HÍREK

Új intézkedéseket vezettek be az idősotthonokban

Többek között azt is elrendelték, hogy egyágyas, komfortos szobákban kell elkülöníteni azokat az időseket, akiknél fennáll a koronavírus gyanúja, vagy már beigazolódott a fertőzés és a beteg nem igényel kórházi ellátást.

Link másolása

Újabb intézkedések végrehajtására utasította a járványügyi hatóság az idősotthonok fenntartóit - olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Közölték:

már két fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő idősek otthonában is regisztráltak fertőzötteket, ezért az országos tisztifőorvos újabb intézkedések végrehajtására kérte fel a fenntartókat és az otthonok vezetőit.

A kormány emellett elrendelte, hogy az idősotthonokban dolgozók számára akár 24 órás műszak is alkalmazható, amely után 48 órás pihenőidő jár. Kifejtették: a bentlakásos szociális intézmények - kiemelten az idősotthonok - kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban.

Kockázatot jelentenek önmagukban azért, mert sokan vannak egy helyen, és azért is, mert lakóik idős, gyakran krónikus beteg emberek, akikre a vírus különösen veszélyes.

A betegség súlyos formája leginkább a 60 évnél idősebbeket és a krónikus alapbetegségben (például magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri, krónikus légúti megbetegedés, rosszindulatú daganatos megbetegedés) szenvedőket érinti - hangsúlyozták.

Az idősotthonok többségében önkormányzati, esetleg egyházi, civil vagy magánfenntartásúak. A fenntartóknak különösen nagy a felelőssége a járványügyi intézkedések szigorú betartásában és végrehajtásában.

Az intézkedések közül kiemelték a látogatási, kijárási, felvételi tilalmat.

Emellett a koronavírus-fertőzés megelőzéséért felelőst kell kijelölni minden otthonban, továbbá kiemelten figyelmet kell fordítani a szociális dolgozók védelmére és fokozott figyelemmel kell végezni a kéz- és a környezetfertőtlenítést.

Részletezték továbbá azt is, hogy mi a teendő a tüneteket mutató ellátottakkal kapcsolatban. A fertőzésre gyanús ellátott/gondozott esetén haladéktalanul értesíteni kell az illetékes népegészségügyi hatóságot, valamint az idősek otthonával szerződött háziorvost. Az intézmény orvosának kell a fertőzés gyanúját megállapítani, gyanús beteg esetén is el kell végezni a vírus kimutatására irányuló mintavételt. Az intézmény orvosa telefonon értesíti a kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztályát.

Ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, vagy már beigazolódott a fertőzés, de a tünetei alapján nem igényel kórházi ellátást a gondozott, akkor az időseket az otthonon belül kell elkülöníteni egyágyas, komfortos szobákban.

A mosdatást, fürdetést, WC-használatot az erre a célra elkülönített helyiségben kell biztosítani. Ha több ilyen beteg van, akkor lehetőleg külön részleget kell számukra létesíteni, lehetőség szerint kijelölt ellátó személyzettel. Igazolt fertőzés esetén a járványügyi hatóság elvégzi a szoros kontaktok felkutatását és gondoskodik a mintavételezésről is.

Az elkülönített ember állapotát napi szinten ellenőrizni kell, ellátása során kötelező az egyéni védőeszközök használata, és a higiénés rendszabályok fokozott betartása.

Biztosítani kell, hogy minden dolgozó tudatában legyen, kik azok a gondozottak, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatják, illetve gyanús, valószínűsített vagy megerősített esetek. A légúti fertőzésben szenvedő gondozottakkal kontaktusba kerülő egészségügyi és nem egészségügyi dolgozóknak sebészi maszkot, védőszemüveget, védőruhát, kesztyűt kell viselniük. A fertőzésgyanús vagy fertőzött beteg ellátása során be kell tartani az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendet.

Ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, és tünetei alapján kórházi ellátást igényel a gondozott, akkor kórházba kell szállítani.

Az intézmény orvosának kötelessége hívni a mentőt és a beteget kórházba szállíttatni, ezzel egyidejűleg értesíteni a helyi járványügyi hatóságot. A kórházi kezelést, a gyógyulást követően a gondozott visszatérhet a szociális intézménybe - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az oldalon kedden reggel azt írták, újabb 9 idős, krónikus beteg hunyt el a koronavírus következtében. A fertőzöttek száma pedig 817-re emelkedett.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Soha nem találnád ki, mikor romlik el az idő a jövő héten
A hét első felében napos, száraz idő lesz. Május 1-jén aztán már jönnek a felhők, csütörtöktől pedig a zivatarok és a széllökések is.

Link másolása

Napos, száraz, meleg idő várható a jövő hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is, írja az MTI a HungaroMet előrejelzése alapján.

Hétfőn napos, száraz idő várható vékony fátyolfelhőkkel, a délkeleti, keleti szél több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24-28 fok között várható.

Kedden derült, napos, csapadékmentes idő várható, a délkeleti, keleti szél megélénkül, néhol megerősödhet. A hőmérséklet hajnalban 6-14, délután 24-27 fok között várható.

Szerdán, május 1-jén napos, gomolyfelhős idő várható, majd a nap második felében főként a délnyugati tájak fölé vastagabb felhők sodródhatnak.

Csapadéknak még kicsi az esélye, de sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, keleti szél. Hajnalban 5-13, a délutáni órákban általában 24 fok körül várható a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés várható, de elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A keleties szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 5-13, a maximum többnyire 20-25 fok között valószínű.

Pénteken felhősebbre fordul az idő, és több helyen kell záporra, zivatarra készülni. A nyugatias szél élénk, helyenként erős lesz. Hajnalban 8-14, délután 17-23 fok várható.

Szombaton közepesen vagy erősen felhős időre van kilátás szórványosan záporral, zivatarral. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 7-13, délután 18-23 fok várható.

Vasárnap szakadozik, csökken a felhőzet, és több órára kisüthet a nap, bár elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 7-13, a maximum 18-23 fok között valószínű.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Menzcer Tamás bejelentette, hogy nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP EP-listáját: Elsők vagyunk
Szerinte nemcsak hogy először vették őket nyilvántartásba a pártok közül, hanem ők is gyűjtötték össze és adták le elsőként az aláírásokat.

Link másolása


„Elsők vagyunk!” – jelentette be Menczer Tamás a Facebookon, hogy az aláírások ellenőrzése befejeződött, a Nemzeti Választási Iroda pedig szombaton hivatalosan nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP EP-listáját.

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója szerint nemcsak hogy először vették őket nyilvántartásba a pártok közül, hanem ők is gyűjtötték össze és adták le elsőként az aláírásokat.

A nyilvántartásba vétel ugyan kétségtelen,

az azonban nem biztos, hogy az aláírásgyűjtéssel is elsőként végeztek a kormánypártok, hiszen Magyar Péter pártja is már a gyűjtés első napjának délelőttjén jelezte, hogy megvannak, viszont még nem adják le az ajánlóíveket, hanem gyűjtenek tovább.



Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Nem volt telitalálat a héten a hatos lottón - itt vannak a nyerőszámok!
1,31 milliárd volt a várható főnyeremény. Ezeket a nyerőszámokat húzták ki április 28-án.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. április 28.


Link másolása


A tévében közvetített sorsoláson ezeket a nyerőszámokat húzták ki április 28-án, vasárnap a hatos lottón:

8, 12, 15, 20, 21, 28.

A héten nem volt telitalálat, így a 18. játékhéten 1445 millió forint lesz a főnyeremény.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Cseh Katalin kiakadt Magyar Péterre: Szlogeneken túl még keveset hallottunk!
Magyar Péter azt a jogállamisági mechanizmust bírálta, aminek megalkotásában Cseh is részt vett.

Link másolása


Magyar Péter, a TISZA Párt alelnöke Puzsér Róberttel közös beszélgetésén a Cseh Katalin EP-képviselő közreműködésével kidolgozott, uniós jogállamisági mechanizmust kritizálta, mert

szerinte az uniós pénzek jogállamisági garanciák nélkül is meg kéne érkezzenek a magyar kormányhoz.

A Momentum EP-képviselője a Facebookon reagált Magyar szavaira.

“Ezek szerint ő és pártjának EP-képviselői azon dolgoznak majd Brüsszelben és Strasbourgban, hogy a Bizottság ne követeljen jogállami és antikorrupciós garanciákat, adja csak oda Orbán Viktornak a felfüggesztett pénzt?” – írja Cseh.

“Egyedüli magyarként vettem részt a jogállamisági mechanizmus megalkotásában. A ciklus egyik legnagyobb sikerének tartom, hogy az EU sokkal több közvetlen támogatást nyújt önkormányzatoknak és civil szervezeteknek, és sokkal szigorúbb a kormányokon átfolyatott pénzekkel.

Szilárd meggyőződésem, hogy ez jelenti a magyar érdekek védelmét uniós szinten, az ellenkezője pedig nem a magyarok, hanem Orbán Viktor érdekeit védi.”

– tette hozzá a képviselő.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk