HÚSVÉT

Fehér Nyulat húsvétra!

Na de nem a szokásos értelemben, hanem kisüzemi sör formájában. A Fehér Nyúl Sörfőzdében különböző akciókkal várnak!

Link másolása

Manapság rengeteget hallani a sör forradalmáról, amit a kisüzemi sörfőzdék indítottak el azzal a céllal, hogy modernizálják a söripart, és hogy a sör ne csak a sarki kocsmában csapolt legolcsóbb ital legyen. Azóta sokan meglátták a potenciált a craft sörök világában, ma pedig már ott tartunk, hogy nagy az igény a különleges, finom és karakteres ízvilágú sörökre.

Az egyik ilyen projekt 2010-ben indult el a felfedezés és az alkotás örömének hatalmas motivációjával, amikor a tulajdonosok rájöttek, hogy otthon, a konyhában is iható, sőt kifejezetten jó sört lehet készíteni. Beszippantotta őket a sörfőzés, és szerették volna megmutatni másoknak is, hogy a sör világa sokkal gazdagabb annál, mint amit hinnénk róla. De milyen pilléreken is alapszik ez a vállalkozás, ami által évek óta töretlenül mennek előre, és forradalmasítják újra és újra a sörfőzést? Bemutatjuk a Fehér Nyulat, akik a nevükhöz méltó módon idén húsvéti meglepetéssel is készülnek az ünnepekre.

Sörfőzde a javából

Bár sok helyen találkozhatunk a névvel (például üzletekben, vidéki vendéglátóhelyeken, sőt, a reptéren is), a Fehér Nyúl főhadiszállása a IX. kerületben található. A régi textilgyár helyén alakították ki a sörfőzdét, de itt működik az iroda és a Taproom (a Taproom a sörfőzdében kialakított kóstoló helyiség, ahol legfrissebb söreiket kóstolhatod csapról, dobozból vagy palackból) is. A termelőüzem mellett ez egyébként egy hangulatos közösségi tér is. Ezen a helyen van igazán lehetőség belemélyedni a kísérletezésbe, az alapanyagok sokszínűségébe, a sörtípusok végtelen változatosságába, a biokémia rejtelmeibe, az eljárások, eszközök, berendezések újabb és újabb fajtáiba. A sörfőzdét nem úgy kell elképzelni, mint egy hermetikusan lezárt, titkos tér – a főzdetúrák során bárki betekintést nyerhet a műhely rejtelmeibe.

Üreg – ahol a varázslat folytatódik

Az Üreg a Fehér Nyúl Taproomja, ami a sörfőzdében kialakított kóstoló helyiség, ahol legfrissebb söröket lehet megkóstolni csapról vagy dobozból. Nehezen lehet elképzelni ennél autentikusabb helyszínt a sörözésre. Az Üreg számos programnak otthont ad, itt tartják az úgynevezett ízhiba kurzusokat, és itt lehet sörözni a főzdetúrák után is. Péntekenként és szombatonként főzdefrissen tesztelhetjük le a klasszikus tételeket és az újdonságokat is egyaránt. És most hogy megjött a jó idő, a húsvétot követő hétvégén, április 14-én megnyit az Üreg terasza is. Egyet sörözni a barátokkal, társasozni, és élvezni a tavaszi napsütést – nem is kell ennél több. Asztalt foglalni ér!

Húsvéti nyulak mindenfelé

Folyamatosan megújulni és innovatívnak lenni nem könnyű dolog, de akit igazán hajt a tettvágy, annak sikerülhet. Ami az új söröket illeti, a Fehér Nyúlnál is mindig egyre csak magasabbra teszik a lécet: idén legalább 50 Kísérleti Nyúl (kísérleti főzetek) tétellel terveznek megjelenni. Ezek limitált kiadású, exkluzív tételek, amiket mindössze egyszer főznek le. Már idén is számos új ízvilággal jelentek meg, és még sok-sok újdonsággal készülnek.

Nincs húsvéti időszak Fehér Nyúl nélkül, tartja a régi közmondás; így nem is kérdés: kedvezményes Nyulak vannak a láthatáron!

Most ugyanis 20% kedvezménnyel lehet lecsapni kedvenc tapsifülesünkre egészen április 10-ig a webshopban.

A HUSVETINYULAK kuponkód csak a mi olvasóinknak biztosít +5% kedvezményt a meglévő 20% kedvezményen felül minden termékre.*

*Kivéve a Gerilla sörök.

A házhoz szállításra kért csomagokat április 4-ig lehet megrendelni, eddig garantált, hogy kiszállítják húsvét előtt.

Személyes átvételre is van lehetőség: 1095 Budapest, Soroksári út 110-112.

Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök: 10:00 – 15:00, Péntek: 10:00 - 21:00

A csütörtök délig leadott rendeléseket személyesen még át lehet venni pénteken. Az ezután leadott rendeléseket a hosszú hétvége után szállítják ki.

A közösség ereje

A Fehér Nyúl 2022-ben egy közösségi finanszírozási kampányt indított, melynek az volt a célja, hogy fejlesszék magukat. Azért választották ezt a fajta tőkebevonást, hogy akik támogatják őket ne csak a tőkét adják, hanem jöjjön létre egy olyan közösség, akikkel együtt lehet ötletelni, fejlődni és segíthessék a főzdét a meglátásaikkal.

Mindig is fontos volt számukra a közösség ereje, ezért a terveiket nem egy nagy befektetőhöz vitték, hanem létrehozták ezt a már 260 főből álló közösséget, akikkel együtt fejlődhetnek. Ebben a szellemben működik a Fehér Nyúl sörfőzde, ami kaput nyit azok számára, akiket hozzájuk hasonlóan állandóan hajt a kíváncsiság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÚSVÉT
Húsvéti tréfa: egy óriási nyúl vette át a Lánchíd kőoroszlánjainak helyét
A BKK kreatív csapata szellemes képpel kívánt boldog húsvéti ünnepeket a Facebookon.
Fotó: BKK Facebook - szmo.hu
2023. április 09.


Link másolása

„A Lánchíd oroszlánjai elutaztak a hosszú hétvégére, de a kőnyúl figyelme húsvétkor sem konyul” - írja Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlekedési vállalat szerint a kőnyúl éberen őrzi a pesti hídfőt és még egy találós kérdést is intézett az ünneplőkhöz:

„ha a kőoroszlánnak van nyelve, a kőnyúlnak vajon van foga?”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÚSVÉT
Milyen sonkát vegyünk húsvétra? A gyorspácban érlelt hús nem a legjobb választás
Olcsó húsnak híg a leve. Na ez a húsvéti, kötözött sonkára abszolút igaz! Mutatjuk a tudnivalókat.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. április 04.


Link másolása

A húsvéti készülődés központi kérdése a tojás mellett a sonka. Sokan elintézik ezt a témakört a nagybevásárlás közben a szupermarketben, ahol sajnos megannyi rossz minőségű, és egészségre káros termék található.

Husszabóság hentesének, Szabó Ferencnek a segítségével most összefoglaljuk, hogy mire érdemes figyelni, és mit nem érdemes betenni a kosarunkba.

Melyik sonkát válasszam?

A kötözött sonka a nagy klasszikus, de a darabolt comb, a tarja vagy szívsonka is megállja a helyét a húsvéti asztalon. Fontos azonban, hogy jó minőségű, hagyományos technikával készült terméket válasszunk, mert nemcsak az íze és az állaga lesz jobb ezeknek a termékeknek, hanem az egészségünkre gyakorolt hatása is kedvezőbb.

Mi baj a gyorspáccal?

Egy hagyományos, füstölt sokának az előkészülete már jóval a húsvéti szezon előtt megkezdődik. Nagyjából egy hónapon keresztül tart a pácolás, majd kemény fával, lassan füstölik a húsokat, míg meg nem keményedik a külseje, és át nem járja a természetes, füstös aroma.

Ezzel szemben a gyorspáccal egy hét alatt kész lesz a sonka, de ez a folyamat távolról sem mondható természetesnek.

A nitrites pác-só miatt marad a húsnak szép, rózsaszín a színe, és segít abban is, hogy ilyen rövid idő alatt is pácolt, aromás ízt vegyen fel a hús. Viszont nagy mennyiségű fogyasztása megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.*

A gyorsan pácolt sonka sok esetben tartalmaz természetes fűszer helyett aromát, emulgeálószert, ízfokozót és glükózszirupot, és a füstölés helyett is csak füstaromát vagy füstkivonatot.

A hagyományosan füstölt sonkának van ideje kiszáradni, és így a megfelelő mennyiségű víz magától távozik belőle. Ha ennek a folyamatnak nem adnak elég időt, akkor a vizet nagyüzemi körülmények között kénytelenek valamilyen vízmegkötő anyaggal (di- vagy trifoszfát) megkötni.

Az ilyen sonkának hiába kedvezőbb a kilós ára, ha lényegében egy része csak víz.

Hogyan lehet megkülönböztetni a hagyományos és a gyorsan pácolt sonkát?

Az ár mindig nagyon árulkodó. A gyorspácolt sonkának 3000 - 4000 forint körül mozog kilója, míg egy hagyományos, minőségi sonkánál ez az ár 5000 forintnál kezdődik.

A gyorspácban érlelt sonkának a csomagolásán fel van tüntetve, hogy ilyen technikával készült. És ha azt olvassuk, hogy "füstölt ízű", akkor szintén kezdhetünk gyanakodni, hogy nem természetes füstölést kapott a hús.

Az összetevőket átnézve minél több furcsa kifejezésre bukkanunk, annál nagyobb az esély rá, hogy nem a jó sonkát tartjuk a kezünkben. Ha könnyen összenyomható, pépes állagú a hús, az is intő jel, vagy ha a vákumcsomagon belül folyik a leve.

A legjobb amit tehetünk, hogy a rövid összetevőlistát részesítjük előnyben, vagy alapból megbízható piaci árushoz, vagy hentesboltba megyünk.

Nyersen is fogyasztható a kötözött sonka?

Alapból téves megnevezés egy ilyen sonkára az, hogy "nyers".

A jó sonka a füstölés után már fogyasztásra kész formában van, így akár azonnal szeletelhetjük is további hőkezelés nélkül.

De persze teljesen más lesz az íze és a textúrája is, ha puhára főzzük. A recept egyszerű:

1 éjszakára áztassuk hideg vízbe a húst, majd annyi órát főzzük, ahány kilogramm.

Fűszerezhetjük is a főzővizet, de sokat nem fog változtatni a hús ízén. Fokhagymát, borsot és babérlevelet sokan adnak hozzá. Akkor jó a hús, ha könnyed szalad benne a kés. Ha pedig igazán szép szeleteket szeretnénk vágni belőle, először hagyjuk kihűlni.

Pro Tipp: A sonka főzővizét ne öntsük ki. Akár le is lehet fagyasztani, és szuper alaplé lesz belőle későbbre.

Szabó Ferenc elmondta, hogy a különböző sonkák és a szabadtartású tyúktojás mellett a tejes bárány a szezon sztárja. Itt is érdemes a minőséget, és a megbízható hentest keresni.

A tejes báránynak abszolút nincs túl erős, aromás íze. Bátran kísérletezzünk vele!

HúsSzabóság

Noha a HúsSzabóság fiatal vállalkozás, már több mint hét éve szolgálja ki ügyfeleit a legjobb húsokkal. Szépvölgyi úti kisboltként indult, ma már saját üzletekkel, bevásárlóközponti jelenléttel, önálló raktárral rendelkező cég.

A vállalkozás ügyvezetője Szabó Ferenc hentesmester, aki szakmáját családi indíttatásra választotta. Elve, hogy amit csinál, azt a lehető legjobban teszi, ezért döntött úgy, hogy a minőségi szegmensben építi üzletét. A hazai hentesképzés sajnos kihívásokkal küzd, ezért a szakma csínját-bínját munka közben, a vágóhidakon sajátította el a mester, aki szerint az önképzés folyamatosan szükséges. Így lehet csak a teljes, az állattól a takarmányozáson, feldolgozáson, kereskedelmen át az értékesítésig zajló folyamattal tisztában lenni, ami elengedhetetlen a színvonalas szolgáltatás nyújtásához.

Termékeikkel már három üzletben is megtalálhatóak Budán: a Rózsakert- és a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, valamint a GOBUDA Mall-ban. Online, pedig a Kifli.hu oldalán.

*Forrás: Guardian

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÚSVÉT
Így közlekednek a vonatok és a távolsági buszok a húsvéti hosszú hétvégén
Mutatjuk a menetrendi változásokat.
MTI, fotó: SZMO - szmo.hu
2023. április 05.


Link másolása

Húsvétkor változik a MÁV-Volán-csoport járatainak közlekedési rendje - közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A MÁV-START járatai április 6-án, a tavaszi szünet első napján a pénteki, 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 6-án 10 órától április 10-én éjfélig vehetik igénybe.

A reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz idén is a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően.

Ez érinti a Nyírség, a Tokaj, a Tópart, a Balaton, a Napfény IC járatait és a Budapest-Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonatot.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején.

Április 5-én, szerdán a munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 6-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 7-én a munkaszüneti napon, 8-án a szabadnapon, 9-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 10-én a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

A tájékoztatás szerint április 11-én a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én a munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el.

A közlemény szerint április 6-án a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár.

A HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben 7-étől 10-éig, kivéve a H7-es HÉV-en, amely április 8-án szombati menetrend szerint jár - olvasható a közleményben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÚSVÉT
Változatos húsvéti programokkal várja a látogatókat a fővárosi állatkert
Lesz kreatív kézműveskedés, családi tojásvadászat, valamint számos látványetetés is.

Link másolása

Nagypéntektől húsvéthétfőig sokféle programmal, többek között látványetetésekkel, állattréningekkel és -bemutatókkal, családi tojásvadászattal és kreatív kézműveskedéssel várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert – olvasható a városligeti intézmény szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A húsvéthoz kapcsolódó programok részeként a Varázshegyben például a kreatív kézműveskedésben próbálhatják ki ügyességüket a gyerekek, de lesz családi tojásvadászat is, amely a főbejáratnál lévő információs pavilontól indul. Ugyancsak a főbejáratnál közös fotót is lehet készíteni a Nyuszival és a Tavasztündérrel.

Naponta 23 különféle bemutatót, tréninget és látványetetést is tartanak. Lesz állati helyszínelés, denevéretetés, oroszlánfóka-tréning, pingvinetetés, elefánttréning, bemutató az Állatkert vadállatmentő munkájáról, elefánttréning és kea-látványetetés is. Meg lehet majd nézni a pingvinek, a sörényes hangyászok, a gorillák és a ragadozók etetését is, a Cápasuliban pedig a gondozók könnyűbúvár felszerelésben merülnek le a cápák közé.

Külön figyelmet szentelnek a felelős állattartásnak is, ebben a témában mind a négy napon lesz két-két előadás a Varázshegy Darwin-termében, 13 óra 30 perctől, majd 15 óra 30 perctől.

Az Állatkert háziállatokat bemutató zónájában, ahol az állatsimogató is található, több állat is született az elmúlt hetekben. A közönség már most megtekintheti Kucu, a Szabó Lőrinc-i ihletésű nevet viselő mangalica koca tíz kismalacát, valamint a törpekecskéknél növekedő tizenöt gidát. Húsvétra már a nemrégiben született gyimesi racka bárányokat is kiengedik a karámba.

A Budapesti Állatkert kezelésében működő Margitszigeti Kisállatkertben is lesznek programok, méghozzá mind a négy napon, a pónisétáltatástól a kézműves sátorig. Minden nap 13 órától a kisállatkert dolgozói egy külön program részeként mutatják be az itt lakó állatokat, köztük a mentett madarakat is.

Húsvétkor a családok gyakran vásárolnak élő nyulat házikedvencnek. E szokás kapcsán arra hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert, hogy csak az tartson nyulat, aki hosszabb távon is felelősséggel gondját tudja viselni. Az Állatkert, amellett, hogy az állattartáshoz való felelős hozzáállásra buzdít, hivatalos honlapján a nyulak tartásával kapcsolatos tanácsokkal is segíti a kezdő nyúltartókat.

A városligeti intézmény 2008 óta már nem fogad be megunt nyulakat. A felelős állattartás mellett valójában nem is lenne szabad léteznie a megunt nyulak fogalmának, hiszen a házikedvenc iránti felelősség egy életre szól, ami egy nyúl esetében akár tíz esztendő is lehet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: