News here
hirdetés

Tömegesen jelentkeznek vazektómiára az amerikai férfiak az abortusztörvény óta az Egyesült Államokban

Egyre többen keresnek rá online a vazektómia árára és visszafordíthatóságára, mióta kiszivárgott az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának abortuszt tiltó határozata.

Link másolása

hirdetés

Amerikai urulógusok szerint egyre több férfi vállalja a felelősséget a fogamzásgátlásért, mióta eltörölték az abortuszhoz való alkotmányos jogot az Egyesült Államokban – írja a Guardian.

Mióta májusban kiszivárgott a Roe vs. Wade precedenst megdöntő határozattervezet, az amerikai InnerbodyResearch által gyűjtött adatok szerint hatalmas növekedést mutat a napi vazektómiával kapcsolatos internetes keresések száma.

A „hol végeztethetek vazektómiát” keresések 850%-kal emelkedtek, ahogy az eljárás árára és visszafordíthatóságára is egyre többen kíváncsiak.

A legfelsőbb bíróság döntése felhívta a figyelmet a vazektómiára mint hatékony, olcsó, biztonságos, valamint állandó fogamzásgátlási módszerre, amely a férfiak számára is lehetővé teszi a gyermekvállalás szabályozását, tervezését – fogalmazott Dr. Alex Shteynshlyuger, New York-i urológus. Shteynshlyuger azt mondja, hogy a mérföldkőnek számító döntés óta eltelt hetekben jelentősen megnőtt az vazektómiával kapcsolatos érdeklődők száma manhattani rendelőjében.

Egy normál héten átlagosan körülbelül 15 konzultációs hívást fogadott, június utolsó hetében (a június 24-i döntés után) viszont már 72 kérelmet nyújtottak be.

Bár New York államban praktizál, ahol az abortusz továbbra is legális, Shteynshlyuger azt mondja, hogy a naptára tele van más államokból érkező férfiakkal, ahol korlátozzák az abortuszhoz való hozzáférést.

Az Innerbody Google keresési adatai azt mutatták, hogy a legtöbb vazektomiával kapcsolatos érdeklődő Texasból származik, ahol július 1-jén visszaállították az 1925-ös abortusztilalmat. Barbara Nielsen, egy idahói urológiai intézet szóvivője (ahol hamarosan szintén életbe lép az abortuszt tiltó törvény) megerősíti, hogy az elmúlt hónapban 60%-kal több vazektomiás konzultációt tartottak az intézményben.

hirdetés
Az egykor drasztikusnak és visszafordíthatatlannak tartott vazektómiás műtét ma már egyszerű, viszonylag fájdalommentes rutineljárás.

Az urológusok tű és szike nélküli beavatkozásokat hirdetnek: egy kis lyukat szúrnak a herezacskóba, így hozzáférhetnek a spermiumokat a herékből a húgycsőbe továbbító csatornákhoz. Az eljárás körülbelül félórás, és a legtöbben csupán annyi fájdalomról számolnak be, hogy beszúrták az érzéstelenítő injekció tűjét.

A vazektómiáról tudni kell, hogy visszafordítható, de fontos, hogy átgondolt döntés alapján történjen, ugyanis a helyreállító műtét drága és annál komplikáltabb, minél több idő telt el a beavatkozás óta.

Amerika fontosabb abortuszellenes szervezeteinek nincs különösebb kifogásuk az eljárás ellen. Az Országos Életjogi Bizottság szóvivője, Laura Echevarria úgy fogalmazott, az élethez való nemzeti jog nem foglal állást semmiben, ami megakadályozza a megtermékenyítést, azonban ellenez minden olyan eszközt vagy gyógyszert, amely kárt tesz a megfogant életben. De nem mindenki gondolkozik így:

az Egyesült Államok Katolikus Püspökeinek Konferenciája szerint azonban a sterilizálás komoly probléma, egyenesen halálos bűn.

A jelenlegi amerikai helyzetben a vazektómia szinte felér egy politikai állásfoglalással, hiszen így a férfiak aktívabban részt vehetnek a fogamzásgátlással kapcsolatos nagy döntésekben, amelyek általában a nőkre hárulnak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
ÉLŐ: A tankerület elé vonultak a karinthys tanárok, hogy átvegyék a nekik címzett leveleket
A gimnázium 24 pedagógusának küldtek személyre szóló levelet, amit az iskola igazgatójának kellett volna átadni nekik.

Link másolása

hirdetés

Tömegével küldik ki a figyelmeztetéseket a tankerületek azoknak a tanároknak, akik részt vettek a szerdai polgári engedetlenségi akcióban.

A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatóját is behívták a Külső-Pesti Tankerületi Központba, ahol

a tankerületi igazgató átadott neki 24 névre szóló levelet.

Az iskola vezetőjének ezeket át kellett volna adnia azoknak a karinthys tanároknak, akik részt vettek az október 5-i tiltakozásokban.

Az érintett pedagógusok viszont ezt megtagadták, és péntek reggel a Külső-Pesti Tankerületi Központ épülete elé vonultak, hogy személyesen vegyék át a nekik címzett levelet az intézmény igazgatójától, Rábel Krisztinától.

Kollégánk a helyszínről élőben közvetíti az eseményeket.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor: „Az árak szinte megfizethetetlenek”
Nyilvánvaló, hogy a szankciós politikán változtatni kell – véli a miniszterelnök.
MTI - szmo.hu
2022. október 06.


Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor - aki részt vesz az európai uniós miniszterelnökök és elnökök prágai csúcstalálkozóján - csütörtök este a Facebook-oldalán közzétett videóban., hogy súlyos témák vannak az asztalon. Lesz-e gáz, lesz-e elektromos áram az európai országok számára a következő hónapokban? - sorolta azokat.

A kormányfő felidézte: Magyarország korábban már kiharcolt egy mentesítést az olajembargó és -szankció alól, majd jelezte: az elmúlt napokban pedig sikerült elérni, hogy az új szankciók nem vonatkoznak sem Magyarország nukleáris energiájára, se az ország gázellátására.

Orbán rámutatott, hogy

a szankciók azonban "az égbe emelték" az energia árát és ez Magyarországot is érinti. Az árak szinte megfizethetetlenek.

"Oroszország egyáltalán nem esett térdre, közben az európai gazdaságok elvéreznek. Nyilvánvaló, hogy a szankciós politikán változtatni kell" - fogalmazott a miniszterelnök, aki utóbbit nevezte a találkozó tétjének.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Krisztina, Krisztina, gyere ki!” – több százan tüntetnek a 18. kerületi tankerület előtt
A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai személyesen mentek el átvenni a nekik címzett leveleket.

Link másolása

hirdetés

Több száz tiltakozó kísérte el péntek reggel a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanárait a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz, hogy átvegyék a nekik címzett leveleket. A pedagógusok csak kettesével mehettek be a központ vezetőjéhez, Rábel Krisztinához, aki be sem mutatkozott nekik.

Végül átvették a levelet, amelyben azonnali felmondással fenyegetik őket, ha részt vesznek a tiltakozó akciókban.

Az érintett tanárok az eseményt követően arról beszéltek, hogy

a központba belépve az őket fogadó emberek nem mutatkoztak be nekik, az azonban kiderült, hogy az egyikük egy civilruhás rendőr.

A tankerületi központ vezetője elmondásuk szerint kipipálta a nevüket egy listáról, de arról nem beszélt, mi szerepel a nekik címzett levelekben.

Miután elolvasták ezeket azonban kiderült, hogy lényegében felmondással fenyegetik őket, ha részt vesznek a további „jogellenes” tevékenységben. Ez lényegében megegyezik a tanároknak eddig küldött fenyegető levelek tartalmával, azzal a különbséggel, hogy korábban a „jogellenes magatartással” a tankerületek szerint veszélyeztették a diákok jogait, most pedig már azt írták, hogy ezzel korlátozzák a tanulók jogait.

hirdetés

A levél átadását követően a beszámoló szerint

Rábel Krisztina „kétszer annyi időt” töltött azzal, hogy meggyőződjön arról, hogy a tanárok ügyvédei jelen lehetnek-e.

A tanárok ezt követően visszamentek a gimnáziumba, hogy megtartsák az óráikat, a tiltakozók azonban a helyszínen maradtak.

Az eseményről készült élő közvetítésünket itt tudod visszanézni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Átlagban 87 ezer forint plusz pénzt kapnak novemberben a nyugdíjasok a nyugdíjemeléssel és a prémiummal
Sokan azonban egy fillért sem kapnak majd.

Link másolása

hirdetés

87 ezer forint pluszt jelenthet átlagosan a novemberben érkező nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium együtt - számolta ki a Pénzcentrum.

A Magyar Közlönyben szerdán jelent az erről szóló rendelet. Eszerint

az emelés alapját az a nyugdíjösszeg képezi, amelyet még a 2022. januári emelés előtt kaptak a nyugdíjasok, míg a prémiumot a novemberben aktuális nyugdíj összegéből számítják ki.

A Pénzcentrum azt írja a KSH adatai alapján, hogy az átlagnyugdíj januárban 164 102 forint volt. Ebben az összegben már benne volt az év eleji 5 százalékos emelés is. Júliusban a rendkívüli, évközi emelés hatására ez az összeg nagyjából 170 200 forintra emelkedhetett. A lap számításai szerint így

novembertől az átlagnyugdíj összegét kapó idősek nagyjából 177 230 forintos havi ellátásra számíthatnak.

Szintén a tavalyi nyugdíjból kalkulálható ki a visszamenőleg járó kompenzáció összege is. Az átlagnyugdíj esetén nagyjából havi 7 ezer forinttal lehet számolni, mely utólag az első 10 hónapra jár októberig, illetve a 13. havi nyugdíj után. Az átlagos juttatásban részesülőknek így körülbelül 77 ezer forint érkezhet egy összegben. Ehhez jön még – átlagnyugdíj mellett – a nyugdíjprémium a maximális 10 ezer forintos összegben.

A Pénzcentrum azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy lehetnek olyan nyugdíjasok is, akik semmit sem kapnak. Ennek oka, hogy

hirdetés
utólagos emelés, korrekció csak azokat a nyugdíjasokat illeti meg, akik 2021. december 31-ig nyugdíjba vonultak.

Akik idén mentek nyugdíjba, nem kapnak emelést, annak ellenére, hogy számukra is ugyanolyan drasztikus mértékben drágult az élet 2022-ben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: