hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Trump elhagyta a Fehér Házat és utoljára mondott beszédet elnökként

A leköszönő elnök az Andrews légitámaszponton azt ígérte, valamilyen formában még visszatér.
Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta - szmo.hu
2021. január 20.

hirdetés

Magyar idő szerint délután kettőkor elhagyta a Fehér Házat Donald Trump, ezzel megkezdődött az elnökváltás hivatalos menetrendje az Egyesült Államokban.

A leköszönő amerikai elnök nem vesz részt Joe Biden megválasztott elnök és Kamala Harris megválasztott alelnök beiktatási ceremóniáján - 152 éve nem volt példa arra, hogy a leköszönő elnök kihagyja utódja eskütételét, eddig csak hárman döntöttek így Trump előtt.

A távozó elnök és felesége, Melania Trump ottani idő szerint reggel 8-kor elhagyta a Fehér Házat, és csak pár szót beszéltek a riporterekkel, mielőtt felszálltak volna az elnöki helikopterre. A Marine One-nal azért tettek néhány kört a Capitolium felett, ahol már javában, óriási készültség mellett készülnek Biden és Harris beiktatására. Trumpék először az Andrews légitámaszpontra repültek, ahol már várták őket a családtagok, rajtuk kívül pedig egy nagyjából százfős tömeg gyűlhetett össze a katonákon kívül.

A búcsúzó elnök beszédet is mondott, amelyben kiemelte, hogy hihetetlen négy évet tudhat maga mögött. Köszönetet mondott a stábjának és feleségének is, aki szerinte nagyon népszerű first lady volt. Felsorolt néhány intézkedést, amit kiemelkedőnek tartott az elmúlt években, például a komoly adócsökkentéseket, vagy a koronavírus ellen rekordidő alatt kifejlesztett vakcinát. Amerikát nagyszerű országnak nevezte, híveit pedig csodálatos embereknek.

Azt ígérte, hogy valamilyen formában még vissza fog térni, a támogatóit pedig nem fogja cserben hagyni, örökké küzdeni fog értük.

A beszéd végén aztán meglepő módon Bidenéket is méltatta. Sok szerencsét és sok sikert kívánt nekik, majd hozzátette, hogy szerinte sikeresek lesznek, mert "megvan az alapjuk arra, hogy valami látványosat csináljanak".

Végül azzal búcsúzott, hogy "még találkozunk".

Melania Trump is köszönetet mondott a sok szeretetért és támogatásért, amit az elmúlt években kapott. Elmondta, hogy a legnagyobb kiváltságnak tartja azt, hogy Amerika first ladyje lehetett.

hirdetés

A búcsúztatás után a leváltott elnök és felesége Floridába utaznak az elnöki géppel, amely még a nap folyamán visszatér Washingtonba.

A Capitoliumnál magyar idő szerint délután 4 órakor kezdődnek a programok, először egy tévés eseménnyel. Kamala Harris teszi majd le először az esküt várhatóan este fél 6 körül, Biden pedig utána, 6 órakor. Az új elnök és alelnök ezután egy koszorúzáson vesznek részt a korábbi elnökökkel az Arlington temetőben. Ez idő alatt a Fehér Házat már előkészítik Bidenék érkezésére. Az elnök a beiktatása után az ovális irodába megy, ahol aláírja első rendeleteit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Maruzsa: Nem lesz gyermekfelügyelet az óvodákban és az iskolákban

A köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján közölt részleteket az iskolák és az óvodák bezárása kapcsán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a járványhelyzet romlása miatt további szigorításokat rendelt el a kormány. Többek között az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, digitális oktatásra állnak át.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki tájékoztatóján közölt részleteket az iskolák és az óvodák bezárása kapcsán.

A legfontosabb különbség a korábbihoz képest, hogy nem lesz gyerekfelügyelet, az étkeztetés viszont megoldott lesz elvitelre vagy kiszállítással.

"Sem az óvodákban, sem az iskolákban nem szervezünk gyermekfelügyeletet. A cél ugyanis egy rövid, de hatékony időszaknak a beiktatása. Nem egy több hónapos leállásra készülünk, így ha gyermekfelügyelet címén tele lennének az intézmények, az nem lenne hatékony. Ezért mindenkinek a megértését és türelmét kérük"

- fogalmazott Maruzsa.

hirdetés

A köznevelésért felelős államtitkár azt is hozzátette: a gyermekek és a tanulók étkeztetését biztosítani kell, így elvitelre és kiszállításra lesz mód.

Maruzsa Zoltán a bezárt intézmények működésének részleteit sorolva elmondta, az óvodákban rendkívüli szünet lesz hétfőtől április 7-ig, az általános iskolákban március 8-tól 31-ig digitális oktatás, utána pedig tavaszi szünet. Az első tanítási nap április 7-én lesz.

A középiskolák és az egyetemek, főiskolák működésében azonban nem lesz változás az eddigiekhez képest, ott eddig is digitális oktatás zajlott. Maruzsa kitért az érettségi előtt álló diákokra is. Azt mondta:

az érettségi, illetve a szakmai vizsgákra egyéni és kiscsoportos foglalkozások keretein belül van lehetőség készülni.

A középiskolai felvételik viszont nem állnak le, de javasolják, hogy a szóbeli felvételiket online tartsák meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás

Azok, akiket SMS-ben értesítettek az oltásról, hamarosan újabb üzenetet kapnak egy új időpontról - mondta az oltási munkacsoport vezetője.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Korábban mi is megírtuk, hogy teljes káosz alakult ki a tömeges oltások körül. Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában is elismerte, hogy van "némi technikai zavar". A miniszterelnök azt mondta, többen panaszkodtak arról, hogy rossz helyre hívták őket és a lakóhelyüktől messzire kellett volna utazniuk az oltásért, illetve már beoltott embereket is behívtak. Orbán azt is megjegyezte: ennek az az oka, hogy átálltak az adatalapú oltásra, és ha az adatok nem stimmelnek, akkor semmi sem stimmel. Hozzátette: már leállították a rendszert, és "egy operatív kis csoport" már dolgozik a megoldáson.

A koronavirus.gov.hu oldalon nem sokkal a miniszterelnök interjúja után jelent meg a legfrissebb járványügyi adatokról szóló közlemény, amelyben az oltásról is írni szoktak. Ebben először azt írták: "Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad". Később viszont kitörölték ezt a szöveget.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját is az oltásokkal kapcsolatos információkkal kezdték. Dr. György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője azt mondta:

"Az elmúlt órákban néhány dezinformáció látott napvilágot, ezért szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az erre a hétre tervezett oltási programunk ütemesen és jól halad, az oltási tervnek megfelelően."

hirdetés
A tömeges oltások hétvégi beadása viszont ettől függetlenül elmarad.

György István elmondta, hogy az AstraZeneca-vakcinák esetében SMS-kiértesítéses technikát alkalmaztak,

"amely a regisztráltak és az állami adatbázis közötti gyakorlatban jelentkező szinkronizációs problémák miatt most felfüggesztésre kerül. Ez azt jelenti, hogy egy későbbi időpontban, de rövidesen sor fog kerülni azoknak az oltására, akik ezt az SMS-értesítést megkapták".

Az oltási munkacsoport vezetője elnézést kért az érintettektől, és azt mondta, hamarosan újabb SMS-t kapnak arról, hogy későbbi időpontban kerül sor a több mint 70 ezer vakcina beadására.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán Viktor aláírta az új rendelkezéseket: „Nehéz két hét vár ránk”

A legfrissebb Magyar Közlöny viszont még mindig nem jelent meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Orbán Viktor aláírta a csütörtök délelőtt bejelentett új szigorításokat rögzítő kormányrendeletet, amelyekre a koronavírus-járvány harmadik hullámának berobbanása miatt volt szükség a kormány szerint.

A miniszterelnök a Facebook-oldalán tudatta egy képpel, hogy aláírta a rendelkezéseket.

"Nehéz két hét vár ránk. Együtt újra sikerülni fog" - fűzte hozzá.

Az új szigorító intézkedéseket Gulyás Gergely miniszterelnök jelentette be a csütörtöki kormányinfón. Akkor azt ígérte, hogy a részleteket pénteken közli a kormány. Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában elmondott már néhány fontos részletet, például, hogy a bölcsődék nyitva tarthatnak és a virágárusok is kaptak egy nap haladékot a bezárásra, hogy hétfőn, nőnapon még nyitva lehessenek.

hirdetés

Azonban az üzletek bezárásával kapcsolatban még számos kérdés fennmaradt, sokan nem tudják, hogy rájuk is vonatkozik-e vagy sem. Az összes részlet a Magyar Közlönyben rögzített kormányrendelekből fog kiderülni, ez azonban még mindig nem jelent meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A tatabányai kórházba küldtek oltásra egy ferencvárosi lakost

A kerületi polgármester szerint az érintett még turistaként sem járt Tatabányán, ami autóval is legalább egy óra út, tömegközlekedéssel pedig ennek a többszöröse is lehet.
Fotó: MTI/Varga György - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere közösségi oldalán osztott meg egy üzenetet, amelyben egy kerületi lakost arról tájékoztatnak, hogy a tatabányai Szent Borbála Kórházban oltathatja be magát.

Baranyi szerint az érintett még turistaként sem járt soha Tatabányán.

Hozzátette azt is, hogy reméli, ez csak a most hétvégi első tömeges oltáskampány gyermekbetegsége. Illetve, hogy

máig 3252 főt oltottak be az 53.772 ferencvárosi lakcímmel rendelkező felnőtt lakosból. Ez 6%.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: