HÍREK
A Rovatból

Tudott az orosz kibertámadásokról a magyar külügy, mindezt belső dokumentumok bizonyítják

2022 márciusában a külügy még kampányhazugságnak nevezte a Direkt36 információit. Most a 444 olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek bizonyítékként szolgálnak a támadásokról és arról, hogy a külügy tudott a támadásokról.


A Direkt36 írta meg még két évvel ezelőtt, hogy orosz titkosszolgálatok széles körű kibertámadást hajtottak végre a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózat ellen.

A 444 ezúttal olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek bizonyítékként szolgálnak a támadásokról, sőt azt is bizonyítják, hogy a magyar külügy tudott a támadásokról,
ugyanis az egyik magyar titkosszolgálat vezetőjének leveléből kiderül, milyen kiterjedt kibertámadásokról van szó, és azt is tisztázza, kik az elkövetők.
A külügy tehát tudott arról, hogy nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a minisztérium gépeiről.

2022 márciusában a külügy kampányhazugságnak nevezte az oknyomozó újság által feltártakat, amely kiderítette többek között azt is, hogy a minisztérium mellett több fideszes politikus is egyértelműen tagadta, hiába fedte fel háttérbeszélgetések segítségével részletesen az újság a magyar diplomácia ellen elkövetett orosz titkosszolgálati műveleteket.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) az összes többi titkosszolgálat technikai igényeinek kiszolgálását végzi. Az akkori főigazgató, Szabó Hedvig altábornagy 2021 szeptemberének végén jelentést adott a külügy informatikai hálózatának helyzetéről. A jelentésben aggasztó tényeket közölt a főigazgató. A 444 birtokába jutott jelentés címzettje Vargha Tamás, aki korábban akkor a polgári hírszerzésért felelős államtitkár volt a külügyminisztériumban.

„A KKM rendszereinek kiszolgálását biztosító, a felhasználók azonosítását és jogosultságkezelését végző Címtár szolgáltatás, a levelező szolgáltatás, a fájlkiszolgáló szolgáltatás, a felhasználó munkaállomások egy pontosan nem meghatározott része kompromittálódott, beleértve a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókokat. A teljes érintettség okán több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná”

– olvasható a jelentésben, melynek alapján kiderült, hogy a hekkerek láthatták a leveleket, fájlokat, a külügy munkatársainak személyes adatait és még rengeteg más érzékeny információt is, azonban a jelentésből kiderül az is, hogy kik voltak a támadók:

„Az elmúlt időszakban történt támadások a támadási attribútumok révén az APT 28 (orosz, GRU) és APT 29 (orosz, FSB v. SVR) csoportokhoz köthetőek.”

A 444 tájékoztatása szerint az APT az angol advanced persistent threat kifejezésre utal, így jelölik a jellemzően állami vagy államok által finanszírozott hekkercsoportokat. A GRU az orosz Felderítő Főcsoportfőnökség rövidítése (azaz a katonai hírszerző szolgálaté). Az FSB (FSZB) az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot jelöli, Oroszország legkiterjedtebb belföldi titkosszolgálatát, az SVR (SZVR) pedig Oroszország külföldi hírszerző szolgálata.

2024. május 13-án - pár napra rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Telexnek azt nyilatkozta, Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere Európában - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lakossági fórumot tartott a Pilisben.
A 444 megkérdezte a külügyminisztert, hogy ha igaz, amint a kormányfő mond, hogy fordulhatott elő, hogy orosz hekkerek bejutottak a minisztérium rendszerébe.

A miniszter azt válaszolta:

„Tehát amikor adott esetben történik egy ilyen, akkor a kormánynak vannak olyan intézményei, amelyek ennek az elhárításáért felelősek… Vannak olyan intézményei a kormánynak, amelyek ilyenkor elvégzik a szükséges munkát, műszakilag detektálnak, ellenlépéseket tesznek.”

Miután a 444 megmutatta neki az NBSZ főigazgatójának levelét, azt állította a behatolásokról, hogy „az erre hatáskörrel és képességgel rendelkező szervezetek” megtették a szükséges lépéseket a veszély elhárításához. Mellette megkérdőjelezte, hogy jogszerűen vannak-e az újságnál a dokumentumok; Szijjártó azt feltételezi, hogy külső titkosszolgálat segítségével jutottak hozzá az információkhoz.

„Óvatosak legyenek szerintem”, mondta a beszélgetés során Szijjártó.

A lap forrásai szerint az orosz támadások ténye annyira ismert volt, hogy egy időben a nagykövetségeken diplomatafedésben külszolgálatot teljesítő hírszerzők nem használhatták a külügyes levelezésüket.

A 444 tudósítását ITT lehet megtekinteni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péternek üzent Orbán Balázs: Eddig minden nyilvános megszólalásodban gátlástalanul, penetráns módon hazudoztál az MCC-ről, akkor ezt egyszer és mindenkorra be lehet fejezni
A miniszterelnök politikai igazgatója azt nehezményezte, hogy Magyar Péter a Mathias Corvinus Collegiumról korábban „gátlástalanul, penetráns módon hazudozott”. Ezt írta kommentben.


A Tisza Párt politikusa egy olyan képet tett ki a Facebook-oldalára hétfőn, amin MCC-s diákokkal látható a budapesti reptéren.

Erre reagált Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki azt nehezményezte, hogy Magyar Péter a Mathias Corvinus Collegiumról korábban „gátlástalanul, penetráns módon hazudozott”.

„Két dolog miatt örülök ennek a képnek:

1. Eddig minden nyilvános megszólalásodban gátlástalanul, penetráns módon hazudoztál az MCC-ről. Akkor ezt egyszer és mindenkorra be lehet fejezni. Eddig ugyanis “janicsároztad” őket, most meg máshogy akarod a politikai céljaidra felhasználni a diákokat!

2. Szép történet lesz, amikor majd együtt végignézzük, ahogy ugyanezzel a forradalmi lendülettel belemasírozol a Néppárt háború-, migráció- és genderpárti vonalába. Brüsszeli tanulmányút a javából!”

- írta a kép alatt Orbán Balázs kommentben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Eldőlt Magyar Péter sorsa! Lezárult a szavazás
A szavazás során összesen 91 315 voks érkezett be, este 8 óra után, a voksolás lezárultával pedig Magyar Péter a Facebook-sztorijában viccesen meg is jegyezte, hogy már el is foglalta az új pozícióját.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 17.Lezárult a szavazás, a TISZA Párt közössége eldöntötte, hogy szeretné-e Magyar Pétert Brüsszelben európai parlamenti képviselőként látni.

Brüsszel elfoglalva – írta Facebook-oldalán a TISZA Párt alelnöke, miután véget ért a szavazás azzal kapcsolatban, hogy a párt közössége szeretné-e, hogy Magyar Péter Brüsszelben legyen európai parlamenti képviselő.

Mint arról korábban írtunk, Magyar Péter szavazást indított hétfő reggel a TISZA Párt weboldalán arról, felvegye-e képviselői mandátumát az Európai Parlamentben.

A TISZA Párt a voksok mintegy 30 százalékát szerezte meg az EP-választáson, ezzel pedig hét mandátumot szerzett. A párt alelnöke hosszas bejegyzésben fejtette ki, miért is fontos a szavazás, amellyel a közössége eldöntheti, szeretnék-e, hogy a politikus Brüsszelben legyen európai parlamenti képviselő.

Magyar kijelentette, bármi is legyen az eredmény, ő azt tudomásul veszi.

A szavazás során összesen 91 315 voks érkezett be, este 8 óra után, a voksolás lezárultával pedig Magyar Péter a Facebook-sztorijában viccesen meg is jegyezte, hogy már el is foglalta az új pozícióját.

A végeredmény nem volt szoros: a szavazók 75,6 százaléka azt szeretné, hogy Magyar felvegye EP-képviselői mandátumát, és csupán a voksolók kevesebb mint 25 százaléka szavazott nemmel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Márki-Zay Péter egyetlen tanácsot adna Magyar Péternek
Hódmezővásárhely polgármestere sok mindenről beszélt. Szóba került Lázár János, a Tisza Párt és Magyar Péter is. Elmondta azt is, hogy mit tanácsolna neki.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2024. június 17.A Telex készített interjút Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével.

Az interjú legfontosabb állításai:

„Csád”

Nem úgy tervezte, hogy mémesedni fog az, ahogy ezt az országnevet mondja, de a köztévés vitán nem lehetett reagálni mások mondanivalójára. Főleg Deutsch Tamásra szeretett volna reagálni, de csak így tudta megoldani.

Vitézy magánélete

Már korábban is elnézést kért Vitézy Dávidtól, amiért nyilvánosságra hozta azt, amit állítása szerint az LMP főpolgármester-jelöltje nem vállalt fel. Azt visszautasítja, hogy sértésnek szánta, szerinte ez nem szégyen, nem titkolandó, és felháborítónak tartja, ha ebből hátrány lesz.

Lázár János

SMS-t küldött neki, amiben ez állt: „Gratulálok!” Márki-Zay szerint Lázár tud viselkedni, ha akar, hiszen rakhatott volna pontot is a végére. Ő hajlandó lenne találkozni vele a város érdekében. Állítása szerint Orbán egy miniszternek azt mondta Lázárról, hogy „bármit meg tud csinálni, semmit sem tud működtetni.”

Tisza Párt.

Ha Magyar Péter ragaszkodna ahhoz, hogy belépjen a pártjába, akkor megfontolná, de látja, hogy erre Magyar nagyon odafigyel.

Szerinte a Tisza mögött most háromszor-négyszer nagyobb tömeg áll, mint az ellenzék mögött.

Magyar Péter

Egy tanácsot adna neki, méghozzá azt, hogy egy politikust sokat fognak rugdosni, ezt neki nagy türelemmel kell elviselnie.

A teljes interjút itt lehet megnézni!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hihetetlen: már 1800 Ft egy lángos a Balatonnál, van, ahol 50%-kal többet kérnek a belépőért, mint tavaly
Tavaly 23,8%-kal drágultak a vendéglők és a szállások Magyarországon, majdnem háromszorosával az uniós átlagnak. Idén ez még durvább lesz.


Idén nyáron már 1800 forintot kérnek egy lángosért a népszerű üdülőhelyeken. Azt mondják, a béremelések miatt.

Tavaly 23,8%-kal drágultak a vendéglők és a szállások Magyarországon, majdnem háromszorosával az uniós átlagnak, idén ez még durvább lesz.

Legkevesebb 15 ezer forintjába kerülhet egyetlen strandon töltött nap a családoknak. Nagyjából tizedével többe, mint tavaly.

Van olyan balatoni település, ahol 50%-kal többet kérnek a belépőért. Budapesten 8-11%-kal drágulnak a fürdők, amelyek héten nyitnak.

Az RTL riportja a hatalmas drágulásról.


Link másolása
KÖVESS MINKET: