HÍREK

Veszélyben a V4? Orbán szerint kérdés, szükség van-e rá – kifütyülték a miniszterelnököt Prágában

Rendkívül feszült helyzetben zajlott a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar kormányfő találkozója, ahol felmerült a szövetség létjogosultsága is.

Link másolása

Prágában találkoztak egymással a V4-országok (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) miniszterelnökei.

Orbán Viktor azt mondta, az eddigi 52 találkozó közül ez volt az egyik legnehezebb. Szerinte a keddi egy önreflexiós megbeszélés volt, ahol fel kellett tenni a kérdést, hogy szükség van-e még V4-ekre. Azt mondta, hogy a brüsszeli struktúrában sok olyan közös érdekük van, ami miatt együttműködtek, de az orosz–ukrán háború mindent felülírt.

Közölte, egyetértés van abban, hogy az orosz támadás a nemzetközi jog durva megsértése volt, és segíteni kell Ukrajnát. Orbán arról is beszélt:

Magyarország érdeke, legfontosabb nemzetbiztonsági kérdése, hogy ne legyen közös határa Oroszországgal, mert arról rossz emlékeink vannak.

A magyar miniszterelnök végül arra jutott, hogy érdemes volna folytatnia a V4-et, mert szerinte volt négy olyan téma, amiben sikeresen működtönk együtt: az illegális migráció, az ukrajnai gazdaság közelebb engedése, a brüsszeli adóharmonizáció elleni fellépés és a nukleáris energia kérdésében.

Donald Tusk szerint a V4-eknek olyan erős közös alapjuk van, mint az 1956-os magyar forradalom vagy a 80-as évek Szolidaritás-mozgalma Lengyelországban. „Orbán Viktor is nagyon jól tudja, hogy első híres fellépése, ami a Vörös Hadsereg kiűzéséről szólt, mély gyökeret vert az emlékezetbe. Hasonló álmaink voltak, és ezek alapvetően nem változtak meg. A népein szorosan összekapcsolódtak, a barátság ma is megvan, de egyeztetni kell az érdekeinket” – mondta a lengyel miniszterelnök.

Petr Fiala cseh miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy van értelme együttműködni a négy országnak annak ellenére, hogy Ukrajna kérdésében nem értenek egyet.

Robert Fico szerint ez volt az eddigi legfontosabb V4-csúcs. A szlovák miniszterelnök szerint az ukrajnai kérdés eltérő megítélése miatt meggyengült a V4, de arra kell koncentrálni, mi lesz akkor, ha véget ér a háború, és akkor milyen szerepet tud betölteni a regionális politikában a visegrádi négyek.

A találkozó helyszínéül szolgáló prágai Liechtenstein-palota előtt tüntetők várták a kormányfőket, akik közül az oroszbarátnak titulált Ficót és Orbánt kifütyülték. Orbán Viktor szerint azonban az ilyen szituációkat derűsen kell kezelni.

A találkozó ettől függetlenül is feszélyezett hangulatban zajlott. A házigazda Petr Fiala például úgy fogalmazott: „Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie”.

A V4-csúcs előtt kedden Petr Fiala cseh és Donald Tusk lengyel miniszterelnök külön tárgyalásokat folytatott. Tusk azt mondta: emlékeztetni akarja arra Ficót és Orbánt, hogy a V4-eket arra alapozták, hogy a független államaik a Nyugathoz csatlakoznak, ennek köszönhető, hogy NATO és az Európai Unió tagjai lettek, és így segíthetnek Ukrajnának.

via Telex


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter Orbán Viktornak: „Milyen érzés fenyegetni a saját népét és közben eljátszani az áldozatot?”
A miniszterelnök a héten betiltott brüsszeli esemény kapcsán kesergett a jogállam állapotáról, majd jött a TISZA Párt politikusa, és tartolt.

Link másolása

A kampányidőszak beindulásával magas fokozatra kapcsolt Orbán Viktor Facebook-oldala is. Hol van már február eleje, amikor Novák Katalin kegyelmi ügyének kirobbanása és a köztársasági elnök lemondása után a miniszterelnök egy hétre eltűnt a közösségi médiából?

Manapság megint visszatért a több poszt/nap tempóra, általában a kampányra tartogatott témák lövöldözésével. Így volt ez szombat délután is, amikor a miniszterelnök (Facebook-oldalának kezelője) a héten Brüsszelben betiltott (majd később mégis engedélyezett) szélsőjobboldali találkozó kapcsán osztotta meg gondolatait a jogállamiság nyugati pusztulásáról.

Aztán megérkezett, már-már menetrendszerűen Magyar Péter, és mondhatni, mindent vitt. A TISZA Párt ellenzéki politikusa a bejegyzés alatti kommentjében azt írja:

„Jó duma. Önök pedig kirúgatták Tarr Zoltán háromgyermekes református lelkészt, aki fel mert szólalni a több százezres április 6-i rendezvényünkön. És állásuk elvesztésével fenyegetik a vidéki embereket, ha eljönnek a TISZA Párt rendezvényeire. Mikor veszett el Önből a demokrata, Miniszterelnök Úr? Milyen érzés fenyegetni a saját népét és közben eljátszani az áldozatot?”

Bő egy órával a komment után Orbán bejegyzésén több mint 1800 reakció volt, igaz 1100-700 a nevetős arcok vezettek. Ezzel szemben ugyanekkor Magyar Péter kommentjén már több mint 3000 ezer lájk, szemben pár tucatnyi nevetős vagy dühös fejjel.

Ha ez nem kampány, akkor semmi nem az! Magyar Péter egyébként nem sokat tétlenkedik, mert kevéssel a bejegyzés írása előtt még fotós kollégánknak pózolt a Városligetben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Magyar Péter is kinn tekert az I Bike Budapesten – fotósunknak meg is állt egy kis időre
A TISZA Párt politikusa megállt lapunknak egy fotó erejéig. Párja társaságában volt a rendezvényen.

Link másolása

Kis túlzással a fél magyar sajtó Magyar Pétert kereste a szombati I Bike Budapest rendezvényen – számolt be a helyszínen tartózkodó kollégánk.

A legtöbben azonban nem szúrták ki a tömegben, sőt a városligeti nagy közös bringaemelésen sem.

Fotósunknak azonban szerencséje volt: nem sokkal a rendezvény hivatalos vége után a napozórét és a Néprajzi Múzeum közötti részen összefutott a TISZA Párt alelnökével, aki meg is állt egy fotó erejéig.

A politikus párjával vett részt a tekerésen, ahol egyébként szimpatizánsok körében is biciklizett. Kollégánknak elmondta: jól érezték magukat a délután során.

Magyar Péter korábban egyébként be is jelentkezett a város legnagyobb biciklis rendezvényéről:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kettesével járnak majd az ellenőrök a kórházakban, „vizuálisan ellenőrzik” a betegjelenlétet
A Belügyminisztérium elmondta, nem igazoltatják majd a betegeket. Céljuk az, hogy hatékonyabb legyen az ellátás.

Link másolása

Ahogy arról pénteken mi is beszámoltunk, revizorokat küldene a kórházakba a Belügyminisztérium.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) erről levélben értesítette az állami intézményeket. „A levelekből az derül ki, hogy legalább 2 fős mobil ellenőrző csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban. Ezeknek az lesz a feladatuk, hogy ellenőrizzék az orvosok és a szakdolgozókat abban, hogy munkaidőben valóban ott vannak az egészségügyi intézményben” – mondta el Élő Anita a Válasz Online újságírója az RTL Híradójának.

Az ellenőrzések célja, hogy hatékonyabb legyen az ellátás. A munkaidő mellett vizsgálják majd a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait és az állami anyagi források felhasználását. Azaz például azt is, hogy egy beteg ténylegesen az osztályon van-e és nem csak papíron számolja-e el a kórház az ellátását.

A csatorna érdeklődött a Belügyminisztériumnál is. Ott azt közölték:

a betegeket nem igazoltatják, a betegjelenlétet vizuálisan ellenőrzik.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint az ellenőrzés nem oldja meg a szakemberhiányt és az alulfinanszírozottságot sem. A Független Egészségügyi Szakszervezetnél azt mondták, a jelenléti íveket is vizsgálni kellene, mivel most szerintük havonta átlagosan egy műszaknyi túlórát nem fizetnek ki a dolgozóknak.

Az RTL Híradó riportja a kórházi ellenőrökről

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Fotókon az idei I Bike Budapest, amin Karácsony Gergely és Magyar Péter is részt vett
A szervezők és a hatóságok szerint mintegy 15 ezren vettek részt a tekerésen a változékony idő ellenére is. A bringások elmondták 12 követelésüket is.

Link másolása

„Ma bringás várost csináltunk Budapestből. Ismét. A cél már csak az, hogy az év többi, 364 napján is ilyen legyen a város” – hangzott el az idei I Bike Budapest kerékpáros felvonulás végállomásán, a Városligetben.

Az ide rendezvényen a Magyar Kerékpárosklub és a rendőrség becslése alapján szombaton több mint 15 ezren bringáztak át a városon.

A felvonulás célja az volt, hogy megmutassák, óriási szükség van a kerékpárosbarát fejlesztésekre, valamint elérjék, hogy a következő városvezetés teljesítse azt a 12 pontot, amit a bringás Budapestért állítottak össze. A követelések a következők:

Az idei I Bike Budapesten részt vett Karácsony Gergely főpolgármester mellett a TISZA Párt alelnöke, a politikai életbe nemrég berobbant Magyar Péter is.

A rendezvényt végigkísérte fotós kollégánk is, itt nézhetitek vissza az eseményt az ő objektívján keresztül:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk