News here

Valakinek csak havi pár százzal, másnak 6180 forinttal pótolják ki a nyugdíját

A januári 3 százalékos nyugdíjemelés után nyár elején újabb kiegészítő emelés jön majd a járvány miatt.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. április 28.


Link másolása

A múlt héten benyújtott 2021-es költségvetési módosító javaslat alapján a várhatónál alacsonyabbra belőtt infláció miatt a nyugdíjasok az idei évben is kiegészítésre szorulnak. A nyugdíjakat a kormány a szokásostól eltérően év közben igazítja majd ki - írja a 24.hu.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Nemzetben megerősítette, hogy évközi kiegészítő emelés jöhet a járvány miatt, az érintettek az első hónapokra járó 0,6 százalékos kiegészítő emelést nyár elején kaphatják meg.

Az államtitkár szerint egy átlagnyugdíj esetén ez évi 10 ezer forintot jelent,

a költségvetésnek pedig mintegy 26 milliárd forintjába fog ez kerülni - írja az Mfor.hu.

A lap szerint a rendkívüli évközi kiegészítő emelést Tállai ugyan a járványra hivatkozva indokolta, de ez a lépés valószínűleg egyáltalán nem független a jövő évi választások közelségétől sem.

Magyar Államkincstár adatai szerint tavaly az átlagos nyugdíj összege 142 114 forint volt. Ezt az összeget januártól 3 százalékkal emelték, nyár elején pedig további 0,6 százalékkal növelik majd tovább. A lap számításai szerint így

az átlagos ellátás összege havi 147 255 forint lesz, ez pedig a jelenlegihez képest csak 878 forinttal több.

Így éves szinten kijön a Tállai által említett 10 ezer forint, a lap ugyanakkor emlékeztet rá, hogy tavaly több mint 1,2 millió idősnek 142 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat folyósítottak.

Ha valaki 100 ezer forintos ellátásban részesül, akkor ő az év eleji emeléssel 3000 forinttal kap többet havonta, az évközi kiegészítő emelés pedig csupán 618 forintot jelent majd havi szinten.

De tavaly 27 618-an részesültek 40 ezer forint alatti nyugdíjba, náluk még kevesebb lesz a kiegészítő emelés.

Ugyanakkor több tucat olyan idős ember van, aki egymillió forintnál magasabb nyugdíjat kap havonta. Az ő esetükben a nyugdíjkorrekció 6180 forintot jelent majd havonta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
33-Ft-tal olcsóbban adja az Auchan a benzint – állítják, minden kútjukon van elég belőle
Nagyot kaszálhat a hipermarket, ismét hatalmas sorok várhatók.

Link másolása

Valamennyi Auchan benzinkút átállt már a piaci árra, és mindegyiken elegendő üzemanyag áll a rendelkezésre, hogy kiszolgálják a vevőket – írta az Auchan PR-ügynöksége a Portfoliónak.

Azt is elárulták, hogy milyen áron kínálják az üzemanyagot,

  • a 95-ös benzin literjét 599 forintért,
  • a gázolajat 699 forintos literenkénti áron értékesítik.

Ezek az árak péntek éjféltől lépnek érvénybe valamennyi Auchan töltőállomáson - olvasható a tájékoztatásban.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a MOL csökkenti az üzemanyagok árát. A holtankoljak.hu oldal szerint amennyiben a kutakon érvényesítik az árváltozást, akkor az átlagárak így alakulnak majd:

  • a 95-ös benzin litere 632 forint,
  • a gázolajé pedig 695 forint lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Lázár János továbbra is tájsebnek tartja a MOL ma átadott új, 143 méter magas toronyházát
Hernádi Zsolt szerint viszont nem is látható olyan sok helyről, a történelmi belvárosból például egyáltalán nem.

Link másolása

Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épült 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

Az építkezést évekig viták övezték, sokak szerint a torony belerondít a főváros dunai látképébe.

Lázár János még kancelláriaminiszterként bírálta a projektet, ma az RTL Híradó megkeresésére is azt írta: „megvalósulása után is tájsebnek tartja azt”.

„Pont egy gázolaj- és üzemanyag-kereskedőnek kellene arra törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz”

– véli az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető miniszter.

Vele ellentétben Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy véli: „nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból”, így szerinte nem mondható ki, hogy az épület rontana Budapest látképén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nincs értelme annak”, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében az Európai Bizottság szerint
Magyarország mentesítést kapott a jelenlegi olajembargó alól, mégis erre fogja az üzemanyaghiányt a kormány.

Link másolása

A HVG szerint az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország pedig felmentést kapott a vezetékes szállításra, így ez nem lehet magyarázat a magyarországi üzemanyaghiányra.

„Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében. Magyarország bűnbakként használ bennünket”

– közölte.

Csak a következő szankció fogja érinteni Magyarországot, február 5-től ugyanis az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. Addig viszont korlátlanul érkezhet a pozsonyi olajfinomítóban előállított, orosz eredetű üzemanyag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bulgáriát és Romániát sem veszik fel a schengeni övezetbe
Horvátország felvételét viszont megszavazták.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 08.


Link másolása

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön szavazott Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozásáról – írja a Transtelex.

Míg Horvátország felvételét egyhangúlag megszavazták, addig Románia és Bulgária kérelmét elutasították.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

Horvátország csatlakozása viszont azt jelenti, hogy 2023. január 1-től megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam szárazföldi határain. A horvát repülőtereken pedig 2023. március 26-tól nem lesz több ellenőrzés.


Link másolása
KÖVESS MINKET: