Az avokádó segíthet a fogyásban, de meglepő módon ez csak a nőknél van így
Egy új amerikai kutatás szerint az avokádó segíthet megváltoztatni a hasi zsír eloszlását a nőknél. Az Illinois-i Egyetem kutatói 12 héten keresztül vizsgálták 105 túlsúlyos felnőttet. A kutatás eredményeit a Journal of Nutrition című folyóiratban tették közzé.
A mostani eredmények azért érdekesek, mert a kutatás nem kifejezetten a súlyveszteségre koncentrált, csupán az avokádó hatásait szerették volna feltérképezni. Az eredmények szerint azonban napi egy avokádó elfogyasztása a mélyebb rétegek zsírrétegeit, vagyis a zsigeri zsírt segít csökkenteni.
"Az avokádó Amerikában nagyon népszerű gyümölcs, pontosabban zöldség-gyümölcs, mert hivatalosan nem tudjuk hova sorolni. Régóta tudjuk róla, hogy nagyon egészséges, mert magasak a beltartalmi értékei. Telítetlen zsírtaltalma miatt közkedvelt, gyulladáscsökkentő hatását a magas az Omega 3 tartalomnak köszönheti. Magas a vitamin, ásványi anyag valamint a rosttartalma" - mondja Zalai Noémi dietetikus.
"Ez azért érdekes, mert a férfiak általában könnyebben fogynak, így meglepő, hogy náluk nem hatott az avokádó. Fontos azonban megkülönböztetni a hason kívülről is kifejezetten szembetűnő úgynevezett szubkután, vagy bőr alatti zsírréteget a zsigeri zsírtól, amely a belső szerveket veszi körül, és a hasüregben található. Általában kétféle elhízásról, illetve zsírtartalékolásról szoktunk beszélni, az alma és a körte típusúról. A zsigeri zsír elsősorban az előzőnél van jelen. Érdemes tudni, hogy ez nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi problémát is jelent, mert hajlamosíthat szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, vagy kettes típusú cukorbetegség kialakulására" - magyarázza Zalai Noémi.
Lokális fogyás nem létezik, tehát amennyiben csökkenteni szeretnénk a hasi zsírréteget, úgy egyéb területeken is fogyást fogunk észlelni. Egy esetleges diétánál viszont jó, ha tudjuk, hogy a zsigeri zsír felszaporodását például a túlzott alkoholfogyasztás vagy a tartós stressz is növelheti.
Nagyon sok olyan hazai zöldség és gyümölcs is van, amely előnyös lehet, amennyiben a hasi zsír lebontására szeretnénk koncentrálni. Ha ez a cél, akkor naponta körülbelül 60 dkg zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk, vegyesen, ha lehet minél többször nyers formában. Jellemzően a salátafélék, főzelékfélék (karfiol, cukkini, zöldbab, brokkoli, tökfélék) valamint a bogyós gyümölcsök (eper, málna áfonya) és az alma is segíthet. Előnyös a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása, ezenkívül fontos a megfelelő rost- és a folyadékbevitel is.
"Kevésbé ismert tény, hogy az alvás hossza és minősége is befolyással van a hasi zsírpárnák kialakulására. Így a pihentető alvásra is érdemes odafigyelni“ - teszi hozzá Noémi.
Amennyiben nem kifejezetten a hasi zsírrétegre szeretnénk koncentrálni, hanem az egészségünk megőrzésére, akkor érdemes tudni, hogy például a brokkoli rendszeres fogyasztása daganatmegelőző tulajdonsággal bír magas antioxidáns tartalma miatt.
"Minél több zöldséget illesztünk be táplálkozásunkba, annál több ásványi anyagot, vitamint, antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, amelyek együttesen segítenek egészségünk megőrzésében, ezért nem érdemes csupán egyet kiemelni, hanem változatossá kell tenni étrendünket."
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!