hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Az Amazon a világjárványnak köszönhetően letarolta 2020 munkaerő-piacát

Már 1,2 millióan dolgoznak nekik. Elemzők szerint csak a világháborúban volt példa hasonló arányú bővülésre.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2020. december 05.


Link másolása

hirdetés

Miközben világszerte cégek milliói dőlnek be, százmilliók vesztik el ideiglenesen vagy végleg munkahelyeiket a járvány miatt, az Amazon elképzelhetetlen módon erősítette pozícióit, Jeff Bezost pedig úgy tűnik, tartósan a világ leggazdagabb emberévé tette.

Bezos óriás vállalata 2020 januárja és októbere között 427 ezer új dolgozót vett fel, jelenleg alkalmazottainak száma pedig globálisan meghaladja az 1,2 milliót.

Ez azt jelenti, hogy a seattle-i főhadiszállástól Indiáig naponta átlagosan 1400-an léptek be az Amazonhoz, amely így több mint 50%-kal növelte alkalmazottai létszámát az egy évvel korábbihoz képest – írja a New York Times.

Az már az év első felében nyilvánvalóvá vált, hogy a csomagküldő vagy házhoz szállító cégek lesznek a koronavírus járvány nagy nyertesei.

Miután az Amazon megrendelései is az eddiginél is nagyobb fokozatra váltottak, egyre több dolgozóra lett szükségük, nagyrészt a raktárakban, de felvettek számos szoftver és hardver mérnököt is, hogy erősítsék a felhő alapú számítástechnikát, vagy a szórakoztató streaminget, amelyek szintén berobbantak a járvány miatt.

hirdetés

A toborzás július után vált igazán intenzívvé, azóta vettek fel 350 ezer embert, azaz naponta 2800-at. És ebben a számban nincsen benne az a 100 ezer ember, akiket csak az ünnepi bevásárlások idejére alkalmaztak és az a mintegy félmillió kiszállító sofőr, akik csupán szerződött és nem alkalmazotti státusban vannak az Amazonnál.

A toborzás sikere nagyban köszönhető a pandémia okozta recessziónak és a korlátozások miatt összeomlott számos iparágnak, köztük a vendéglátóiparnak vagy a légi közlekedésnek. Bezos szerint ezekben az időkben még többet jelent, ha valakinek kiemelt fizetéssel és magas szintű egészségügyi ellátással járó munkát kínálnak.

Még az amerikai szövetségi kormány is segített az Amazonnak. Márciusban ugyanis egy 2 billió dolláros ösztönző csomag lehetővé tette az egyes államoknak, hogy bezárassák a hagyományos kiskereskedelmi boltokat, ezzel is akadályozva a vírus terjedését. Az áruik iránti igény pedig átvándorolt az Amazonhoz.

Áprilistól júniusig 57%-kal többet adtak el, mint az előző év ugyanebben az időszakában.

A munkaerő-felvétel érdekében a cég hatalmas reklámhadjáratot indított, tv-ben, óriásplakátokon és e-mailben egyaránt, kiemelve a munkaszerződéssel járó, akár 3000 dollárt, vagyis több mint 1 millió forintot is elérő bónuszokat és nem utolsósorban a koronavírus elleni biztonsági intézkedéseket. Nemrégiben egy olyan reklámfilmet készítettek, amelyben egy maszkot viselő Amazon-alkalmazott látható, aki csak ennyit mond: „Biztonság, biztonság, biztonság.”

Gyorsan lecsaptak a bizonytalan ideig fizetés nélküli szabadságra küldöttekre, kiemelt órabért és túlórapénzt kínálva. Közben még megállapodást kötöttek olyan cégekkel is, amelyek csökkenteni voltak kénytelenek állományukat, mint az Uber, az American Airlines vagy a Marriott szállodalánc, hogy reklámozzák az ő munkaerő-felvételüket.

Emellett legalább ezren dolgoztak az Amazon emberi erőforrás-csapatának szánt szoftvereken, portálokon, algoritmusokon, amelyek a személyes beszélgetéseket megspóroló on-line toborzást segítették.

Ilyen gyors alkalmazotti gyarapodás példa nélkül az amerikai vállalkozások történetében.

Gazdaságtörténészek szerint az Amazon tömeges munkaerő-felvétele csak a II.világháború első éveihez hasonlítható, amikor a hadiipari üzemágaknak rengeteg emberre volt szükségük, vagy a háború utáni időszakhoz, amikor a katonák hazatértek és az építőiparban volt a legtöbb munkalehetőség.

Ha tartja ezt a tempót, akkor két éven belül lekörözheti a jelenleg a világ legnagyobb munkaadó vállalkozásának tekintett Walmartot. Mellesleg ez utóbbi sem panaszkodhat: március óta csak az Államokban 180 ezer új alkalmazottat vett fel, és on-line eladásai 2020. harmadik negyedévében 79%-kal nőttek.

A kiskereskedelmi vetélytársak gyakorlatilag esélytelenekké váltak a e-kereskedelem globálisan közel 10%-át utaló Amazonnal szemben, amely Észak-Amerikában a piac 38%-át uralja.

És nincs megállás: a cég idei ünnepi eladásai az Amerikai Kiskereskedők Szövetségének előrejelzése szerint 30%-kal nőnek tavalyhoz képest.

Az Amazon terjeszkedése ugyanúgy fejtörést okoz az amerikai és európai törvényhozóknak, mint a többi tech óriásé, a szintén hatalmas Google-é, Facebooké és Twitteré.

Novemberben az Európai Unió a trösztellenes szabályok megsértése címén indított eljárást a cég ellen, azzal vádolva Bezosékat, hogy hatalmukkal és a vevők adataival visszaélve kárt okoznak a kisebb vetélytársaknak. Az Amazon azzal védekezik, hogy oldalukon a kisebb kereskedő cégek eladásai is nőttek. Vizsgálatot folytat a cég ellen az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is, és várhatóan Joe Biden megválasztott elnök is folytatja majd a technológiai óriások elleni lépéseket.

Margaret O’Mara, a washingtoni egyetem történész-professzora szerint

az Egyesült Államok lassan „Amazon-nemzet” lesz, mivel a cégnek szinte minden államban vannak lerakatai. Egyúttal felhívta a figyelmet annak a kockázatára, ha egy ország vagy egy régió túlságosan egy munkaadótól függ, bár, mint mondta, az Amazon még nem tart itt.

Az Amazon óriási sikerének azonban megvannak az árnyoldalai is. Már korábban is többször nyilvánosságra kerültek dolgozói panaszok a hatalmas tempóról, a már-már totalitárius módszereket idéző ellenőrzési rendszerről. A cég például figyeli a szakszervezeti aktivisták posztjait a közösségi médiában, de még egy magánnyomozó céget, a Pinkertont is felfogadták, hogy kövessék a lépéseiket.

A november 27-i Black Friday alatt a cég dolgozói nemzetközi tiltakozó akciót tartottak az Egyesült Államoktól Bangladesig, Európától Mexikóig. Éppen azért időzítették akciójukat erre a napra, mert ez a hagyományos nagy karácsonyi bevásárlások kezdete, amikor a legnagyobb hajszának vannak kitéve a raktári dolgozók és a szállítók egyaránt, és amikor rendszerint a legtöbb üzemi baleset történik.

Az Amazon dolgozói és velük szolidáris zöld szervezetek, köztük az Extinction Rebellion, az Oxfam és a Greenpeace követelik, hogy a cég biztosítsa alkalmazottainak a szakszervezeti tagság jogát, szüntesse be adómegkerülési gyakorlatát, és kötelezze el magát az eddiginél jobban a környezetvédelmi normák betartása mellett. Követelték továbbá a munkabérek emelését, prémiumot a csúcshetekre és veszélyességi pótlékot, amíg a pandémia tart, valamint azoknak a dolgozóknak a visszavételét, akiket azért bocsátottak el, mert nyilatkoztak a munkahelyi egészségügyi és biztonsági körülményekről.

A tiltakozásoknak azonban eddig nem sok foganatjuk volt, a cég egyedül a bérpolitikájában tett engedményeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Génmódosításokba kezdett egy amerikai genetikus, hogy idegen bolygókon is élhessen az ember

Christopher E. Mason azt állítja, a medveállatka különleges génjével 80%-kal csökkenthető a DNS-károsodás súlyos sugárzás esetén. De sok más terve is van.

Link másolása

hirdetés

Ahhoz, hogy bolygóközi lényekké válhassunk, genetikai átalakításra szorulunk, hogy ellenállóbbak legyünk – vallja Christopher E. Mason amerikai genetikus professzor. Nem ő az első, aki úgy gondolja, hogy az emberiségnek fel kell készülnie egy másik bolygóra való áttelepülésre, mert a Föld belátható időn belül élhetetlenné válik, ő azonban már az odavezető utat is megpróbálta felvázolni A következő 500 év: élettervezés új világok elérésére (The Next 500 Years: Engineering life to reach new worlds) című könyvében.

Abban nincs semmi újdonság, hogy első lépésként Mason is Hold-, illetve Mars-bázisokban gondolkodik, és ezt követné a naprendszer, esetleg az azon túli bolygók meghódítása. Ő viszont tisztában van azzal, hogy az emberi test nincs igazán felkészülve a Földtől távoli életre, elég csak a különböző sugárzásokra vagy toxikus gázokra gondolni. Könyvében részletesen leírja azokat a genetikai módosításokat, amelyek megerősítenék ellenálló képességünket a megváltozott körülmények között.

A New York-i Weill Corner orvosi egyetem genetikusának nem akármilyen gyakorlati tapasztalata van e témában. Ő volt a vezető kutatója a NASA ikerkísérletében, amely Scott Kelly űrhajóst és testvérét vizsgálta. Scott 2015-ben közel egy évet töltött az űrben, míg egypetéjű ikertestvére, Mark ez idő alatt a Földön tartózkodott.

Mason kutatóként azzal is foglalkozik, hogy miként lehet emberi sejteket génmódosításnak alávetni, hogy ellenállóbbak legyenek az űrben. 500 éves tervének alapjait az így szerzett tapasztalatai alapján dolgozta ki.

A professzor a New Scientistnek adott interjúban kifejtette: az emberiségnek erkölcsi kötelessége megtalálni a módját, hogyan éljen a Földön kívül. Ugyanis az ember bolygónkon az egyetlen élőlény, amely tudatában van annak, hogy kihalhat, és az egyetlen, amely tehet is valamit ez ellen. „Az élet iránti kötelesség olyan, amelyet a tudatosság aktivizál. Ezt más nem fogja megtenni helyettünk” – mondja Mason.

A genetikus elárulja, hogy amikor a könyvét írta, nagyon elszomorodott. Eredetileg azon gondolkodott, hogy mi történik a következő 5 milliárd évben. A korábbi becslések szerint a Nap vörös óriássá válik, felfalja a hozzá közeli bolygókat, majd lassan elpusztul. Az asztrofizikusok többsége úgy véli, hogy a Föld körülbelül 4,7 milliárd év múlva válik lakhatatlanná.

hirdetés
Csakhogy a Nap fénye már egymilliárd éven belül elviselhetetlen lesz, és ebből Mason rádöbbent, hogy a Föld eredetileg hitt idejének legfeljebb egyötöde maradt.

„A Föld a legnagyszerűbb otthon, amit valaha ismertünk, de ha itt maradunk, ez lesz az utolsó otthonunk” – figyelmeztet a professzor.

A Scott Kellyn végzett kísérlet megerősítette, hogy az egyik legnagyobb veszély a sugárzás: az űrhajós vizeletmintája árulkodott a DNS-károsodásról. Azt is megfigyelték, hogy teste próbált alkalmazkodni a zéró gravitációhoz, és küzdött azért, hogy megőrizze izmai erejét és csontsűrűségét. Az izomsorvadás kockázata már eddig is ismert volt. Kelly szíve némileg kisebb lett, és egyes verőerei begyulladtak.

A hosszú űrbeli tartózkodás kihat a kognitív képességekre és a mentális egészségre is – figyelmeztet Christopher E. Mason. Kelly-nél az egy évi űrutazást követő hat hónapban enyhe visszaesést tapasztaltak. A hanyatlás nyilván erősebb lenne, ha valaki évtizedeket töltene egy űrhajóban.

A professzor szerint az emberi szervezet átalakítása bonyolult és ellentmondásos kérdés, éppen ezért nagyon szigorú biztonsági ellenőrzés és egyértelmű szabályozás mellett lehet csak végrehajtani. Úgy véli, hogy a következő évtizedekben elkezdődhetnek az ilyen irányú kísérletek.

Mason két módszert javasol: az egyik a CRISPR technológia, amellyel bizonyos specifikus géneket módosítani lehet. A másik az epigenom-módosítás, amellyel átmenetileg ki vagy be lehet kapcsolni egyes géneket.

A génmódosításokhoz a professzor az evolúció tanulságait hívná segítségül. Az egyik legjobb példának a mikroszkopikus medveállatkát, a tardigrádot tartja, amely képes az űrvákuumot túlélni azáltal, hogy ki tud teljesen száradni, majd rehidratálódni. Genomjában, amelyet 2015-ben szekventáltak japán tudósok, van egy különleges gén, amelyet DSUP-nak (damage suppressor protein – káreltüntető protein) neveznek.

Mason laboratóriumában ezt a gént integrálták az emberi genomba, és egy új sejtfonatba. Kiderült, hogy ezzel a génmódosítással 80%-kal tudják csökkenteni a DNS-károsodást súlyos sugárzás esetén.

A kutatónak meggyőződése, hogy más organizmusok génjeit is beültethetik az emberi sejtekbe, hogy megelőzzék a sugárzás okozta károsodást. Ilyen például a p53 gén, amellyel az elefántok nagy mennyiségben rendelkeznek és vélhetően ezzel magyarázható, hogy ritkán kapnak rákbetegséget.

Mason azonban tisztában van azzal, hogy ha egy létező biológiai rendszerhez hozzáadnak bármilyen gént, az nem várt változásokat, működési rendellenességeket is eredményezhet. Ezért kell szerinte nagy körültekintéssel hozzálátni az ilyen munkákhoz.

Ezzel szemben az epigenetikus terápiával a DNS struktúráját és működését csak egy kis időre változtatják meg. Például, ha az űrhajósokat nagy erejű sugárzás éri, aktiválni lehet sejtjeikben plusz válaszadókat, és ki lehet őket kapcsolni a veszély elmúltával. Ez az eljárás ma már technikailag lehetséges, csak optimalizálni kell. Mason ilyen irányú kísérleteket tervez a következő 10-20 évre.

A Földön kívüli emberi élet fenntartásának is záloga az elegendő élelem. Mason emlékeztet arra, hogy kilenc olyan aminosav van, amelyet fogyasztanunk kell, mert a szervezetünk ezeket nem tudja előállítani. A Földön mindezek megtalálhatók. Ha viszont más bolygóra költözünk, akkor magunkkal kell vinnünk vagy pedig gyártanunk kell ezeket. De mi van akkor, ha mégis a testünk termelné ki őket?

Laboratóriumában azt is kutatják, hogy miként válhatnának az emberek prototróffá. Ez azt jelenti, hogy képesek lennénk saját testünkön belül létrehozni mindazokat a molekulákat, amelyek szükségesek a túlélésünkhöz.

Más organizmusok elemeit integrálnák az emberi genomba, hogy szervezetünk megtermelje az összes létfontosságú aminosavat. Azt már bebizonyították, hogy egy vagy két aminosavval működik az eljárás, igaz, egyelőre csak sejtszinten.

Emellett reaktivizálni lehet olyan géneket is - például egy kis CRISPR-beavatkozással - amelyeknek képességei csökkenni látszanak, de akár új tulajdonságokkal is fel lehet ruházni őket a megváltozott körülmények miatt. Ilyen például az a génünk, amely szintetizálja a C-vitamint – mondja a professzor.

Mason egyik távlati terve a „generációk űrhajója”. Mivel a kutató szerint többszáz olyan exobolygó létezik, amelyek vízmennyiségük révén lakhatónak tűnnek az emberek számára, szerinte 2400-ra el kell jutnunk oda, hogy készen álljunk hosszú távú űrutazásokra, amelyek során kiválaszthatjuk a legjobbat új otthonunknak.

Azért nevezi ezt a projektet „generációk űrhajójának”, mert éppen az út hosszúsága miatt több nemzedék fog együtt élni és halni ugyanabban az űrhajóban.

Ugyanakkor le kell győzniük az ezzel járó pszichológiai stresszt biológiai folyamataik lelassításával, eljutva a pangás vagy a hibernáció állapotába. Ehhez máris azonosítottak olyan medvegéneket, amelyekhez hasonlókat beültethetnek emberekbe.

A professzor a jövő új technológiái között fontosnak tartja a mesterséges anyaméh kifejlesztését. Úgy véli, hogy ha az emberek új lakhelyén túlságosan veszélyes lenne a nők számára a terhesség, a mesterséges anyaméh lehetőséget biztosítana a gyermekek születésére.

Christopher E. Mason tisztában van azzal, hogy 500 éves tervének nagy részét nem fogja megérni.

„Úgy gondolom, hogy az egyik legfelszabadítóbb állapot az egészséges halandósági érzék. Ez megszabadítja az embert attól a gondolattól, hogy mi lesz őutána és hogyan tud hozzájárulni a jövőhöz. Ami megdöbbentő, hogy sokan, akikkel beszéltem a könyvről, sosem gondolkodtak 50 évnél hosszabb távlatokban” - mondja.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ

Az űrbe repül a világ leggazdagabb embere: történelmi utazásra készül Jeff Bezos és űrcége

Az Amazon alapítója testvérével, egy 82 éves asszonnyal és egy 18 éves fiúval vesz részt a Blue Origin első emberekkel történő űrutazásán.

Link másolása

hirdetés

Eljött a nagy nap: ma repül az űrbe saját űrhajójával Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere.

Az utazás történelmi, hiszen a milliárdos vállalkozó repülőgépgyártó és űrrepülési cége először indít az űrbe olyan űrhajót, amelyen ember is utazik. Ez lesz a New Shepard nevű gépük 16. útja az űrbe.

Az űrjármű magyar idő szerint délután háromkor startol majd Bezos saját felszállóhelyéről, a texasi Van Horn városának közelében. A világ leggazdagabb embere testvérével és két másik különleges utassal repül majd a hatfős kapszulában.

Egyikük egy 18 éves holland fiú, Oliver Daemen, akinél fiatalabb ember még sosem járt az űrben, a másik pedig egy 82 éves asszony, Mary Wallace "Wally" Funk, aki ezzel minden idők legidősebb űrhajósa lesz.

A New Sheparddel közel 100 méteres magasságig, az ún. Kármán-vonalig emelkednek, amelyet a világűr határának szokás nevezni. Az űrutazás mindössze 11 percig fog tartani, de a milliárdos szerint fantasztikus élményben lesz részük.

hirdetés
Körülbelül négy percig élvezhetik a súlytalanságot, és lebegve gyönyörködhetnek majd a Föld légkörében.

Ezután a kapszula és a rakéta egymástól függetlenül landol majd ismét a Földön - Bezosék a kapszulában egy nyugat-texasi sivatagban szállnak majd le.

A visszavonult Amazon-vezér júniusban, amikor bejelentette, hogy az űrbe megy, elmondta, hogy ötéves kora óta nagy vágya, hogy feljusson a világűrbe, és nagyon örül, hogy ez most végül megvalósulhat, ráadásul a "legjobb barátjával", vagyis a testvérével. Most pedig természetesen már nagyon izgazott.

"Az emberek azt kérdezgetik tőlem, hogy ideges vagyok-e, de egyáltalán nem. Inkább kíváncsi vagyok. Tudni akarom, mit fogunk tapasztalni. Mi is felkészültünk, a rakéta is készen áll. Ez a csapat egyszerűen csodálatos. Nagyon jó érzésekkel vágunk neki"

- mondta a CBS News-nak adott interjújában.

Bezosék útját az űrbe élőben is közvetíti a Blue Origin, már másfél órával a felszállás előtt, magyar idő szerint délután fél kettőtől mutatják, mi is történik éppen. Ebben a videóban lehet majd követni az eseményeket:

Amennyiben sikerül az utazás, Bezos nemcsak a világ leggazdagabbjai között előzheti meg riválisát, a Tesla- és SpaceX-vezér Elon Muskot, hanem abban is, hogy előbb jut el az űrbe.

Richard Branson, a Virgin Galactic űrrepülési vállalat vezetője viszont kicsivel meg őt előzte meg ebben.

Forrás: BBC

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

A Hold pályakilengése és a klímaváltozás miatt még súlyosabb áradások jöhetnek – állítja a NASA

A 2030-as évektől kezdve legalább egy évtizeden át három-négyszer annyi szökőárra lehet számítani, mint korábban.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2021. július 21.


Link másolása

hirdetés

Az egyre gyakoribbá váló extrém időjárási jelenségek, a rekorddöntő nyári hőhullámok és a váratlanul heves esőzések, amelyek katasztrofális áradásokhoz vezettek az elmúlt hetekben Nyugat-Európában, a jövőben még súlyosabb helyzeteket idézhetnek elő. A NASA tengerszint-változást vizsgáló csapata a Nature Climate Change-ben megjelent tanulmányában arra figyelmeztet, hogy

a 2030-as évektől kezdve legalább egy évtizeden át három-négyszer annyi szökőárra lehet számítani, mint amennyi korábban volt. És a helyzet a klímaváltozás miatt még rosszabb lesz.

„Egyfajta kettős balszerencse sújt minket – nyilatkozta William Sweet, a hawaii egyetem oceanográfusa, az amerikai óceán- és atmoszféra-hivatal (NOAA) munkatársa a Washington Post-nak. A kutató szerint erre mindenképpen fel kell készülniük a partvidéken élőknek, meg kell erősíteniük települések védelmét az eddig soha nem látott áradások ellen.

A problémát részben a Hold pályakilengése okozza. A Föld körüli keringése során az egyenlítőhöz viszonyított szöge 18,6 évenként változik, és ez befolyásolja a tengerek árapály-mozgását. A Hold gravitációs erejének változása a ciklus első részében csillapítja a dagályokat és erősíti az apályokat. A ciklus második felében viszont erősíti őket.

A Hold-ciklus változása a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedéssel együtt még a mostaninál is nagyobb áradásokat okozhat a következő két évtizedben.

A Hold-ciklusok azonban kiszámíthatók, már az ókori görögök is ismerték őket, és azóta sem változtak, szemben a Föld és a világtengerek globális felmelegedésével.

Gary Mitchum, a tanulmány társszerzője a jelenséget egy olyan emberhez hasonlította, aki belecsap a vízbe egy fürdőkádban, és bár a víz nem fog azonnal kicsordulni, ennek nő a valószínűsége, ha további vizet töltenek hozzá.

hirdetés

„A kis hullám az árapály, a hozzátöltött víz pedig a tengerszint-emelkedés. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Együtt azonban kiöntenek, ha jön egy nagyobb hullám, és még több víz” – magyarázta Mitchum.

A jelenség hatásai máris érezhetők. 2020 május és 2021 április között rekord-áradásokat regisztráltak a Délkelet-Atlanti partoknál, és a Mexikói-öbölben több Texas és Mississippi állambeli városban. A NOAA adatai szerint e településeken csak három hét után vonult le az ár.

Az előrejelzések két évtized múlva évi 25-75 napos áradási átlagot jósolnak.

Ezt a helyzetet természetesen nem szabad ölbe tett kézzel várni – mondja Ben Hamlington, a NASA-csoport vezetője. Rövidtávon a helyi közösségnek alkalmazkodniuk kell a megváltozott környezeti körülményekhez, és csökkenteni a tengerszint-emelkedés hatását. Hosszú távon viszont az egész emberiségnek meg kell találnia a módját, hogy enyhítse a klímaváltozást.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

A SpaceX 54 milliárd forintért viszi el a Jupiter jeges holdjára a NASA-t

A Florida-Europa távolság a jelenlegi technikával hat év alatt teljesíthető.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2021. július 24.


Link másolása

hirdetés

178 millió dollárt (54 milliárd forint) fizet Elon Musk űrvállalatának a NASA, hogy eljuttassa a Jupiter jeges holdjára az amerikai űrhivatal szondáját, írja a Reuters. A tervek szerint az Europa Clipper 2024 októberében indulhat útra egy Falcon Heavy rakétával a floridai Kennedy Űrközpontból, és ha minden rendben lesz, akkor hat évvel később érkezik meg a Jupiterhez.

A szonda alaposan feltérképezi majd az Europa nevű égitestet, ami valamivel kisebb a Föld körül keringő holdnál. Tudósok szerint a jéggel borított holdon jó eséllyel bukkanhatnak élet nyomaira, miután 2018-ban arra jutottak, hogy a felszín alatt hatalmas óceán rejtőzhet.

A Clipper feladata elsősorban nagyfelbontású képek készítése, a hold összetételének meghatározása, geológiai aktivitás jeleinek kutatása, a jégborítás vastagságának felmérése, valamint a feltételezett óceán mélységének és sótartalmának meghatározása lesz.

Bár elsőre talán soknak tűnik, a 178 millió dolláros ár valójában rendkívül kedvező. A szupernehéz SLS-rakétával ugyanis ez a küldetés nagyjából 2 milliárd dollárral lett volna drágább. A NASA péntek esti közleményében nem tért ki arra, hogy a többi jelentkező milyen ajánlatot tett a misszió kivitelezésére.

A szerződéssel a NASA egyben kifejezte elégedettségét is a kaliforniai magáncég irányába, mivel a SpaceX korábban már több áruszállító és emberes küldetést is sikeresen teljesített az űrhivatal megbízásából.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: