News here
hirdetés

HÍREK

Ügyesen összerakott adóbevallással több százezer forintot nyerhetünk a gyerekek után járó szja-visszatérítéssel

A 24.hu által megkérdezett adószakértő felhívja a figyelmet néhány praktikára, amivel kimaxolható a visszajáró pénz mennyisége.

Link másolása

hirdetés

Minden gyerekes szülő annyi szja-t kap vissza február 15-én, amennyit az idén befizetett – mondta el nemrég Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A 24.hu-nak nyilatkozó adószakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy egyszerű átrendezéssel százezreket is nyerhet egy család.

A NAV rögzíti, hogy az éves szja-visszatérítés összege legfeljebb 809 000 forint lehet a 2020. decemberi KSH-s kereseti adatok alapján.

 • A figyelembe vett bruttó átlagkereset 449 400 forint.
 • Az éves kedvezmény összege 449 400 forint szorozva 12 hónappal, majd 0,15-tel (az szja 15 százalék), így jön ki a 808 920 forint, kerekítve 809 ezer.
 • Ha a magánszemély összevont adóalapját terhelő adó 809 ezer forintnál kevesebb volt, akkor a visszatérítés összege egyenlő az adó összegével.

Angyal József számításai szerint egy egyedülálló, minimálbéres (167 400 forint) szülő egy gyermekkel, ha igénybe vette év közben a családi adókedvezményt, havi 15 110 forint szja-át fizetett, ami éves szinten 181 320 forint. Ő tehát ennyi szja-visszatérítést kaphat februárban. Amennyiben mégsem vette igénybe év közben a családi kedvezményt, akkor viszont havi 25 110 forint volt a fizetendő jövedelemadója, így 301 320 forint szja-t kap vissza februárban. Amennyi volt tehát a havi levont szja-k összege az idei évben, annyi lesz a februári visszatérítés, de legfeljebb 809 ezer forint.

A visszatérítés lehetőségének bejelentésekor úgy tűnt, hogy csak az átlagkeresetig lehet igénybe venni az szja-visszatérítést, azaz hiába keres valaki bruttó 449 400 forintnál többet, az átlagbér feletti keresmény adótartalmát nem igényelheti vissza.

hirdetés
Valójában azonban az átlagkeresetnél jóval magasabb fizetésre is visszajárhat az szja.

Ha ugyanis egy átlagnál magasabb keresetű gyerekes dolgozó családi adókedvezményt érvényesített, akkor emellett vontak tőle szja-t, ami visszajár 809 ezer forintig. Így aztán például egy havi 1,1 millió forintot kereső, háromgyerekes szülő a családi kedvezmény érvényesítése mellett még jogosult lehet a 809 ezer forint adó-visszatérítésre is, a négygyerekes esetében akár az átlagfizetés háromszorosát kereső szülőnek is járhat a maximális adóvisszatérítés – írja a lap.

Az már korábban kiderült, hogy nemcsak az szja-ból, hanem az ekhós jövedelemből és a kisadózók adójából is érvényesíteni lehet a gyerekesek adó-visszatérítését. Ha ekhósról van szó, szintén az a szabály, hogy amennyi szja-t fizetett az illető, annyi szja-t kaphat vissza a tavalyi évre, de maximum 809 ezer forintot. Míg a katázóknál a rendelet kimondja, hogy csak a főállású kisadózók kaphatják vissza a befizetett adójuk negyedét. Így, ha valaki egész évben fizette az adót, alapesetben havi 50 ezer forintot (vagy emelt összeget, azaz 75 ezer forintot), akkor februárban 150 ezer forint adót kaphat vissza.

A 24.hu által megszólaltatott adótanácsadó néhány fontos részletre is felhívja a figyelmet:

 • Mindenki visszakaphatja az adóját, aki csak egy napig is jogosult volt idén családi kedvezményre, akkor is, ha nem ő veszi azt igénybe, vagy nem érvényesíti. Családi kedvezmény pedig annak jár, aki gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult, vagy várandós nő és vele közös háztartásban élő házastárs, vagy a családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy rokkantsági járadékban részesül.
 • A gyermeket váró házaspárok is jogosultak az adó-visszatérítésre a várandósság 91. napjától. Ezek szerint, akiknek legkésőbb október 2. a fogantatás időpontja, azok is megkaphatják a kedvezményt.
 • Elhunyt személy után is jár az adó-visszatérítés (ha 2021 legalább egy napján jogosult volt családi kedvezményre).
 • Ha valakinek a jogosultsága nem szerepel a rendszerben, például élettárs, legkésőbb december 31-éig lehet majd nyilatkozni ahhoz, hogy az illető is megkapja februárban az adó-visszatérítést.
 • Az adó-visszatérítés előlegnek számít, és szerepelni fog az adóbevallási tervezetben.
 • Az adóbevalláskor is lehet érvényesíteni az adó-visszatérítést.

Angyal József azt is tanácsolja, hogy

adóbevalláskor az alacsonyabb keresetű szülő nevére csoportosítsunk át a családi adó- és járulékkedvezményből amennyit csak lehet. A magasabb keresetű szülő így igénybe tud venni még szja-visszatérítést is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere
A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni. Azonban már az első nap sem sikerült zökkenőmentesen.

Link másolása

hirdetés

A nagy érdeklődés miatt az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere - írja a Telex.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szombaton kezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező.

A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni,

ezután számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online a kérdőív. A népszámlálásban mindenkinek törvényi kötelezettsége rész venni. Aki ezt megtagadja, azt akár 200 ezer forintra is megbírságolhatják.

A Telexnek azonban szombaton napközben már több olvasó is jelezte, hogy nem tudnak részt venni a népszámlálásban, mert az online felület nem működik megfelelően.

Estére már nyilvánvalóvá vált, hogy hiba történt.

hirdetés
A népszámlálás zöld számát felhívva ugyanis egy robothang egyből arról tájékoztatta a telefonálókat, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy mikorra állhat helyre a rendszer.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet utolérte a spórolás: télre bezárnak a kollégiumok és az uszoda, az épületben nem lehet 18 foknál melegebb
Még a saját eszközöket sem lehet az intézmény hálózatról tölteni egy szombaton közzétett rektori utasítás szerint.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is utolérte a sporolás: télre bezárják a kollégiumokat, az uszodát, az épületekben nem lehet több 18 foknál és nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni - ez derül ki az intézmény Hallgatói Önkormányzata által szombaton közzétett rektori utasításból. A bejegyzés szerint a 35/2022. számú rektori utasítás

„nagy változásokat hoz el az egyetemi életben”.

A bejegyzés szerint december 17. és február 11. között a Diószegi Úti Kollégium és a ZMLEC kivételével bezárnak a kollégiumok. December 19. és január 9. között a Szárnyépületet kivételével minden épület bezár. December 19. és 2023. január 31. között bezár az uszoda is.

Az egyetemi épületekben – kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az egészségügyi ellátást biztosító helyiségeket –, így

a kollégiumokban is csak 18 fokra lehet felfűteni a helyiségeket.

A bejegyzésben megosztott rektori utasításból az is kiderül még többek között, hogy

 • nemcsak az uszoda zár be december második felétől, hanem a vívóterem és a lövészklub is,
 • az egyetemi épületek díszkivilágítását este 9 órakor lekapcsolják,
 • a kézszárítók és a világítótestek felét le kell kapcsolni,
 • nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni,
 • és havi 40 ezer forintban korlátozzák a személyi használatra is adott céges kocsik tankolását.

  Az oktatási kérdésekben is születtek rendelkezések. Így ahol azt a tantervek lehetővé teszik, preferálni kell a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban (a továbbiakban: TVSZ) meghatározottak szerinti jegymegajánlást és az évközi értékelést. A vizsgaidőszakban a TVSZ szerinti távolléti vizsgáztatás rendelkezéseit kell alkalmazni,

  hirdetés
  a tavaszi félév pedig szükség szerint távolléti oktatásban indul majd.

  „Ezek a szabályok számos kérdést vetnek fel, amelyeket összegyűjtve a HÖK egyeztetéseket kezdeményez az Egyetem vezetésével, hogy a lehető leggyorsabban egyértelműsítsük a tanulmányi kötelezettségeket” - írta a bejegyzésben a Hallgatói Önkormányzat.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  Leállította a Gazprom a gázszállítást Olaszország felé
  Az olaszok Ausztrián keresztül kapnak orosz gázt. A Gazprom most osztrák szabályozási problémák miatt állította le a szállítást.

  Link másolása

  hirdetés

  A mai naptól kezdve a Gazprom nem szállít gázt az Eninek – mondta az Eni SpA, Olaszország legnagyobb olajtársaságának szóvivője a Bloombergnek szombaton.

  Az orosz állami egy Ausztrián átmenő vezetéken keresztül szállította a gázt Olaszországnak.

  Az orosz gázt importáló OMV szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a szállítás megszakítása csak Olaszországot érinti, Ausztria továbbra is kap gázt, az OMV nemrég épp nagyobb mennyiséget is kapott.

  A Gazprom szombati közleményében azt írta, hogy felfüggesztette az Ausztrián keresztül Olaszországba irányuló gázszállítást, mivel

  az osztrák üzemeltető nem volt hajlandó megerősíteni a "szállítási nominációkat", az Ausztriában szeptemberben bevezetett új szabályozást követően.

  Az orosz állami cég azt is hozzátette, hogy dolgoznak a probléma megoldásán, és az olasz Eni is felvette a kapcsolatot a Gazprommal.

  A Bloomberg emlékeztet, hogy Olaszország elegendő alternatív gázforrást szerzett Észak-Afrikából, hogy pótolja az esetlegesen kieső orosz gázt. Múlt hónapban az ügyre rálátó források a lapnak azt mondták, hogy az Algériából és Egyiptomból érkező szállítások felfutása ezt fedezni fogja.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Kiderült, melyik postahivatalok zárnak be Budapesten, a soroksári fiókot petícióval mentené meg a polgármester
  35 alacsonyforgalmú postahivatalt fognak bezárni. Bese Ferenc azonban nem tartja elfogadhatónak az újtelepi fiók megszűnését.

  Link másolása

  hirdetés

  Kiderült, melyek lesznek azok a budapesti postahivatalok, amelyeket október 8-tól bezárnak - írja a Telex.

  A Magyar Posta pénteken közölte, hogy

  35 alacsony forgalmú budapesti postát bezárnak, mert így akarnak takarékoskodni.

  Eddig azonban az nem derült, melyik postahivatalok húzzák le a végleg a rolót október 7-én este. A Telex szombaton szúrta ki, hogy az eredeti sajtóközlemény végén megjelent egy lista, amelyben felsorolták a bezárásra ítélt postákat.

  Az egyik ilyen hivatal a soroksári Újtelepen található. A kerület polgármestere, Bese Ferenc szombaton a Facebook-oldalán azt írta, hogy tavasszal találkoztak a Magyar Posta egyik vezetőjével és lobbiztak - a lakossági igényekre való tekintettel - az újtelepi posta bővítéséért.

  Bese azt elismerte, hogy „azóta Európa és benne Magyarország helyzete nagymértékben megváltozott a háború és az annak következményeképpen fellépett energiaválság miatt”, és a posta is energiatakarékossági intézkedéseket vezet be.

  hirdetés
  „Ennek ellenére nem tartjuk elfogadhatónak az újtelepi posta bezárását, valamint elvártuk volna az intézkedést megelőző tájékoztatást”

  - írta a városvezető, aki később azt is bejelentette: petíciót indítanak az újtelepi posta bezárása ellen.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: