HÍREK
A Rovatból

Új eljárásrend: a háziorvos teszt nélkül is fertőzöttnek nyilváníthatja a beteget

Rögzítették, mely esetekben lehet PCR-tesztet kérni, és hogyan kell elkülöníteni az igazolt és gyanús eseteket.

Link másolása

Új eljárásrendet adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírussal kapcsolatban, Müller Cecília és Kásler Miklós aláírásával.

Ezentúl PCR-teszt nélkül is - a páciens tünetei alapján - a háziorvos is megállapíthatja a koronavírus-fertőzést.

Ha az alábbi kritériumok közül legalább az egyik mutatkozik:

- köhögés

- láz

- nehézlégzés

- szaglás- és ízérzékelés vesztés

Ezen kívül:

- a tünetek megjelenése előtt 14 nappal szoros kapcsolatban volt covid-fertőzöttel

- szociális vagy egészségügyi intézmény lakója vagy dolgozója, ahol covid-fertőzés zajlik

Megkülönböztetik a gyanús, a valószínűsített és a megerősített esetet.

Az így azonosított betegek más nyilvántartásba kerülnek, mint a teszteltek, de jelenteni kell őket is a központnak. A teszteltek esetén továbbra is közölni kell a gyógyult állapotot, a kórházi ápolt hazaengedésének idejét, vagy ha elhunyt a beteg.

A valószínűleg fertőzöttnek nyilvánított beteg karanténját a háziorvos rendeli el, hatósági eljárás csak a tesztelteknél szükséges.

PCR-tesztet kötelezően akkor lehet kérni, ha

- a páciens covid-tüneteket mutat

- és koronavírus-fertőzött területen járt

- vagy szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel

- vagy bármilyen okból kockázati csoportba tartozik.

Ezentúl el kell különíteni az egészségügyi ellátásban az igazolt és a "gyanús" fekvőbetegeket. Szintén külön kell kezelni a fertőzött, tünetes betegeket a gyanús, és az igazoltan fertőzött, de tünetmentes betegektől.

A kontakt-kutatás az igazolt fertőzötteknél szükséges. PCR-teszt csak olyan tünetmentes kontaktoknál kötelező, akik az egészségügyben vagy az ápolási, gondozási intézményekben dolgoznak vagy élnek és ott kerültek szoros kapcsolatba az igazolt fertőzött beteggel - írja a 444.hu.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter a nemzeti vagyon elkótyavetyéléséről kérdezi Orbánt egy birtokába jutott, nem nyilvános kormányhatározat alapján
A Tisza Párt alelnöke azt írta: 48 értékes ingatlant hirdettek meg eladásra a határozatban. Köztük állami cégek, tankerületek és rendőrkapitányságok üdülőit is.

Link másolása

Több kérdést is Orbán Viktornak szegezett Magyar Péter vasárnap délutáni posztjában. A Tisza Párt alelnöke egy nem nyilvános kormányhatározatról kérdezi a miniszterelnököt, amiben 48 értékes ingatlant hirdetnek eladásra.

Magyar bejegyzése szerint ezek között állami cégek, a büntetés-végrehajtás, a tankerületek, nemzeti parkok, rendőrkapitányságok, a mentőszolgálat értékes Balaton parti üdülője, oktatási- és rekreációs központjai szerepelnek.

„Miért adják el ezeket az ingatlanokat, köztük olyat, amely a legnagyobb még be nem épített balatoni partszakasszal és kikötővel rendelkezik? Miért akarják ezt eltitkolni a magyar emberek elől? Miért fontosabb, hogy a haverok mindenhova lakóparkokat építhessenek, mint, hogy az alulfizetett állami alkalmazottak megfizethező áron egy hétre elvigyék a családjukat pihenni, vagy továbbképzésen vegyenek részt?

Ez a családbarát, vidékbarát kormány? Mire költik a befolyó vételárat? A veje és a haverjai részt vesznek a rövid határidővel meghirdetett liciteken? Hány nem nyilvános és titkosított kormányhatározatot hoztak tavaly? Miért titkosak ezek? Mi a tartalmuk?” – sorolja kérdéseit Magyar Péter.

A politikus a bejegyzés végén még egyszer megszólítja Orbánt, és azt írja:

„Vége. Lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat és minden ilyen mutyit ki fogunk vizsgálni és az elkótyavetyélt nemzeti vagyont vissza fogjuk szerezni!”

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Nem terveztünk puccsot Lázár Jánossal
A miniszter korábban azt mondta: nem tud rosszat mondani Magyar Péter munkájára. Puzsér Róbert most megkérdezte a Tisza párt vezetőjétől, hogy vele akarja-e Lázár megpuccsolni Rogán Antalt?

Link másolása

Puzsér Róberttel beszélgetett Magyar Péter szombat este a Hard Talkban.

Az Index beszámolója szerint a publicista azt is megkérdezte Magyartól, hogy vele puccsolja-e Lázár János Rogán Antalt, hosszabb távon Orbán Viktort? A felvetésre a Tisza párt vezetője elgondolkodott azon, közzétesz egy közös fotót Lázár Jánossal azzal a leírással, hogy köszöni a támogatást.

A Puszér által felvetett teóriát Magyar cáfolta. Ugyanakkor felidézte az építési miniszter 444-nek adott interjúját amelyben Lázár azt mondta: nem tud rosszat mondani Magyar Péter korábbi munkájára. (Magyar Péter dolgozott korábban a Lázár minisztériuma által felügyelt vállalatok felügyelőbizottságában.)

„Nem terveztünk puccsot Lázár Jánossal, sok mindent szeretnék, csak azt nem, hogy Lázár János legyen az ország miniszterelnöke, de láthatóan ügyesen helyezkedik, és kivár, hogy mi fog történni”

- mondta Magyar Péter.

A teljes beszélgetés a jövő héttől vágatlanul látható lesz Puzsér Róbert Youtube-oldalán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Jó híreket közölt a nyugdíjakról a pénzügyminiszter
Varga Mihály szerint az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz.

Link másolása

A nyugdíjasok számíthatnak Magyarország kormányára, erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Jókor magazin megjelenése alkalmából készült közös videóban.

Varga Mihály elmondta: háború dúl a szomszédban és a Közel-Keleten, a költségvetésre rendkívüli terhek nehezednek, mégis a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a nemzeti kormányra.

A tavalyi 18,5 százalékos nyugdíjemelés után idén év elején 6 százalékkal növeltük a nyugdíjakat, februárban pedig ismét kifizettük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat - fogalmazott a miniszter. Hozzátette:

jó hír, hogy az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz.

A kormány tehát kitart a 2010-ben tett ígérete mellett: megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, sőt emeli is azt.

„A nyugdíjak összegét 2010 óta a kétszeresére emeltük, reálértékét pedig több mint 20 százalékkal javítottuk. Amíg nemzeti kormánya van Magyarországnak, megadjuk azt a megbecsülést, amely a nyugdíjasokat megilleti” - mondta Varga Mihály.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Kiderült, hogy hol folytatja az országjárását Magyar Péter
Vas megyébe érkezik hétfőn a Tisza párt vezetője. Azt írta, hogy ez a táj különösen közel áll a szívéhez.

Link másolása

Vas megyében folytatja az országjárását Magyar Péter. A Tisza párt vezetője ellátogat többek között Szombathelyre, Szentgotthárdra, Kőszegre és Celdömölkre is.

Mindezt vasárnap a Facebook-oldalán adta hírül Magyar Péter, és azt is hozzátette:

„Ez a táj különösen közel áll a szívemhez. Édesapám szombathelyi, a gyerekkorom nyarainak jelentős részét ott töltöttem.”

A bejegyzése szerint az alábbiak szerint alakul majd a programja Vas megyében:

Április 29. - Hétfő

  • 9:30 Vasvár, Kossuth Lajos u. 2. - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 11:00 Körmend, Városi Piac (Bástya u. felőli oldal) - Beszéd, kötetlen beszélgetések és piaclátogatás
  • 13:30 Őriszentpéter, Helyi termelői piac - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 15:00 Szentgotthárd, Széll Kálmán tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 18:00 Szombathely, Fő tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések

    Április 30. - Kedd

  • 9:00 Kőszeg, Fő tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 11:00 Bük, Eötvös u. 8. - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 14:00 Celldömölk, Hollósy tér (Posta tér) - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 15:30 Jánosháza, Batthyány u. 1. - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 18:00 Sárvár, Kossuth tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések


    Link másolása
    KÖVESS MINKET: