HÍREK
A Rovatból

Trump kegyelmet adott a Niszur téri mészárlás elkövetőinek

Elítélt republikánusokat és háborús bűnösöket részesített amnesztiában az amerikai elnök.
Fotó: Gage Skidmore / Wikipedia - szmo.hu
2020. december 23.


Link másolása

Elnöki kegyelemben részesítette Donald Trump többek közt azt a négy katonát, akik 2007-ben 14 civilt öltek meg Bagdadban egy katonai akció során - írja a Guardian.

A Blackwater nevű amerikai privát katonai cég négy emberét még 2014-ben ítélték el azért, mert hét évvel korábban a bagdadi Niszur téren elkövetett akcióban megöltek 14 iraki civilt - köztük egy kilenc éves kisfiút -, további 17-et pedig megsebesítettek.

Az akkori vádirat alapján semmi nem indokolta a mészárlást. Az akcióban résztvevő Paul Slough, Evan Liberty és Dustin Heard fejenként harminc évet plusz egy napot kapott, míg Nicholas Slatten - aki a vizsgálatok alapján először nyitott tüzet - életfogytiglant.

A négy katona ellen már korábban is indult eljárás, ám egy szövetségi bíró akkor ejtette az ügyet. A jövőre elnöki hivatalba lépő Joe Biden akkor még Obama alelnökeként tett ígéretet arra, hogy újra vádat emelnek majd ellenük, ennek következményeként ítélték el őket később.

A négy katonának a leköszönő Donald Trump adott kegyelmet, ügyvédjük közleményben üdvözölte a döntést:

"Paul Sloughnak és kollégáinak egyetlen percet sem szabadott volna börtönben tölteniük."

Az amerikai elnök rajtuk kívül még egy sor elítéltnek kegyelmezett meg, összesen tizenöten részesültek amnesztiában: többek közt egykori kampánytanácsadója, George Papadopoulos, akit a bíróság félrevezetéséért ítéltek el, vagy Chris Collins korábbi New York-i republikánus képviselő, akit bennfentes információ kiadásáért, okirat-hamisításért és hamis tanúzásért csuktak le.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: A megyei jogú városokban 3 százalékkal vezet előttünk a Fidesz, ők 26 százalékon állnak, mi 23 százalékon
Egy eddig nem publikált közvélemény-kutatás eredményét ismertette Orosházán. Mondott egy ennél „fantasztikusabb” adatot is.

Link másolása

A megyejogú, és ahhoz közel álló méretű városokban áll a legjobban Magyar Péter pártja, ezeken a helyeken 3 százalékkal van előttük a Fidesz - erről beszélt Magyar Péter az Orosházán tartott fórumán. A frissen politikai pályára lépett jogász mindezt eddig nem publikált közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva mondta.

Magyar szerint ezeken a területeken a Fidesz 26 százalékon, míg az ő pártja 23 százalékon áll.

„Én azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus szám. És ami még ennél is fantasztikusabb, hogy a 18 és 29 éves korosztályban pontosan dupla annyi szavazónk van, mint a Fidesznek”

- fejtette ki Magyar, akinek bejelentését taps fogadta.

Magyar azt is hozzátette: ez nyilván nem elég az üdvösséghez és a teljes változáshoz.

„Nyilván sok ezer milliárd forintról van szó, sokak szabadságáról is most már. Úgyhogy a fiúk mindent el fognak követni a legaljasabb eszközökkel, erre legyenek készen (..) hogy megakadályozzák, hogy átütő eredményt érjünk el” - mondta Magyar.

Az Orosházán tartott fórumról készült élő Facebook-bejelentkezést ITT tudod megnézni, az idézet rész körülbelül az 57. percnél hangzik el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Különleges feladattal bízhatta meg titokban a fiát Orbán Viktor
A Vsquare azt írja, hogy Orbán Gáspár informálisan kapott megbízást a kormányfőtől egy új nemzetbiztonsági testület felállítására, és irodája is van a Karmelitában.

Link másolása

Saját nemzetbiztonsági testület felállításába fogott Orbán Viktor, ebben pedig kulcsszerepet szánt a fiának - írja a Vsquare. A lap szerint Orbán Gáspár a Karmelitában kapott irodát.

A Vsquare a francia LeMonde-al és magyar Direkt36 oknyomozó portállal közösen derítette ki nemrég, hogy a magyar kormányfő fia is részt vett a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésében.

A Vsquare az ügyet közvetlenül ismerő, a kormányhoz köthető források alapján most arról ír, hogy

az elmúlt hónapokban Orbán Gáspár tevékeny részt vállalt egy nemzetbiztonsági testület létrehozásában, megszervezésében és személyi állományának kiválasztásában.

A szervezet a lap szerint leginkább az amerikai elnök Nemzetbiztonsági Tanácsára hajaz.

„Orbán Gáspárnak saját szobája van a Karmelitában, ahol legalább fél tucat fiatal szakember dolgozik vele” - mondta a forrás a lapnak, aki azt is hozzátette: „az apja közelről akarja szem előtt tartani”. A Vsquare szerint ebből az irodából szervezte Gáspár a csádi missziót is, amelyre a beszélgetésekben csak „startupként” hivatkozik.

Azt is megjegyezték, hogy Orbán Gáspár teljes titokban nemrég kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadó, Bíró Marcell irodájának a kialakításán dolgozik. Két területen - a hírszerzéssel és a katonai ügyekkel foglalkozó részlegen - már elindult a munka. A harmadik egy olyan részleg lesz, amelynek diplomáciai csapata a hét minden napján 0-24-ben fogja majd felügyeli a válsághelyzeteket - ezt szervezi jelenleg a miniszterelnök fia a Vsquare szerint.

A lap forrása azt is megjegyezte, hogy

Gáspárt frusztrálja, hogy hivatalosan nem vehet részt ebben a munkában. Orbán Viktor ugyanis állítólag attól tart, hogy ez jelentős felháborodást váltana ki.

Mint írják, ehelyett a miniszterelnök informálisan bízta meg a fiát azzal, hogy felügyelje az új részleg tervezését.

A Vsquare által megkeresett minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is cáfolták, hogy alkalmaznák Orbán Gáspárt. Mint írták: csak azért van bejárása az apja irodájába, mert családtag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: