News here
hirdetés

HÍREK

Ukrajna elleni „idegen zászlós” orosz provokációra figyelmeztet az amerikai titkosszolgálat

Az Egyesült Államok szerint így teremtenék meg az oroszok az indokot a katonai invázióra. A Kreml határozottan tagadta a vádakat.
Fotó: MTI/AP - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

hirdetés

Az Egyesült Államok által nyilvánosságra hozott információk szerint Oroszország már elhelyezte a szabotőröket Ukrajnában. Ennek célja, hogy „hamis zászlós" műveletet hajtsanak végre, amit ürügyként használhatnak az orosz támadáshoz. Ez a támadás Washington szerint a következő hónapban kezdődhet. Mindeközben nagyszabású kibertámadás érte az ukrán kormányzati oldalakat. és nem állt le az orosz csapatok áramlása az ukrán határ felé.

Az egy héten át tartó diplomáciai tárgyalások sikertelenek voltak Genfben, Brüsszelben és Bécsben. Eközben Moszkva folyamatosan úgy állítja be a válságot, mintha Ukrajna fenyegetné Oroszországot, noha semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott erről – írja a Guardian.

Szergej Ribakov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn

„vaskos, vízálló, golyóálló, jogilag kötelező érvényű garanciákat" követelt. Egészen pontosan azt szeretné, hogy a NATO ígéretet tegyen: egyetlen kelet-európai országot sem vesz fel a szervezet sorai közé. Továbbá önként kivonul az 1997 után felvett országok területéről.

Erre Jens Stoltenberg NATO főtitkár úgy reagált, hogy ez „nem tárgyalási alap". Két nappal később, a NATO brüsszeli tárgyalásai után egy másik külügyminiszter-helyettes, Alexander Grusko erőszakkal fenyegetőzött, ha nem kapják meg, amit akarnak. „Van egy sor jogi katonai-technikai intézkedésünk, amelyeket akkor fogunk alkalmazni, ha valódi fenyegetést érzünk a biztonságunkra nézve, és már most is érezzük" - mondta.

hirdetés

Csütörtökre, amikor a tárgyalások eljutottak az EBESZ-hez, ahol Oroszország és Ukrajna is tag, diplomáciai patthelyzet alakult ki. Alekszandr Lukasevics, Oroszország EBESZ-nagykövete

„az igazság pillanatára" figyelmeztetett, amelynek „katasztrofális következményei" vannak, ha Oroszország „érdekeit megsértik".

A CNN szerint ugyanezen a napon az ukránok arra ébredtek, hogy egy hatalmas kibertámadás érte a kormány weboldalait. Oroszország nem vállalta a felelősséget, de Európa vezető diplomatája, Josep Borrell nem hagyott kétséget afelől, hogy szerinte ki áll a támadás mögött, mondván: „Nehéz megmondani, hogy ki áll mögötte. Nem hibáztathatok senkit, mert nincs bizonyítékom, de egyértelműen sejthető." Borrell ellenlépést ígért: „Minden erőforrásunkat mozgósítjuk, hogy segítsünk Ukrajnának a kibertámadás kezelésében."

Mindeközben Jen Psaki, a Fehér Ház szővivője azt nyilatkozta:

„Olyan információink vannak, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország már előre pozícionált egy csoport ügynököt, hogy idegen zászlós műveletet hajtson végre Kelet-Ukrajnában. Az ügynököket városi hadviselésre képezték ki, és robbanóanyagokat használnak szabotázsakciók végrehajtására az ott állomásozó orosz erők ellen."

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint Moszkva „előre elrendelte az ügynökök egy csoportját". Ennek célja egy „olyan műveletet végrehajtása, amely úgy néz ki, mint egy támadás ellenük vagy az orosz ajkú emberek ellen Ukrajnában", hogy okot teremtsen a „potenciális invázióra".

Egy amerikai tisztviselő azt állította, hogy a közösségi médiában a dezinformációt jó előre fokozták, mondván:

„Az orosz hadsereg azt tervezi, hogy néhány héttel a katonai invázió előtt elindítja ezeket a provokációkat. Ez a január és február közepe közötti időszakban kezdődhet meg."

A Kreml határozottan tagadta a vádakat.

A feszült várakozás és a diplomáciai fenyegetőzés újra felébreszti az európaiak kényelmetlen emlékeit. Jeppe Kofod dán külügyminiszter „teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte Putyin lépéseit, mondván, hogy „megpróbál visszavezetni minket a hidegháború leghidegebb, legsötétebb napjaiba". Azonban Putyin látszólag hajthatatlannak tűnik, nem hátrál meg. A történelmi felelősség a kontinens vezetőinek vállára szakad, akik egyre inkább tudatában vannak annak, hogy végzetes döntések várhatnak rájuk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Óriási robbanások ráztak meg egy orosz katonai bázist a Krím-félszigeten, videón a detonációk
A környékről kitelepítették az embereket.

Link másolása

hirdetés

Robbanássorozat történt egy repülőgép-lőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti reptéren, a közösségi oldalon terjedő videók szerint hatalmas füstoszlop emelkedett az ég felé a bázisról.

A szemtanúk beszámolója szerint

egy percen belül 12, különböző erejű robbanást hallatszódott,

ezek közül három különösen erős volt.

hirdetés

A robbanásokról az orosz védelmi minisztérium is beszámolt. A tárca szerint

a félsziget nyugati partvidékén fekvő szaki repteret nem érte tűzhatás, a balesetben senki sem sérült meg, a repülőgépekben sem esett kár.

Alekszej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője azt közölte, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma ura a helyzetnek, és cáfolta azt az értesülést, hogy Szakiban általános evakuálást rendeltek volna el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A csapolt sör 1290, egy ásványvíz 850, a legolcsóbb hamburger pedig 4500 forint lesz idén a Szigeten
Mutatjuk, milyen árakra számíthatsz majd a pultoknál.

Link másolása

hirdetés

Három év kihagyás után idén újra megrendezik a Szigetet, a fesztivál szerdán startol majd Dua Lipa fellépésével.

2019 óta azonban jócskán elszabadult az infláció, ami persze fesztivál áraiban is megmutatkozik majd.

A Blikk kedden körbenézett a Hajógyári-szigeten, ezek alapján pedig ilyen árakra lehet majd számítani a pultoknál:

Italok

 • Csapolt Dreher sör 1290
 • a dobozos sör 1390 forint,
 • cider 1590 forint,
 • 4 cl vodka, whiskey, pálinka vagy rum 1950 forint,
 • a bornak 690 forint decije,
 • az ásványvízért 850 forint kell fizetni,
 • a koktélokat 4 ezer forinttól kínálják.

  Ételek

 • Hamburgert 4500 forinttól,
 • a giroszt 3600-tól
 • egy pizzaszelet pedig 1990 forinttól lehet kapni.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  Gyengült a forint, miután kiderült, hogy nem jön az orosz kőolaj Magyarországra
  Reggel még 394 forinton jegyezték az eurót, délután felment 398 forintra.

  Link másolása

  hirdetés

  Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

  Az euró a reggel hét órakkor 394,57 forint volt, délután fél háromkor pedig 397,11 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 387,08 forintról 387,98 forintra ment fel, a svájci franké pedig 405,26 forintról 407,19 forintra.

  Az euró jegyzése az olajszállítások leállásának hírére 398,16 forintig, a dolláré 389,55 forintig, a svájci franké pedig 408,08 forintig ment fel.

  korábban már a júliusi magyar inflációs adat is egy kissé megmozgatta az árfolyamokat, de a jegyzések pár óra elteltével visszaálltak a kora reggeli szint közelébe.

  A reggel óta 394,50 forintnál ingadozó eurójegyzés az inflációs adat közzétételét követően 394,00-395,50 tartományban megingott, majd visszaállt az eredeti szintre.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Megáldotta Semjén Zsoltot a pápa
  A születésnapja alkalmából.

  Link másolása

  hirdetés

  Apostoli áldást kapott Semjén Zsolt a pápától a hatvanadik születésnapja alkalmából. Erről maga a miniszterelnök-helyettes számolt be a Facebook-oldalán a kedden.

  A politikus által megosztott dokumentumon ez a szöveg olvasható:

  „Őszentsége Ferenc pápa szívből adja apostoli áldását hatvanadik születésnapja alkalmából Semjén Zsolt életére, családtagjaira és barátaira, kérve számukra a bőséges mennyei kegyelmek és vigasztalások ajándékát és a Boldogságos Szűz Mária állandó segítségét.”

  A keltezés szerint az iratot július 22-én állították ki Vatikánvárosban, és Konrad Krajewski pápai főalamizsnás, bíboros írta alá. Semjén Zsolt csak annyit írt a képhez, hogy „kedves meglepetés”.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: