News here

HÍREK

Trump őrjöng az ügyvédei miatt, olyan gyenge teljesítményt nyújtanak az impeachmentben

A szenátus szerint alkotmányos, így megkezdődhet a volt elnök elleni eljárás. Több republikánus képviselő is átszavazott.

Link másolása

Az amerikai szenátus döntése alapján a korábbi elnök, Donald Trump felelősségre vonása megfelel az alkotmányosság követelményeinek, így az eljárás megkezdődhet.

Ezt a döntést a szenátus 56-44 többséggel hozta meg. A támogatók között ugyan összesen csak hatan, de akadtak republikánus képviselők is.

Trumpot a Capitolium januári ostroma miatt vádolják azzal, hogy felkelést szított, amikor ezrek gyűltek össze azt a nézetet támogatva, hogy az elnök csalás következtében veszítette el a választást.

A vádemelő demokraták az eljárást egy január 6-án készült videóval kezdték, amelyen Trump aznap tartott beszédét, majd az azt követő drámai eseményeket láthatták a résztvevők. Az azóta leköszönt elnök beszédében többek közt arra buzdított, hogy “harcoljatok pokolian”. Hívei ezután rohamozták meg a Capitoliumot, az ostrom pedig 5 halálesettel végződött.

“Ez abszolút bűntettnek és vétségnek minősül” - mondta a marylandi képviselő, Jamie Raskin, aki saját félelmét felidézve a könnyeivel küszködött, mivel az ostrom idején a lánya is a Capitoliumban tartózkodott. “Ha ez nem von maga után impeachment-eljárást, akkor ilyen fogalom nem is létezik. Ez nem lehet Amerika jövője.”

Donald Trump ügyvédei eközben amellett érveltek, hogy az eljárás alkotmányellenes egy korábbi elnökkel szemben, illetve, hogy a demokraták politikai előnyt akarnak kovácsolni azzal, hogy Trumptól örökre elvágják az elnökké válás lehetőségét.

A védőügyvédek teljesítményét még a republikánus oldalról is volt, aki gyengén értékelte. Sajtóértesülések szerint így volt ezzel maga Trump is, aki Floridából őrjöngve nézte a tévéközvetítést.

A szenátusi szavazás eredménye tükrözi, hogy a demokrata párt nagyrészt lojális a korábbi elnökhöz.

Trump feltételezhetően nem lesz elítélve, mivel ehhez kétharmados többségre, tehát további 17 képviselő szavazatára lenne szükség a 100 fős szenátusban.

Ha azonban mégis elítélnék, az maga után vonná, hogy többé nem indulhat az elnökségért.

A továbbiakban mindkét félnek 16 órája van amerikai idő szerint szerda déltől, hogy bemutassák az ügyet. Ez a hét végéig tart, és ha lezajlott, a szenátorok kérdéseket tehetnek majd fel. Ezt követően nem tudni, hogy a tanúk beidézésével folytatódik-e a tárgyalás, de maga Trump elzárkózott a meghallgatástól.

Ha sikerül a megcélzott határidőket tartani, akkor akár már hétfőn is ítélet születhet róla, hogy Trumpot elítélik-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Már a Putyin védelmét ellátó szerv is arra jutott, hogy egyre jobban ellenzik a háborút az oroszok
A brit hírszerzés számolt be egy belső használatra készült felmérés sokatmondó eredményeiről.

Link másolása

Drasztikusan csökken ukrajnai "különleges katonai műveletet" támogató oroszok száma egy friss felmérés szerint - derült ki a brit védelmi minisztérium legújabb jelentéséből.

Ebben azt írták, hogy egy független orosz médium állítása szerint hozzáfértek azokhoz az adatokhoz, amelyeket az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat belső használatra gyűjtött. Ezek azt mutatják, hogy

az oroszok 55 százaléka szerint el kellene kezdeni a béketárgyalást Ukrajnával, és csupán 25 százalék támogatja a háború folytatását.

Ezek az eredmények hasonlóak egy ettől független, októberi felmérés eredményeihez, amelyben arra jutottak, hogy a megkérdezettek 57 százaléka áll a békekötés pártján.

Áprilisban még az oroszok 80 százaléka támogatta a háborút, ehhez képest ezek az eredmények drasztikus csökkenést mutatnak.

A brit hírszerzés szerint annak ellenére, hogy az orosz hatóságok igyekeznek irányításuk alatt tartani az információs környezetet, a háború a szeptemberi részleges mozgósítás óta sok orosz számára egyre kézzelfoghatóbbá vált. Mivel nem valószínű, hogy Oroszország a következő hónapokban jelentős harctéri sikereket fog elérni, a Kremlnek egyre nehezebb lesz fenntartani még a hallgatólagos támogatást is a lakosság körében - véli a brit védelmi minisztérium.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Orbán fogadta az idős házaspárt, akik felajánlották az ország karácsonyfáját
Még ajándékot is kapott az apci házaspár a Karmelitában a miniszterelnöktől.

Link másolása

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta azt az apci házaspárt, akik a Kossuth téren álló ország karácsonyfájához felajánlották az udvarukban álló fenyőjüket.

Az idős házaspárnak Orbán Viktor megmutatta, hogyan néz ki az erkélyéről a Parlament épülete mellett álló, immáron ünnepi fénybe öltöztetett fenyőfa.

A miniszterelnök a fenyőfáért cserébe adott egy másik cserepes fenyőfát. Az idős férfi azt ígérte, hogy másnap ki is ültetik a kertjükbe.

"Nagy utat járt be az apci fenyőfa. Köszönjük, Veronika néni, Mihály bácsi!"

- írta közösségi oldalán a miniszterelnök a közzétett videójához.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Durván megdrágulnak a lakáshitelek 2023-ban, ha beválik a Magyar Nemzeti Bank jóslata
A jelenleginél is sokkal nehezebb lesz hozzájutni saját ingatlanhoz.

Link másolása

Ha valósággá válik a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése, akkor 2023-ra jelentősen megdrágulhatnak a lakáshitelek – írja a Bankmonitor. A Pénzügyi Stabilitási Jelentése szerint a jegybank azzal számol, hogy 2022. végére a lakáshitelek átlagos THM-értéke (teljes hiteldíj-mutató) 12 százalék fölé emelkedhet.

Ha beválik a jegybank jóslata, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni. Ez pedig 7,5 millió forint plusz költséget ró azokra, akik saját ingatlant vásárolnak.

Az esetleges drágulást viszont a hitelfelvevők nem egyformán érzékelnék a drágulást. Az egyes bankok hitelköltségei ugyanis nagyon különbözőek. Míg az egyik banknál többet, egy másiknál kevesebbet fizethet a tartozás miatt az ugyan olyan mértékű hitelösszegre.

Egy ilyen mértékű drágulás azt jelentené, hogy az átlagos havi törlesztő összege a december eleji 189 ezer forintról 220 ezer forint fölé nőne 2023. januárra, ami a teljes futamidő alatt csaknem 7,5 millió forint plusz kiadás lenne.

– írja a portál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az orosz milliárdosok otthon biztonságban lennének, nem úgy, mint a veszélyes Nyugaton a Duma elnöke szerint
Szerinte aki visszaviszi a vagyonát Oroszországba, annak a lelkiismerete is tisztább lesz.

Link másolása

Az orosz Duma elnöke, Vjacseszlav Vologyin üzent az oligarcháknak, miszerint Oroszországban nagyobb biztonságban lennének. Szerinte ezzel ellentétben Nyugaton zárolják a vagyonukat, és még le is tartóztatják őket - írta meg a TASZSZ állami orosz hírügynökség.

A politikus Telegram-csatornáján megjegyezte, hogy "a nyugati országok először jachtokat, villákat, autókat és repülőgépeket vittek el az orosz üzletemberektől", most pedig majd őket tartóztatják le. Vologyin szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök 20 évvel ezelőtti szavai olyanok voltak mint a prófécia. Abban azt mondta, hogy mindenkitől, aki külföldön tart vagyont és pénzt, azt el fogják venni tőlük és csak nehez fogja tudni visszaszerezni.

Szerinte az orosz üzletembereknek az ország fejlesztésébe kellene befektetniük, ezzel megspórolhatnák azt a pénzt, amit Nyugaton lefoglalnak tőlük.

"Fejlesztenünk kell országunkat, Oroszországot. Ne feledd: itt születtünk, itt tudtuk megvalósítani önmagunkat, mindent neki köszönhetünk. Ezért mindent meg kell tenni, hogy jobb legyen az élet Oroszországban. Akkor nem csak a pénzed lesz biztonságban, de a lelkiismereted is tisztább lesz"

– összegezte az Állami Duma elnöke.

Az állami vezető ezt azért mondhatta, mert nemrég Londonban őrizetbe vették Mihail Fridman orosz üzletembert a szankciók megsértésének gyanúja miatt. Májusban szintén az Egyesült Királyságban büntetőeljárás indult Pjotr ​​Aven orosz üzletember ellen is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: