hirdetés

Itt az ideje, hogy ne csak magunkat, hanem a bolygónkat is elkezdjük gyógyítani - online tüntetést tartott a Fridays For Future

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 24.


hirdetés

Vigh Péter a másfélfok.hu főszerkesztője elmondta, hogy most a környezettudatos cselekvésnek van itt az ideje. Most úgy tűnik, mintha a vírus megakasztotta volna az eddigi klímaügyi erőfeszítéséket, de szerinte pont ellenkezőleg.

"Soha nem volt ilyen fontos, mint most, hogy megfogalmazzuk, nem akarunk visszamenni oda, ahol abbahagytuk"

- újra kell fogalmazni a vágyainkat és tudatni a döntéshozókkal. Soha ekkora lehetőség nem volt még egy élhetőbb jövőre.

Mező János a Greenpeace Magyarországi igazgatója is arról beszélt, hogy fontos a szolidaritás, de beszélni kell a jövőről is. Arról, hogy milyen világban fogunk élni itthon és a világban. Korábban sokan azt állították, hogy nem lehet az életet lelassítani, és egyes folyamatokat megállítani. A vírus azonban megmutatta, hogy ez lehetséges.

Egy zöld gazdasági újraindítást kell követelni, ne adjanak ki úgy mentőcsomagot, hogy ne legyen benne igazságosság és zöld folyamatok.

Segíteni kell a helyi közösségeket, a helyi termelést és értékesítést, ami új munkahelyet tud teremteni. Ráadásul a szennyezőknek kellene fizetni és nem a közösségeknek.

Feig Emma Zoé a Fridays For Future Magyarország aktivistája is beszélt arról, hogy a boldogságot a tiszta környezet, az emberi kapcsolatok nyújtják. A karantén is megmutatta, hogy változtatni kell.

Az orvosnak készülő lány elmondta, hogy szomorú jövőt lát, és bár az anyaságot sokra tartja, hiszen ezért készül nőgyógyásznak, de a jelenlegi helyzetben úgy érzi, hogy nem tud gyereket vállalni.

Ő is követelte, hogy a vezetők vegyék figyelembe a klímasztrájkolók követeléseit, tegyenek érdemi lépéseket a változtatásért. Az itt élőknek is van feladata, őrizzék meg azt az életformát, amit most kényszerből alakítottak ki, vásároljanak kevesebbet, egyenek kevesebb húst, mozogjanak, biciklizzenek, tömegközlekedjenek, helyi terméket fogyasszanak helyi boltokból.

VIDEÓ: Online kiállás a jövőért

Fotó: illusztráció, forrása: Fridays For Future Magyarország

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Stalybridge_railway_station_Buffet_Bar_geograph_4005851-1000x667.jpg

Kihívták a rendőröket egy vonatmegállóban szexelő angliai párra, mert azt hitték, a férfi erőszakoskodik a nővel

A nő vonata késett, ő pedig sajátos módszert talált a várakozási idő kitöltésére. A járókelők viszont félreértették a helyzetet.
Fotó: El Pollock / Wikipedia - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Bíróság ítélte el azt a nőt, aki késő vonatára várva beszédbe elegyedett egy férfivel az angliai Stalybridge vonatállomásán, majd nem sokkal később a belvárosban, az utcán szexelni kezdtek. A párra a járókelők hívtak rendőrt, miután azt hitték, hogy a férfi megerőszakolja a nőt, később azonban kiderült, hogy erről szó sem volt - írja a Daily Star.

A 40 éves Kate Jackson ügyében most született ítélet, a bíróságon ismertették a kínos történet részleteit. Az augusztusban történt incidenskor Jackson éppen parnerétől utazott haza, akivel összevesztek, a nő a közeli Ashton-under-Lyne-be utazott volna vonattal, hogy kutyáját elhozza. A felzaklatott nő az állomásra ment, ahol azonban bejelentették, hogy a vonat késik. Várakozás közben beszédbe elegyedett egy arra járó férfival, a 44 éves Jonathon Pisanival.

Nem sokkal később már az állomáson kívül, a belvárosban, a járdán szexelni kezdett az újdonsült pár, ekkor hívták rájuk a rendőröket, azt hitték ugyanis, hogy a férfi megerőszakolja a nőt.

A közelben található biztonsági kamera felvételein azonban jól látszik, hogy erről nem volt szó, a nő beleegyezésével történt az aktus. Letartóztatásukkor mindketten részegek voltak.

A nő ügyvédje azzal védekezett, hogy Jackson erős gyógyszereket szed bipoláris személyiségzavarára, a férfi által felkínált alkoholt azért fogadta el, mivel zaklatott volt a partnere miatt.

hirdetés

Az alkohol és a gyógyszerek pedig azt eredményezték, hogy teljesen elveszítette a kontorollt a nő, amit azóta nagyon megbánt.

Jacksont közszeméremsértés vádjában bűnösnek találták, 50 fontos büntetésre és 12 hónapnyi közmunkára ítélték, valamint a per költségeit is állnia kell. Pisani ugyanezzel a váddal decemberben áll majd bíróság elé.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
maszkviseles-kotelezo.jpeg

Szigorít a kormány: kötelező a maszk péntektől a sporteseményeken és a szabadtéri rendezvényeken is

Aki nem visel maszkot, azt a szervezők felszólíthatják, hogy hagyja el a helyszínt.
MTI, Címkép: Unsplash - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Péntektől kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint.

A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek.

A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását.

Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására

- olvasható a kormányrendeletben.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
igor-matovic_mti.jpg

Szigorú korlátozás: kijárási tilalom és iskolabezárás Szlovákiában

Két hétig szinte bezár a szomszédos ország.
MTI / Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hétfőtől egy hónapra bezárnak az iskolák. Már szombaton kijárási tilalom lép életbe a járvány által leginkább érintett négy északi járásban, majd november 2-tól két hétig ez az egész országban érvényes lesz - döntött csütörtökön Pozsonyban az országos válságstáb.

Igor Matovic kormányfő az ülés utáni sajtótájékoztatón leszögezte: az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány terjedését Szlovákiában.

A november 2-tól két hétre elrendelt országos kijárási tilalom alól kivételt képeznek azok a személyek, akik friss negatív koronavírus teszttel rendelkeznek. Az első héten ez nem lehet régebbi dátummal, mint október 30-a, míg a második héten november 6-a.

A kijárási tilalom alatt az emberek egyebek között csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter szerint a szlovákiai járványhelyzet alakulása rosszabb, mint a csehországié. A tárca vezetője állítását a két szomszédos ország járványhelyzete adatainak összevetésével is szemléltette. A válságstáb megerősítette a kormány döntését, amely szerint a következő hétvégeken letesztelik az ország egész lakosságát.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
stockholm.jpg

Svédország ismét külön úton – lazítottak a járványügyi korlátozásokon

Tavasszal felemás eredménye volt a lazább korlátozásoknak, most újra megpróbálkoznak néhánnyal.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Svédország volt az az állam, amelyik tavasszal azzal tűnt ki, hogy nem vezetett be olyan szigorú korlátozásokat, amivel egy hosszú távon fenntartható stratégiát akartak kialakítani, a gazdaság teljes leblokkolása nélkül. Az eredményekről nagyon megoszlanak a vélemények.

A skandináv ország most is külön útra lépett: míg Európa nagy részén fokozatosan és folyamatosan szigorítanak a korlátozásokon, ők éppen most enyhítenek.

Az eddigi ötven helyett háromszáz fős rendezvényeket is lehet tartani Svédországban november 1-től - írta a The Local svéd kiadása alapján a Telex.

Amanda Lind bejelentése szerint a kulturális és sportrendezvények szervezőinek azonban így is gondoskodniuk kell az egy méteres távolságtartásról, ami alól csak az egy háztartásban élő párok esetében lehet kivételt tenni.

A teljes lezárás helyett az önkéntes korlátozást támogató Svédországban egyébként az első hullámban jóval magasabb volt a halottak száma lakosságarányosan is, mint a szigorúbb lezárást választó Dániában és Norvégiában.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!