News here
hirdetés

HÍREK

Veszélyezteti a kormány melegellenes törvénye a fiatalok mentális egészségét - írja a pszichológusok és a pszichiáterek szakmai szövetsége

Azt írják, hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció kialakulása környezeti hatással (például neveléssel, „propagandával”) nem befolyásolható.

Link másolása

hirdetés

Közös szakmai állásfoglalást adott ki a Magyar Pszichológiai Társaság, a Magyar Pszichiátriai Társaság, valamint támogatóként a Magyar Szexuális Medicina Társaság. Közleményükben bírálják a kormánypártok által elfogadott, pedofiltörvényként ismertté vált homofób jogszabálymódosítást.

Azt írják, hogy

a születéskor meghatározott nem számos esetben még biológiailag sem olyan egyértelmű, mint amilyennek első megközelítésben látszik.

„A születéskor az újszülött nemét döntően a testi adottságok, a külső nemi jelleg megtekintésével állapítják meg, ez alapján anyakönyvezik. Az újszülött nemét ugyanakkor a genetikai meghatározottság mellett egyéb biológiai tényezők is befolyásolják (például a hormonális rendszer működésének zavarai), emiatt fizikai adottságai szemrevételezés alapján teljes mértékben nem mindig megítélhetőek” – áll a közleményben.

Hozzáteszik: a nemi identitás ráadásul változhat is az élet során. A pszichoszociális hatások szerepe a biológiai faktorok mellett nem meghatározó mértékű - állítják.

Arról is írnak, tudományosan igazolt, hogy a heteroszexuális párok által nevelt gyermekek között is annyi a homoszexuális, leszbikus, transznemű, mint a homoszexuális párok által felnevelt gyerekek között.

hirdetés

Ez is mutatja, hogy nem maguk választják a nemi identitásukat vagy szexuális orientációjukat, hanem azt biológiai folyamatok határozzák meg.

A szakmai szervezetek azt írták: határozottan állást foglalunk amellett, hogy

a nemi identitás és a szexuális orientáció kialakulása környezeti hatással (például neveléssel, „propagandával”) nem befolyásolható.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy ezeket a szülőket és gyermekeiket érő stigmatizáció egyértelműen káros hatású.

Ahogy az is, ha ezt a témákat tabusítják, az információkhoz való hozzáférést elzárják. Az érintett gyermekek ugyanis egyedül maradnak a kérdéseikkel, bizonytalanságaikkal. Így megnő annak a veszélye, hogy az eleve kiszolgáltatottabb, sérülékenyebb gyermekekben fokozódik a szorongás, az önsértő magatartás, a szerhasználat, a depresszió és az öngyilkosság veszélye.

A három szervezet azt is hangsúlyozta, hogy a gyermekek védelme szempontjából a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb büntetőjogi fellépés egyértelműen és határozottan szükséges.

De a 2021. évi LXXIX. törvény a fiatalok egy részének mentális egészségét kifejezetten veszélyezteti.

Az RTL.hu cikkében arról ír, hogy a törvény elfogadása után megugrott a feljelentési kedv. Fél év alatt több mint 130 panasz érkezett, míg tavaly ugyanebben az időszakban 32-en tettek bejelentést homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva.

A homoszexualitást megjelenítő kiadványok, mesék miatt a kormányhivataloknál lehet panaszt tenni. Az rtl.hu – a húsz hivataltól származó – adatai szerint október 31-ig csak hat bejelentés érkezett, és egyik sem zárult büntetéssel.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Ismét riasztották a Gripeneket
A Magyar Honvédség vadászgépeit azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

Link másolása

hirdetés

Szombaton kora este ismét riasztást kaptak a Magyar Honvédség vadászgépei - írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A Gripeneket azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a légvédelmi készültséget ellátó Gripenek haladéktalanul felszálltak. Miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot.

A vadászrepülők a sárkányrepülőgép azonosítása után visszatértek a kecskeméti bázisukra.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Meghalt Haumann Péter
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze 81 éves volt.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze - tudatta a család szombaton az MTI-vel.

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Ascher Tamás, Fehér György, Dömölky János és Mundruczó Kornél.

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A Halhatatlanok Társulatának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ledöntötte a templomtornyot az éjjeli vihar Csokonyavisontán
A vihar főként az ország délnyugati részén okozott komoly károkat.

Link másolása

hirdetés

A héten már a második olyan hidegfront vonult át fölöttünk, amely nem maradt nyomtalanul. Péntek éjjel főként a délnyugati határhoz közeli területeken tomboltak heves zivatarok, amelyek szombat reggelre esővé, záporokká szelídültek - írja az Időkép.

A mai javulás ellenére péntek éjjel komoly károkat okozott több településen a viharos időjárás. Több helyen kicsavarta az erős szél a fákat, így utak váltak járhatatlanná.

A vihart kísérő felhőszakadás és szélvihar következtében a Somogy megyei Csokonyavisontán pedig ledőlt a református templom tornya.

Horváth Máté fotója

10-20 mm csapadék is hullott egyes településeken, Csurgón például extrém 37 mm eső esett.

hirdetés

Szakonyfaluban és Szentgotthárdon a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék villámárvizet is okozott.

Sárközi János fotója

Az Időkép szerint a következő napokban már hasonló ereje viharoktól nem kell tartanunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
35 fokot hoz az év első hőhulláma jövő héten
Már a hét elején többfelé meghaladja a 25 fokot a hőmérséklet, hétvégére pedig már 35 fok is lehet. Az Időkép szerint pedig várhatóan még a hőségriadót is elrendelik.

Link másolása

hirdetés

Hűvös idővel búcsúzik május, egyben a meteorológiai tavasz utolsó hétvégéje, ám jövő héten fordulat következik időjárásunkban - írja az Időkép.

Délnyugat felől egyre melegebb légtömegek érkeznek, csütörtöktől kánikula jön.

A hét első napjaiban elszórtan még előfordulhatnak záporok, helyenként zivatarok, de ismét egyre többfelé meghaladjuk a 25 fokot. A hét közepén délnyugat felől egyre szárazabb, afrikai eredetű levegő érkezik, így a záporok, zivatarok megszűnnek, a hőmérséklet tovább emelkedik.

Csütörtökön már többfelé meghaladjuk a 30 fokot, pénteken és szombaton idén először 35 fok is lehet.

Várhatóan hőségriadó elrendelésére is sor kerül, hiszen az éjszakák enyhülésével és a nappali felmelegedés erősödésével a napi középhőmérséklet tartósan 25, helyenként 27 fok fölött alakul majd.

A megfelelő folyadék-utánpótlás mellett az UV-sugárzásra is figyeljünk, 10 és 16 óra között szinte az egész országban nagyon erős lesz, ezért könnyedén leéghetünk. Magas faktorszámú fényvédő krémek, szalmakalap használata, de leginkább a közvetlen napfény kerülése segíthet a leégés elleni védekezésben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: