HÍREK

Török Gábor: Az ellenzék önerőből sohasem fogja legyőzni Orbán Viktort

Az elemző szerint egyre kevésbé gondolja normális ember azt, hogy politikusként neki érdemes lenne részt venni ebben a rendszerben.

Link másolása

2014-ben és 2018-ban még lett volna esélye az ellenzéknek a kormányváltásra, de ma már nincs - mondta Török Gábor elemző a Telexnek adott interjújában.

Török szerint

a Fidesznek még most is jelentős előnye van a teljes népesség körében, ezért a veszélyt nem az ellenzék, hanem a gazdasági, nemzetközi tér, vagy „épp az udvaron belüli” problémák jelenthetik.

A hatalmi struktúra úgy van felépítve, hogy az ellenzék irányából veszély nem érkezhet - tette hozzá.

A felépített hatalomgyár „kiválóan végzi a dolgát, és értelmezi át a dolgokat”. A „Fidesz semmi mást nem csinál a választás óta, csak előkészít", és ha bármilyen gondja lenne, mindig lesz rá magyarázat, és amíg ezt tudják nyújtani, addig mindig megvédhető lesz a saját pozíciójuk az emberek fejében - mondta.

Szerinte a párt akkor kerülhet bajba, „ha a kormányoldal hibát követ el”, félrekezeli a gazdaságot, vagy nemzetközi problémája lesz, vagy belső válság alakul ki. Éppen ezért:

külső okok vezethetnek a Fidesz bukásáig, önerőből az ellenzék nem fogja megnyerni a választást soha

– mondta Török Gábor.

Az elemző úgy véli, hogy soha nem volt ekkor hatalma a Fidesznek és jelenleg „a legsikeresebb és legpótolhatatlanabb tagja ennek a kormánynak Rogán Antal”.

Az unióval való kapcsolatról is beszélt. Szerinte az EU megtalálta, mi fáj legjobban Magyarországnak, ezért a forrásmegvonással próbálja elérni, hogy a nekik fontos ügyekben a kormány másképp döntsön. De nem hiszi, hogy az unió célja Orbán megbuktatása lenne.

Az orosz kapcsolatokról úgy vélekedett, hogy Orbánék nem szakítottak a korábbi orosz-politikával, csak kis korrekciókat hajtottak végre.

A gazdasági helyzet azonban "még az udvaron belül is okozhat feszültségeket”. Most van három-négy olyan érdekkör, amelyek küzdelme élesebb, mint korábban.

„Ezek az érdekkörök felismerték, hogy csak egymástól tudnak forráshoz jutni”,

de a miniszterelnök ügyel arra, hogy rend és káosz legyen egyszerre ezen a területen.

Az ellenzék szerepét is értékelte. A szakértő szerint „az ellenzék nem releváns része a magyar politikai berendezkedésnek". Egyedül a DK árnyékkormányában szerinte van innováció, ez a párt "mutat néha időnként politizálási jeleket”, mellettük az LMP-nél lát még valami hosszútávú tervet. De a kis mókuskerékből nem tudnak kitörni - vélekedett.

Török szerint egyre kevésbé gondolja normális ember azt, hogy politikusként neki érdemes lenne részt venni ebben a rendszerben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Se pénzünk, se életünk, semmink nincs” – a magyar édesanya és családja túlélte a földrengést, elmondta, mi történt
Dominika családjával épphogy ki tudott futni a házukból, amikor elkezdődött a földrengés. Egy faluban fogadták be őket a kislányával és a férjével.

Link másolása

"Morajlik, háborog a mély, mielőtt jön a rengés. Aztán vonaglani kezd a föld, a házak pedig úgy hullámoznak, mint a fák a szélben. Önmagukba roskadnak össze végül, maguk alá temetve mindent és mindenkit, aki nem tudott időben kimenekülni"

Kovács Dominika, a kisgyerekes magyar édesanya mondta el a Blikknek, hogy milyen érzés átélni egy súlyos földrengést.

Dominika családjával épphogy ki tudott futni a házukból, amikor elkezdődött Törökországban a földrengés-sorozat. Két éve él kint, 10 kilométerre Malatyától, nem messze az epicentrumtól.

"Arra ébredtünk, hogy reng a föld. Azonnal kiugrottunk az ágyból, vittük a kislányunkat, Jázmint is. Először nem is tudtuk mit tegyünk, hogy védjük magunkat, közben folyamatosan rengett a föld. Aztán összeszedtük minden erőnket, kirohantunk az utcára, ahol akkor már nagyon sokan voltak. Iszonyatos hideg volt és óriási pánik" - eleveníti fel a nő a történteket.

Dominikáék kisebb, kétszintes házban éltek, ez a szerencséjük. A nagy, többemeletes épületek kártyavárként omlottak össze, emberek ezreit temetve maguk alá.

"Most annyi holmink van, amit akkor magunkkal tudtunk hozni. Se pénzünk, se életünk, semmink nincs"

- mondta a magyar asszony.

Családjával és több másik emberrel együtt egy vidéki házikóba fogadták be őket.

Senki nem mer visszamenni a nagyvárosokba, tartanak az utórengések, bármikor összeomolhat bármelyik épület.

"Most csak annyit szeretnénk, hogy a kislányommal hazajussak Magyarországra. A férjem ebben a pillanatban is benzint keres valahol, mert azt sem lehet kapni, akkor el tudnánk indulni Ankarába, ahol esetleg repülőre szállhatunk és hazamehetünk Jázminnal" - mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kiderült, mi okozhatta a hatalmas hevesi hangrobbanást
Több oka is lehet annak, hogy a helyiek földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak kedden.

Link másolása

Mi is megírtuk, hogy hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét kedden. Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken tapasztaltak földrengéshez hasonló jelenséget, többen arról számoltak be, hogy az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba. Akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan mi történt.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium megállapította, hogy nem földrengés okozta a hangrobbanást. Az egyik munkatárs az RTL Híradónak azt mondta,

elképzelhető, hogy egy hangsebességet átlépő vadászgép lehet a felelős ezért.

A Honvédség az RTL Híradó érdeklődésére elismerte, hogy a térségben abban az időben gyakorlatoztak vadászgépek, de szerintük a kiképzési repüléseik eddig még sohasem okoztak földrengésszerű érzetet, amelyet műszerek is kimutathattak volna.

Tóth László szeizmológus elmondta, hogy akár kőbányarobbantás, vagy meteorit-becsapódás is okozhatta a rejtélyes hevesi hangrobbanást.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A teljes családjáról, 60 emberről nem tud semmit egy Budapesten élő török üzletember
A Magyarországon élő törökök adománygyűjtésbe kezdtek, ezt a Török Nagykövetség koordinálja. Egészségügyi és higiéniai felszerelésekre van most a legnagyobb szükség.

Link másolása

A férfi a katasztrófa után rögtön Törökországba utazott, hogy segíthessen. Üzlettársa az RTL Híradónak azt mondta, kedden sírva telefonált, hogy a rokonai közül még senkit nem tudtak kimenteni a romok alól. A Magyarországon élő törökök adománygyűjtésbe kezdtek, ezt a Török Nagykövetség koordinálja. Egészségügyi és higiéniai felszerelésekre van most a legnagyobb szükség.

A török kormány 10 ezer líra támogatást ad a károsult családoknak, és egy éven belül minden katasztrófa sújtotta tartományban új házakat építenének. Sokan továbbra sem hajlandók elhagyni a rengések helyszíneit, mert a szeretteik a romok alatt vannak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nonszensz hazugságok” miatt kérette be a szlovák nagykövetet a magyar külügy
Menczer Tamás államtitkár szerint elfogadhatatlan az, amit a szlovák külügyminiszter mondott Magyarországról.

Link másolása

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerda este bejelentette, hogy Rastislav Kácer külügyminiszter kijelentései miatt berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.

Rastislav Kácer a Markíza szlovák televízió Na telo (Testre szabva) plusz című kedd esti műsorában úgy fogalmazott: amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne.

"Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen" - írta Menczer Tamás a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Szerinte "Kácer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Kácer miniszter úrnak."

"A magyar-szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Kácer" - írta az államtitkár.

Nem ez az első olyan alkalom az utóbbi időben, amikor a magyar külügy felháborodott a szlovák külügyminiszter mondatain.


Link másolása
KÖVESS MINKET: