News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Úgy vadásztak rám, mint egy állatra” – A bucsainál is durvább vérfürdőt rendezhettek az oroszok Borogyankában

A helyi rendőrfőnök szerint a katonák mindenkivel végeztek, aki az utcára merészkedett, a polgármestert pedig folyamatosan fenyegették.

Link másolása

hirdetés

Már négy tömegsírban találtak szétlőtt, megkínzott, megcsonkított és megerőszakolt ukránokat Borogyankában és környékén. A rendőrséghez ezernél is több feljelentés érkezett és félő, hogy még a bucsainál is szörnyűbb háborús bűnöket követhettek el az orosz katonák a kisvárosban. A The Sun tudósítója röviddel a megszállók elvonulása után járt a szinte porig rombolt településen.

A helyi rendőrfőnök szerint a 25 ezer borogyankai élete örökre megváltozott február 24-én.

Az invázió válogatás nélküli bombázással kezdődött, majd órákkal később megérkeztek az oroszok, akik kérdés nélkül lőttek a védtelen civilekre. Egyikük még a híres ukrán költő, Tarasz Sevcsenko szobrának koponyáját is átlőtte.

A 36 éves rendőrfőnök egy héttel később csatlakozott a gépfegyverekkel és aknavetőkkel harcoló helyi erőkhöz. Az állig felfegyverzett túlerő ellen eleinte lesből támadtak. Egyszer például egy menetoszlopra csaptak le, nyolc ellenséges katonával végeztek, de az oroszok másnap bosszút álltak: végigbombázták Borogyanka főutcáját, az összedőlő épületek romjai alá pedig rengeteg ember szorulhatott.

A Kijevtől 50 kilométerre, északnyugatra fekvő kisvárost a légicsapások után tüzérségi támadás érte, miközben

a katonák mindenkivel végeztek, aki az utcára merészkedett. A halomra lőtt emberek holttesteit pedig teherautókba rejtve szállították el.

Ezt megerősíti egy idősebb nő is, aki háza előtt két lövést hallott. Amikor kiszaladt, a szomszéd egyik ismerősének holttestét találta a csatornában. Miután később ismét kimerészkedett, a holttest már rejtélyes körülmények között eltűnt a ház elől.

hirdetés

A 36 éves rendőrfőnök legalább öt nőről tud, akit elhurcoltak és megerőszakoltak. A holttesteiket később egy tömegsírban találták meg. A mészárlás csak a 30 kilométerre található bucsaihoz fogható: a 40 ezres elővárosban eddig 412 meggyilkolt ember holttestét találták meg.

Borogyanka polgármestere a lap riporterének elmondta, korábban nagyon büszkék voltak a városkára. Mára azonban az önkormányzati tulajdonú 49 épületből mindössze kettő maradt állva.

Georgi Jerko szerint az orosz katonák „úgy vadásztak rá, mint egy állatra, pedig valójában ők az állatok, akiknek felelniük kell a tetteikért”.

A városvezető lánya szerint a borogyankai tombolás még a bucsainál is rosszabb, hiszen a kisebb városban sokkal koncentráltabb volt a megszállók gonoszsága.

Az oroszok folyamatosan halálos fenyegetéseket küldtek e-mailben és SMS-ben a polgármesternek, de a 60 éves férfi megúszta élve. A lánya szerint a várost a veszély ellenére rendületlenül vezető férfi „szerény ember, aki valójában egy hős”.

Nem volt ilyen szerencsés Ivan Szimarov családja. A rendőrtiszt éppen néhány szűz méterre teljesített szolgálatot otthonától, amikor hatalmas robbanás rázta meg a környéket. A férfi hazasietett, de a ház helyén egy jókora kráter fogadta: 26 éves felesége, 54 éves apukája, 47 éves anyukája, 21 éves testvére és 82 év es nagymamája azonnal meghalt a rakéta becsapódása után, míg kétéves kislánya a kórházban halt bele sérüléseibe.

„Egyedül maradtam Putyinnak és a gyilkos barbároknak köszönhetően”

- kesergett a rendőr az újságírónak.

Szimarovnak fogalma sincs, hogy a munkája miatt szándékosan célozták-e meg a házat vagy csak egy véletlen találat volt. A lényegen szerinte ez sem változtat: hidegvérű gyilkosságot követtek el a családja ellen.

A férfi éppen ezért bosszút esküdött, és a halálig fog harcolni, ha az orosz hadsereg visszatérne Borogyankába:

„Minden orosz anyának meg kell ismernie a fájdalmamat és tudniuk kell, hogy a fiaik és férjeik soha nem térnek haza Ukrajnából”

- tette hozzá a gyászoló rendőr.

Hat hete már, hogy a rémálom véget ért Borogyankában, miután az ukránok visszaszorították Putyin hadseregét. A kisvárosba visszaszivárgó emberek az utcán állnak sorba ételért, miközben egymást vigasztalják családtagjaik és barátaik elvesztése miatt.

„Süt a nap és örülünk, hogy élünk. Nem maradt semmink a reményen kívül”

- mondja egy lányával kenyérre váró nő.

Borogyankában egyelőre 150 halottat találtak, emellett további 50 embert eltűntként kezelnek. Ők feltehetően azokban a tömegsírokban lehetnek másokkal együtt, melyeket még nem találtak meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Parragh László: „Megszűnhet a kata”
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint „túl sikeres” volt az adónem, sokan bújtak ki a segítségével a közteherviselés alól.

Link másolása

hirdetés

Nagyinterjút készített Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével a Népszava.

Ebből többek között szó volt a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) kérdéséről, aminek megszüntetését vagy átalakítását korábban már Varga Mihály régi-új pénzügyminiszter is belengette.

Parragh szerint a kata „nagyon sikeres lett, talán túlzóan is, ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában, vagyis a munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát, ami lényegesen torzítja a piacot”. Szerinte a kamara többször is megfogalmazott javaslatokat az adónem „igazságosabbá tételéhez”. Elmondta:

a kamara támogatná az adónem megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával.

„Egy falusi fodrász, aki az egész falunak vágja a haját, az a vállalkozó, akire ezt a kedvezményes adózást annak idején kitaláltuk. Az viszont nem helyes, ha például egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT szakember, aki lehetne normál foglalkoztatott, így bújik ki az adózás alól” – indokolt a MKIK elnöke. Hozzátette: az adónem megváltoztatása érintheti a fent említetteken túl a taxisokat és az újságírókat is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Teljes kudarc Putyin háborúja Ukrajna ellen az orosz veteránok szerint
Eddig nem kritizálták az orosz vezetést, de most elvesztették a türelmüket. Úgy látják, hogy három hónapja ugyanazokkal a gondokkal küzdenek.

Link másolása

hirdetés

A Business Insider szerint több oroszpárti blogger is felszólalt most, többek között egy orosz veteránokból álló közösség is. Úgy látják, hogy Putyin "különleges katonai művelete" kudarcot vallott, ezért azt szeretnék, hogy háborút hirdessen a nagyobb mozgósítás érdekében.

Az orosz veteránok arra figyelmeztették Putyint, hogy ez a művelet teljesen célt tévesztett. Már nem az ukrán nácik ellen zajlik, Most már Oroszország fennmaradása a tét a világrendben.

Mellettük mások is megszólaltak, például Jurij Podoljaka oroszpárti háborús blogger is, akinek 2,1 millió követője van a Telegramon. Ő elmondta, hogy eddig nem kritizálta az orosz vezetést, de látva a hatalmas veszteségeket, elfogyott a türelme. "Megértem, hogy egy háborúban akadnak problémák, de most már három hónapja nem tudják leküzdeni ugyanazokat a problémákat, így az orosz népnek egyre nagyobb kérdés, hogy megfelelő emberek vezetik-e a katonaságot" - mondta a Telegramon.

A veteránok tanácsokat is adtak az orosz katonai vezetésnek. Szerintük Nagyobb katonai jelenlét kéne a szomszédos NATO-tagállamok mellé, egy évről két évre kellene növelni a kötelező sorkatonaságot, háború idején az irányításuk alá kellene vonniuk Donyecket és Luhanszkot, illetve halálbüntetést kéne bevezetni az orosz dezertőrökre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
57 embert tessékeltek ki a Tool budapesti koncertjéről azért, mert elővették a telefonjukat
A zenekar írta elő, hogy tilos mobilozni a koncertjükön, de hiába jelezték ezt minden létező módon, sokan így sem tartották be a szabályt. A Bikini gitárosát is kivezették a Budapest Arénából.

Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, Lukács Peta, a Bikini gitárosa kedden elment a Tool nevű, világhírű progmetál zenekar budapesti koncertjére, ám mivel elővette a telefonját, hogy megnézzen rajta egy videót, a biztonsági őrök kivezették a Budapest Arénából. A Facebook-oldalán közzétett videójában azt mondta, éppen arról nézett meg egy videót, hogy mi a zenekar álláspontja a koncerten való videózással kapcsolatban, mivel előírták, hogy nem szabad felvételt készíteni a fellépésről. A biztonsági őrök azonban nem hitték el, hogy nem videót vett fel, ezért kitessékelték.

Mint kiderült, nem Lukács Peta volt az egyetlen, akinek emiatt kellett elhagyni a Budapest Arénát. A koncertet szervező Live Nation az Azonnalival azt közölte, hogy

összesen 57 nézőt kellett kivezetni a telefonos szabály megszegése miatt.

Tájékoztatásuk szerint nem ők, hanem a Tool szabta meg, hogy egyáltalán nem készülhet videó a fellépéseikről, ennek érdekében pedig úgy általában a telefonhasználatot is tiltják. A szervezők azt állítják, hogy ők minden létező felületen kommunikálták ezt a nézők felé, de magán a jegyen is rajta volt, hogy ha valaki telefonozik, azt kivezetik a biztonsági őrök a koncertről.

Az ügyet árnyalja, hogy a jelenlévők egybehangzó állítása szerint több ember jóval olcsóbban megúszta, és csak szóltak nekik a biztonsági őrök, hogy tegyék el a telefonjukat

- írja az Azonnali.

hirdetés

A Live Nation PR-osa, Márkus Éva Lukács Peta beszámolójára reagálva ezt mondta:

"Amennyiben folyamatosan azt látja és hallja a helyszínen, hogy nem lehet még mobiltelefonnal sem felvételt készíteni, sőt, arra kérik, hogy egyáltalán ne használja a koncert alatt a telefonját a teremben, ennek ellenére ő nem az előzenekar fellépése alatt, nem is az átszerelési szünetben, hanem a Tool koncertje alatt folyamatosan a telefonjával foglalkozik ahelyett, hogy a koncertet nézné, és még egy videót is elkezd nézni rajta, akkor nem annyira meglepő, hogy végül ki lett vezetve az Arénából, hiába nem erről a koncertről készített felvételt".

A koncert végén egyébként a Tool megengedte a közönségnek, hogy fotózhassanak és videózhassanak, erre percek alatt el is árasztották a színpad előtti teret a telefonok fényei.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Látszólag igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát a majomhimlő” – figyelmeztet Kemenesi Gábor
A pécsi virológus szerint egyelőre nem számíthatunk a vírus alapvető tulajdonságainak megváltozására, de az emberről emberre terjedés hordoz magában kockázatot.
Fotó: Gerd Altmann / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. május 26.


Link másolása

hirdetés

„Látszólag igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát a majomhimlő” – írja Facebook-oldalán Kemenesi Gábor. A pécsi virológuss-zakértő szerint „azért látszólag, mert a terjedési láncolat elemei továbbra is csak részben kerültek feltárásra, így nehéz bármit is pontosan megítélni”.

Elmondása szerint jelenleg a vírusfertőzés 227 megerősített és több mint 300 gyanított esetettel rendelkezik 19 országban. „Minél több ismert eset van, annál több ismeretlenre számítunk, amíg ezek kapcsolódása nem feltárt” – magyarázza.

„A legtöbb virológus (én is) közben egyre feszültebb figyelemmel kísérik az eseményeket, az esetszámok növekedése sosem jó”

– teszi hozzá Kemenesi.

Hangsúlyozta: a vírus alapvető tulajdonságainak megváltozására nem számítunk, „ám meg kell jegyezni, hogy minél több emberről emberre történő terjedési lehetőséget kap a vírus, annál nagyobb ablak nyílik az emberi terjedéshez történő adaptációra, vagy ami még rosszabb, az európai állatvilágra történő átugrásra.” Hozzáteszi, hogy

„a himlővírus esetében teljesen más mechanizmusok játszanak ezekben szerepet, mint a koronavírusok esetében ám kétségtelenül – minél nagyobbat szalad a vírus annál nagyobb az esély a nem kívánatos meglepetésekre.”

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: