News here
hirdetés

HÍREK

Ukrajna elleni „idegen zászlós” orosz provokációra figyelmeztet az amerikai titkosszolgálat

Az Egyesült Államok szerint így teremtenék meg az oroszok az indokot a katonai invázióra. A Kreml határozottan tagadta a vádakat.
Fotó: MTI/AP - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

hirdetés

Az Egyesült Államok által nyilvánosságra hozott információk szerint Oroszország már elhelyezte a szabotőröket Ukrajnában. Ennek célja, hogy „hamis zászlós" műveletet hajtsanak végre, amit ürügyként használhatnak az orosz támadáshoz. Ez a támadás Washington szerint a következő hónapban kezdődhet. Mindeközben nagyszabású kibertámadás érte az ukrán kormányzati oldalakat. és nem állt le az orosz csapatok áramlása az ukrán határ felé.

Az egy héten át tartó diplomáciai tárgyalások sikertelenek voltak Genfben, Brüsszelben és Bécsben. Eközben Moszkva folyamatosan úgy állítja be a válságot, mintha Ukrajna fenyegetné Oroszországot, noha semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott erről – írja a Guardian.

Szergej Ribakov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn

„vaskos, vízálló, golyóálló, jogilag kötelező érvényű garanciákat" követelt. Egészen pontosan azt szeretné, hogy a NATO ígéretet tegyen: egyetlen kelet-európai országot sem vesz fel a szervezet sorai közé. Továbbá önként kivonul az 1997 után felvett országok területéről.

Erre Jens Stoltenberg NATO főtitkár úgy reagált, hogy ez „nem tárgyalási alap". Két nappal később, a NATO brüsszeli tárgyalásai után egy másik külügyminiszter-helyettes, Alexander Grusko erőszakkal fenyegetőzött, ha nem kapják meg, amit akarnak. „Van egy sor jogi katonai-technikai intézkedésünk, amelyeket akkor fogunk alkalmazni, ha valódi fenyegetést érzünk a biztonságunkra nézve, és már most is érezzük" - mondta.

hirdetés

Csütörtökre, amikor a tárgyalások eljutottak az EBESZ-hez, ahol Oroszország és Ukrajna is tag, diplomáciai patthelyzet alakult ki. Alekszandr Lukasevics, Oroszország EBESZ-nagykövete

„az igazság pillanatára" figyelmeztetett, amelynek „katasztrofális következményei" vannak, ha Oroszország „érdekeit megsértik".

A CNN szerint ugyanezen a napon az ukránok arra ébredtek, hogy egy hatalmas kibertámadás érte a kormány weboldalait. Oroszország nem vállalta a felelősséget, de Európa vezető diplomatája, Josep Borrell nem hagyott kétséget afelől, hogy szerinte ki áll a támadás mögött, mondván: „Nehéz megmondani, hogy ki áll mögötte. Nem hibáztathatok senkit, mert nincs bizonyítékom, de egyértelműen sejthető." Borrell ellenlépést ígért: „Minden erőforrásunkat mozgósítjuk, hogy segítsünk Ukrajnának a kibertámadás kezelésében."

Mindeközben Jen Psaki, a Fehér Ház szővivője azt nyilatkozta:

„Olyan információink vannak, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország már előre pozícionált egy csoport ügynököt, hogy idegen zászlós műveletet hajtson végre Kelet-Ukrajnában. Az ügynököket városi hadviselésre képezték ki, és robbanóanyagokat használnak szabotázsakciók végrehajtására az ott állomásozó orosz erők ellen."

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint Moszkva „előre elrendelte az ügynökök egy csoportját". Ennek célja egy „olyan műveletet végrehajtása, amely úgy néz ki, mint egy támadás ellenük vagy az orosz ajkú emberek ellen Ukrajnában", hogy okot teremtsen a „potenciális invázióra".

Egy amerikai tisztviselő azt állította, hogy a közösségi médiában a dezinformációt jó előre fokozták, mondván:

„Az orosz hadsereg azt tervezi, hogy néhány héttel a katonai invázió előtt elindítja ezeket a provokációkat. Ez a január és február közepe közötti időszakban kezdődhet meg."

A Kreml határozottan tagadta a vádakat.

A feszült várakozás és a diplomáciai fenyegetőzés újra felébreszti az európaiak kényelmetlen emlékeit. Jeppe Kofod dán külügyminiszter „teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte Putyin lépéseit, mondván, hogy „megpróbál visszavezetni minket a hidegháború leghidegebb, legsötétebb napjaiba". Azonban Putyin látszólag hajthatatlannak tűnik, nem hátrál meg. A történelmi felelősség a kontinens vezetőinek vállára szakad, akik egyre inkább tudatában vannak annak, hogy végzetes döntések várhatnak rájuk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
„Akkor hívjunk rá rendőrt? Szívjuk ki a tankból az üzemanyagot?” – A benzinkutasok szerint megoldhatatlan a kormány döntése
Rogán Antal szerint a hazai autós tankolás közben más árat lát majd a kútnál, de a fizetésnél a 480 forintos árat számolják el neki. Hozzátette: a magyar rendszámú autót tudja ellenőrizni a benzinkutas, vagy elkéri a forgalmit.

Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, a kormány döntése szerint csak a magyar rendszámú autók kaphatnak a hatósági áras üzemanyagból. Indoklásuk szerint "az Európai Unióban ma Magyarországon lehet a legkedvezőbben tankolni, ezért komoly visszaélések vannak", a kormány úgy döntött: péntektől csak a magyar rendszámú autóknak lesz lehetősége arra, hogy Magyarországon tankoljanak kedvezményes áron. A döntésre azért is szükség van, mert nagy a benzinturizmus, ami az ellátást is veszélyeztetheti - közölték.

A benzinkutasok szerint azonban kivitelezhetetlen a kormány döntése - írja a hvg.hu.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a lapnak azt mondta, hogy az ellenőrzés "megoldhatatlan és kivitelezhetetlen".

Mint mondta, a sofőrök tankoláskor először leveszik a pisztolyt, tankolnak és utána mennek fizetni. Ha a hatósági árasból tankolnak, de nem magyar a rendszámuk, akkor utólag már nem sokat tudnak tenni:

hirdetés
"Akkor hívjunk rá rendőrt? Szívjuk ki a tankból az üzemanyagot?"

- kérdezte.

Nem tudnak egy kúton kétféle árazást alkalmazni - mondta. Ha a tankolás előtt kellene ellenőrizni a forgalmikat, akkor sok helyen sorompót kellene állítani, és ez megnövelné a tankolás idejét is.

Egri úgy vélte, hogy a nyáron a szabadságok miatt nőni fog a forgalom. De sorbanállásra és áruhiányra is készülnek. Elomdta, hogy a Mol a vele frissen szerződött kutak rendelési igényeinek csak 60 százalékát igazolja vissza, azaz ennyit tud szállítani. Ez várhatóan több helyen hiányhoz vezet majd. Ráadásul jön az aratási szezon is, ami miatt még nagyobb lesz a gázolajigény - jelezte.

Rogán Antal az intézkedésről egy esti háttérbeszélgetésen azt mondta erről, hogy

az útról látható oszlopokon a hatósági árat lehet feltüntetni, de a kútnál, már a magas ár lesz kint

- írja a Portfolio.

Ezen kívül hirdetményben kell tájékoztatni az autóst arról, hogy a magyar rendszámú autóknál a kedvezményes árat számoljak el.

A hazai autós tankolás közben más árat lát majd, de a fizetésnél a 480 forintos árat számolják majd el - mondta Rogán. Szerinte a magyar rendszámú autót tudja ellenőrizni a benzinkutas. De ha kell, akkor a forgalmi engedély felmutatásával lehet igazolni, hogy az autó magyar bejegyzésű vagy sem. Végül hozzátette: "Mindent kétséget kizáróan vitánk lesz erről az EU-val".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
HÍREK
„Katasztrofális és hibás” – nyílt levelet írt Vidnyánszky Attilának az ukrán nagykövet
Ljubov Nepop a Nemzeti Színház igazgatójának korábbi nyilatkozatára reagált.

Link másolása

hirdetés

Ukrajna budapesti nagykövete, Ljubov Nepop nyílt levelet írt, melyet a hvg.hu közölt. Ebben Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának korábbi nyilatkozatára reagál.

Mint írja:

"Mély megdöbbenéssel olvastam Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója nyilatkozatát, amely szerint a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Valentina Lisitsa koncertjének lemondását „katasztrofálisnak és hibás történetnek tartja”, és amelyben ezzel kapcsolatban „az orosz kultúra értékeiről és az orosz művészek nagyságáról” beszél.

Véleményem szerint éppen Vidnyánszky álláspontja katasztrofális és hibás.

Az ügy előzménye az volt, hogy a Margitszigeti Színház lemondta egy oroszpárti zongorista fellépését, mert Mariupolban adott koncertet. Valentina Lisitsa ukrán-amerikai zongoraművész május 9-én, a győzelem napján lépett fel az oroszok által elpusztított és megszállt városban.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója akkor katasztrofálisnak nevezte a színház döntését. Erre reagált most Ukrajna budapesti nagykövete.

hirdetés
"Valósággal sokkol, amikor valaki a kultúrát még mindig megpróbálja a politikán kívül helyezni, amivel valójában lehetővé teszi Oroszország számára, hogy tisztára mossa a szennyesét, elfeledtesse az ukránok ezreinek megerőszakolását és meggyilkolását a „nagy orosz kultúra” által"

- írta a levélben. A nagykövet asszony megköszönte a Margitszigeti Szabadtéri Színpad kiállását és támogatását.

„Valentina Lisitsa olyan ember, aki nyíltan támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót. Az ún. Donyecki Népköztársaság útlevelével rendelkezik, amelynek területe Ukrajnához tartozik, de Oroszország 2014 óta megszállva tartja. Idén május 9-én ez a személy az orosz hadsereg által megsemmisített Mariupol ukrán lakosainak csontjai fölött tartott koncertet a város orosz megszállás alatt levő részén. Vidnyánszky úr szerint ez a politikamentes „nagy orosz kultúra?"

– kérdezi Ljubov Nepov.

"És vajon mit szól Vidnyánszky úr ahhoz, hogy az orosz hadsereg megölte Okszana Svec ukrán színésznőt, Maksz Levin ukrán fotográfust, Vira Hirics ukrán újságírót és sok más embert, akik még megmutathatták volna a világnak, milyen az ukrán kultúra? Mit mond azoknak a színészeknek, énekeseknek, költőknek, íróknak, akik ma Ukrajnát védik? Ukrajnának nagy szüksége van Magyarország támogatására"

- írja a nagykövet.

"Hívják meg az ukrán művészeket, azokat, akik ma Ukrajnában vannak, akiknek szintén szükségük van az önök segítségére, érezniük kell, hogy Magyarország művészvilága mellettük van. Mindenkihez ezzel a kéréssel fordulok – a Nemzeti Színházhoz, a Zeneakadémiához, a Papp László Budapest Sportarénához, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez. Mindenkihez"

– áll a nagykövet levelében.

„Ha az orosz művészek támogatni akarják Ukrajnát – megtehetik ezt. Ehhez fel kell hagyniuk a hallgatással. Egyértelművé kell tenniük, hogy a béke melyik változatát támogatják. A hallgatás nem Ukrajna támogatása. Legyünk ebben őszintén saját magunkkal. Ne bátorítsuk ezt a hallgatást olyan frázisokkal, hogy a művészet kívül van a politikán, hogy a nagy orosz kultúra kívül van a háborún"

- zárja sorait.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Putyin bevetheti az emberi testeket szétszaggató, horrorisztikus bombáit
Európai hírszerzők szerint új bombákat fog bevetni Putyin. Egy szír orvos mondta el, hogy ennek rettenetes vége lehet.

Link másolása

hirdetés

Európai hírszerzők szerint 50 bombaspecialistát vet be az orosz hadsereg, hogy új bombatámadás-sorozatot indítsanak Ukrajna ellen – írja a Mirror. Ha minden igaz, hordóbombákat akarnak bevetni, amilyenek 11 ezer civilt öltek meg Szíriában 2012 óta.

Egy szír orvos, Walid Tamer most arra figyelmeztetett, hogy ezek a bombák elképesztő károkat tudnak tenni az emberi testben. A Szíriát ért támadások alatt ő a szír fővárosban, Aleppóban látta el a sebesülteket, így tudja, hogy miről beszél.

"Civilek végtagjai hevertek szanaszét, az arcukat teljesen eldeformálódott. Sosem tudom kiverni a fejemből ezt a látványt"

– mesélte Walid.

Frank Ledwidge volt brit katonatiszt elmondta, hogy szerinte Ukrajnában nem tudnak ilyen bombákat bevetni az oroszok. Az ukránoknak ugyanis vannak légvédelmi eszközeik, így simán lelövik a helikoptereket, mielőtt azok ledobnák a hordóbombákat. A szír ellenállásnak nem volt ilyen légvédelme – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Meghalt Ray Liotta, a Nagymenők című film főszereplője
A 67 éves színészt álmában érte a halál.

Link másolása

hirdetés

67 éves korában meghalt Ray Liotta amerikai színész - írja a Deadline. A lap úgy tudja, hogy a Liottát álmában érte a halál.

Karrierje 1990-ben - Martin Scorsese ikonikus gengszterfilmjének, - a Nagymenők főszerepével robbant be.

A színész a Dangerous Waterscímű filmet forgatta a Dominikai Köztársaságban. Az utóbbi időben több filmet is forgatott. Többek között a Maffiózók előzményfilmjében, a The Many Saints of Newarkban játszott, de szerepelt Steven Soderbergh HBO Maxon debütált filmjében, a Semmi hirtelen mozdulatban. Most fejezte be az Elizabeth Banks által rendezett amerikai horror, Cocaine Bear forgatását is. A tervek szerint a The Substance című filmben szerepelt volna Demi Moore-ral és Margaret Qualley-vel.

Egy lánya van, Karen, aki volt feleségétől, Michelle Grace-től született. Barátnője, Jacy Nittolo kezét 2020 utolsó napján kérte meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: