News here

HÍREK

Újabb szankcióscsomagot javasol Oroszországgal szemben az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen szerint az uniós importkorlátozásokkal minimum 7 milliárd euró bevételtől fogják megfosztani Oroszországot.

Link másolása

Az Európai Bizottság kereskedelmi korlátozásokat is tartalmazó nyolcadik szankciós csomag elfogadására tett javaslatot Oroszországgal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország "folytatja az Ukrajna elleni agressziót" - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Közölte: a javasolt szankciós csomag szerint

 • az EU megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes kémiai anyagok kivitelét Oroszországba,
 • számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára.
 • Javaslatot tesznek annak a jogalapnak a megállapítására is, amely alapján meghatároznák az orosz olajár felső határát.

  Ursula von der Leyen szerint

  az uniós importkorlátozás legkevesebb 7 milliárd euró bevételtől fogja megfosztani Oroszországot.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  „Elmegyünk éjszaka a gyerekeidért és el fogjuk vágni a torkukat” – durván megfenyegettek egy tankerületi igazgatót
  „Kicsúszott belőlem” - védekezett a fenyegető férfi.

  Link másolása

  „Elmegyünk éjszaka a gyerekeidért és el fogjuk vágni a torkukat te mocskos rohadt büdös k…, anyádat is kibelezzük. Légy résen éjszaka” - írta e-mailben a szombathelyi N. Andor az egyik fővárosi tankerületi központ vezetőjének október 7-én.

  A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtöki közleménye szerint a 24 éves, szombathelyi N. Andor december 7-én elismerte, hogy ő írta a fenyegető üzenetet. Azt is elmondta a rendőröknek, hogy nem Magyarországon tanult. Ausztriában járt iskolába – jelenleg egy osztrák cégnél dolgozik –, az igazgatót nem ismeri, de rá akart ijeszteni.

  A BRFK eljárást indított az e-mailt „nagyon megbánó” N. Andor ellen, aki szabadlábon védekezhet.

  „Kicsúszott belőlem”

  - mondta a rendőröknek.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Vasárnap este megérkezik a tél
  Addig viszont még egy egy jó adag esőt kapunk a nyakunkba.

  Link másolása

  A következő napokban jelentős mennyiségű esőre kell számítani, vasárnaptól az északi-északkeleti országrészben egyre nagyobb területen várható hó. A jövő hét első felében pedig téliesre fordul az időjárás, erős éjszakai lehűléssel - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

  Az előrejelzésük szerint a hét további részében csapadékos, eleinte enyhe időre van kilátás, majd hétfőtől a hideg is megérkezik.

  Pénteken és szombaton eső várható, majd

  vasárnap az ország északi felén, nyugat felől egyre többfelé havas esőbe majd havazásba vált át az eső, így hétfő reggelre főként a Bakonyban és az északkeleti országrészben néhány centiméteres hóréteg is kialakulhat.

  Összességében 20-40 milliméternyi csapadék valószínű hétfő délig, de helyenként ennél több is eshet.

  Az enyhe idő vasárnap reggelig folytatódik, akkor északnyugat felől csökkenni kezd a hőmérséklet, és az északi tájakon napközben is csak kevéssel fagypont fölötti értékek várhatók.

  Hétfőn reggel már sokfelé lesz fagy, és napközben sem melegszik számottevő mértékben a levegő,

  majd kedden és szerdán reggelente már -3, -8 fokig hűl le a levegő, de a hóval borított területeken ennél hidegebb lehet - írták.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  A Máramarosi-havasokban fagyott halálra egy férfi, aki Románián keresztül szökött el Ukrajnából
  Négyen indultak útnak szerdán, de eltévedtek a hegyekben. A társai kórházba kerültek.

  Link másolása

  A Máramarosi-havasokon át szökött Romániába négy ukrán állampolgár, a mostoha időjárási viszonyok miatt egyikük halálra fagyott - közölte csütörtökön a máramarosszigeti határrendészet jelentésére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

  A három 30 és 32 év közötti férfiből és egy nőből álló csoport szerdán reggel szökött át Romániába, de eltévedtek a hegyekben,

  ahol az elmúlt napokban jelentős mennyiségű hó hullott. Szerda este a hegyimentőket riasztották, hogy induljanak a megkeresésükre. A határrendészet és a hegyimentők közös csapatai csütörtök hajnalban találták meg az ukrán határsértőket, egyiküket a kihűlés állapotában.

  Az eltévedt ukrán állampolgárokat nem messze az államhatártól, 1400 méteres magasságban, egy nehezen megközelíthető helyen találták meg. Amint Dan Benga, a hegyimentő csapat vezetője közölte,

  a kihűlt személyt próbálták újraéleszteni, de kísérleteik eredménytelenek maradtak.

  Három társa kórházba került Romániában.

  A hegyimentők vezetője elmondta, hogy a Máramarosi-havasokban helyenként 60-80 centiméteres a hóréteg vastagsága.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Maradandó következményei vannak a benzinár korlátozásának – állítja Oszkó Péter
  A gazdasági szakember szerint várható volt, hogy az ársapka hiányhoz fog vezetni.

  Link másolása

  „Nem lennék meglepve, ha Magyarországon tartósan magasak lennének mostantól az üzemanyagárak” – mondta az Indexnek adott interjújában Oszkó Péter a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere.

  A gazdasági szakember az üzemanyagokra vonatkozó ársapka kivezetésével kapcsolatban azt mondta, hogy várható volt, hogy hiányhoz fog vezetni, viszont a következményei maradandók: sokan kisebb benzinkút kénytelen volt bezárni például. Azt sem tartja kizártnak, hogy az így elért látszatmegtakarítások többszörösét fogjuk elkölteni üzemanyagokra, illetve a drágulásukból adódó következményekre.

  „Mindezt ráadásul úgy, hogy az üzemanyagárak korlátozását olyanok is élvezték, akik egyáltalán nem voltak rászorulva, a leggazdagabb réteg is olcsón tankolt, miközben nem feltétlenül jó anyagi helyzetben lévő vállalkozók szenvedtek károkat” - mondta.

  December elején ugyanakkor az üzemanyagok világpiaci ára csökkenésnek indult, Magyarországon mégis hiány alakult ki.

  „Az energiaszankciókat próbáltuk hibáztatni a hazai inflációért, miközben nemrég kénytelenek voltunk beismerni, hogy azok december elejéig hatályba sem léptek. Amikor hatályba léptek, és amikor az általunk kifogásolt uniós ársapkát sikerült elfogadni, a világpiaci árak csökkenésnek indultak, ami ugyancsak nem lehet magyarázat sem a hazai inflációs nyomásra, sem az üzemanyagárak alakulására. Ráadásul mi mentességet kaptunk minden hasonló intézkedés alól, mégis nálunk alakult ki üzemanyaghiány, nem máshol, és nálunk ugrott már eddig is a legmagasabbra az infláció. És persze azokat a szankciókat próbáljuk hibáztatni az üzemanyag-ellátásban kialakult fennakadásokért, amik alól mi pont mentességet kaptunk, de amikor a világpiacon árcsökkenést indukáltak”

  – fejtette ki az ellentmondásokat.

  Ezek miatt szerinte a világpiaci ár kedvező hatásait is csak lassabban fogjuk érzékelni Magyarországon.

  Arról is beszélt, hogy jövőre takarékoskodási intézkedésekre lesz szükség, a költségvetésnek szigorú gazdálkodást kell folytatnia, a gazdasági növekedés jobb esetben is megtorpan, rosszabb esetben recessziós veszélyek is fenyegetnek. Az infláció pedig tovább gyűrűzik.

  Szerinte ha a recesszió elhúzódik, azt 2023 második felére a munkaerőpiacon is fogják érezni.

  Arról is beszélt, hogy mivel egyre többen állnak át euróra, nemcsak az üzleti, hanem a magánszférában is, ami a forint további romlásához vezet.

  „A forint egyfajta díszítőeleme maradna a hazai pénzügyeknek, és olyan helyzetbe kerülhetünk, mint néhány balkáni ország, amely hivatalosan nem vezette be az eurót, de a gyakorlatban úgy használja, hogy közben a működésére semmi befolyása nincs” – mondta.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: