HÚSVÉT

2022 húsvét: ünnepi és gyerekprogramok Budapesten és országszerte a hosszú hétvégén

A húsvét 2022-ben számtalan érdekes és változatos programot tartogat az egész családnak. A tojásfestéstől a nyúlfutamig sokféle élmény vár rátok a húsvéti ünnepek alatt.

Link másolása

Két év után újra számtalan érdekes program közül választhatunk húsvétkor. A hazai kínálatban a vásártól a gyerekprogramig, a tojásfestéstől a vársétáig rengeteg hagyományőrző, kézműves vagy épp gasztronómiai csemege vár ránk.

Mielőtt azonban belekezdenénk a szerintünk leginkább érdekesnek tartott programok felsorolásába, először jöjjön néhány alapvető információ az idei húsvéttal kapcsolatban.

Idén mikor van húsvét pontosan?

Nagypéntek

Nagyszombat

    • 2022. április 16.

Húsvétvasárnap

    • 2022. április 17.

Húsvéthétfő

  • 2022. április 18.

Boltok nyitvatartása - 2022 húsvét:

Nagypéntek

    • Munkaszüneti nap, az üzletek zárva tartanak.

Nagyszombat

    • A szombati nyitvatartásnak megfelelően a boltok nyitva lesznek.

Húsvétvasárnap

    • Szünnap, a boltok zárva lesznek

Húsvéthétfő

  • Szintén munkaszüneti nap, az üzletek zárva tartanak.

Most pedig lássunk időrendben a húsvéti hosszú hétvége 2022-es évi programkínálatából egy kis ízelítőt!gyerekprogramok

Húsvéti ünnepi programok Budapesten

Április 15-18. Húsvéti Sokadalom Budapest:

Egy négy napos különleges fesztivál kifejezetten a kicsik kedvéért! A színpadon a húsvéti gyerekműsorok mellett Marvel és Disney hősök is lesznek a Budapest Feszt színpadán. Interaktív műsoruk után szívesen fotozkodnak a gyerekekkel is. Este már a nagyoké lesz a főszerep az ő szórakoztatásukról különleges fellépők gondoskodnak, mint például Tóth Andi, Curtis vagy Alee. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Információk ITT

Április 15-18. Budapesti Tavaszi Vásár

Három év után nyílik meg újra és Április 18-ig tart a Városháza parkban. Ingyenes koncertek, családi programok, kézműves vásár és gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat. A Vásárban csak minőségi, hazai termékeket láthatnak és kóstolhatnak az érdeklődők. A vásár teljes időtartama alatt megtekinthető a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum gyűjteményének legszebb darabjait bemutató kiállítás. A gyermekeket ingyenes nosztalgia körhinta várja, a hosszú hétvége során pedig húsvéti faluvá változik a vásártér, ahol az ünnepkörhöz kapcsolódó családi programok, gyermekjátékok és kézműves foglalkozások kínálnak felhőtlen gyerekprogram keretében közös kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Információk ITT

Családi séta húsvétkor a Budakeszi Arborétumban

Április 14-19.

Már a tavaszi szünet első napján is nyitva lesznek. Az állatsimogatóban a tavaszi szünet ideje alatt bárányok és nyuszik várják a simogatást. Idén is mindenki elhelyezheti a tojás díszét az arborétumi tojásfára. Lesznek kézműves foglalkozások, húsvéti tojásdíszek készítése, bújócska, ajándékkeresés, és minden gyermek számára rejt egy „nyúlfészket” az erdő.

Információk ITT

Húsvét és tavaszváró napok a Katica Tanya Élményközpontban

Április 14-19.

Gazdag programokkal, finom ételekkel várják a családokat. Sok-sok játék a szabadban, lovaglás, kocsikázás, Matyi vonatozás, langallót dagasztás, bocit és szurikátaetetés is lesz, de lovagolni is lehet. Sok kézműveskedéssel készülnek és vasárnap alkonyatkor tüzesgolyó-hajítással zárják a napot a Zselic szívében.

Információk ITT

Húsvétváró családi délelőtt Kalocsán

Április 15.

Tavaszi arcfestés és csillámtetoválás, húsvéti rajzverseny, kézműves készülődés az Innovációs Központ, a Visky Károly Múzeum és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület munkatársaival. Lesz Lufihajtogatás Fanti Bohóccal és fellép a Kacsóka Bábszínház.

Információk ITT

Húsvéti bárány és sonka fesztivál Agárdon

Április 15-18.

A Szabadstrandon a míves gasztronómiai kiállítók mellett, gyermek műsorokkal, játszóházzal, pónilovaglással, lufi hajtogatással, elektromos kis autókkal, arcfestéssel várnak. A színpadon koncertek, humoristák és esténként DJ is szerepel majd a programban. Tavaszváró máglyagyújtásra is készüljetek.

Információk ITThosszú hétvége 2022

Hollókői Húsvéti fesztivál

Április 15-18.

Az immár négynapos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Egy hely, amit mindenkinek látnia kell! Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, húsvéti népszokások, köztük az elmaradhatatlan húsvéti locsolkodás. Valamint koncertek és családi programok nyújtanak feledhetetlen élményeket a látogatóknak.

Információk ITT

Húsvét és Nyuladalom Siófokon

Április 15-18.

Családi programok, táncbemutatók, koncertek és sok izgalmas gyermekprogram várja az érdeklődőket. Április 17-én ingyenes Tojás- és Nyúlfutamra is sor kerül.

Információk ITThúsvét 2022

Húsvét a Szarvasi Arborétumban

Április 15-18.

A Pepi-kertben családi programok lesznek nyuszisimogatóval, játékokkal, meglepetésekkel, baromfibíráló show-val, kiállítással, családi programokkal az Ökojátékparkban.

Információk ITT

Húsvéti Forgatag Hévízen

Április 15-18.

Hévíz egyik hagyományos rendezvénye a húsvéti ünnepkör népszokásait, tradícióit mutatja be. A szezonnyitó ünnepi hétvége rendezvényein felelevenítik a húsvéti ünnepkör népszokásait, tradícióit. Ugrálóvár, népi játékok, tojáskeresés, koncertek és finomságok is lesznek.

Információk ITT

Medvehagyma Fesztivál, Soponya

Április 16.

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. idén április 16-án első alkalommal rendezi meg a Medvehagyma Fesztivált, a csodálatos erdős - tavas környezetű Ökoturisztikai Központban, Soponyán. A medvehagymagyűjtő túrák mellet gasztronómiai bemutatók és workshopok, színes programok, erdei játszóház és gasztrovásár is várja majd a kilátogatókat. A fesztiválhoz kapcsolódóan a Fácános Vadászház és Rendezvényközpont a teljes hosszú hétvégére tartalmas családbarát programokkal várja vendégeit, melynek keretében a vendégek lovasfogattal járhatják be a Sárvíz-völgyét, megismerkedhetnek a régió boraival és ételeivel, a legfiatalabbakat pedig húsvéti tojáskeresés, és erdei iskolai programok szórakoztatják majd.

Információk ITT

 

Húsvétváró Évadnyitó Fesztivál az Élménybirtokon

Április 16.

Fergeteges lovas show-val, szabadidomító lovas bemutatóval és középkori stand up comedy-vel várnak benneteket. Újdonságok is lesznek, ingyenes mobil applikáció, megújult Mesefalu és Lovagok csatája szavazással készülnek. Az Élménybirtokon életre kel a középkor: less be a kézműves műhelyekbe, légy fafaragó vagy mézeskalács készítő egy rövid időre. Majd, ha van merszed, látogasd meg a megújult Boszorkányházat és kukkants be a Varázsfestő házába is. A gyermekeket középkori játszótér, Hétköznapi hercegnő előadás, a felnőtteket fenomenális középkori stand up comedy előadás várja.

Információk ITT

Tavaszi Várkapu Tárogató Füzér Várában

Április 16-17.

A testmozgás az év minden időszakában nagyon fontos. A vártúra erre tökéletes alkalom. Fedezd fel a megidézett múltat, az újjáépült REG-ÉLŐ várban. Húsvétkor Nagypénteken keresztút, játszóház, lovagok, íjászok várnak.

Információk ITT

Húsvéti Családi nap Egerben

Április 17.

Húsvét vasárnap ismét Égig érő tojásfa rendezvény lesz: Nyuszikereső családi biciklitúra, Húsvéti játszópark, Húsvéti greenbox fotózás, , nyuszifutam vetélkedő, népi játszótér és kézműves foglalkozás, Nyuszi, bárány, kecske és tyúk is várja az érdeklődőket. Készülnek körhintával, kukacvonattal, lehet tojást festeni, és koncertet hallgatni.

Programok az Egri várban április 15-18 között: tárlatvezetések, fegyver-és viseletbemutatók, vitézi életképek, gyermekprogramok, kiállítások lesznek.

Információk ITT

Szentendrei Skanzen

Április 17-18.

A Skanzen Húsvét kétnapos rendezvényén idén a Magyarországon és a határainkon túl élő magyar közösségek húsvéti népszokásai, táncai jelennek meg a portákon és a színpadon egyaránt.

Tematikus évük – a Határtalan Skanzen - témájához kapcsolódva 2022 húsvétkor a határon innen és túlról elevenítik fel hagyományokat. Kiemelt figyelmet szentelnek a húsvéti ünnepkör Kárpát-medenceében elterjedt és meghonosodott szokásainak bemutatására, a tárgyalkotó-díszítő-, a gasztronómiai-, a zenei-, és a tánchagyományok megismertetésére.

Információk ITTmikor van húsvét

Húsvét, Ibolya nap Gödöllőn a Királyi Kastélyban

Április 17-18.

Húsvéti hétvégén rendezik meg a hagyományos szezonnyitó családi rendezvényt, az Ibolya Napot a Gödöllői Királyi Kastélyban. Húsvét vasárnap Erzsébet királyné kedvenc virága jegyében zajlanak a programok, Húsvét hétfőn pedig színes, hagyományőrző programokkal várnak.

A Pálmaház Kertészetben fokföldi ibolya és tavaszi virágvásár, nyuszi simogatás, húsvéti fotófal, szörpkóstoló a Pálmaház Herbárium kézműves termékeiből, kézműves foglakozások: tojásfestés, húsvéti kő dekupázsolás, gyöngyfűzés, motívumfestés, népi játékok: gólyalábazás, nyuszifutam, patkóhajítás, koszorú dobáló, mocsár járó, óriás jenga, zsákbanfutás lesz.

Információk ITT

Szeri Húsvét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Április 17-18.

A skanzen utcáján sétálva húsvéti tojásfestés, kalácssütés, ételszentelés, régimódi locsolkodás, bábszínház, mesekert, lovaskocsizás, népzene és néptánc várja a rendezvényre érkezőket. Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények, várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

Információk ITT

Húsvét Noszvajon

Április 17-18.

Családi programokkal várnak, lesz húsvéti vendégvárás és tojásvadászat, valamint rengeteg ünnepi program, bábszínház, népi játékok, kézműves foglalkozások, és helyi termékek vására is.

Információk ITT

Régi húsvéti játékok Pápán

Április 18.

A locsolkodás után délutánra várják a családokat egy igazi húsvéti kikapcsolódásra, közös nagy játékra. Tudjátok, mi az a cucázás vagy kókányozás? Részt vettetek már tojásgurításon? Ezen a vidám délutánon a fergeteges jókedvvé a főszerep, s közben megelevenítik a régi húsvéti játékokat.

Információk ITT

Palkonyai Húsvét

Április 23-24.

Több étterem kínálatát is meg lehet kóstolni, melyhez a borokat a palkonyai pincék biztosítják. Udvarházak, színes programok, gasztro kalandok, kézműves finomságok, műemlék pincék és remek borok várnak.

Információk ITT

Programok gyerekeknek

Végezetül pár speciális utazási forma kifejezetten a gyerekek kedvéért!

Április 17. Gőzfelhős kirándulás Gödöllőre

Hajókirándulás:

  • Budapesti körjárat
  • Budapest - Szentendre
  • Budapest, Vác, Verőce, és Visegrád körül
  • Visegrádi körjárat

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÚSVÉT
Húsvéti tréfa: egy óriási nyúl vette át a Lánchíd kőoroszlánjainak helyét
A BKK kreatív csapata szellemes képpel kívánt boldog húsvéti ünnepeket a Facebookon.
Fotó: BKK Facebook - szmo.hu
2023. április 09.


Link másolása

„A Lánchíd oroszlánjai elutaztak a hosszú hétvégére, de a kőnyúl figyelme húsvétkor sem konyul” - írja Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlekedési vállalat szerint a kőnyúl éberen őrzi a pesti hídfőt és még egy találós kérdést is intézett az ünneplőkhöz:

„ha a kőoroszlánnak van nyelve, a kőnyúlnak vajon van foga?”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÚSVÉT
Milyen sonkát vegyünk húsvétra? A gyorspácban érlelt hús nem a legjobb választás
Olcsó húsnak híg a leve. Na ez a húsvéti, kötözött sonkára abszolút igaz! Mutatjuk a tudnivalókat.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. április 04.


Link másolása

A húsvéti készülődés központi kérdése a tojás mellett a sonka. Sokan elintézik ezt a témakört a nagybevásárlás közben a szupermarketben, ahol sajnos megannyi rossz minőségű, és egészségre káros termék található.

Husszabóság hentesének, Szabó Ferencnek a segítségével most összefoglaljuk, hogy mire érdemes figyelni, és mit nem érdemes betenni a kosarunkba.

Melyik sonkát válasszam?

A kötözött sonka a nagy klasszikus, de a darabolt comb, a tarja vagy szívsonka is megállja a helyét a húsvéti asztalon. Fontos azonban, hogy jó minőségű, hagyományos technikával készült terméket válasszunk, mert nemcsak az íze és az állaga lesz jobb ezeknek a termékeknek, hanem az egészségünkre gyakorolt hatása is kedvezőbb.

Mi baj a gyorspáccal?

Egy hagyományos, füstölt sokának az előkészülete már jóval a húsvéti szezon előtt megkezdődik. Nagyjából egy hónapon keresztül tart a pácolás, majd kemény fával, lassan füstölik a húsokat, míg meg nem keményedik a külseje, és át nem járja a természetes, füstös aroma.

Ezzel szemben a gyorspáccal egy hét alatt kész lesz a sonka, de ez a folyamat távolról sem mondható természetesnek.

A nitrites pác-só miatt marad a húsnak szép, rózsaszín a színe, és segít abban is, hogy ilyen rövid idő alatt is pácolt, aromás ízt vegyen fel a hús. Viszont nagy mennyiségű fogyasztása megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.*

A gyorsan pácolt sonka sok esetben tartalmaz természetes fűszer helyett aromát, emulgeálószert, ízfokozót és glükózszirupot, és a füstölés helyett is csak füstaromát vagy füstkivonatot.

A hagyományosan füstölt sonkának van ideje kiszáradni, és így a megfelelő mennyiségű víz magától távozik belőle. Ha ennek a folyamatnak nem adnak elég időt, akkor a vizet nagyüzemi körülmények között kénytelenek valamilyen vízmegkötő anyaggal (di- vagy trifoszfát) megkötni.

Az ilyen sonkának hiába kedvezőbb a kilós ára, ha lényegében egy része csak víz.

Hogyan lehet megkülönböztetni a hagyományos és a gyorsan pácolt sonkát?

Az ár mindig nagyon árulkodó. A gyorspácolt sonkának 3000 - 4000 forint körül mozog kilója, míg egy hagyományos, minőségi sonkánál ez az ár 5000 forintnál kezdődik.

A gyorspácban érlelt sonkának a csomagolásán fel van tüntetve, hogy ilyen technikával készült. És ha azt olvassuk, hogy "füstölt ízű", akkor szintén kezdhetünk gyanakodni, hogy nem természetes füstölést kapott a hús.

Az összetevőket átnézve minél több furcsa kifejezésre bukkanunk, annál nagyobb az esély rá, hogy nem a jó sonkát tartjuk a kezünkben. Ha könnyen összenyomható, pépes állagú a hús, az is intő jel, vagy ha a vákumcsomagon belül folyik a leve.

A legjobb amit tehetünk, hogy a rövid összetevőlistát részesítjük előnyben, vagy alapból megbízható piaci árushoz, vagy hentesboltba megyünk.

Nyersen is fogyasztható a kötözött sonka?

Alapból téves megnevezés egy ilyen sonkára az, hogy "nyers".

A jó sonka a füstölés után már fogyasztásra kész formában van, így akár azonnal szeletelhetjük is további hőkezelés nélkül.

De persze teljesen más lesz az íze és a textúrája is, ha puhára főzzük. A recept egyszerű:

1 éjszakára áztassuk hideg vízbe a húst, majd annyi órát főzzük, ahány kilogramm.

Fűszerezhetjük is a főzővizet, de sokat nem fog változtatni a hús ízén. Fokhagymát, borsot és babérlevelet sokan adnak hozzá. Akkor jó a hús, ha könnyed szalad benne a kés. Ha pedig igazán szép szeleteket szeretnénk vágni belőle, először hagyjuk kihűlni.

Pro Tipp: A sonka főzővizét ne öntsük ki. Akár le is lehet fagyasztani, és szuper alaplé lesz belőle későbbre.

Szabó Ferenc elmondta, hogy a különböző sonkák és a szabadtartású tyúktojás mellett a tejes bárány a szezon sztárja. Itt is érdemes a minőséget, és a megbízható hentest keresni.

A tejes báránynak abszolút nincs túl erős, aromás íze. Bátran kísérletezzünk vele!

HúsSzabóság

Noha a HúsSzabóság fiatal vállalkozás, már több mint hét éve szolgálja ki ügyfeleit a legjobb húsokkal. Szépvölgyi úti kisboltként indult, ma már saját üzletekkel, bevásárlóközponti jelenléttel, önálló raktárral rendelkező cég.

A vállalkozás ügyvezetője Szabó Ferenc hentesmester, aki szakmáját családi indíttatásra választotta. Elve, hogy amit csinál, azt a lehető legjobban teszi, ezért döntött úgy, hogy a minőségi szegmensben építi üzletét. A hazai hentesképzés sajnos kihívásokkal küzd, ezért a szakma csínját-bínját munka közben, a vágóhidakon sajátította el a mester, aki szerint az önképzés folyamatosan szükséges. Így lehet csak a teljes, az állattól a takarmányozáson, feldolgozáson, kereskedelmen át az értékesítésig zajló folyamattal tisztában lenni, ami elengedhetetlen a színvonalas szolgáltatás nyújtásához.

Termékeikkel már három üzletben is megtalálhatóak Budán: a Rózsakert- és a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, valamint a GOBUDA Mall-ban. Online, pedig a Kifli.hu oldalán.

*Forrás: Guardian

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÚSVÉT
Így közlekednek a vonatok és a távolsági buszok a húsvéti hosszú hétvégén
Mutatjuk a menetrendi változásokat.
MTI, fotó: SZMO - szmo.hu
2023. április 05.


Link másolása

Húsvétkor változik a MÁV-Volán-csoport járatainak közlekedési rendje - közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A MÁV-START járatai április 6-án, a tavaszi szünet első napján a pénteki, 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 6-án 10 órától április 10-én éjfélig vehetik igénybe.

A reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz idén is a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően.

Ez érinti a Nyírség, a Tokaj, a Tópart, a Balaton, a Napfény IC járatait és a Budapest-Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonatot.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején.

Április 5-én, szerdán a munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 6-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 7-én a munkaszüneti napon, 8-án a szabadnapon, 9-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 10-én a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

A tájékoztatás szerint április 11-én a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én a munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el.

A közlemény szerint április 6-án a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár.

A HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben 7-étől 10-éig, kivéve a H7-es HÉV-en, amely április 8-án szombati menetrend szerint jár - olvasható a közleményben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÚSVÉT
Változatos húsvéti programokkal várja a látogatókat a fővárosi állatkert
Lesz kreatív kézműveskedés, családi tojásvadászat, valamint számos látványetetés is.

Link másolása

Nagypéntektől húsvéthétfőig sokféle programmal, többek között látványetetésekkel, állattréningekkel és -bemutatókkal, családi tojásvadászattal és kreatív kézműveskedéssel várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert – olvasható a városligeti intézmény szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A húsvéthoz kapcsolódó programok részeként a Varázshegyben például a kreatív kézműveskedésben próbálhatják ki ügyességüket a gyerekek, de lesz családi tojásvadászat is, amely a főbejáratnál lévő információs pavilontól indul. Ugyancsak a főbejáratnál közös fotót is lehet készíteni a Nyuszival és a Tavasztündérrel.

Naponta 23 különféle bemutatót, tréninget és látványetetést is tartanak. Lesz állati helyszínelés, denevéretetés, oroszlánfóka-tréning, pingvinetetés, elefánttréning, bemutató az Állatkert vadállatmentő munkájáról, elefánttréning és kea-látványetetés is. Meg lehet majd nézni a pingvinek, a sörényes hangyászok, a gorillák és a ragadozók etetését is, a Cápasuliban pedig a gondozók könnyűbúvár felszerelésben merülnek le a cápák közé.

Külön figyelmet szentelnek a felelős állattartásnak is, ebben a témában mind a négy napon lesz két-két előadás a Varázshegy Darwin-termében, 13 óra 30 perctől, majd 15 óra 30 perctől.

Az Állatkert háziállatokat bemutató zónájában, ahol az állatsimogató is található, több állat is született az elmúlt hetekben. A közönség már most megtekintheti Kucu, a Szabó Lőrinc-i ihletésű nevet viselő mangalica koca tíz kismalacát, valamint a törpekecskéknél növekedő tizenöt gidát. Húsvétra már a nemrégiben született gyimesi racka bárányokat is kiengedik a karámba.

A Budapesti Állatkert kezelésében működő Margitszigeti Kisállatkertben is lesznek programok, méghozzá mind a négy napon, a pónisétáltatástól a kézműves sátorig. Minden nap 13 órától a kisállatkert dolgozói egy külön program részeként mutatják be az itt lakó állatokat, köztük a mentett madarakat is.

Húsvétkor a családok gyakran vásárolnak élő nyulat házikedvencnek. E szokás kapcsán arra hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert, hogy csak az tartson nyulat, aki hosszabb távon is felelősséggel gondját tudja viselni. Az Állatkert, amellett, hogy az állattartáshoz való felelős hozzáállásra buzdít, hivatalos honlapján a nyulak tartásával kapcsolatos tanácsokkal is segíti a kezdő nyúltartókat.

A városligeti intézmény 2008 óta már nem fogad be megunt nyulakat. A felelős állattartás mellett valójában nem is lenne szabad léteznie a megunt nyulak fogalmának, hiszen a házikedvenc iránti felelősség egy életre szól, ami egy nyúl esetében akár tíz esztendő is lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: