hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Trump a korábbi kampányfőnökének és veje édesapjának is kegyelmet adott

Újabb 29 elítélt kapott kegyelmet a leköszönő amerikai elnöktől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

Donald Trump újabb 29 embernek adott kegyelmet amerikai idő szerint szerdán este, köztük korábbi kampányfőnökének, Paul Manafortnak, és veje, Jared Kushner édesapjának - írja a CNN.

Manafort 2016 nyarán volt Trump kampánymenedzsere, ám miután kiderült, hogy korábban egy oroszbarát ukrán politikusoknak és orosz oligarcháknak dolgozott, az elnök nyomására lemondott. Hét és fél év börtönre ítélték pénzügyi csalásokért, adócsalásokért, összeesküvésért, hamis tanúzásért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért, de végül csak két évig ült börtönben, mielőtt idén májusban a koronavírus-járvány miatt házi őrizetbe helyezték.

A 70 éves politikus a Twitteren meg is köszönte a kegyelmet a leköszönő elnöknek, akit hosszasan dicsért az elmúlt négy évben tett cselekedeteiért. "Te tényleg újra naggyá tetted Amerikát. Isten áldjon téged, és a családodat!" - üzente Manafort.

Roger Stone - aki hosszú ideig volt Trump pénzügyi tanácsadója - szerepét az oroszországi befolyásban szintén az a Mueller-vizsgálat buktatta le, amelynek köszönhetően Manafort bűneire is fény derült. A tanácsadó azonban mindent elkövetett, hogy akadályozza a nyomozást, még a kongresszus előtt is hazudott.

hirdetés

Végül tavaly többek közt hamis tanúzás, a hatóságok félrevezetése és tanúk megfélemlítése miatt 40 hónap börtönre ítélték. Trump már júniusban bejelentette, hogy kegyelmet ad korábbi tanácsadójának, ezt most is megerősítette.

Charles Kushner is szerdán kapott kegyelmet a leköszönő elnöktől. Ő Trump vejének, Jared Kushnernek az édesapja, akit még a 2000-es évek elején ítéltek el adócsalás, hamis tanúzás és illegális kampányfinanszírozás miatt.

Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó üzletember legismertebb "bűne" az volt, amikor 2003-ban felbérelt egy prostituáltat, hogy az elcsábítsa Kushner sógorát egy motelszobában, ahová Kushner rejtett kamerát helyezett el. A titokban készített felvételt ezután elküldte a saját húgának, de az terve nem jött be, mert amikor Kushner sógora azzal fenyegette meg a prostituáltat, hogy letartóztatják, rögtön bemártotta Kushnert. Az ingatlanfejlesztő azért akart bosszút állni a sógorán, mert ellene tanúskodott a perek során.

Donald Trump így két napon belül már 44 elítéltnek adott kegyelmet vagy enyhítette a büntetésüket, de várhatóan még bővülni fog a kegyelmet kapók sora.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kásler Miklós az idei érettségikről: „a szóbeli és az írásbeli vizsgákat is megtartjuk a jelenlegi terv szerint”

Az emberi erőforrások minisztere egy interjúban beszélt az egészségügy átalakításáról és a járványok jövőbeni kezeléséről is.
Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

A járványhelyzetről, az egészségügy átalakításáról és az idei érettségikről is beszélt Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Az emberi erőforrások minisztere a koronavírus-járvány kapcsán a magyar egészségügy tervezett változtatásairól többek között azt mondta:

"A struktúraváltás az egészségügy minden területére vonatkozik, azonban ha valamit ki kellene emelnem a több száz oldalas dokumentumból, az az alapellátás átalakítása és az öt nemzeti egészségügyi program. Az első lényege, hogy

a jövőben a praxisközösségeket preferáljuk, ami biztosítja az ország teljes területi lefedettségét. Az emelt szintű praxisközösségekben nemcsak a háziorvosi, hanem a meglévő egyéb szakvizsgákat is lehet használni, a megfelelő műszerezettség és finanszírozás mellett.

Az alapellátási ügyeleti rendszer reformja is elengedhetetlen. Megvizsgáljuk az ügyeleti körzethatárokat, arra törekszünk, hogy azok a méretgazdaságosság mentén szerveződjenek, ugyanakkor homogén hozzáférhetőséget biztosítsanak a lakosság egészének térbeli, időbeli szempontból egyaránt.

hirdetés

Törekszünk az ügyeleti ellátás szakmai színvonalának emelésére, ezért az abban dolgozó szakemberek képzésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy az Országos Mentőszolgálat egységei, a sürgősségi betegellátó osztályok és az ügyeleti rendszer között harmonikusabb és szorosabb legyen az együttműködés, ezáltal a sürgősségi ellátás hatékonysága növekedjen. Mindez nagymértékben hozzájárulhat a betegbiztonsági mutatók növekedéséhez, tehermentesítheti a kórházakat is" - mondta.

Az esetleges újabb járványok jobb kezelésére is felkészülnének, ehhez pedig a miniszter szerint egy átszervezés szükséges:

"A következő feladat, az esetleges további járványok ellátására alkalmas, arra felfejlesztett járványügyi struktúra kialakítása. A járványügyi védekezést a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a területi hatósági rendszer biztosítja. Cél az egységes, országos tiszti orvosi intézményrendszer létrehozása, a megyei és járási járványügyi hatóságok, azaz a megyei és járási tiszti főorvosi struktúra, kormányhivatalok egységes rendszerben történő működtetése. Ugyanakkor

a magyar egészségügyi struktúraváltás egyik alapvető célkitűzése a járványügyi készenlét biztosítása strukturális szinten is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Az IKEA a Facebookon üzeni: kevesebb vásárlót tudnak beengedni

Az esti zárás miatt a délutáni bejutás lehetőségét is módosították.
Fotó forrása: Ikea Facebook - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a koronavírus-járvány harmadik hullámára való tekintettel újabb szigorításokat vezet be a magyar kormány. Többek között a boltok közül is csak az élelmiszerüzletek, a patikák, drogériák és néhány más bolt tarthat nyitva, a többi zárva marad. Így az Ikea sem fogadhat hétfőtől vásárlókat.

A vásárlók a bejelentés után tömegesen indultak a boltba, ezért a cég a közösségi oldalán az alábbiakat írta:

"Kedves vásárlónk! Kérjük, vedd figyelembe, hogy

áruházainkban az egy időben tartózkodók száma korlátozva van, így előfordulhat, hogy várakoznod kell a bejutásra, mikor odaérsz.

Az aktuális kormányzati intézkedésekkel összhangban 19:00 órakor áruházainkat bezárjuk. Annak érdekében, hogy a már bent lévő vásárlókat időben ki tudjuk szolgálni, a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel a bejárati ajtókat 18:15-kor bezárjuk, így kérjük, hogy legkésőbb eddig érkezz meg, és 19:00 órára hagyd el az épületet."

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Koronavírus: a 7. legtöbb halálesetet nálunk regisztrálták a világban egymillió főre vetítve

Az országok egy része nem azonos módon számolja a koronavírus áldozatainak számát, és előfordulhat, hogy egyes kormányok kozmetikázzák az adatokat - írja a Portfolio.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

Egymillió emberre vetítve 1635 ember halt meg a koronavírus-járvány következtében Magyarországon. Eddig összesen 15.765 elhunyt esetében mutatták ki, hogy a covid okozta a halálát. A világ összes országa közül hazánk a 7. helyen áll a halálozási statisztikák alapján - írja a Portfolio.hu.

A legtöbben - népességarányosan - két törpeállamban Gibraltárba, és San Marinóban haltak meg. Ha őket nem számítják a listába, akkor

a járvány kezdete óta a 7. legtöbb egymillió lakosra vetített halálozást regisztrálták nálunk.

A régiónkban Csehország az első, Szlovénia a harmadik.

A február közepi adatokhoz képest Magyarország három hellyel került feljebb. Azóta "megelőztük" Boszniát, az Egyesült Államokat és Portugáliát is.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy

hirdetés
az országok egy része nem azonos módon számolja a koronavírus áldozatainak számát.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Orbán Viktor videóban üzent: „Most azért kell zárnunk, hogy minél hamarabb nyithassunk”

Az oltás továbbra is önkéntes. Csak azokat tudják beoltani, akik regisztrálnak - közölte a miniszterelnök. A terv szerint április elejére 2,5 millió embert oltanának be.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, hétvégére tömeges oltási kampányt jelentett be a kormány idehaza. Ám sokakat igen távoli településekre hívtak volna be. A rendszer hibájára való hivatkozással az akciót végül lemondták. Azonban az is kiderült, hogy akik elmentek ennek ellenére az oltásért, sokan megkapták mégis a vakcinát.

Szombaton Orbán Viktor a Facebookon egy videó-üzenettel jelentkezett. Ebben arról beszélt, hogy most a harmadik hullám miatt védekezni kell, de közben zajlik a tömeges oltás is:

"Az életünket most két párhuzamos folyamat határozza meg. Egyfelől, oltjuk, tömegesen oltjuk azokat, akik regisztráltak és a vírus ellen vakcinát kértek. Másfelől, újult erővel támad a vírus harmadik hulláma. A célegyenesben vagyunk. Most azért kell zárnunk, hogy minél hamarabb nyithassunk.

Mindenkit arra kérek, hogy regisztráljon, kérje a vakcinát, kérje az oltást, és akkor a beoltottak száma gyorsabban fog növekedni, mint amilyen erővel a vírus támad."

Nem sokkal később egy második videó is érkezett az oldalán. Ebben is az oltásról osztott meg információkat. Eszerint:

hirdetés

"Az oltás továbbra is önkéntes. Csak azokat tudjuk beoltani, akik regisztrálnak". Elondása szerint eddig több mint 2,8 millióan jelezték, hogy kérik a vakcinát. "Oltunk, minden nap oltunk. Ezen a hétvégén is, sőt, még húsvétkor is oltani fogunk" - közölte. Számítása szerint a mostani hétvégén elérjük az egymilliós számot a terv szerint. Április elejére összesen 2,5 millió ember oltását tűzték ki, május elejére 4,5 millió, a végén akár a 8 milliót is elérhetjük - mondta a kormányfő.

VIDEÓ: Vakcinainfó Extra - 1. rész

VIDEÓ: Vakcinainfó Extra - 2. rész


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: