HÍREK

Trump kivonja az amerikai katonákat Afganisztából és Irakból, alig pár ezren maradnak

Még a republikánus oldalon is többen ellenzik a döntést.

Link másolása

Donald Trump amerikai elnök csapatkivonást rendelt el Afganisztánból és Irakból - jelentette be Christopher Miller az Egyesült Államok ügyvezető védelmi minisztere kedden, helyi idő szerint a kora délutáni órákban.

A bejelentés szerint az Egyesült Államok január 15-ig 2500-2500 főre csökkenti a két országban állomásozó katonái létszámát.

Miller közölte: a döntéssel az amerikai kormányzat célja, hogy Afganisztánban véget vessen "a nemzedékek óta tartó háborúnak". Hangsúlyozta, hogy a döntés előtt Washington konzultált a szövetségeseivel, beleértve a NATO-vezetést és az észak-atlanti szövetség tagjait is, továbbá egyeztetett az afganisztáni kormánnyal.

Az Egyesült Államok 2001 őszén, a szeptember 11-én elkövetett terrorakciók után vonult be Afganisztánba, Irakban 2003 óta van jelen katonailag. Irakot 2003-ban rohanta le, miután - mint utóbb kiderült - a George W. Bush vezette amerikai kormányzat tudatosan azt a hamis indokot terjesztette a világ elé, hogy Irakban tömegpusztító fegyverek vannak. Ezért később Colin Powell, a Bush-kormány külügyminisztere bocsánatot is kért, megjegyezve, hogy az iraki háború megindítása "folt a saját becsületén" is.

Donald Trump amerikai elnök 2016-ban azzal kampányolt, hogy véget vet a szerinte "vég nélküli" háborúknak. Ennek érdekében egyeztetett korábban az iraki vezetőkkel, az idén év elejétől pedig az afgán kormánnyal és a tálibok képviselőivel.

A kedden bejelentett döntésről hétfőn több amerikai médium előzetes, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesüléseket közölt, s ezek alapján többen aggodalmaikat hangoztatták.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden közleményben figyelmeztetett arra, hogy a NATO súlyos árat fizethet a túl korai csapatkivonásért. Még hétfőn este reagált a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell is, aki óva intette az elnököt az Afganisztánban és Irakban állomásozó csapatok kivonásának felgyorsításától. Mint fogalmazott: a csapatkivonás "az Egyesült Államok szövetségeseinek kárt, ellenségeinek örömet okozna".

Marco Rubio, republikánus politikus, a szenátus hírszerzési bizottságának vezetője egy interjúban arról beszélt: amiatt aggódik, hogy Afganisztánban "nagyon gyors összeomlás" következhet be.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
David Pressman: Az USA már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal az orosz kibertámadás miatt
A nagykövet szerint komolyan kell reagálni a régiót érő orosz fenyegetésre.

Link másolása

„Az Egyesült Államok egy ideje már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal ebben a témában. Ez az eset is jelzi azt a fenyegetést, amit Oroszország jelent a szövetségeseinkre, a fenyegetést, amit Oroszország jelent a régióra és azt, hogy milyen komolysággal kell reagálnunk erre a fenyegetésre”

– mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az RTL-nek.

Az ügy előzménye, hogy kiszivárgott belső dokumentumok szerint Szijjártó Péter külügyminiszter tudott arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Dobrev Klára: Magyarország egyik legfontosabb közjogi méltósága köztörvényes bűnöző – szerdán közül részleteket
Nagy bejelentésre készül a DK EP-listavezetője, amin állítólag sokat dolgoztak.

Link másolása

„Sokat dolgoztunk rajta és most összeállt a kép: Magyarország egyik legfontosabb közjogi méltósága köztörvényes bűnöző”

– mondta Facebook-videójában Dobrev Klára, de egyelőre nem árulta el, hogy kiről és miről is van szó.

„A Fidesz vesszőfutása folytatódik. Erről gondoskodom”

– tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kiderült: Magyar Péter 8 percet kaphat az állami tévében az egész vita alatt
Május 30-án este 8 órától élőben közvetíti az EP-listavezetők vitáját a köztévé. Fontos részletek derültek ki a vitáról, ahova 11 listavezetőt hívtak meg.

Link másolása

Május 30-án, csütörtökön este 8 órától élőben közvetíti az EP-listavezetők vitáját - derül ki az MTVA által a résztvevőknek elküldött levélből, amit Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke tette közzé a Facebook-oldalán kedden délután.

Ez alapján

a vita a Várkert Bazárban lesz, nézők nélkül, körülbelül 100 percben, a két vitavezető Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesz.

Az élő adás helyszínén a résztvevők számának megfelelően 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban. Amennyiben a listát állító és a vitára meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, úgy a szervezete emblémájával ellátott pulpitusa üresen marad.

Egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra.

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező.

A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal majd helyet a felvétel helyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mi Hazánk.

A vita során a listavezetők négy különböző témában fejthetik majd ki az álláspontjukat.

Ezek a következők: az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció és menekültügy, a harmadik körben pedig vagy mezőgazdaság, vagy a demokrácia és jogállam témaköre közül választhatnak.

Az MTVA arra kérte a meghívottakat, hogy legkésőbb május 24-ig jelezzenek vissza.

Az MTVA azután jelentette be, hogy megszervezi az EP-listavezetők vitáját, miután Magyar Péter ultimátumot adott. A Tisza Párt alelnöke akkor azt mondta, hogy ha nem tartanak vitát, tüntetést szervez a tévészékház elé. Magyar másik követelése az volt, hogy a vitát élőben rendezzék meg, ezzel ez is teljesül.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Robert Fico-n hasi CT-vizsgálatot végeztek – a szlovák kormányfő képes kommunikálni a környezetével
A meglőtt kormányfő eszméleténél van, állapota stabil, de súlyos, az életveszélyen túlvan.

Link másolása

Hasi ellenőrző CT-vizsgálatot végeztek kedden Robert Ficón. A kormányfő eszméleténél van és kommunikál a környezetével – írja a Parameter a besztercebányai Roosevelt Kórház közlése alapján.

Azt is hozzátették, hogy emellett

Fico további kezeléseket kap egészségi állapotának javulása érdekében.

A szlovák kormányfőre május 15-én lőttek rá Nyitrabányán, egy kihelyezett kormányülés után. A szlovák sajtó szerint a támadó 71 éves Juraj Cintula szélsőjobboldali író volt, akinek indítéka kormányellenes érzelmei lehettek. Ficó még a merénylet napján egy ötórás operáción esett át, pénteken pedig újabb műtétet végeztek el rajta.

Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes vasárnap azt mondta, hogy a kormányfő már túl van az életveszélyen, és konkrét utasításokkal látta el a kormány következő lépéseit illetően.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk