hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

COP26: Egymilliárd ember fog szenvedni az extrém hőségtől már 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedésnél is

Nemcsak a trópusi országok, hanem Európa is megérzi majd az átlaghőmérséklet emelkedését.

Link másolása

hirdetés

1 milliárd embert érinthet az extrém hőstressz már akkor is, ha a globális felmelegedés miatt a Föld átlaghőmérséklete csak 2 Celsius-fokkal emelkedik, írja a The Guardian a kéthetes glasgow-i klímacsúcson (COP26) közzétett tanulmány alapján. A COP26 legfőbb célja, hogy életben tartsa az esélyt a globális felmelegedés maximum 1,5 Celsius-fokon tartására.

Az Egyesült Királyság nemzeti meteorológiai szolgálata, a Met Office tanulmánya a hőt és párát egyaránt tartalmazó nedves hőmérséklet várható alakulását vizsgálta. Amennyiben ez az érték eléri a 35 Celsius-fokot, az emberi szervezet már nem képes lehűteni magát izzadsággal, és még a teljesen egészséges, árnyékban ülő emberek is meghalnak hat órán belül.

Amennyiben a klímacsúcs erőfeszítései kudarcot vallanak, úgy a 4 Celsius-fokos átlaghőmérséklet emelkedés sem zárható ki, és a bolygó lakóinak fele szenvedhet a hőstressz miatt.

Egy másik tanulmány szerint az extrém forróság a legnyilvánvalóbb következménye a klímaváltozásnak. A világ városaiban az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott az ilyen napok száma. Tavaly nyáron az Egyesült Államok minden negyedik lakója szenvedett a szélsőséges melegtől, melynek tünetei közé tartozik az émelygés és a különféle görcsök.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 2017-ig tartó két évtizedben világszerte legalább 166 ezer ember halt meg a hőhullámok következtében.

hirdetés

A Met Office elemzése figyelembe vette a várható árvizek, tűzvészek, a szárazság és az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának növekvő kockázatát is. Szakértőik szerint a világra váró változások bármelyike "félelmetes jövőképet fest", ráadásul lesz olyan terület, ahol súlyosabb következményekkel kell számolni, mint más, kevésbé érintett régiókban.

A brit meteorológusok tanulmánya alapján az emberekre váró extrém hőstressz leginkább Brazíliát, Indiát és Etiópiát érinti majd. Ezekben az országokban lesznek olyan területek, melyek az emberi életre alkalmatlanná válnak. Ettől függetlenül nemcsak a trópusi országok, hanem Európa is folyamatosan szenvedni fog a globális felmelegedés várható hatásaitól.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Titokzatos, az élet jelenlétére utaló lila sziklákat talált a marsjáró
A különös kőzetek olyan titkokat rejthetnek, amelyek feltárják előttünk a vörös bolygó múltját.
Fotó: NASA - szmo.hu
2022. január 22.


Link másolása

hirdetés

A lila szín szinte mindenhol felbukkan, amerre a Perseverance marsjáró kutat - írja a National Geographic. Bizonyos köveken vékony, sima bevonatot képez, másokon pedig festékszerű foltokat fest. Egyes kőzetek úgy néznek ki miatta, mintha megfagytak volna.

A lilával bevonat sziklákat a Jezero kráterben találták meg, ahol 2021 februárjában landolt a Perseverance. A 28 mérföld széles Jezero valaha egy tó volt, kialakulását egy meteorit becsapódás okozta több milliárd évvel ezelőtt.

A lila színű bevonat különböző formájú és méretű sziklákon jelenik meg, és még a legapróbb kavicsokat sem kerülte el. Azt azonban nem lehet biztosan tudni, hogy mi okozza a különös jelenséget.

A legújabb felfedezés azért is nagyszerű, mert a titokzatos foltok eredete segíthet megfejteni a Mars múltjával kapcsolatos kérdéseket, beleértve azt is, hogy jelen lehetett-e egykor a bolygón az ősi élet. A kialakulásukkor fontos információkat kódolhattak magukba a környezet körülményeiről kémiai és ásványi összetételükben, így segíthetnek a tudósoknak rekonstruálni a bolygó múltját: ugyanis a Földön mikrobák segítettek kialakítani hasonló mintákat, így jelenlétük életjelre utalhat.

A sziklák repedései biztonságos menedéket teremthetnek a mikrobák számára a zord marsi környezetben, tápanyagot, napfény elleni védelmet és nedvességet biztosítva az egyébként száraz tájakon.

Az ilyen típusú lerakódások tanulmányozása abban is segíthet a tudósoknak, hogy jobban megértsék a világ működését. Választ kaphatnak példál arra, hogy mennyire univerzálisak a geológiai folyamatok, és hogyan változhatnak ezek bolygóról bolygóra.

A tudósok a távolból is vizsgálhatják a furcsa kőzeteket: a marsjáró lézerrel lő egy sziklára, így elpárolog egy kicsi a lila anyagból, ezáltal pedig meg tudják állapítani annak elemi összetételét.

Minden lézerlövés apró gödröket vés a bevonat felszínébe, miközben csattanó hangot ad ki. A Perseverance mikrofonja érzékeli a zajt és továbbítja a kutatóknak, így ők következtetni tudnak a kőzet bizonyos tulajdonságaira, például a keménységére is.

hirdetés

A jelenlegi állás szerint a lila réteg lágyabb és kémiailag különbözik az alatta lévő kőzettől. Vas-oxidot tartalmazhat, és úgy tűnik, hogy hidrogénben és esetenként magnéziumban gazdag. A hidrogén jelenléte arra utal, hogy a víz szerepet játszott a lila foltok kialakulásában, a vas-oxid pedig – a rozsdásodáshoz hasonlóan – a víz közreműködését jelezheti.

A foltok elhelyezkedése azonban egy kicsit rejtélyes.

A Perseverance jelenlegi útvonala nem tavi üledékeken, hanem kihűlő magmából képződött kőzeteken át vezet, így továbbra is bizonytalan, hogy ezek a sziklák mikor és hogyan kerültek egy kráter fenére, illetve mikor és hogyan érintkezhettek vízzel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
63 millió forintért keresik a teljesen élethű robotok arcát
A Promobot robotjai képesek utánozni az arckifejezéseket, mozgatják a szemüket, a szájukat és az izmaikat is.

Link másolása

hirdetés

Több mint 600 arckifejezést képes utánozni az orosz Promobot szinte teljesen élethű robotja, írja a Yahoo. A robotok ezen felül mozgatják a szemeiket, szemöldökeiket, szájukat és az izmaikat is, valamint kérdésekre is képesek válaszolni.

"Mostantól mindenki bármilyen megjelenésű robotot rendelhet szakmai vagy személyes használatra" - jelentette be a vállalat igazgatótanácsának elnöke. Alekszej Juzsakov példaként hozta fel, hogy ezentúl akár egy élethű Michael Jordan is árulhatja a kosárlabdamezeket egy boltban, míg William Shakespeare a saját műveit olvashatja fel egy múzeumban.

Az orosz cég robotja elemzi az emberek beszédét, megtanulja a gyakran használt kifejezéseket, így akár teljesen személyre szabhatjuk a beszédstílusát is.

A Promobot jelenleg keresi a robotok általános arcát, aki a szállodákban, bevásárlóközpontokban és egyéb zsúfolt helyeken szolgálatba állított gépeknek kölcsönözné külsejét. A keresett személy neme és bőrszíne nem fontos, cserébe egy "kedves és barátságos" 25 év feletti arcot keresnek, akinek hajlandóak 200 ezer dollárt (kb. 63 millió forint) is fizetni, ha szabad felhasználásra átengedi egy életre az arcát a projekthez.

A győztes pályázóról előbb teljes, 3D-s modellt készítenek. Ezt követően legalább 100 órányi hanganyagot rögzítenek az illetővel, hogy a sorozatgyártott robotok minél tökéletesebben utánozzák a kiválasztott személy beszédstílusát. Végül a győztesnek kizárólagos licencszerződést kínálnak, mely a "megjelenésének korlátlan ideig történő használatára" jogosítja fel a céget.

hirdetés

A Promobot 2019 óta gyártja humanoid robotjait. A vállalat Észak- és Kelet-Európa legnagyobb szolgáltató robotikai gyártójának vallja magát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Kína bionikus, katonai robotjakot épített - ez a világ legnagyobb, legnehezebb és legterepképesebb robotja
A világ legnagyobb négylábú, bionikus robotjának mozgása hasonlít a tibeti gyapjas szarvasmarha-fajtához, a jakhoz. Olyan logisztikai, szállítási és felderítő küldetéseket fog teljesíteni, amelyek túl nagy kihívást jelentenek az embernek.
Fotó: Twitter - szmo.hu
2022. január 25.


Link másolása

hirdetés

A Kínai Központi Televízió (CCTV) szerint a Kína által önállóan kifejlesztett, négy lábon járó, jakszerű megjelenéssel felöltöztetett "jak" a világ legnagyobb, legnehezebb és legterepképesebb robotja - írja a Global Times.

A gép séta közben körülbelül fele akkora, mint egy felnőtt ember, hossza pedig körülbelül kétszerese a magasságának. Akár 160 kilogrammot is képes szállítani, és nagy mérete ellenére akár 10 kilométeres óránkénti sebességgel tud "száguldani".

Olyan érzékelőkkel szerelték fel, amik segítenek feltérképezni a terepet és annak környezeti adottságait.

Könnyen alkalmazkodik a különféle tereptípusokhoz, beleértve a lépcsőket, árkokat és sziklákat, nem beszélve a sárról, a gyepről, a sivatagról és a hóról. A robot előre-hátra mozog, képes megfordulni, átlósan járni, sprintelni, száguldozni és ugrani.

hirdetés

A robotjakot a jövőben lőszer és élelmiszerszállításra is bevethetik az olyan, átlagos járművekkel nehezen megközelíthető helyeken, mint a fennsíkok, hegyek, sivatagok és erdők.

De az is elképzelhető, hogy felderítésre fogják használni, mert kitartóan képes feltérképezni a harcteret, és megfigyelni a célpontok mozgását még olyan összetett környezetben is, amelyek túlságosan nagy kihívást jelentenek az emberek számára.

Bevethetik távoli küldetésekhez is, ahol állandó megfigyelésre van szükség, de a körülmények nem kedveznek a folyamatos emberi jelenlétnek: például magasfennsíkokon, túlságosan hideg környezetben, esetleg sűrű erdőkben.

A gép magas kockázatot jelentő, háború sújtotta övezetekben is hatalmas szerepet tölthet be, mivel képes helyettesíteni az emberi felderítő- és szállítócsoportkat. Szükség esetén akár fegyverekkel is felszerelhető és olyan talajmenti küldetéseket hajthat végre, mint egy drón a levegőben.

Nem a robotjak azonban az egyetlen bionikus robot, amit Kína fejlesztett ki:

megalkották a Geda nevű mechanikus kutyát is, ami nagyjából akkora, mint egy igazi eb. Súlya 32 kg, de akár 40 kg rakományt is képes elbírni. A Gedát úgy programozták, hogy megértse az egyszerű hangutasításokat és képes legyen arcfelismerésre is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Elég egy rövid üzenet az étlapon és többen választanak növényi alapú ételt a hús helyett
Ha csak egy húsos fogást növényire cserélsz, az üvegházhatású gázok kibocsátásából annyit takarítasz meg, amennyi a telefonod feltöltéséhez két év alatt elhasznált energiával egyenlő.

Link másolása

hirdetés

Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.

A klímakutatók egyre nagyobb figyelmet szentelnek az élelmiszer előállításának, szállításának és fogyasztásának. Egy tavaly szeptemberi tanulmány szerint az üvegházhatású gázok évente a világon kibocsátott mennyiségének több mint harmada az élelmiszeripar számlájára írható.

A szennyezés nagy része a hús miatt termelődik: a marha, a csirke és a sertés tenyésztése - ami miatt gyakran vágnak ki nagy erdőterületeket - nagyjából kétszer akkora károsanyag-kibocsátással jár, mint a növénytermesztés

- írta a The Guardian.

A húsfogyasztás különösen magas az Egyesült Államokban, 2020-ban átlagosan 111,5 kilogramm húst evett meg egy amerikai, több országban pedig, köztük Kínában gyors növekedésnek indult a húsevés.

Sokan segítenék a környezetvédelmet azzal, hogy növényi fogásokat választanak: az új kutatás azt találta, hogy az éttermi étlapokra írt rövid üzenetek nagyban befolyásolhatják a viselkedést.

hirdetés

A World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet kutatásában mintegy hatezren vettek részt az Egyesült Államokban. A kutatók tíz különböző, a fenntarthatóságról szóló üzenetre adott reakcióikat vizsgálták, azt kérték bennük, hogy válasszanak két lehetőség, például babos vagy marhahúsos burrito között.

Az üzenetek közül több is drámai hatást keltett.

"Mindegyikünk tehet a bolygónk érdekében. Ha csak egy húsos fogást növényire cserélsz, az üvegházhatású gázok kibocsátásából annyit takarítasz meg, amennyi a telefonod feltöltéséhez két év alatt elhasznált energiával egyenlő"

- akik ezt olvasták az étlapon, 25 százalékban vegetáriánus fogást választottak, ami több mint kétszerese azon vendégeknek, akik nem olvasták az üzenetet. Egy másik üzenet hatására 22 százalékkal több fogyasztó döntött növényi alapú étel mellett, ami szintén sokkal nagyobb arány az üzenetet nem olvasókhoz képest.

Más üzenetek, amelyek az étel ízéről szóltak, vagy arról, hogy meg kell védeni a Földet a következő nemzedékek számára, szintén pozitívan befolyásolták a vendégek döntését, ami arra utal, hogy szignifikánsan alakítható a választás az étlapok szövegeinek megfogalmazásával.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: