News here

HÍREK

Újabb kormánypárti városvezetők bírálják a bérlakásrendszerről szóló törvényjavaslatot

Balassagyarmat, Székesfehérvár polgármestere is bírálja, és elfogadhatatlannak tartja a javaslatot így. Azt mondják, „komoly társadalmi problémákat eredményezne és megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát.”

Link másolása

Újabb kormánypárti városvezetők bírálják a bérlakásrendszerről benyújtott fideszes törvényjavaslatot. Böröcz László javaslata szerint az önkormányzatoknak a piaci ár töredékéért kellene eladniuk a bérlakásaikat. A székesfehérvári és a balassagyarmati fideszes polgármesterek szerint mindez megszűntetné az önkormányzati lakáspolitikát és súlyos vagyonvesztéshez vezetne. A Fidesz úgy reagált, több tízezer család csak így juthatna saját lakáshoz - hangzott el az RTL híradójában.

Így nem jó a lakástörvény tervezete. Ezzel kezdte a tegnapi Facebook-bejegyzését Balassagyarmat fideszes polgármestere. A kormánypárton belül sincs egyetértés a kérdésben. Csach Gábor saját pártja lakástörvény-módosítási javaslatáról azt írta,

"vonják vissza vagy jelentősen módosítsák." Ugyanis szerinte a bérlőket töredékáron lakáshoz juttató javaslat

"Rendkívül alacsony vételára az önkormányzatoknak súlyos vagyonvesztést jelentene, ami elérheti esetükben az egymilliárd forintot."

Tegnap szinte ezzel egy időben jelent meg egy másik bírálat a Facebookon, szintén kormánypárti polgármestertől. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár első embere azt írta, ha jelen formájában fogadják el a javaslatot, az

"komoly társadalmi problémákat eredményezne és megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát."

A politikusokat hiába keresték, nem nyilatkoztak.

Böröcz László javaslata szerint az önkormányzatoknak kötelező lenne eladniuk a bérlakásaikat, ha a bérlőik ezt kérik. Méghozzá a piaci ár 30 százalékáért, de különböző kedvezményekkel a véterár 10 és fél százalékra is lemehet. Böröcz László mindezt az emberek akaratával indokolja.

"Mindenki juthasson saját tulajdonú lakáshoz, aki önkormányzati bérlakásban lakik, hiszen a magyar emberek többsége a magántulajdont pártolja."

Csakhogy a tervével más fideszes politikusok sem értenek egyet.

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere: "Én értem a szándékot, hogy azoknak az embereknek, akik bérlakásban laknak, azoknak legyen lehetőségük saját tulajdonra, de szerintem ez a megoldás, amit Böröcz úr a törvényjavaslat beterjesztésével kitalált, ez szerintem nem jó, sőt marhaság."

Az ellenzék szerint a döntés akár 110 ezer lakást is érinthet, olyanokat is, amelyeket az elmúlt években építettek az önkormányzatok. Szerintük ezzel összeomlana az önkormányzati bérlakásrendszer, és nem tudnának segíteni többé a rászorulókon. Ugyanezt gondolja számos tiltakozó civil szervezet.

Czirfusz Márton, Periféria Központ:

Két-hárommillió ember él lakhatási szegénységben. És hogyha ez a szektor megszűnik, vagy ezekből a lakásokból most több tízezret privatizálnak, akkor ezek már kikerülnek a megfizethető és biztos lakhatásnak a köréből.

A Fidesz azt írta, a céljuk változatlan, több tízezer családot szeretnének saját otthonhoz juttatni. De azt is írták, minden módosítási javaslatot megfontolnak és megpróbálják meggyőzni azokat, akiknek fenntartásaik vannak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Már az ágyat és a szekrényt is eltüzelte egy sajószentpéteri nő, mert nincs pénze tűzifára
A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel, mert alig van mivel és miből.

Link másolása

Sajószentpéter egyik legszegényebb utcájában akkor van fűtés, ha éppen van pénz fára vagy gázra - számolt be róla az RTL Híradó.

A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel. Sokan csak délután, vagy este fűtenek be, de van olyan család is, ahol csupán a gázrózsával melegítik fel a levegőt a konyhában.

Egy másik házban, ahol egy anya él sérült lányával, négy napja elfogyott a tüzelő, és mivel többre nincs pénzük, már az ágyat és a szekrényt is eltüzelték.

Sajószentpéteren a fűtési szezon, az időjárás és a domborzati viszonyok egyszerre okozzák azt, hogy már veszélyes a levegő minősége.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A fejükre zsákot húzva akaszthattak fel civileket az oroszok Luhanszk közterületein
A meggyilkolt áldozatok nyakába gyalázkodó feliratokat is akasztottak. Egyiküket vélhetően meg is kínozták az akasztás előtt.

Link másolása

Döbbenetes képeket osztott meg Szerhij Szternenko civil aktivista vasárnap a Telegramon. Posztja szerint az orosz megszállók a lakosság elrettentésére állítólag civileket akasztottak fel a kelet-ukrajnai Luhanszk megye területén - vette észre a 444.

A fotók hitelességét egyelőre senki nem tudta igazolni.

Ezeken az látható, hogy a meggyilkoltak nyakába gyalázkodó feliratokat akasztottak, amin olyan szövegek szerepeltek, mint “segítettem az ellenségnek” vagy “a luhaszki nép ellensége”.

Az egyik áldozat nyakában a SZMERS mozaikszó látható, ami egykor a sztálini Vörös Hadsereg rettegett belső kémelhárításának a neve volt. Ennek célja az volt, hogy a háború alatt a Vörös Hadseregbe beszivárgó német kémeket leleplezzék, de valójában a legkülönbözőbb tisztogatásokhoz és politikai gyilkosságokhoz használt szervezetről volt szó - idézi fel a lap.

Az áldozatok fejére zsákot is húztak a kivégzőik. A közzétett képeken öt halott látható, nagy valószínűséggel férfiak.

Egyikük lábán nagy méretű vérfolt látható - őt vélhetően az akasztás előtt megkínozták, vagy súlyosan megsebesítették.

A képeket csak erős idegzetűek nézzék meg!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több mint 800 tanár nem veszi fel a munkát hétfőn a kirúgások miatt
A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban csak hétfő reggel dőlhet el, hogyan tudják folytatni a tanítást.

Link másolása

Előreláthatóan 86 - köztük 26 nem fővárosi - iskola 832 tanára nem veszi fel a munkát hétfőn az újabb kirúgások miatt a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet összesítése szerint - számolt be róla az RTL Híradó.

A szerdán elbocsátott nyolc pedagógus közül hat a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanított. Ott csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el, és egyelőre még kérdéses, hogy hétfőn újra tud-e indulni az oktatás. Az egyik tanár, Berta Beáta az RTL Híradónak azt mondta, szerinte hétfőn reggel fog kiderülni, hogy hogyan tudják megtartani az órákat. Az iskola igazgatója azt közölte, hogy lesznek csoportösszevonások és helyettesítések, de tanítani fognak.

Nyilatkozott a Híradónak egy karinthys szülő is, aki beszédet mondott a szombati tüntetésen. Elmondta, hogy szülőtársaival összefogtak, saját pénzből fizetnék a kirúgott tanárokat, hogy továbbra is taníthassák a gyerekeket.

„Ezt az összeget, amit a szülőknek rá kell áldozni ahhoz, hogy a rendes, államilag garantált tanulás meglegyen, az utolsó fillérig vissza fogjuk perelni az államtól”

- mondta Káldos János.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Putyin trójai falova, és csak az EU-s pénzeknek köszönheti hatalmát a bajor közmédia cikke szerint
A szerzők úgy vélik, a magyar miniszterelnök „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Link másolása

Kritikus cikk jelent meg Orbán Viktorról a bajor közmédia oldalán - szúrta ki az Index. A bevezetőben ezekkel a kérdésekkel indítanak:

„Mi az oka annak, hogy Orbán közel áll Putyinhoz? És miért engedi meg ezt neki az Európai Unió?”

A három szerző szerint a magyar miniszterelnök az orosz elnök bábja, trójai falova Európában, ezért tartja akadályozza hónapok óta az Oroszország elleni háborús szankciókat. Úgy vélik, ez veszélyes kettős játék, amivel gyengíti az Európai Unió egységét.

A kormányfő oroszbarát politikájának magyarázata szerintük az, hogy Magyarország gazdasága függ Oroszországtól. Mint írják,

a háború ellenére Orbán „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Arra is kitérnek a cikkben, hogy 2014 és 2021 között több mint 27 milliárd euró uniós forrást kapott Magyarország.

„A pénz nélkül Orbán soha nem lett volna ilyen hatalmas, de ennek vége lehet, mivel az Európai Bizottság több mint 13 milliárd euró uniós forrás befagyasztását javasolta a tagállamoknak” - állapították meg a szerzők.


Link másolása
KÖVESS MINKET: