TECH

Ultimátumot adott a Twitter dolgozóinak Musk, erre felmondtak 1200-an

El kellett dönteniük, hogy az új tulajdonos által vezetett cégnél akarnak-e tovább dolgozni, vagy sem. Sokan nem akartak. Musk bejelentette: elindul a Twitter 2.0 projekt.

Link másolása

Felszólította a Twitter dolgozóit Elon Musk, hogy döntsék el: szeretnének-e tovább a cégnél dolgozni vagy sem. Erre 1200-an felmondtak. A közösségi oldal új tulajdonosa elindítja a Twitter 2.0-t, ami sokkal több munkával jár majd.

A Guardian szerint Elon Musk pénteken küldött mailt a Twitter munkatársainak, hogy a szoftverkódot író alkalmazottak jelentkezzenek a San Franciscó-i központban kora délután. Közölte, hogy feltétlenül személyesen szeretne velük találkozni, így aki épp nincs a városban, az repüljön oda gyorsan.

Musk arra volt kíváncsi: miért hasznos a szoftverkódjuk, milyen eredményeket értek el vele az elmúlt fél évben.

Musk rövid beszélgetések, interjúk segítségével próbálja majd megérteni a platform technológiai működését.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


TECH
Nem tudtál belépni a Messengerbe a hétvégén? Ez volt az oka
Új szolgáltatásokat vezettek be, ebbe futhattak bele a felhasználók.
K. A., fotó: Unsplash - szmo.hu
2024. január 14.


Link másolása

Sokan tapasztalhatták a hétvégén, hogy nem tudnak belépni a Messengerbe, mert egy pin kódot kér az alkalmazás. Az IT Business azt írja, hogy ennek oka egy új szolgáltatás bevezetése volt.

Bár a Messengerben 2016 óta van arra lehetőség, hogy bekapcsoljuk a végpontok közötti titkosítást,

mostantól viszont a privát csevegések és hívások beállításait is alapértelmezés szerint végpontok közötti titkosításra változtatták.

Ez azt jelenti, hogy az üzeneteink és hívásaink tartalma védett lesz attól a pillanattól kezdve, hogy az adatok elhagyják az eszközünket, egészen addig, amíg elérik a fogadó eszközét. Így még Meta sem láthatja és hallhatja, miről cseverészünk a barátainkkal, rokonainkkal.

A cég már december elején közzétette, hogy elindult a teljes körű, alapértelmezett végpontok közötti titkosítás, és emellett most egy sor új funkció is érkezett, amik az üzenetváltás élményének javítását célozzák.

Akik a hétvégén arra ébredtek valamelyik nap, hogy nem érik el csak egy pin kód megadása után a Messenger alkalmazást, azok ennek a szolgáltatásnak a bevezetésébe futottak bele.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
Videón, ahogy kicsomagolnak és beüzemelnek egy 137 milliárd forintot érő litográfiai gépet
A holland ASML cég által gyártott, körülbelül 150 tonnás csúcsgép teljes és sikeres telepítésén összesen 250 mérnök dolgozik majd fél évig.

Link másolása

Látványos videót tett közzé az Intel chipgyártó vállalat arról, hogyan érkezett meg az oregoni gyárukba a holland ASML cég által gyártott, 380 millió dolláros (mintegy 137 milliárd forintot érő) High-NA litográfiai gép – írja a HVG.

A körülbelül 150 tonnás litográfiai gép teljes telepítése 250 ASML- és Intel-mérnök fél évi munkája nyomán készül majd el. Az ASML a múlt év végén kezdte meg az első nagy NA-értékkel rendelkező extrém ultraibolya (EUV) litográfiai rendszerének leszállítását az Intelnek. Az NA a Numerical Aperture, azaz a numerikus apertúra rövidítése. Ez az érték mutatja meg, hogy a rendszer mennyire képes a fényt fókuszálni. Minél magasabb ez a szám, annál kisebb chipek készíthetők.

Az Intel közzétett egy videót, amely bemutatja a gép telepítését az oregoni Hillsboro melletti gyárába. Az ASML Twinscan EXE:5000 High-NA EUV nevű litográfiai gépet tartalmazó konténert egy teherszállító repülőgép vitte Hollandiából az oregoni Portlandbe, az összeszerelése után a teljes telepítése és kalibrálása pedig még hónapokig tart majd.

Az ASML gépe 8 nm-es felbontásban képes nyomtatni, jelentősen javítva a jelenleg használt Low-NA EUV szkennerek teljesítményét, amelyek egyetlen expozícióval 13 nm-re korlátozódnak. A mostani fejlesztés lehetővé teszi olyan tranzisztorok építését, amelyek a jelenleginél körülbelül 1,7-szer kisebbek, ami majdnem háromszoros tranzisztorsűrűséget jelenthet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

TECH
S24: Menet közben fordítja a beszélgetést és összefoglalja a meetingeken elhangzottakat a Samsung új csúcsmobilja
A mesterséges intelligenciának köszönhetően számos feladatot ellát majd az új mobil, aminek már az árát is megmondták.

Link másolása

Újabb Samsung-család érkezik: A S24, S24+ és S24 Ultra.

Egyik újdonsága, hogy a képek szerkesztésénél is bevetik a mesterséges intelligenciát - írja a Telex.hu.

Képes például szerkesztési javaslatokat tenni, a kép egyes elemeit arrébb mozgatva annak helyét kitölteni.

De számos funkciót kapott még az MI:

képes hívás közben szinkronfordítani (ezt jelzi is a hívó félnek), és bármilyen készülékkel képes így együttműködni.

A cikkíró megjegyzi, hogy magyarul még nem tud a fordító, és vannak még akadozások benne, ami lehet a kiejtés miatt, vagy a háttérzaj okozhat gondot.

Az új mobil képes egy SMS-t is átírni egy megadott stílusban.

Ezen kívül használható lesz arra is, hogy egy felvett meeting hanganyagát összegezze.

Sőt, egy képen vagy videón lévő részletet be lehet karikázni és azokról minden fontos információt el tud mondani.

Az adatokra is vigyáznak, be lehet állítani, hogy mit engedünk a felhőbe, mi maradjon a telefonon, és mi az, amit kikapcsolnánk.

A készülékek ára: a sima S24-es 370 ezer forintról indul majd, az S24+ 480 ezerről, az S24 Ultra pedig 600 ezerről, és már január 17-én 19 órától előrendelhetők - írja a portál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Itt a 10 leggyakoribb jelszó – ha te is ezt használod, sürgősen cseréld le!
Úgy tűnik, sokan még mindig szívfájdalom nélkül beillesztik az 1-es, a 2-es és 3-as számot a jelszavaikba, és az is jellemző, hogy a leggyakoribb általában nem érik el az ajánlott nyolc karakteres hosszúságot.

Link másolása

A Cybernews nyomozócsoportja kiadta a „leggyakrabban használt” jelszavakat, amelyek még mindig használatban vannak – és némelyikük meglepően régi darab. Úgy tűnik, sokan még mindig szívfájdalom nélkül beillesztik az 1-es, a 2-es és 3-as számot a jelszavaikba és – sajnos – az is jellemző, hogy a leggyakoribb jelszavak általában nem érik el az ajánlott nyolc karakteres hosszúságot.

„Ha figyelembe vesszük, hogy hány különböző jelszót kell naponta használnod, érthető, hogy egyszerű jelszavakat használunk, vagy mindenhez ugyanazt” – mondta Jason Wise adatvédelmi szakértő, valamelyest védelmébe véve a felhasználókat.

A nyomozócsoport összesen 15 212 645 925 jelszót gyűjtött össze, ezek közül 2 217 015 490 volt egyedi. Mindenki döntse el, hogy ez sok vagy kevés. A szakemberek azt mondják, „ha valaki a 2024-ben egyik leggyakoribb jelszót vagy az ebben az útmutatóban említett bármely változatát használja, ideje megváltoztatnia".

A szakértői csapat azt is felfedte, hogy az emberek mit választanak rendszeresen jelszavakként. A legnépszerűbbek a kedvenc sportcsapatok, városok, ételek és még a kedvelt káromkodások is elférnek egy-egy jelszóban.

A hackerek elleni védekezés érdekében a szakértők azt tanácsolják, hogy senki ne használjon semmit, ami önmagára, például az életkorára utalhat. Azt is javasolják, hogy

használjunk jelszógenerátort: ezek az eszközök egyedi, 12 karakterből álló jelszavakat hozhatnak létre, amelyek számokat, speciális karaktereket, valamint kis- és nagybetűket is tartalmaznak.

A Scientific American jelentése szerint 62 billiószor nehezebb feltörni egy 12 karakterből álló jelszót, mint egy hat karakterből álló jelszót.

A Security.org szerint

a jelszó-feltörés által érintett felhasználók 61%-a ismerte el, hogy 2023-ban nyolc karakternél rövidebb jelszavai voltak.

Ezenkívül a jelszavaknak csak 64%-a volt 8-11 karakter hosszú. A szakértők még arra figyelmeztetnek, hogy az erős jelszó mellett fontos lenne például a többtényezős hitelesítés, ha valóban biztosra akarunk menni – írta cikkében az unliad.com.

A 2024-es év leggyakrabban használt jelszavainak listája nem sokat változott 2023 óta, a legtöbb jelszó továbbra is a napi rutin része.

Íme, a top 10-es lista:

  1. 123456
  2. 123456789
  3. qwerty
  4. password
  5. 12345
  6. qwerty123
  7. 1q2w3e
  8. 12345678
  9. 111111
  10. 1234567890

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk