HÍREK
A Rovatból

Újabb aggasztó hír: csúszik a százhalombattai finomító újraindítása

Az üzem így továbbra is csak 55 százalékos kapacitással fog működni, miközben országszerte egyre több kúton fogynak ki a hatósági áras üzemanyagokból.

Link másolása

Tovább csúszik a MOL százhalombattai Dunai Finomítójának újraindítása, mert a legutóbbi nyomáspróbán újabb műszaki gond akadt - tudta meg az Index. Így a hétre tervezett teljes újraindítás is biztosan csúszni fog.

A százhalombattai finomítóban nyáron végezték el a szokásos karbantartást. Ennek során azonban olyan hibát találtak, ami miatt az üzem csak 55 százalékos kapacitással tudott működni.

A MOL tervei szerint december 2-án indult volna az üzem teljes kapacitáson, a szerdai nyomáspróbákon azonban újabb repedést találtak a rendszerben, így legalább három napot csúszik a finomító újraindítása.

Eközben az elmúlt napokban sorra érkeztek a hírek arról, hogy egyre több kúton nem lehet ársapkás üzemanyagot kapni. A kisebb, független kutaknak ugyanis - az ellátásbiztonságra hivatkozva - ezen a héten sem szállított a MOL üzemanyagot, mástól pedig nem tudnak vásárolni. A hiány azonban már a nagy kúthálózatoknál is jelentkezik: a múlt héten a Shell, sőt maga a MOL is korlátozásokat vezetett be a töltőállomásain.

Ennek ellenére

szerdán mi is több olyan budapesti Shell-kúton jártunk, ahol már nem lehetett kapni hatósági áras 95-ös benzint.

Végül egy Avia-kútnál sikerült tankolni - de ott is csak 20 litert lehetett egyszerre venni.

A hiányt enyhíthetné a behozatal. Azonban az importőrök már korábban kivonultak az országból, hiszen senkinek nem éri meg 480 forintért eladni a külföldön drágábban megvett benzint. Így mára egyedül a MOL importál szlovákiai finomítójából olajat, de az Index szerint a cég logisztikai kapacitásai többet nem bírnak el.

Grád Otto, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára korábban azt mondta, hogy amíg a 480 forintos ársapka érvényben van, addig együtt kell élni azzal, hogy a nagykutakon is átmeneti készlethiány lehet.

„A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban”

- fogalmazott Grád.

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszerelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy most „valóban aggasztó hírek vannak” az ellátást illetően, és ő említette, hogy a MOL százhalombattai üzemében is vannak problémák.

„A MOL-nak kell döntenie, hogy képes-e ellátni az országot a szükséges üzemanyaggal, vagy sem. A kérdés, hogy meddig tudjuk biztosítani az ország benzin- és dízelellátását” - fogalmazott a miniszter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Lemondott hat miniszter – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón – a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről
Az Európai Bizottság sérelmezte, hogy fideszes politikusok is fontos pozíciókat kaptak egyetemi kuratóriumokban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezt mosolyogva közölte az újságírókkal a sajtótájékoztatón.

Link másolása

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón számos témát érintett. Többek közt azt is bejelentette, hogy a háromnapos kihelyezett kormányülés végén

lemondott Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor... de nem a kormányban betöltött szerepükről, hanem a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezt mosolyogva közölte az újságírókkal a sajtótájékoztatón, hiszen abból, ahogy a mondatot kezdte, azt sugallta, hogy miniszteri pozíciójukról mondtak le a fent említett kormánytagok.

Komolyra véve a szót elmondta, hogy a kormány kész észerű kompromisszumokat kötni Brüsszellel, és mivel az Európai Bizottság sérelmezte, hogy fideszes politikusok is fontos pozíciókat kaptak egyetemi kuratóriumokban, az összes kormánytag lemondott ezen tisztségéről.

Ennek értelmében február 15-től nem folytatják a munkát a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban az említett miniszterek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Fontos bejelentések jöhetnek a mai Kormányinfón, háromnapos kormányülés előzte meg
Sopronban volt a többnapos ülés, a kormányfő ma Brüsszelbe utazik.

Link másolása

Ma 10 órától Kormányinfó – jelentette be közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormánytagok a héten háromnapos kormányülésen vettek részt Sopronban, az ülés hétfőn reggel kezdődött, az első téma pedig az aznap hajnali törökországi földrengés volt.

A kormányülés elején áttekintették, hogy Magyarország milyen segítséget tud nyújtani a földrengés sújtotta Törökországnak.

Orbán Viktor egyébként Brüsszelbe készül csütörtökön, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tartják az idei második Kormányinfót "Mit miért tesz a magyar kormány" címmel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Gulyás elárulta, meddig marad biztosan az élelmiszerárstop
A miniszter szerint addig lehet fenntartani a hatósági árakat, amíg az ellátásbiztonság fennáll.

Link másolása

Arról is kérdezték Gulyás Gergelyt az újságírók a csütörtöki Kormányinfón, hogy meddig maradhat érvényben az egy éve bevezetett élelmiszerárstop.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:

április 30-ig biztosan marad az ársapka, ennél korábban nem fogják megszüntetni.

Ezen határidő előtt pár héttel dönt majd a kormány arról, hogy meghosszabbítsák-e az intézkedést. Gulyás szerint addig lehet ezt fenntartani, amíg az ellátásbiztonság fennáll, ezért azt fogják mérlegelni, hogy az esetleges hosszabbítás nem okoz-e ellátási problémákat.

Az agrárminiszter is arról beszélt a Napi.hu-nak adott interjújában, hogy a kormány nem tervezi, hogy április 30. előtt kivezesse a hatósági élelmiszerárakat. Azt is mondta, hogy

hamarosan túl lehetünk az inflációs csúcson, így az ársapkák már anélkül kivezethetők lehetnek április 30-tól, hogy ezzel ne nőjön érdemben a lakosság terhe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szívszorító: simogatással nyugtatta kistestvérét a romok alatt egy 7 éves szíriai kislány
A testvérpár és családjuk szerencsére élve megúszta a katasztrófát.

Link másolása

Csütörtökre már megközelítette a 16 ezret a Törökországot és Szíriát sújtó földrengések halálos áldozatainak száma. Rengeteg sérült is van, de szerencsére folyamatosan találnak túlélőket is. A mentőcsapatok - köztük magyar egységek - folyamatosan kutatnak olyan emberek után, akik a romok alatt rekedtek, de még életben vannak. Ahogy arról beszámoltunk, számos kisgyereket is kimentettek már.

Most újabb szívszorító videó jelent meg romok alatt rekedt gyerekekről, akiket szerencsére meg tudtak menteni.

A 7 éves Mariam és kisöccse, Ilaaf 36 órán át volt törmelékek közé szorulva Szíriában. Amikor a mentők megtalálták őket, a kislány ezt mondta: „Uram, bármit megteszek, hogy kimentsenek innen engem és az öcsémet. Kérem, segítsenek kijutni innen!”

Az alábbi videón az is látszik, hogy a kislány Ilaaf fejére teszi a kezét, hogy nyugtassa öccsét, és hogy védje őt az esetleges sérülésektől.

Később felkerült az internetre egy fotó, amin látszik, hogy a testvérpár már egy ágyban pihen, miután kimentették őket.

Szerencsére az egész családjuk élve megúszta a katasztrófát.

Édesapjuk, Mustafa Zuhir Al-Sayed elmondta, hogy a feleségével és három gyerekükkel éppen aludtak, amikor földrengés rázta meg Szíriát. Arra ébredtek, hogy törmelékek hullanak a fejükre, aztán két napig a romok alatt rekedve várták, hogy kimentsék őket - írja a Daily Mail.


Link másolása
KÖVESS MINKET: