HÚSVÉT

Óriástojás és ezernyi virág – Így készült Pécs a húsvétra

Nézz szét velünk a Széchenyi téren, ahol színpompás tavaszi látvány fogad az ünnepen.
Fotó: Kiefer Béla - szmo.hu
2022. április 18.



Virágözön, színkavalkád, igazi tavaszi hangulat - ez Pécs, a Széchenyi téren álló hatalmas, kétméteres hímes tojással, ezernyi virággal. A tojást a horvátországi Kapronca-Körös megye művészei készítették és ajándékozták korábban a városnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÚSVÉT
Húsvéti tréfa: egy óriási nyúl vette át a Lánchíd kőoroszlánjainak helyét
A BKK kreatív csapata szellemes képpel kívánt boldog húsvéti ünnepeket a Facebookon.
Fotó: BKK Facebook - szmo.hu
2023. április 09.



„A Lánchíd oroszlánjai elutaztak a hosszú hétvégére, de a kőnyúl figyelme húsvétkor sem konyul” - írja Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlekedési vállalat szerint a kőnyúl éberen őrzi a pesti hídfőt és még egy találós kérdést is intézett az ünneplőkhöz:

„ha a kőoroszlánnak van nyelve, a kőnyúlnak vajon van foga?”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÚSVÉT
Milyen sonkát vegyünk húsvétra? A gyorspácban érlelt hús nem a legjobb választás
Olcsó húsnak híg a leve. Na ez a húsvéti, kötözött sonkára abszolút igaz! Mutatjuk a tudnivalókat.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. április 04.



A húsvéti készülődés központi kérdése a tojás mellett a sonka. Sokan elintézik ezt a témakört a nagybevásárlás közben a szupermarketben, ahol sajnos megannyi rossz minőségű, és egészségre káros termék található.

Husszabóság hentesének, Szabó Ferencnek a segítségével most összefoglaljuk, hogy mire érdemes figyelni, és mit nem érdemes betenni a kosarunkba.

Melyik sonkát válasszam?

A kötözött sonka a nagy klasszikus, de a darabolt comb, a tarja vagy szívsonka is megállja a helyét a húsvéti asztalon. Fontos azonban, hogy jó minőségű, hagyományos technikával készült terméket válasszunk, mert nemcsak az íze és az állaga lesz jobb ezeknek a termékeknek, hanem az egészségünkre gyakorolt hatása is kedvezőbb.

Mi baj a gyorspáccal?

Egy hagyományos, füstölt sokának az előkészülete már jóval a húsvéti szezon előtt megkezdődik. Nagyjából egy hónapon keresztül tart a pácolás, majd kemény fával, lassan füstölik a húsokat, míg meg nem keményedik a külseje, és át nem járja a természetes, füstös aroma.

Ezzel szemben a gyorspáccal egy hét alatt kész lesz a sonka, de ez a folyamat távolról sem mondható természetesnek.

A nitrites pác-só miatt marad a húsnak szép, rózsaszín a színe, és segít abban is, hogy ilyen rövid idő alatt is pácolt, aromás ízt vegyen fel a hús. Viszont nagy mennyiségű fogyasztása megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.*

A gyorsan pácolt sonka sok esetben tartalmaz természetes fűszer helyett aromát, emulgeálószert, ízfokozót és glükózszirupot, és a füstölés helyett is csak füstaromát vagy füstkivonatot.

A hagyományosan füstölt sonkának van ideje kiszáradni, és így a megfelelő mennyiségű víz magától távozik belőle. Ha ennek a folyamatnak nem adnak elég időt, akkor a vizet nagyüzemi körülmények között kénytelenek valamilyen vízmegkötő anyaggal (di- vagy trifoszfát) megkötni.

Az ilyen sonkának hiába kedvezőbb a kilós ára, ha lényegében egy része csak víz.

Hogyan lehet megkülönböztetni a hagyományos és a gyorsan pácolt sonkát?

Az ár mindig nagyon árulkodó. A gyorspácolt sonkának 3000 - 4000 forint körül mozog kilója, míg egy hagyományos, minőségi sonkánál ez az ár 5000 forintnál kezdődik.

A gyorspácban érlelt sonkának a csomagolásán fel van tüntetve, hogy ilyen technikával készült. És ha azt olvassuk, hogy "füstölt ízű", akkor szintén kezdhetünk gyanakodni, hogy nem természetes füstölést kapott a hús.

Az összetevőket átnézve minél több furcsa kifejezésre bukkanunk, annál nagyobb az esély rá, hogy nem a jó sonkát tartjuk a kezünkben. Ha könnyen összenyomható, pépes állagú a hús, az is intő jel, vagy ha a vákumcsomagon belül folyik a leve.

A legjobb amit tehetünk, hogy a rövid összetevőlistát részesítjük előnyben, vagy alapból megbízható piaci árushoz, vagy hentesboltba megyünk.

Nyersen is fogyasztható a kötözött sonka?

Alapból téves megnevezés egy ilyen sonkára az, hogy "nyers".

A jó sonka a füstölés után már fogyasztásra kész formában van, így akár azonnal szeletelhetjük is további hőkezelés nélkül.

De persze teljesen más lesz az íze és a textúrája is, ha puhára főzzük. A recept egyszerű:

1 éjszakára áztassuk hideg vízbe a húst, majd annyi órát főzzük, ahány kilogramm.

Fűszerezhetjük is a főzővizet, de sokat nem fog változtatni a hús ízén. Fokhagymát, borsot és babérlevelet sokan adnak hozzá. Akkor jó a hús, ha könnyed szalad benne a kés. Ha pedig igazán szép szeleteket szeretnénk vágni belőle, először hagyjuk kihűlni.

Pro Tipp: A sonka főzővizét ne öntsük ki. Akár le is lehet fagyasztani, és szuper alaplé lesz belőle későbbre.

Szabó Ferenc elmondta, hogy a különböző sonkák és a szabadtartású tyúktojás mellett a tejes bárány a szezon sztárja. Itt is érdemes a minőséget, és a megbízható hentest keresni.

A tejes báránynak abszolút nincs túl erős, aromás íze. Bátran kísérletezzünk vele!

HúsSzabóság

Noha a HúsSzabóság fiatal vállalkozás, már több mint hét éve szolgálja ki ügyfeleit a legjobb húsokkal. Szépvölgyi úti kisboltként indult, ma már saját üzletekkel, bevásárlóközponti jelenléttel, önálló raktárral rendelkező cég.

A vállalkozás ügyvezetője Szabó Ferenc hentesmester, aki szakmáját családi indíttatásra választotta. Elve, hogy amit csinál, azt a lehető legjobban teszi, ezért döntött úgy, hogy a minőségi szegmensben építi üzletét. A hazai hentesképzés sajnos kihívásokkal küzd, ezért a szakma csínját-bínját munka közben, a vágóhidakon sajátította el a mester, aki szerint az önképzés folyamatosan szükséges. Így lehet csak a teljes, az állattól a takarmányozáson, feldolgozáson, kereskedelmen át az értékesítésig zajló folyamattal tisztában lenni, ami elengedhetetlen a színvonalas szolgáltatás nyújtásához.

Termékeikkel már három üzletben is megtalálhatóak Budán: a Rózsakert- és a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, valamint a GOBUDA Mall-ban. Online, pedig a Kifli.hu oldalán.

*Forrás: Guardian

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÚSVÉT
Így közlekednek a vonatok és a távolsági buszok a húsvéti hosszú hétvégén
Mutatjuk a menetrendi változásokat.
MTI, fotó: SZMO - szmo.hu
2023. április 05.



Húsvétkor változik a MÁV-Volán-csoport járatainak közlekedési rendje - közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A MÁV-START járatai április 6-án, a tavaszi szünet első napján a pénteki, 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 6-án 10 órától április 10-én éjfélig vehetik igénybe.

A reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz idén is a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően.

Ez érinti a Nyírség, a Tokaj, a Tópart, a Balaton, a Napfény IC járatait és a Budapest-Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonatot.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején.

Április 5-én, szerdán a munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 6-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 7-én a munkaszüneti napon, 8-án a szabadnapon, 9-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 10-én a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

A tájékoztatás szerint április 11-én a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én a munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el.

A közlemény szerint április 6-án a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár.

A HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben 7-étől 10-éig, kivéve a H7-es HÉV-en, amely április 8-án szombati menetrend szerint jár - olvasható a közleményben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÚSVÉT
Változatos húsvéti programokkal várja a látogatókat a fővárosi állatkert
Lesz kreatív kézműveskedés, családi tojásvadászat, valamint számos látványetetés is.


Nagypéntektől húsvéthétfőig sokféle programmal, többek között látványetetésekkel, állattréningekkel és -bemutatókkal, családi tojásvadászattal és kreatív kézműveskedéssel várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert – olvasható a városligeti intézmény szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A húsvéthoz kapcsolódó programok részeként a Varázshegyben például a kreatív kézműveskedésben próbálhatják ki ügyességüket a gyerekek, de lesz családi tojásvadászat is, amely a főbejáratnál lévő információs pavilontól indul. Ugyancsak a főbejáratnál közös fotót is lehet készíteni a Nyuszival és a Tavasztündérrel.

Naponta 23 különféle bemutatót, tréninget és látványetetést is tartanak. Lesz állati helyszínelés, denevéretetés, oroszlánfóka-tréning, pingvinetetés, elefánttréning, bemutató az Állatkert vadállatmentő munkájáról, elefánttréning és kea-látványetetés is. Meg lehet majd nézni a pingvinek, a sörényes hangyászok, a gorillák és a ragadozók etetését is, a Cápasuliban pedig a gondozók könnyűbúvár felszerelésben merülnek le a cápák közé.

Külön figyelmet szentelnek a felelős állattartásnak is, ebben a témában mind a négy napon lesz két-két előadás a Varázshegy Darwin-termében, 13 óra 30 perctől, majd 15 óra 30 perctől.

Az Állatkert háziállatokat bemutató zónájában, ahol az állatsimogató is található, több állat is született az elmúlt hetekben. A közönség már most megtekintheti Kucu, a Szabó Lőrinc-i ihletésű nevet viselő mangalica koca tíz kismalacát, valamint a törpekecskéknél növekedő tizenöt gidát. Húsvétra már a nemrégiben született gyimesi racka bárányokat is kiengedik a karámba.

A Budapesti Állatkert kezelésében működő Margitszigeti Kisállatkertben is lesznek programok, méghozzá mind a négy napon, a pónisétáltatástól a kézműves sátorig. Minden nap 13 órától a kisállatkert dolgozói egy külön program részeként mutatják be az itt lakó állatokat, köztük a mentett madarakat is.

Húsvétkor a családok gyakran vásárolnak élő nyulat házikedvencnek. E szokás kapcsán arra hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert, hogy csak az tartson nyulat, aki hosszabb távon is felelősséggel gondját tudja viselni. Az Állatkert, amellett, hogy az állattartáshoz való felelős hozzáállásra buzdít, hivatalos honlapján a nyulak tartásával kapcsolatos tanácsokkal is segíti a kezdő nyúltartókat.

A városligeti intézmény 2008 óta már nem fogad be megunt nyulakat. A felelős állattartás mellett valójában nem is lenne szabad léteznie a megunt nyulak fogalmának, hiszen a házikedvenc iránti felelősség egy életre szól, ami egy nyúl esetében akár tíz esztendő is lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: