hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Túl nehéz volt a matekérettségi sokak szerint, petíciót indítottak a ponthatárok csökkentéséért

A vizsgázók leginkább azt kifogásolják, hogy a feladatsor összeállítói nem vették figyelembe azt, hogy a diákoknak nem volt alkalmuk rendesen felkészülni a járványhelyzet miatt.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Mint megírtuk, többen is túl nehéznek tartották az idei matekérettségit, sőt egyesek szerint évek óta nem voltak ilyen nehéz feladatok.

Mint kiderült, nem is kevesen vannak azok, akik ezen a véleményen vannak. Már indítottak is egy petíciót az interneten azért, hogy csökkentsék a ponthatárokat.

"A mostani (2021-es) matematika érettségi mindenki szerint nehéz volt és olyan feladatokkal találkoztunk, amikkel eddig soha. Nem vették figyelembe a kialakult helyzetet, hogy nem volt alkalmunk rendesen felkészülni a matematika érettségire.

A digitális oktatás esélyt sem adott arra, hogy ismereteinket mégjobban elsajátítsuk és a lehető legjobb tudásunk szerint alkalmazzuk a feladatlap megoldásánál. Ezért mi diákok szeretnénk kérni, akik másfél tanévet otthon töltöttek, hogy csökkentsék le a ponthatárt!" - írják a petíció leírásában.

Az aláírók száma folyamatosan nő, eddig (cikkünk írásakor) több mint 2400-an támogatták már.

Az Eduline-nak is sokan panaszkodtak arra, hogy túl kemény volt számukra a vizsga.

hirdetés
"Szégyelljék magukat azok, akik ilyen feladatokat raktak össze 1,5 év kihagyás után"

- véli egy vizsgázó.

"Az elmúlt 5 évben nem voltak összesen ilyen nehéz feladatok, köszönjük szépen" - elégedetlenkedett egy másik.

"Szívtelen emberek állították össze a mai feladatsort. Online oktatás volt, hahó! Könnyebbé tehették volna ezt a stresszes vizsgát. Amit még ősszel összeállítottak, felülvizsgálhatták volna. Egyszerűen nem értem, direkt szívatták őket?

- tette fel a kérdést egy olvasó.

"Hiába gyakoroltam olyan sokat, ez sokkal nehezebb volt, mint az elmúlt X év. Majdnem egy éve online tanulunk, és semmi megértéssel nem voltak erre. Sokkal nehezebb volt" - írta egy harmadik végzős.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Az iparkamara szerint elkülöníthetik a céges menzákon azokat, akik nincsenek beoltva

Parragh László szerint a munkaadónak joga van arra, hogy eldöntse, ki veszélyezteti munkatársai egészségét, és szankcionálja is őket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

A munkáltatóknak joguk van ahhoz, hogy különböző módszerekkel rávegyék az oltásra dolgozóikat - erről beszélt az RTL Híradójának a Magyar Kereskedelmi Iparkamara elnöke. Szerinte a vállalatoknak elemi érdekük, hogy minél több dolgozójuk legyen beoltva. A kamara holnaptól kampánnyal népszerűsíti a céges oltásokat, azt szeretnék, ha minél több nagyvállalat helyben szervezné meg dolgozóik oltását. Eddig 4 millió 391 ezer embert oltottak, a következő cél az 5 millió lenne, akkor újabb enyhítések jönnek.

Mi azt gondoljuk, hogy a munkaadónak már pedig joga van arra, hogy ne veszélyeztesse a többi munkatársát, pusztán azért, mert valaki úgy dönt, hogy nem kívánja felvenni az oltást. Itt többféle eszközt lehet alkalmazni és kell is alkalmazni

- mondta el Parragh László.

„Hogy nem engedi be a dohányzó terembe a többi munkatársával együtt azt, akinek nincs meg az oltottsága, vagy az üzemi étkezdébe, ezek mind olyan eszközök, amelyek puha de mégiscsak hatásos eszközök a munkáltató szempontjából nézve” - tette hozzá.

Parragh László szerint a munkaadóknak és a dolgozóknak is a gazdaság mielőbbi újraindítása az érdekük. Eddig a magyarok nagyjából 44 százalékát oltották be, de a folyamat az elmúlt héten lelassult. A következő cél az ötmilliós szám elérése lenne, de ebben jelentős a lemaradás a miniszterelnök ütemtervéhez képest.

hirdetés

Az RTL HÍradó teljes riportja a témában:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Hamarosan döntés születhet a Szputnyik V uniós engedélyéről

Az Európai Gyógyszerügynökség illetékes bizottsága most a gyártási folyamattal kapcsolatos vizsgálatokat kezdi meg.
MTI - Címkép: MTI/Vasvári Tamás - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hamarosan döntést hoz a jelenleg folyamatos felülvizsgálat (rolling review) alatt álló négy, koronavírus elleni oltóanyag, a német CureVac, az amerikai Novavax, a kínai Sinovac és az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinák európai uniós ideiglenes használatára vonatkozó ajánlásáról - közölte az EMA oltásstratégiai vezetője szerdán.

Marco Cavaleri, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség illetékese sajtótájékoztató keretében elmondta, az ajánlás jóváhagyásához szükséges adatok és vizsgálati eredmények mind a négy, ellenőrzés alatt álló oltóanyag fejlesztőjétől rendben és folyamatosan érkeznek, lehetővé téve a vélemény mihamarabbi kialakítását.

Cavaleri kérdésre válaszolva azt is közölte, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló vakcinák ígéretesnek mutatkoznak a koronavírus indiai változatával szemben. Elmonda, az ügynökség nagyon szorosan nyomon követi, hogy a vírus indiai variánsa miként válaszol a rendelkezésre álló oltóanyagokra.

Ígéretes bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az mRNS-alapú vakcinák képesek semlegesíteni a vírusvariánst

- közölte.

Az irodavezető reményét fejezte ki, hogy az ilyen típusú oltóanyagok hatékonyak lesznek a vírusmutációval szemben, azonban még további bizonyítékok gyűjtésére és értékelésére van szükség - tette hozzá.

hirdetés

A vészhelyzeti használatra engedélyezett, illetve jóváhagyással rendelkező vakcinák közül kettő, a Moderna, valamint a Pfizer/BioNtech vállalatok vakcinájához hasonlóan a német CureVac jóváhagyásra váró oltóanyaga alapul hírvivő RNS (mRNS) molekulákon.

Fergus Sweeney, az EMA klinikai vizsgálatvezetője a tájékoztatón azt közölte, hogy a közelmúltban befejeződött az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina klinikai vizsgálatai rendelkezésre álló adatainak kiértékelése. Az ügynökség illetékes bizottsága most a gyártási folyamattal kapcsolatos vizsgálatokat kezdi meg.

A gyárlátogatás annak megerősítését szolgálja, hogy az előállítás feltételei megfelelnek-e az uniós előírásoknak az oltóanyag ideiglenes jóváhagyásához. Mindkét vizsgálat eredménye szükséges az oltóanyagok jóváhagyásával kapcsolatos döntés meghozatalához - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Rekordmagas üzemanyagár jöhet hamarosan

Hamarosan eljöhet a 450 forintos benzin és gázolaj kora.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

450 forintos benzin és gázolaj jön a Holtankoljak.hu szerint.

Úgy számolnak, két hónapon belül rekordszintre drágulhat az üzemanyag.

Az első negyedévben 25%-kal kevesebb benzin fogyott Magyarországon, mint két évvel korábban, a járvány előtt. Máshol viszont élénkült a kereslet és emiatt emelkedett az olaj ára is.

Az idei első negyedévben a tavalyinál is kevesebbet tankoltunk. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke szerint ennek nem annyira a drágulás, mint a koronavírus miatti korlátozások az okai.

Az RTL Híradó teljes riportja a témában:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Karácsony: egyetlen négyzetcentiméterét sem adjuk a Diákvárosnak

A főpolgármester emellett megakadályozná az uniós pénzek elherdálását, valamint azt, hogy a Fidesz felélessze a lakásmaffiát.
Címkép: Karácsony Gergely/Facebook - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

"Jegyezzük meg ezt a napot. A napot, amikor a Fidesz 15 ezer magyar diák megfizethető lakhatásának helyszínét átadja a kínai állampárt egyetemének" – reagált Karácsony Gergely Facebook-oldalán a törvényjavaslatra, amely szerint nem a Diákváros, hanem a Fudan Egyetem tervezett magyarországi kampusza kapná meg a legnagyobb területet a Déli Városkapunál.

És jegyezzük meg a napot, amikor a sarkunkra állunk, és ezt nem engedjük. Nem adjuk a Diákváros egyetlen négyzetcentiméterét sem

– tette hozzá Karácsony.

A főpolgármester emellett arról is írt: "megakadályozzuk, hogy miközben százezrek nyögik a lakhatásuk költségeit, a Fidesz újraélessze a lakásmaffiát és törvénybe írja a belvárosi Rogán-modellt. És Brüsszelig megyünk, hogy megakadályozzuk, az uniós támogatás elherdálását, hogy a kormány magának kezelje azt a pénzt, ami a magyarokat illeti meg."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: