hirdetés

HÍREK

Véletlenül tettek közzé a kínaiak egy tanulmányt, ami szerint az ujgur népesség csökkentése a céljuk

Sokak szerint Kínában az ujgur kisebbség kiirtása zajlik, ezt bizonyíthatja a most megjelent dokumentum.
Fotó: TheDigitalArtist/Pixabay - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

A Csinjiang-ban zajló munkaprogramok célja legalábbis részben az ujgur etnikai csoport népsűrűségének csökkentése - derül ki egy tanulmányból, amit véletlenül tettek közzé az interneten - írja a Guardian.

A kínai Nankai Egyetem riportját 2020 közepén ugyan levették, ám Dr. Adrian Zenz elmentette egy másolatát. A riport így alátámaszthatja, hogy az országban az ujgur kisebbség üldözése zajlik, amit egyes kormányok kulturális genocídiumnak nyilvánítottak.

A kínai kormány tagadja, hogy kényszermunka-táborokba küldte volna az ujgurokat, ám a tanulmány szerint a programok “nem csupán csökkentik az ujgur népsűrűségek Csinjangban, de fontos eszközei az ujgur kisebbség befolyásolásának, beolvasztásának és asszimilálásának is.

“Fokozatosan megváltoztatjuk a gondolkodásukat, a megértésüket, az értékeiket és az élethez való hozzáállásukat a környezetváltás és a munka által” - szerepelt a jelentésben, amely szerint a kormányzatnak a programot Kína keleti és centrális régióira is ki kellene terjesztenie. Habár a jelentés szerint a részvétel önkéntes, ennek ellentmond többek közt a biztonsági őrök alkalmazása.

A tanulmány ugyanakkor azt is sugallta, hogy a hatóságok túl messzire mentek az ujgurok démonizálását illetően, és ez “komoly akadályt jelent az ország céljaival szemben. Nem szabad a teljes ujgur populációt lázadóknak tekinteni, ez nagyon káros lenne Xinjiang hosszú távú stabilitására nézve.”

hirdetés
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Egy család mind a négy tagja belehalt a koronavírusba Százhalombattán

Először az édesanya hunyt el, majd a két gyerek, végül az édesapa is. Őket gyászolja most az egész város.
Fotó: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

Egy egész család halt meg a koronavírus okozta fertőzés következtében Százhalombattán - derült ki Vezér Mihály polgármester Facebook-posztjából.

"Marika nénit, az édesanyát, Gábort, a fiukat, Gyöngyit, a lányukat, Gábor bácsit, az édesapát gyászolja most az egész város!" - írja Vezér, aki részvétét nyilvánította ki a Varga család szeretteinek.

A posztból az is kiderül, hogy elsőként az édesanya betegedett meg, majd került kórházba, ezt követően a két gyerekük, végül az édesapa. Az utóbbinál volt a legtöbb remény, hogy felgyógyul, ám végül ő is belehalt a fertőzésbe.

A polgármester egyúttal az oltás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, mert mint mondja, a megelőzés, a szabályok betartása és a védőoltás felvétele az az eszköz, amivel felvehetjük a harcot a járvánnyal.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

„3 órányi oxigén maradt” - a kórházi ágyból könyörög segítségért egy koronavírusos indiai politikus

A pártszóvivő szerint úgy fognak meghalni az emberek a kórházakban oxigén nélkül, mint a partra vetett halak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

A kórházi ágyon levegő után kapkodva kéri egy indiai politikus az ország és Harijána állam kormányát, hogy működjenek együtt és oldják meg a kórházak oxigénellátását, írja az NDTV. A koronavírusos Saurabh Bharadwaj, az AAP (Hétköznapi Emberek Pártja) szóvivője azt mondja:

már csak három órára elegendő orvosi oxigén maradt abban a kórházban, ahol őt is kezelik.

Az ágyban fekvő férfi arról is beszél a másfél perces videóban, hogy ha leveszi az oxigénmaszkot, akkor úgy kapkod a levegőért, ahogy egy úszni nem tudó ember a medencében. Saurabh Bharadwaj hangsúlyozza, hogy

rengeteg ember fekszik hozzá hasonló állapotban az intenzív osztályokon. Ha nem jut ezeknek a súlyos állapotban lévő betegeknek elég oxigén, akkor úgy fognak meghalni, ahogy a partra vetett halak.

Manish Sisodia miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy a delhi kórházak akut oxigénhiánnyal küzdenek. Közben Narendra Modi miniszterelnök arra utasította a kabinet tagjait, hogy gondoskodjanak a kórházak zökkenőmentes oxigénellátásáról.

hirdetés

Indiában az egyre kritikusabbra forduló koronavírus-járvány naponta százezreket fertőz meg. Eközben az államok folyamatosan hadakoznak egymással és a központi kormányzattal az oxigén-utánpótlás és a gyógyszerhiány miatt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Mostantól minden vakcinára regisztrált foglalhat magának időpontot az oltásra

Első körben három napra lehet jelentkezni az online felületen, a kínai vakcinát kínálják.
Fotó: MTI/Filep István - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

Mától online lehet időpontot foglalni az oltásra - hozták nyilvánosságra a koronavirus.gov.hu-n.

A felületet az utóbbi két napban sikeresen tesztelte az Országos oltási munkacsoport, az alábbi linken lehet elérni.

Az időpontfoglalót a kórházi oltópontokon történő oltásokra lehet használni.

Az időpontfoglalóban jelenleg április 26. hétfő, 27. kedd, 28. szerda napokra lehet oltási időpontokat foglalni a Sinopharm vakcinával történő oltásokra.

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. Mindezt itt lehet ellenőrizni.

Az időpontfoglalóra TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Ezt követően kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor és melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy az egy hónap múlva esedékes második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kap.

hirdetés

A regisztráltakat arra kérik, hogy ha már foglaltak online időpontot és a háziorvosuk is hívja őket oltásra, akkor jelezzék a háziorvosnak, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontos oltásra, így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Koronavírus: tovább csökkent a kórházban ápolt betegek száma, de az elhunytaké még mindig 200 felett van

Már több mint 3,5 millió embert beoltottak, a regisztráltak 71 százaléka kapta már meg a védőoltást.
Fotó: MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

3427 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak és 207 beteg halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon péntek délelőtt.

Ezzel a járvány kezdete óta összesen 764 394 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 26 208 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 474 147 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 264 039 főre csökkent.

Jelenleg 7 177 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma péntekre elérte a 3,5 milliót, ez most egészen pontosan 3 508 846 fő, közülük 1 490 478 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig regisztráltak 71%-át már beoltották.

Mától megnyílt az online időpontfoglaló minden érvényes regisztrált számára, jelenleg hétfő, kedd, szerdai napokra lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontokra, Sinopharm-vakcinával történő oltásra.

Miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok szombaton kinyithatnak. Reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Az esti kijárási tilalom 23 órára módosul.

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában bejelentette a 4 millió beoltott után várható újraindítási lépéseket is:

megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk.

Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: