SZEMPONT
A Rovatból

Volt NATO-nagykövet: „A hidegháború vége óta nem volt ilyen egységes a NATO”

Gyarmati István szerint Putyinnak sikerült elérnie azt, amit másoknak évtizedek alatt nem: a hidegháború óta nem látott összefogás alakult ki az ukrán-orosz konfliktus miatt.
Címkép: pixabay.com - szmo.hu
2022. március 13.


Link másolása

Gyarmati István volt NATO-nagykövet azt mondja, teljesen rendben van, hogy a szövetségen belül az orosz-ukrán háború miatt vannak viták, sőt, ez kifejezetten egészséges. Az viszont meglepő, hogy milyen gyorsan reagál a változó helyzetre a NATO.

- Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi rendelete alapján a NATO reagáló erők most már áthaladhatnak Magyarország területén mind szárazföldi, mind légi úton. Azért korábban ebben volt némi billegés, de azt látni, hogy az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének tagországai minden nézeteltérés ellenére egységesek az ukrán-orosz háborúval kapcsolatban.

- Putyinnak sikerült elérnie, amit sok mindenkinek nem sikerült az elmúlt évtizedekben.

Soha nem volt ilyen egységes a NATO, tulajdonképpen a hidegháború vége óta. Azt gondolom, hogy ennél egységesebb nem tud lenni.

Az teljesen természetes, hogy a NATO-n belül vannak viták, hiszen demokratikus országok demokratikus szövetsége. Nem az van, hogy valaki elköhinti magát, és mindenki beáll a sorba. Helyzetüknél fogva különböző az országok érdeke, meg sok minden más befolyásolja őket, tehát egyáltalán nem tragikus, sőt, azt gondolom, hogy kifejezetten egészséges, hogy viták vannak, és aztán elég gyorsan, meglepően gyorsan megoldást találnak ezekre a vitás kérdésekre. Ez Magyarországra is vonatkozik, és az összes többi országra is. Hazánk most éppen olyan szerepet játszik, amit a NATO-ban sok más ország. Vannak olyan nézetei, érdekei Magyarországnak, amik mások, de én ezt egy természetes dolognak tartom. Csak, hogy egyet említsek, Hollandiának nincsen százezres kisebbsége Ukrajnában, tehát nekik mondjuk erre a szempontra nem kell odafigyelni, de nekünk erre is oda kell figyelni. Ez a sokszínűség belefér a NATO stratégiájába.

- A kormány stratégiájában azért látszódik egyfajta "hintapolitika", akár a már előbb említett kárpátaljai magyarok miatt, akár az oroszokkal köttetett üzletek miatt, akár az energiapiaci helyzetünk miatt. Ön szerint az Orbán-kormány mennyire NATO-barát?

- Én nem szeretem ezeket a jelző-osztogatásokat, azt meghagyom az újságíróknak és a politikusoknak. Itt amúgy sem NATO-barátságról van szó. NATO-barát az lehetne, aki nem tagja a NATO-nak.

Mi a szövetség tagjai vagyunk, és ez határozza meg alapvetően Magyarország politikáját. Látszik, hogy a tárgyalásokon a magyar belpolitika is a helyzet függvényében tesz olyan lépéseket, amelyeket korábban nem. Ilyen a már említett döntés, hogy beenged NATO-erőket Magyarország területére.

Ugye ez változás az előző állásponthoz képest, ami nagyon helyes, hiszen a helyzet is változik. Szoktam mondani, hogy csak az ökör következetes.

- Ön szerint hogyan alakul majd az egyes tagországok és a NATO-viszonya?

- Nem fognak egyetérteni a felek mindenben. Nagyon rossz is lenne, ha mindenki mindenben egyetértene. Különböző érdekek különböző politikát diktálnak. Az a lényeg, hogy a stratégia és a politika fő kérdéseiben egyetértsenek. Tessék megnézni például Németországot, olyan óriási fordulatokat vett pillanatok alatt a politikájában, ami nem egy egy éve, két éve vagy öt éve létező, hanem a II. világháború óta, a szövetségi köztársaság fennállása óta folyamatosan fennálló politika 180 fokos megváltozását jelenti. Ugyanis a fegyvereket, nagyon hatékony és modern fegyvereket szállítanak egy háborús övezetbe. Ezt a németek soha nem csinálták, és mindig kinyilvánított politikájuk volt, hogy ők ilyet nem is fognak csinálni. Hogyha maradunk a németeknél, akkor ha a NATO kéri, akkor felhúzza a katona költségvetését az ország két százalékkal, plusz 100 milliárd eurót költ a hadsereg modernizálására, ami nagyságrendileg kétszerese az orosz hadiköltségvetésnek.

- Kijevnél lelassultak a harcok, de azért érezhetően nyomulnak előre az oroszok, egyre közelebb és közelebb kerülve a határainkhoz, a NATO határához. Eljöhet-e az a pont, amikor beavatkozik a NATO?

- Nem tudok ilyet elképzelni. Joe Biden amerikai elnök, miután kitörtek a harcok, ezt ki is nyilvánította, és a legutóbbi NATO-ülésen döntést is hoztak erről. Szerintem nem kellett volna feltétlenül ezt még meghozni, de meghozták. Ez arról szól, hogy a NATO közvetlenül nem fog beavatkozni. Ha megnézzük, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sem azt mondja, hogy a NATO ezt vagy azt fogja csinálni, hanem, hogy a NATO-szövetségesek, a tagországok fogják ezt vagy azt csinálni. Ez azért nagy különbség. Persze, a lényeg az, hogy eljusson a fegyverutánpótlás Ukrajnába. Ez az, ami szükséges.

De a NATO, mint szervezet nem fog beavatkozni. Nem érdeke. Persze, csinálhatná, mert nem tiltja semmi, de nem akar háborúba keveredni Oroszországgal.

- Pár napja felröppent a hír, hogy a Pentagon forródrótot létesített Oroszországgal, hogy véletlenül se legyen atomháború. A NATO ennek a lehetőségét hogyan kezeli?

- Ugye az orosz atomfegyverek kerültek elő, ne essünk tévedésbe, hogy mindenki lóbálja a rakétáit. Nyilván, amikor egy ilyen feszültség van, akkor mindenki készül. Nem verték nagy dobra, de néhány héttel ezelőtt az amerikaiak is ezt a híres defense condition állapotot négyesről hármasra emelték. Nyilvánvalóan készülve arra, hogyha szükség lesz valamire. És ezeknek mindig van komoly következménye. Itt most például az, hogy az amerikaiak sok atomot hoznak át Európába. Egyre többet. Egyelőre nem olyan óriási nagy számban.

Csak összehasonlításképp: a hidegháborúban az évente végrehajtott Reforger nevű gyakorlatok során körülbelül 150 ezer amerikai katonát hoztak át egy hét alatt Amerikából Európába.

Már 40-50 évvel ezelőtt is képes volt a NATO erre, tehát nem kell attól tartani, hogy most nem tudna ugyanilyen erőket bevetni, de egyelőre nem tartja szükségesnek, és azt gondolom, hogy igaza is van.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: A fideszeseket Mr. Nobodynak, Senki úrnak hívják az Európai Parlamentben
A politikus szerint a Fidesz képviselői csak felveszik a pár száz milliós fizetést, és egyébként semmit nem csinálnak. Azt mondja, érdemes összehasonlítani, milyen emberek vannak pártja EP-listáján, és kik alkotják a Fideszét.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

Magyar Péter szerint március 15-én és április 6-án már bebizonyította mozgalma, hogy vannak vidéki támogatói és nem csak egy „belpesti médiahekkről” van szó. Szerinte a vidéken élőket többek között őszinteséggel lehet megszólítani, nem pedig „lejönni dzsippel és megmondani, hogyan kellene élni”.

A politikustól megtudtuk, hogy 538 jelentkezőből választották ki másfél nap alatt azokat, akik az internetes szavazás után pártja EP-képviselőjelöltjei lehetnek majd.

„Van olyan, aki hat nyelven beszél. (...) Egyedül több nyelven beszél, mint a Fidesz-frakció húsz év alatt az Európai Parlamentben. Ami nem nehéz persze: százszor nulla az nulla, hiszen tudjuk, hogy a legtöbb semmilyen nyelven nem beszél.

Mr. Nobodynak, Senki úrnak hívják őket az Európai Parlamentben, akik felveszik a pár száz milliós fizetést évente és egyébként semmit nem csinálnak.”

Magyar szerint figyeltek a nők arányára, a jelentkezők életkora is fontos szempont volt, ahogy az is, hogy legyen víziójuk.

„Össze kell hasonlítani a Fidesz EP-listáját Deutsch Tamással az élen, meg a mi EP-listánkat. Szerintem ha nem is a pártokról beszélünk, akkor elég könnyű eldönteni, hogy az ember kire szavaz”

– tette hozzá Magyar Péter.

A teljes beszélgetést és a békési országjáróról készült beszámolót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter Kocsis Mátéról: Nem sok időt tölt munkával, délutánonként pezsgőzik és borozik
Az országjárásra induló politikus szerint a Fidesz frakcióvezetője nem mondott igazat arról, hogy 8 millió forintos fizetése lett volna egy állami vállalatnál.

Link másolása

„Napjainak a nagy részét, főleg a délutánokat pezsgőzéssel és borozással tölti a Várban, különböző haveri cégeknél és éttermekben”

– mondta Magyar Péter a Telexnek Gyulán. A Fidesz frakcióvezetője egy nappal korábban azt mondta: szerinte Magyar Péter államközeli megbízásait a volt felesége, Varga Judit intézhette, hiszen Magyar nem a végzettségének megfelelő megbízásokat kapott a kormánytól.

Magyar szerint Kocsis nem mondott igazat azzal, hogy neki 8 millió forint lett volna a fizetése.

„Én arra emlékszem, hogy amikor a jogi egyetemre jártunk, és Gulyás Gergellyel relatíve könnyen vettük a jogi egyetemet, akkor Kocsis Mátét leginkább kocsmákban lehetett látni, valamint a MIÉP-nél, aminek az ifjúsági tagozatát vezette. És hát nagy nehezen tudta csak letenni a vizsgáit, nem is tudom, hogy van-e egyébként szakvizsgája, valószínűleg arra már nem mert elmenni” - mondta a lapnak országjárása első állomásán a Tisza Párt politikusa.

Szerinte Kocsis csak megijedhetett attól, amit mondott, vagyis hogy Magyar Pétert a felesége pozíciója miatt nevezték ki állami cégek vezetésébe, azzal hivatali visszaéléssel vádolta a kormányt és a saját kollégáit. Magyar emiatt egyébként várja is, hogy Kocsis kijelentései miatt valaki feljelentse a kormányt hivatali visszaélésért, és az ügyészség ezt kivizsgálja.

„Én ezt sose tagadtam. Nyilván Kocsis Máté letagadja, de a Fideszre nagyon is jellemző a nepotizmus, a feudalizmus, helyi szinten vagy máshol is. De ennek fogunk véget vetni.”

Magyar azt is elmondta Kocsisról, hogy a fideszes politikus nem tölt sok időt munkával, a pezsgőzések és borozások idején nem is nehéz megtalálni a Lovarda környékén vagy a Batthyány Lajos Alapítvány felújított kastélyánál. A kastély díszterme Magyar Péter szerint „úgy néz ki, mint egy angol klub. Ott szoktak az urak ingyen fogyasztani. Kocsis szerintem többet tartózkodik ott, mint az irodájában.”

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:

A Fidesz frakcióvezetője ezt a választ küldte a megjelentekre:

"Csúnya, alaptalan dolgokat állít rólam PszichoPeti, de jobban jártam, mint a felesége, mert engem csak szóban bántalmaz. Csak elő ne kerüljön a nadrágszíj"

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: Eljön az ember közéjük és nem lejön egy dzsippel, és megmondja, hogyan kéne élni
Elkísértük Magyar Pétert vidékre, az országjárása első állomására. Egy résztvevő azt mondta, utoljára ilyen zizegés a rendszerváltás környékén volt Békés megyében.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

„Olyan bebetonozott dolgok vannak az országban, amit egy úgymond friss erőnek kell valamilyen szinten megoldani” – mondta lapunknak Magyar Péter Békés megyei országjáró rendezvényének egyik résztvevője. A férfi szerint két éve az ellenzéki összefogás nem működött.

Két másik résztvevő ezt úgy fogalmazta meg, hogy „teljesen elkopott az ellenzék”. Szerintük „utoljára ilyen zizegés a rendszerváltáskor volt itt Békésben”.

„Én MZP-s vagyok, de mindenki szimpatikus, aki Orbánt le akarja váltani” – mondta a rendezvényre lányával érkező nő. A tinédzser lapunknak úgy fogalmazott: nagyon reménykedik abban, hogy Magyar változást tud hozni az országnak.

„Meggyőzött minket. Aki itt van, szerintem annak a nagy részét meggyőzte”

– jelentette ki a gyűlés végén egy férfi.

A politikus orzságjárásának első állomásáról készült beszámolónkat itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
„Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra” - íme a Magyar Péterhez csatlakozó önkéntesek érvei
Fiatalok és idősek, fővárosiak és vidékiek, itthon és már külföldön élők egyaránt vannak azok között, akik felajánlották segítségüket Magyar Péternek. Le is írták, miért. Ezekből az indokokból válogattunk.

Link másolása

A hét elején még csak néhány száz, ma már több mint 16 ezer tagja van Magyar Péterék Discord csatornájának, ahol élénk viták folynak arról, mi mindennek is kellene megváltoznia Magyarországon, és nagyon sokan ajánlják fel a segítségüket. Meghirdettek számos önkéntes pozíciót is: Event Managert, moderátort, HR-est, digitálismédia-szakértőt, tartalomírót és szerkesztőt is kerestek az elmúlt napokban. A jelentkezés annyira transzparensen zajlik, hogy teljesen nyilvános.

A bemutatkozásokból, motivációs sorokból sok minden kiderül arról, kit mi érintett meg a Magyar Péter-jelenségből, miért szeretne aktívan is részt venni a munkában.

Vannak, akik már szereztek tapasztalatokat más politikai erőknél, például a Momentumnál, a Kétfarkúaknál vagy Puzsér Róbert kampányában, mások viszont még sohasem szavaztak, vagy épp rég kiábrándultak. Olyanok is szép számmal akadnak, akik külföldre költöztek, de most hazajönnének.

Az általuk írt mondatokat idézzük:

21 éves vagyok, jelenleg Amerikában tanulok, de Budapestre járok haza. Eddig innen, Amerikából tehetetlenül, néha könnyes szemmel néztem az otthon folyó eseményeket. Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra. Szeretném a lehető legtöbbet tenni azért, hogy legyen hová hazamenni még számtalan sorstársamnak egy szép napon.

Tenni akarok azért, hogy nekem se kelljen 2026 után azon agyalnom, melyik országban nem fogom magam idegennek érezni. Itthon ugyanis idegen és kirekesztett vagyok pusztán azért, mert értelmes, kitartó, őszinte és gyermektelen nőként élem az életem.

64 éves informatikus vagyok. 1990-ben reménykedtem egy jobb jövőben, sajnos megtapasztaltam, hogy a reményeim nem teljesültek. Azóta már a gyermekeim jövőjét is reménytelennek látom. Nagyobbik fiam Spanyolországban él, nyugodtabb körülmények között. Szeretném, ha az unokáim élete jobb lenne, ezért szeretném ezt a korrupt rendszert megszűntetni.

24 éves általános iskolai tanár vagyok. Ugyanazon okokból lettem tanár, amiért ide is szeretnék csatlakozni, és minél aktívabban tenni a közösség fejlődéséért. Segíteni akarok a környezetemen, és jobbá tenni a társadalmat.

17 éve marketinggel és rendezvényszervezéssel foglalkozom. Sok éve már, hogy kiábrándultam a politikából, szavazni sem voltam az elmúlt két alkalommal. Most végre úgy érzem, van egy kis remény arra, hogy talán engem is meghallgatnak, másoknak is elég volt már, ami itthon történik, és gyűlölködés helyett végre összefogás lehet.

Feleségemmel és lányunkkal egy kis faluban élünk már 15 éve. Azt látom, hogy most van rá lehetőség, hogy változtassunk az elmúlt 30 év politikai berendezkedésén, és én részt akarok benne venni.

Szoftvermérnökként dolgozom egy kiberbiztonsági cégnél. Az elmúlt években (évtizedekben?) még nem voltam annyira lelkes, mint mostanság.

Politikailag aktív vagyok annak ellenére, hogy külföldön élek, mivel családom nagy része (szüleim és testvéreim) még otthon élnek, és fontosnak tartom, hogy ők milyen körülmények között éljenek.

23 éves vagyok. Tegnap esti-ma hajnali beszélgetés alatt úgy tűnt, hogy itt olyan közösség épülhet ki, akiket megéri szolgálni, segíteni. Némiképp visszaadtátok a hitemet a magyarokban.

28 éves vagyok, két gyerekem van, akiknek szeretném, ha könnyebb lenne elindulniuk az élet rögös útján, mint nekem. Amióta szavazóképes korban vagyok, mindig a Fidesz nyer, én pedig minden alkalommal egy hétig sírok utána, hogy ezt az országot el kell hagyni, innen nincs menekvés. Szeretném, ha ezt soha többet nem kellene éreznem, a gyerekeimnek pedig soha nem kellene átélniük, milyen egy zsarnok, hazug párt kormányzása alatt élni.

Mindig is aktív voltam a közösségekben, ahová tartozom. Viszont ez az elmúlt 6-7 évben teljesen eltűnt, köszönhetően a jelen megosztottságnak. Belefáradtam az állandó hadakozásba, de most látom, vannak velem/velünk mások is.

57 éves vagyok, szofterfejlesztő cégnél dolgozom. Nagyon szeretném, ha megszűnne a regnáló kormány. Ellenzék nincs. A legfőbb motivációm, ha sikerülne a fenti célt elérni, az 5 éve külföldön élő és dolgozó lányom hazaköltözhetne.

20 éves jogi hallgatóként szeretnék egy olyan közösség része lenni, amivel a változást el lehet hozni.

Mivel nagyon rég nem érzem azt, hogy a politikában motivált lennék, így szavazni sem mentem szinte soha. Most azt gondolom, hogy veletek valami nagyon fontosnak és értékesnek lehetek a részese.

20 éves egyetemista vagyok. Eddig különösebben nem foglalkoztam politikával, viszont Magyar Péter többek között ezen is változtatott. Minden gondolatával tudok azonosulni, az értelmiségi baráti köröm szintén.

Én azért szeretnék tenni, hogy ne kelljen elhagynom a hazámat, mert a menyasszonyomra ráomlik a kórház, ahová dolgozni megy, és leendő gyermekeimet ne kelljen kimenekítenek majd egy dán iskolába, hogy elfogadható oktatáshoz jussanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET: