hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Túl nehéz volt a matekérettségi sokak szerint, petíciót indítottak a ponthatárok csökkentéséért

A vizsgázók leginkább azt kifogásolják, hogy a feladatsor összeállítói nem vették figyelembe azt, hogy a diákoknak nem volt alkalmuk rendesen felkészülni a járványhelyzet miatt.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Mint megírtuk, többen is túl nehéznek tartották az idei matekérettségit, sőt egyesek szerint évek óta nem voltak ilyen nehéz feladatok.

Mint kiderült, nem is kevesen vannak azok, akik ezen a véleményen vannak. Már indítottak is egy petíciót az interneten azért, hogy csökkentsék a ponthatárokat.

"A mostani (2021-es) matematika érettségi mindenki szerint nehéz volt és olyan feladatokkal találkoztunk, amikkel eddig soha. Nem vették figyelembe a kialakult helyzetet, hogy nem volt alkalmunk rendesen felkészülni a matematika érettségire.

A digitális oktatás esélyt sem adott arra, hogy ismereteinket mégjobban elsajátítsuk és a lehető legjobb tudásunk szerint alkalmazzuk a feladatlap megoldásánál. Ezért mi diákok szeretnénk kérni, akik másfél tanévet otthon töltöttek, hogy csökkentsék le a ponthatárt!" - írják a petíció leírásában.

Az aláírók száma folyamatosan nő, eddig (cikkünk írásakor) több mint 2400-an támogatták már.

Az Eduline-nak is sokan panaszkodtak arra, hogy túl kemény volt számukra a vizsga.

hirdetés
"Szégyelljék magukat azok, akik ilyen feladatokat raktak össze 1,5 év kihagyás után"

- véli egy vizsgázó.

"Az elmúlt 5 évben nem voltak összesen ilyen nehéz feladatok, köszönjük szépen" - elégedetlenkedett egy másik.

"Szívtelen emberek állították össze a mai feladatsort. Online oktatás volt, hahó! Könnyebbé tehették volna ezt a stresszes vizsgát. Amit még ősszel összeállítottak, felülvizsgálhatták volna. Egyszerűen nem értem, direkt szívatták őket?

- tette fel a kérdést egy olvasó.

"Hiába gyakoroltam olyan sokat, ez sokkal nehezebb volt, mint az elmúlt X év. Majdnem egy éve online tanulunk, és semmi megértéssel nem voltak erre. Sokkal nehezebb volt" - írta egy harmadik végzős.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Debrecen fideszes polgármestere szerint több milliárdos veszteséget jelentene városának az új lakástövény

A törvény benyújtója szerint „ez egy jó javaslat”, és a pártjából is érkező kritikák ellenére sem hajlandó visszavonni azt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 17.

hirdetés

„A lakástörvény most ismertetett módosítása megítélésem szerint elfogadhatatlan, magam sem értek vele egyet” - nyilatkozta az RTL Híradójának Papp László, Debrecen fideszes polgármestere a párttársa, Böröcz László által benyújtott törvénymódosításra.

A városvezető hozzátette, a tárgyalások még tartanak az önkormányzatokkal, bízik benne, hogy lesz még változtatás a javaslatban.

Papp szerint Debrecen esetén akár több milliárd forintos vagyonvesztést is jelentene, ha ez a módosítás megvalósulna.

A városvezető szerint eddig is volt olyan gyakorlat, hogy a korábbi bérlők valamilyen kedvezménnyel juthattak önkormányzati lakáshoz. Ugyanakkor a javaslatban szereplő mértéket elfogadhatatlannak gondolja.

hirdetés

Papp László debreceni polgármester (Fidesz) nyilatkozata:

Nem kíván változtatni a benyújtott törvényjavaslatán Böröcz László, mert szerinte az „egy jó javaslat”

- ezt mondta az RTL Híradónak a fideszes országgyűlési képviselő.

Böröcz elmondta, hogy több tucat polgármesterrel beszélt, akiknek kifejtette a szándékukat a törvénymódosítással.

Hozzátette, a településvezetők főleg azt javasolták, hogy bizonyos típusú ingatlanokat vegyenek ki a módosításból, de konkrétan nem nevezte meg, milyen fajtákról van szó.

Böröcz arról is beszélt, hogy kb. 60 ezer embert érint a javaslat, így akik azt állítják, hogy néhány Fidesz közeli ember kedvéért hoznának új törvényt, azokat kizárólag politikai indokok motiválják.

Böröcz László (Fidesz), a törvényjavaslat benyújtójának nyilatkozata:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„A Tátra szerelmeseinek arconköpése” – megnyitották a Magas-Tátra sokak által vitatott kilátóját

Az 53 méter magas építményben csúszda és üvegpadló is van, ám a hegyek kedvelőinek egyöntetű véleménye, hogy elcsúfítja a tátrai kilátást.
Fotó: Tatras Tower Facebook - szmo.hu
2021. május 17.

hirdetés

Múlt héten átadták a szlovákiai Csorbatón azt az 53 méteres kilátót, amely rengeteg vitát szült. Tatra Towers Európa egyik legmagasabb kilátótornya, ám továbbra is vizsgálják az építési engedély jogszerűségét - írja a magas-tatra.info.

Az 53 méteres magas építményről 7 tátrai csúcsra nyílik kilátás, egy részén üvegpadlóval rendelkezik, és egy 61 méteres csúszda is van a közepén.

A torony látogatásához belépőt szükséges váltani, amelyhez 8,50 - 13 eurós áron lehet hozzájutni, a csúszdáért plusz 3 eurót kell fizetni.

Az építkezést 2019-ben kezdték meg, és már akkor rengeteg bírálatot kapott, a tornyot ugyanis a Csorba-tó partjához közel építették fel, jelentősen elcsúfítva a Magas-Tátra látképét. Az építkezés leállításáért civil szervezetek indítottak petíciót, amelyet több mint 8 ezren alá is írtak, ám ennek ellenére az építkezés folytatódott. Nem sokkal később azonban újabb botrány tört ki a torony miatt, amikor a beruházó High Tatras Tower társaság az eredetileg a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Múzeumának kialakítására szánt teret az éttermi szolgáltatásokhoz csatolta.

A Szlovák Köztársaság főügyészsége még mindig vizsgálja a torony építési engedélyének jogszerűségét, az ügyirat anyagát átadta a Poprádi Kerületi Ügyészségnek. A beruházó azonban továbbra is állítja, hogy ugyan változtatások voltak a torony funkcióját illetően, azok csekély mértékűek, az építmény oktatási jellege teljes mértékben megmarad. Emellett az volt a céljuk leírásuk szerint, hogy a tátrai csúcsokat azok számára is közelebb hozzák, akik nem tudnak feljutni a csúcsokra.

Íme a kilátás és a csúszdázás a toronyból:

hirdetés

A Magas-Tátrával foglalkozó Facebook-csoportokban és a torony hivatalos Facebook-oldalán egyaránt főleg elutasító kommentekben adnak hangot a hegyek kedvelői annak, mennyire belerondít a hatalmas építmény a látképbe. A legtöbben korrupciót és kenőpénzeket emlegetnek:

"totál értelmetlen otrombaság...úgy látszik, ott is dúl a pályázatipar."

Egy másik kommentelő szerint "Ez az egyetlen kilátó, amelyet nem egy dombon építettek fel." Többen egyetértenek vele, másikuk ezt szlovák unikumnak nevezte, mivel a hegycsúcsokat pont ugyanúgy látni a kilátó aljából is, mint fentről.

Egy harmadik kommentelő azt írta, hogy a torony "a Tátra szerelmeseinek arconköpése".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Tornádó pusztított Orosházán - fotók a károkról

Magyarországon nem túl gyakoriak a tornádók, de ha jön egy, láthatóan nagy pusztítást tud végezni.
Fotók: Paróczai Attila, Szeli László / Metkép - szmo.hu
2021. május 17.

hirdetés

Több helyi forrás alapján nem sokkal hétfő nyolc óra körül az egyik zivatarból tornádó ereszkedett a földre Orosháza belvárosában, a Hajnal utca térségében. A helyszínen több tűzoltóautóval kezdték meg a károk eltakarítását - írja Metkép.

A rövid életű tornádó tetőelemeket szaggatott le és fákat csavart ki tövestől a Hajnal utcában, ahol jelenleg is folyik a kárelhárítás.

Személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Képek a helyszínről:

Videó a tornádó utáni károkról:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Elérhetetlenné vált a HunDub, a 'magyar Facebook'

Hazudnánk, ha azt mondanánk, milliókat, de akárcsak tízezreket is érint a probléma.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 17.

hirdetés

Nem elérhető a tavaly decemberben indult magyar közösségimédia-oldal, a HunDub - írja a hvg.hu.

Annak idején nagy csinnadrattával harangozták be a portált, elsősorban a kormányoldali média számolt be róla nagy sikerként. Azóta kiderült, hogy számos biztonsági réssel rendelkezik, ráadásul egy Belize-i offshore cég szerepe is felmerült az alapításkor. Ez a cég egyébként ez év elején ki is szállt a projektből.

A Facebook hasonmásaként működő oldal hétfő koradélután óta elérhetetlen, a valamilyen okból odatévedőket egy hibaüzenet várja.

Arról egyelőre nem tudni, mi történhetett az oldallal. A korábbi felhasználási adatokat nézve jó eséllyel nem a túl sok látogatóval nem bírt el a rendszer.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: