News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

USA-ügyvivő: Putyin álnok, amerikaiaknak és a magyaroknak együtt kell kiállniuk Ukrajna mellett

Marc Dillard, az USA budapesti nagykövetségének ügyvivője szerint Amerika diplomáciai úton szeretne megoldást a helyzetre, de készen áll arra is, hogy ha kell, súlyos szankciókat rójanak ki Oroszországra.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán-orosz válság "nem a Kelet és a Nyugat (vagy Oroszország és az Egyesült Államok) konfliktusa, ahol Magyarország csak külső szemlélő. Magyarországot és biztonságát közvetlenül érinti minden olyan lépés, amely a globális szabályokon alapuló rendet fenyegeti. Ez még inkább így van, amikor ez a fenyegetés Magyarország szomszédságában jelenik meg" - írja az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője, Marc Dillard a hvg360-nak írt véleménycikkében.

Szerinte "Oroszország destabilizáló akciói az ukrán határon fenyegetést jelentenek a Magyarország és transzatlanti szövetségesei által kivívott biztonságra és stabilitásra, békére és jólétre nézve". Idézi Antony Blinken amerikai külügyminisztert is, aki nemrég arra figyelmeztetett, hogy "most sok minden forog kockán", és nemcsak Ukrajna jövőjéről van szó, de "egyben azokról az elvekről is, amelyek évtizedek óta biztonságosabbá és stabilabbá tették a világot".

Mint írja, a nyugati országok azért foglalkoznak az Ukrajnában zajló eseményekkel, mert tiszteletben tartják az elveket, amelyek megalapozzák a nemzetközi békét és biztonságot: hogy egy állam határait és területi integritását nem lehet erőszakkal megváltoztatni, és hogy az országoknak joguk van az önrendelkezéshez.

"A nemzetközi közösség minden egyes tagjának vállalnia kell a következményeket, amennyiben nem tesz eleget az általa vállalt kötelezettségeknek. Ha Oroszország büntetlenül megsérthetné ezeket az elveket, az azt jelezné a világ többi országának, hogy ezek az elvek feláldozhatók"

- húzta alá.

Azt az amerikai külügyminiszter is kijelentette, a cél az, hogy az országok együtt cselekedjenek az ügyben: "az Egyesült Államok nem fog Európa nélkül tárgyalni Európáról. Ukrajna nélkül nem tárgyalunk Ukrajnáról".

hirdetés

Dillard szerint "Putyin elnök álnok módon Ukrajnát hibáztatja a provokálatlan orosz katonai mozgósításáért. De Ukrajna és a NATO katonai magatartása mindig is tisztán védelmi jellegű volt. Oroszországgal ellentétben Ukrajna betartotta a minszki megállapodásban vállalt kötelezettségeit, amelynek célja a donbászi tűzszünet biztosítása volt".

"Putyin valójában attól tart, hogy a demokratikus értékek és az emberi jogok gyakorlása fokozatosan tovább bomlasztja a hatalmát. E félelmekre reagálva Oroszország könyörtelenül igyekszik dezinformációval és katonai megfélemlítéssel aláásni az ukrán demokráciát. Röviden, Oroszország fellépése veszélyes és destabilizáló"

- írja.

A budapesti nagykövetség ügyvivője szerint "az Egyesült Államok folytatni akarja a nemzetközi koalíció építését Európában és világszerte olyan partnerekkel, akik tisztán látják ezt a fenyegetést", a magyar szövetségeseik pedig kulcsfontosságúak ebben az erőfeszítésben. Az USA álláspontja az, hogy a transzatlanti egység és elszántság a leghatékonyabb eszköz az orosz agresszióval szemben, és a diplomáciai út jelenti az egyetlen tartós megoldást mindenki számára. Ha azonban Oroszország a másik utat választja, és újra betör Ukrajnába, Amerika készen áll arra, hogy partnereikkel és szövetségeseikkel együtt súlyos szankciókat rójanak ki Oroszországra, amint azt a G7, az EU és a NATO nemrégiben megerősítette. Ezek jelentős szankciók lennének - pénzügyi, gazdasági és olyan szankciók, amelyeket eddig még nem vetettek ki. Szükség esetén megerősítenék Ukrajna és a NATO védelmét is, amit Putyin – állítása szerint – nagyon el szeretne kerülni.

"Oroszország Ukrajnával szembeni fenyegetése mindenhol fenyegetést jelent a demokratikus értékekre. Az amerikaiaknak és a magyaroknak együtt kell kiállniuk Ukrajna mellett, hogy biztosítsák a szabad és stabil Európát, ami minden demokráciában élő ember érdeke, legyen szó amerikairól, magyarról vagy bárkiről szerte a világon"

- hangsúlyozza a cikkben Marc Dillard.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Tönkremehetnek a CSOK-ot felvevő családok, ha nem módosítják a támogatások jogszabályát
Hatalmas összeget kaphatnak a nyakukba a párok büntetőkamatként, ha elválnak, vagy nem születnek meg a vállalt gyermekek.

Link másolása

hirdetés

Mint ismert, a jegybank 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot – és az emelésnek még valószínűleg nincs vége. Ennek számtalan vonzata van, de az egyik egyértelműen az, hogy jelentősen megdrágulhatnak a hitelek kamatai.

A money.hu szakértői rávilágítanak: törvény szerint a lakossági ügyfeleknek pénzintézet csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthat, így az új hitelplafon 31,75 százalék lett. Ezzel viszont a jogszabályi rendelkezések miatt csak jövőre fognak szembesülni a hitelfelvevők. Ez alapján az előttünk álló félévben a „sima” hitelek maximális kamata 29,9 százalék lehet, míg a hitelkártya és áruhitel tartozásokra felszámított banki díj 44,9 százalékos szintig emelkedhet – eddig nem számít uzsorakamatnak.

Ez alól az emelkedés alól pedig nem jelent kivételt a kormány kedvence, a CSOK sem.

Ha ugyanis egy család felveszi a csokot, de a határidőre nem születnek meg a gyermekek, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul a támogatás célja, a pároknak büntetőkamattal kell visszafizetniük a támogatást.

A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez a mostani emelés után 38,75 százalék lesz.

Ezt a mértéket kell alkalmazni akkor is a jogosulatlanul igénybevett összegre, ha a családnak a 3-ból 2 gyermeke azért megszületett. Ekkor a két és a háromgyermekes CSOK különbségét, 7,4 millió forintot kell a közel 40 százalékos büntetőkamattal azonnal visszamenőlegesen visszafizetnie a két gyermeket már nevelő családnak.

Ez azt jelenti, hogy egy 10 milliós támogatásért bőven 30 millió forint feletti összeget kell visszafizetni, ami hatalmas terhet róhat a magyar családokra.

Emiatt a szakértők szerint a hitelszabályok módosítására van szükség. Emellett tippként javasolják a babaváró hitelt, amely esetében a büntetőkamat sokkal méltányosabb.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Globális adómegállapodás: határozattal válaszolhat a magyar vétóra az Európai Parlament
Többpárti állásfoglalás készül, amely jó eséllyel bírálni fogja Magyarországot, amiért a gazdasági helyzetére hivatkozva vétót emel az irányelvre vonatkozó javaslattal szemben.

Link másolása

hirdetés

Jelenleg 137 ország támogatja az OECD keretében létrejött globális minimális társaságiadó-kulcsról szóló megállapodást – ezek között 26 európai uniós ország van. Egyedül Magyarország nem támogatta a kezdeményezést, amit az adóelkerülés és az adócsalás mérséklésére találtak ki, de emellett segítené a jelenlegi gazdasági problémák megoldását is. Úgy tűnik, hogy az EU most döntésre szánta el magát a magyar vétó miatt.

A Népszava megtudta, hogy

többpárti európai parlamenti állásfoglalás készül a „globális adómegállapodást aláásó” nemzeti vétókról. És mivel egyedül mi vagyunk a tervek ellen, egyértelmű, hogy a határozat célpontja Magyarország.

Az EU terve, hogy jogszabályba foglalná a megállapodást, amelyhez valamennyi tagország kormányának a beleegyezésére szükség van.

Az EP meghatározó politikai csoportjai már elkészítették a határozati javaslataikat, hétfőre elkészülhetnek a közös állásfoglalás-tervezettel.

Ez jó eséllyel bírálni fogja Magyarországot, amiért a gazdasági helyzetére hivatkozva vétót emel az irányelvre vonatkozó javaslattal szemben.

Jelenleg több frakció támogatná, hogy az irányelvet Magyarország nélkül – megerősített együttműködés keretében –fogadják el, ám a kereszténydemokraták és a konzervatívok nem értenek ezzel egyet. Szerintük a kívülmaradás alááshatja a belső piacot és torzíthatja a versenyt a tagállamok között.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Észak-Korea szerint Dél-Koreából érkező léggömbök terjeszthették el náluk a koronavírust
Egy 18 éves katona és egy 5 éves gyerek óvatlansága állhat az ország közel ötödét megfertőző járvány mögött. Legalábbis az észak-koreai állami hírügynökség ezt állítja.

Link másolása

hirdetés

Észak-Korea déli szomszédját okolja az országban kitört koronavírus-járvány miatt, írja a The Guardian.

Phenjan szerint olyan léggömbök terjeszthették el a vírust a közel 26 millió lakosú országban, melyeket Dél-Koreából indítottak útnak, bár hivatalosan nem nevezték meg déli szomszédjukat.

Észak-Koreában a világjárvány kitörésének első két évében hivatalosan egyetlen fertőzöttet sem azonosítottak. Az első beteget május 12-én jelentették, ami komoly közegészségügyi válságot vetített előre az elszegényedett, éhezéssel küzdő országban. Pénteken 4750 embernél jelentkeztek a tünetek, ezzel összesen 4,74 millió fertőzöttről tudnak az országban.

Az észak-koreai egészségügyi hatóságok hivatalosan lázas betegségnek azonosítják a Covid-19-et, ami szakértők szerint a tesztkészletek súlyos hiányára utalhat. Az országban eddig hivatalosan 73 ember halálát ismerték el a járvánnyal összefüggésben.

Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) pénteken közölte, hogy

hirdetés
egy 18 éves katona és egy 5 éves gyerek még április elején Kumgang tartományban érintettek meg „azonosítatlan tárgyakat”. Később mindkettejük koronavírus-tesztje pozitív lett.

A hatóságok közleményéből kiderül, hogy a két fertőzött környezetében meredeken emelkedni kezdett „a lázas megbetegedések” száma. A KCNA egyúttal figyelmeztette az ország lakóit, hogy óvatosan kezeljék a déli határ felett átrepülő léggömböket és tárgyakat.

Észak-koreai disszidensek rendszeresen küldenek leggömbökkel rendszerellenes szórólapokat és humanitárius segélyt a szomszédos országban rekedteknek. Az amerikai járványügy (CDC) szerint nem zárható ki, hogy tárgyak felületén keresztül terjedjen a Covid-19, de ennek kockázata meglehetősen csekély.

Az országban azután kezdett terjedni a koronavírus, hogy a karantént követően újra beindult a kereskedelem Kína és Észak-Korea között. Szakértők szerint ha Kim Dzsongun arra a következtetésre jutott volna, hogy Kínából érkezett a vírus az országába, szigorítani kellett volna a karanténintézkedéseket a határmenti térségben, ami a kereskedelem újabb visszaesését eredményezhetné.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író
57 évesen hunyt el az Álomfogó-regények írójaként ismertté vált író.

Link másolása

hirdetés

Június 29-én, 57 éves korában meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író – vette észre a 24.hu a gyászoló család Facebookon közzétett közleményét.

Mint ismert, az író izomsorvadásos betegségben szenvedett és gyerekkora óta mozgássérült volt. 2002-ben lett országosan ismert Gergő és az álomfogók című meseregényével, amit aztán több kötettel is folytatott. De az ő nevéhez fűződnek olyan sikeres regénysorozatok is, mint az Ambrózy báró esetei.

hirdetés

„Te vagy az, aki fölfelé zuhan

És zuhantában nem követ

Ismert pályát, másik követ”

– búcsúzik a család egy Müller Péter Sziámi-dal szövegével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: