HÍREK
A Rovatból

Trump őrjöng az ügyvédei miatt, olyan gyenge teljesítményt nyújtanak az impeachmentben

A szenátus szerint alkotmányos, így megkezdődhet a volt elnök elleni eljárás. Több republikánus képviselő is átszavazott.

Link másolása

Az amerikai szenátus döntése alapján a korábbi elnök, Donald Trump felelősségre vonása megfelel az alkotmányosság követelményeinek, így az eljárás megkezdődhet.

Ezt a döntést a szenátus 56-44 többséggel hozta meg. A támogatók között ugyan összesen csak hatan, de akadtak republikánus képviselők is.

Trumpot a Capitolium januári ostroma miatt vádolják azzal, hogy felkelést szított, amikor ezrek gyűltek össze azt a nézetet támogatva, hogy az elnök csalás következtében veszítette el a választást.

A vádemelő demokraták az eljárást egy január 6-án készült videóval kezdték, amelyen Trump aznap tartott beszédét, majd az azt követő drámai eseményeket láthatták a résztvevők. Az azóta leköszönt elnök beszédében többek közt arra buzdított, hogy “harcoljatok pokolian”. Hívei ezután rohamozták meg a Capitoliumot, az ostrom pedig 5 halálesettel végződött.

“Ez abszolút bűntettnek és vétségnek minősül” - mondta a marylandi képviselő, Jamie Raskin, aki saját félelmét felidézve a könnyeivel küszködött, mivel az ostrom idején a lánya is a Capitoliumban tartózkodott. “Ha ez nem von maga után impeachment-eljárást, akkor ilyen fogalom nem is létezik. Ez nem lehet Amerika jövője.”

Donald Trump ügyvédei eközben amellett érveltek, hogy az eljárás alkotmányellenes egy korábbi elnökkel szemben, illetve, hogy a demokraták politikai előnyt akarnak kovácsolni azzal, hogy Trumptól örökre elvágják az elnökké válás lehetőségét.

A védőügyvédek teljesítményét még a republikánus oldalról is volt, aki gyengén értékelte. Sajtóértesülések szerint így volt ezzel maga Trump is, aki Floridából őrjöngve nézte a tévéközvetítést.

A szenátusi szavazás eredménye tükrözi, hogy a demokrata párt nagyrészt lojális a korábbi elnökhöz.

Trump feltételezhetően nem lesz elítélve, mivel ehhez kétharmados többségre, tehát további 17 képviselő szavazatára lenne szükség a 100 fős szenátusban.

Ha azonban mégis elítélnék, az maga után vonná, hogy többé nem indulhat az elnökségért.

A továbbiakban mindkét félnek 16 órája van amerikai idő szerint szerda déltől, hogy bemutassák az ügyet. Ez a hét végéig tart, és ha lezajlott, a szenátorok kérdéseket tehetnek majd fel. Ezt követően nem tudni, hogy a tanúk beidézésével folytatódik-e a tárgyalás, de maga Trump elzárkózott a meghallgatástól.

Ha sikerül a megcélzott határidőket tartani, akkor akár már hétfőn is ítélet születhet róla, hogy Trumpot elítélik-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Képeken a jeges mesevilággá változott Balaton
Ma is hideg éjszakára kell készülni, akár -15 fokra is lehűlhet a levegő.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, a tegnapi szélvihar a levegő lehűlését is magával hozta. Az éjszakai fagynak köszönhetően pedig a Balaton felszíne is bejegesedett.

Vasárnap

a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömmel -10, -5 fok között alakul, de a szélcsendes, derült tájakon a -15 fok sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -3, +2 fok között valószínű. Hétfőn már csak a keleti és nyugati megyékben élénkül meg a szél, kevésbé lesz felhős az ég, sok napsütés várható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Fejbe lőtték a halott ukrán katona koponyájával a kezében szónokló orosz zsoldost
Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Lehet, hogy az akcióval neki akartak üzenni.

Link másolása

Ivor Mangusev tavaly augusztusban hívta harcba az orosz katonákat egy ukrán katona koponyájával a kezében.

Szombat hajnalban egy támadás során fejbelőtték a 36 éves Ivor Mangusevet, aki a Daily Mail cikke szerint a rettegett orosz Wagner-csoport vezetőjével is kapcsolatban állt.

A zsoldost fejlövéssel szállították kórházba szombaton Oroszország keleti régiójában, Luhanszk tartományban.

Az Oroszország-szakértő Mark Galeotti szerint Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Galeotti szerint ez a fejlövés figyelmeztetés lehetett Prigozsin számára.

A Putyin-hívő Mangusev 2022 augusztusában arról híresült el, hogy a kezében egy Mariupolban lelőtt ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt, és így uszította az oroszokat Ukrajna ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Leválthatja a védelmi minisztert, akár már a jövő héten cserélhet a poszton Zelenszkij
Már azt is lehet tudni, hogy ki lesz az utód. Olekszij Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet az ukrán kormányban.

Link másolása

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij egy vasárnapi sajtótájékoztatón reagált az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov a távozásáról szóló hírekre.

Az Ukrainskaja Pravda vasárnap megjelent cikkében már arról is írnak, hogy Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet. Bár Reznyikov azt állítja, hogy ő nem tud arról, hogy távoznia kell, a Pravda úgy tudja, hogy már

jövő héten megtörténhet a védelmi miniszter leváltása.

A lap kormányközeli forrásai szerint abban egyetértés van, hogy Reznyikovnak a jövőben is a felsővezetésben kell maradnia, és felmerült az is, hogy az igazságügyi minisztérium élére kerülhet.

A miniszter távozásában szerepet játszhat az ukrán kormányban januárban kirobbant korrupciós botrány, erről itt írtunk részletesen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Lassan azt is fölélem, amit a temetésemre félreraktam” – sokaknak csak átmenetileg nyújt megoldást a februárban érkező dupla nyugdíj
A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem.

Link másolása

Három nappal korábban csenget a postás a februári nyugdíjjal. A 15 százalékkal megemelt összegnek a dupláját kapják az érintettek, most fizetik a 13. havi nyugdíjat is. A bankszámlákra pénteken érkezik az utalás. A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem - hangzott el az RTL híradójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: