nagy üdítőital-gyártók közül elsőként a műanyagpalackokhoz rögzített kupakokat vezetnek be.

Az újítás elsőként Skóciában találkozhatnak a fogyasztók még ebben a hónapban, ahol a másfél literes Fanta, Coca-Cola Zero Sugar és Diet Coke kapja meg a környezetvédő kupakokat. Reményeik szerint 2024 elejére a vállalt összes terméke már ezzel a kupakkal kerül majd forgalomba.

A Coca-Cola célja, hogy a vásárlókat a palackok újrahasznosítására ösztönözze ahelyett, hogy egyszerűen kidobják a kukába. Ha mégis a szemétben kötne ki a műanyag-palack, akkor a megoldás miatt egyszerűbb lesz a szelektív hulladékgyűjtés a jövőben, egyúttal csökkenhet a szemét mennyisége is.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Először áll bíróság elé egy önvezető autó civil sofőrje halálos baleset okozása miatt az Egyesült Államokban
120 km/h sebességgel zúgott át a Tesla a piroson, majd egy Honda Civicnek ütközött. A vétlen kocsi mindkét utasa meghalt.

Link másolása

hirdetés

Bíróság elé állítják annak a Teslának a sofőrjét, akinek autója önvezető módra állítva okozta két ember halálát Kaliforniában, írja az Evening Standard.

A 27 éves Kevin George Aziz Riad Model S típusú Teslája még 2019. december 29-én ütközött Los Angeles külvárosának egyik kereszteződésében egy Honda Civicnek. A Hondában utazó 39 éves Maria Guadalupe Nieves-Lopez és a 40 éves Gilberto Alcazar Lopez is életét vesztette. A pár aznap este ment először randizni. A vétkes autó sofőrjét és női utasát a kórházba szállították.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Tesla letért a főútról, 120 km/h sebességgel áthajtott egy piros lámpán Gardenában, majd egy kereszteződésben nekiütközött a Hondának.

Az ügyet tárgyaló bíró csütörtöki döntése értelmében elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, hogy Riadot kétrendbeli gyilkosság vádjával bíróság elé állítsák. Ez lehet az első per, melyet egy részben automatizált vezetési rendszer civil sofőrje ellen folytatnak le az Egyesült Államokban.

A ügyészek szerint a baleset idején a Tesla önvezető rendszere és a forgalomfigyelő automatikája is aktív volt. Az autógyár mérnöke szerint ugyanakkor az érzékelők jelezték, hogy Riad keze a kormányon volt, ám az ütközés előtti hat percben egyáltalán nem fékezett. Csütörtökön ugyanakkor egy rendőr azt vallotta, hogy autópálya végén több tábla is lassításra szólította fel a sofőröket.

hirdetés

A Tesla szerint az autopilot mód és a kifinomultabb teljes önvezető rendszer egyelőre még nem képes önálló közlekedésre. Az autósoknak éppen ezért folyamatosan figyelniük kell készen arra, hogy beavatkozzanak, ha szükséges.

Korábban már indítottak bírósági keresetet az önvezető rendszer hibája miatt. 2020-ban az Uber bérelt fel egy sofőrt Neavadában, hogy részt vegyen az önvezető rendszer tesztelésében. A kocsi azonban elütött egy gyalogost, aki belehalt sérüléseibe.

A mostani, kaliforniai per lehet az első, amikor a halálos balesetet egy civil önvezető autója okozta.

Eközben már zajlik egy újabb nyomozás egy május 12-i baleset ügyében. Newport Beach-en három ember halt meg egy ütközésben. A hatóságok vizsgálják, hogy a balesetben érintett Tesla önvezető módra volt-e állítva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Spanyolország korlátozza a légkondi használatát, nyáron 27, télen 19 fok a határ a középületekben
Csökkenteni szeretnék az áramszámlát, és Európa függőségét az orosz olajtól és gáztól. De napelemeket is telepítenek és támogatják az otthoni munkát is.

Link másolása

hirdetés

Spanyolországban felszólítják a köztisztviselőket, hogy korlátozzák a légkondicionáló használatát - írja a Reuters.

A spanyol köztisztviselőknek magasabb munkahelyi hőmérsékletet kell elviselniük ezen a nyáron, mivel a kormány energiatakarékossági intézkedéseket tervez bevezetni. Csökkenteni szeretnék az áramszámlát, és Európa függőségét az orosz olajtól és gáztól.

A kabinet által kedden elfogadott terv magában foglalja

a közhivatalok hőmérsékletének szabályozását, napelemek tömeges telepítését a középületek tetejére, és arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy többet dolgozzanak otthonról.

A szabélyozás szerint

nyáron az irodai légkondicionálást legalább 27 Celsius-fokra kell beállítani. A Reuters által közölt előzetes tervezet szerint télen legfeljebb 19 fokra állíthatják majd be a fűtést.

Nyáron a hőmérséklet gyakran 40 C fölé emelkedik Spanyolország-szerte - írja a portál.

hirdetés

A terv, amely az orosz gáztól és olajtól való függőség csökkentésére irányuló uniós szintű erőfeszítés része, arra is ösztönzi a dolgozókat, hogy tömegközlekedéssel vagy kerékpárral menjenek munkába, és korábban kapcsolják le a lámpákat a középületekben.

"Annak ellenére, hogy Spanyolország az Európai Unió egyik országa, ahol a legalacsonyabb az orosz energia kitettsége, nyilvánvaló, hogy nem vagyunk immunisak az energiaárak emelkedése ellen" - mondta Maria Jesus Montero költségvetési miniszter.

Egy magas rangú minisztériumi forrás szerint az intézkedések a központi adminisztráció energiafelhasználásának 25%-os csökkentését célozták meg.

Az energiamegtakarítási terv 1 milliárd euró támogatást kap az európai COVID-19 helyreállítási alapokból a középületek energiahatékonyságának javítására - írja a Reuters.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Parti a víz alatt: 24 órán át bulizhatnak a vendégek egy hatalmas tengeralattjárón
A 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkező hajó 200 méteres mélységig tud lemerülni és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas.

Link másolása

hirdetés

Olyan tengeralattjárót épített egy holland cég, amelyen akár 24 órán keresztül is lehet bulizni a víz alá merülve - írja a Zenger.

Az "Under Water Entertainment Platform", vagy röviden UWEP névre keresztelt hajó 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik, és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas a személyzeten kívül. Maximum 200 méteres mélységig lehet vele merülni, a vendégek pedig 14 ablakon keresztül csodálhatják a tengeri környezet úgy, mintha búvárkodnának.

Mivel a tengeralattjáró kizárólag akkumulátorral működik, 24 órát bír megállás nélkül, de könnyen feltölthető bármelyik kikötőben vagy úszódokkon.

Az üzemeltető igényének megfelelően a hajókban éttermet, edzőtermet és kaszinót is ki lehet alakítani.

Az U-Boat Worx tengeralattjáró-gyártó cég elsősorban nagyobb események megrendezésére ajánlja az UWEP-t, amely esküvők, termékbemutatók, partik, konferenciák, színpadi előadáson vagy bármilyen hasonló eseménynek otthont adhat.

A vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint az új fejlesztésük a tengeralattjáró- és a vendéglátóiparba is új színt visz, és úttörő szerepe lehet a testre szabott víz alatti események tekintetében is. Úgy fogalmazott, nemcsak nagyszerű élményt nyújtanak a "legigényesebb ügyfélkör" számára, de remek üzleti lehetőséget is. Egyelőre még tárgyalnak arról vállalkozókkal és vendéglátó csoportokkal, hogy hol lenne a legalkalmasabb bevetni az UWEP-hajókat. Azt nem közölték, hogy mennyiért lehet megvenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: