News here
hirdetés

HÍREK

Závecz: A kormánypártok 41, az egyesült ellenzék 39 százalékon áll

Akár 80 százalék körüli részvétel is lehetséges a választáson - derült ki a kövéleménykutató cég felméréséből.

Link másolása

hirdetés

Igen szoros az állás a választások előtt pár nappal - derült ki a Závecz Research legújabb felméréséből.

Pár százalék különbséget mértek csak:

44 százalék az Orbán-kormány maradása mellett szavazna, míg 42 százalék kormányváltást szeretne

- írja a Telex.

A pártnélküliek között is hasonló arány tapasztalható, 26-26 százalék szavazna a kormány maradására illetve cseréjére. Bár nem tudni, hogy ők kire szavaznak, de 64 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy már eldöntötte, kire voksol.

A kutatócég szerint a válaszokból az is kiderül, hogy közel azonos méretű a kormánypárti és ellenzéki szavazótábor. A Fidesz–KDNP 41, míg az Egységben Magyarországért tábor 39 százalékon áll. (Ez a kutatásokban hibahatáron belülinek számít.)

hirdetés

A válaszok alapján úgy vélik, hogy

igen magas, akár 80 százalékos is lehet a választáson való részvételi arány.

A cég március 23. és március 25. között 800 embert keresett meg telefonon. Az összetételük reprezentálta a hazai lakosságot.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Októbertől 752,5 Ft lesz egy köbméter gáz az átlag felett fogyasztóknak
Korábban azt közölték, 747 Ft lesz egy köbméter. Most kiderült, szeptemberig 732,4 Ft-ot kell fizetni, a téli szezonban viszont még drágább lesz a gáz. A Bank365 azt írja, a rendeletben valójában eddig is ezek az összegek szerepeltek.

Link másolása

hirdetés

A korábbi kormányzati tájékoztatással ellentétben nem egységesen 747 forint/köbméter lesz augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa – írja egy kormányzati közleményre hivatkozva a Portfolio.hu.

A Technológiai és Ipari Minisztréium tájékoztatójából kiderül:

a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 – 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölötti fogyasztás esetén azonban augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot, míg október és december között 752,5 forintot köbméterenként.

A nagycsaládosok esetében azonban az átlagfogyasztási határ magasabb. Az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztás három gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő.

A földgázkedvezményt a kormányablakokban kell igényelni.

Frissítés:

hirdetés

A Bank365.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a rezsicsökkentés szabályait átíró július 21-i rendeletben már eleve két árat határozott meg a kormány a piaci gázárra. Ez augusztusra és szeptemberre 21,416 Ft/MJ (megajoule), októberre, novemberre és decemberre 22,002 Ft/MJ. Ez az érték megfelel a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében szereplő, köbméterben megadott árral (732,4 és 752,5 forint/köbméter). A politikai kommunikációban korábban egy átlagos értéket, 747 forintot mondtak, de ettől még a jogszabályban külön ár szerepelt a két időszakra.

A gázdíjat mindig a szolgáltatott gáz tényleges fűtőértéke alapján fizetjük, ami változhat, általában köbméterenként 34,5 MJ körüli értékkel érdemes kalkulálni, de a konkrét fűtőérték mindig szerepel a számlán. Ezért is adják meg hivatalosan MJ-ben és nem köbméterben az árakat. Ettől még azonban a kommunikációban gyakran köbméterre számolva beszélnek a gázárakról, mert így érthetőbb mindenki számára.

Az árakban pici eltérés az egyes szolgáltatók esetében is van a különböző elosztási területek miatt. Ez a nem változó rezsicsökkentett ár, azaz a rendeletben szereplő 2,865 forint/MJ esetében azt eredményezi, hogy a köbméterenkénti ár a minisztériumi közlés szerint 99,95 és 104,65 forint közé eshet szolgáltatótól függően - írja a Bank365.hu.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Robbanásszerű rejtélyes fényjelenség rázta meg Győrt éjszaka
A szokatlan jelenség megrémítette a lakosokat, sohasem tapasztaltak hasonlót.
Fotó: Időkép - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Ismeretlen eredetű fény- és hangjelenség ébresztette éjfél után a győrieket. Egy nagyfeszültségű transzformátor hibásodott meg, így a városban és több környező településeken is kimaradt az áramszolgáltatás – írja az Időkép.

„A meghibásodás miatt 4-6 perces áramszünetet tapasztalhattak a környéken élők: a villamosenergia ellátást átterhelésekkel az ügyfelek egy részénél 4 perc alatt, másik részüknél 6 perc alatt sikerült helyreállítani. A meghibásodott berendezések javítását jelenleg végzik szakembereink, ennek ideje alatt az áramellátás zavartalanul működik”

- írja a Kisalföld.hu, Varga Ivett, az E.ON szóvivője nyilatkozata alapján.

A Győrben Hallottam Facebook-csoportban a helyiek szerint még több mint 15 kilométerre a meghibásodástól is elment az áram. A robbanásszerű jelenség megrémítette a lakosokat, sohasem tapasztaltak hasonlót:

„Hajnalban 0:40 körül, egy hatalmas villanást láttunk, fénybe borult az egész szoba (nem villám), majd egyből elment az áram több helyen is. Illetve rengeteg autóriasztót hallottunk a távolból. Ismerősöm Győr másik felén hatalmas robbanásszerű hanghatásra ébredt. A villany ott is elment”

– mesélte tapasztalatait egy győri lakos.

A Megyei Katasztrófavédelemtől egyelőre nem érkezett válasz arra, hogy mi okozhatta a meghibásodást.

hirdetés

Az Időkép győrújbaráti webkamerája rögzítette a szokatlan eseményt, a felvétel ITT tekinthető meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Leállt a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság-kőolajvezetéken keresztül
A MOL azt mondta, hogy több hétre elegendő tartalékuk van, de folyamatosan dolgoznak a megoldáson.

Link másolása

hirdetés

Megerősítette a Transznyeft a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy leállt a szállítás a Barátság-kőolajvezeték déli ágán.

A vállalat elnökének a szóvivője, Igor Demin azt mondta, hogy az ukrán csővezeték-üzemeltető cég, az Ukrtransznafta

augusztus 4-én teljesen leállította az olajszállítást Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába

a Barátság-kőolajvezetéken keresztül, ugyanakkor Fehéroroszországon át folyamatos a kőolajszállítás Lengyelország és Németország irányába. A Reuters már korábban arról írt, hogy ennek oka, hogy a Transznyeft orosz csővezeték-monopólium által az Ukrtransznafta részére fizetett összeg nem érkezett meg.

Igor Demin most kifejtette, hogy a Transznyeft július 22-én utalta át az augusztusi olajtranzit díját, de a pénzt július 28-án visszaküldték – a Gazprombank tájékoztatása szerint az uniós szankciók miatt.

A HVG azt írja, hogy

hirdetés
a hírre beszakadt a MOL részvényeinek árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén:

a cég papírjainak értéke 5,3 százalékkal csökkent reggel óta.

A MOL a lapnak azt mondta: bár több hétre elegendő tartalékuk van, folyamatosan dolgoznak a megoldáson, és egyeztetést kezdeményeztek a díjkötelezettség átvállalásáról is.

A több mint ötven éve működő Barátság kőolajvezeték az egykori szocialista országok egy részét, köztük Magyarországot látja el nyersanyaggal, a vezeték déli szakaszán keresztül átlagosan napi 250 000 hordót szállítanak a régióba. A MOL százhalombattai finomítója 60 százalékban az Oroszországból érkező olajat használja fel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Megkezdődött a Ryanair öt hónapos, 1,4 millió utast érintő sztrájkja
A vállalat légiutas kísérőinek tiltakozása a tervek szerint 2023 januárjáig tart.

Link másolása

hirdetés

A júniusi és júliusi munkabeszüntetés után ismét megkezdődött a Ryanair azon munkavállalóinak sztrájkja, akik tagjai a spanyol légiutas kísérő szakszervezetnek. Az alkalmazottak a magasabb fizetések és jobb munkakörülmények reményében tiltakoznak – írja a LADbible.

Becslések szerint a 24 órás – hétfőtől csütörtökig tartó – sztrájk akár 1,4 millió utast, vagyis körülbelül 130 600 utazót is érinthet naponta. A munkabeszüntetés várhatóan január 7-ig tart, és Valencia, Girona, Santiago de Compostela, Ibiza, Malaga, Madrid, Barcelona, ​​Palma és Alicante repülőtereit érinti.

A SITCPLA, a Airlines Cabin Crew Independent Union és az USO munkaügyi szervezetek már korábban tanácskoztak a fizetésemelés érdekében. Ők úgy látják, ha nem teljesítik a követeléseiket, a személyzetnek „nincs más választása”, mint felhagyni a munkával.

A Bloomberg hírügynökség júniusban fedte fel a Ryanair igazgatójának, Darrell Hughesnek a levelét, amely szerint a Ryanair még abban a hónapban lefújta a spanyolországi tárgyalásokat, miután a szakszervezetek a személyzet kilépésével fenyegetőztek.

A légitársaság szerint a kollektív szerződésről szóló tárgyalások szinte egyáltalán nem hoztak előrelépést, mivel úgy látják, hogy a szakszervezeteknek irreális követeléseket támasztanak a vállalat elé, és megtagadják az értelmes szerepvállalást.

A légitársaság szóvivője a LADbible-nek júniusban azt mondta, hogy a Ryanair olyan kollektív szerződésekről tárgyalt, amelyek az emberek 90%-ára vonatkoznak Európa-szerte.

„Az elmúlt hónapokban tárgyalásokat folytattunk a megállapodások javításáról”

– fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy a tárgyalások jól haladnak és nem számítanak kiterjedt fennakadásra ezen a nyáron, a személyzet munkakörülményeinek javítása érdekében pedig a Ryanair kollektív szerződést kötött Spanyolország legnagyobb és legreprezentatívabb szakszervezetével is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: