News here
hirdetés

HÍREK

Több százezres pénzbüntetést kért az ügyészség Kenderesi Tamásra


Link másolása

hirdetés

Ahogy korábban megírtuk, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a Borsnak kijelentette, biztosan fegyelmi bizottság elé állítja Kenderesit, valamint a szövetség sem az óvadékot, sem az esetleges büntetést nem fogja állni helyette.

"Ha bizonyosságot nyer a vétke, megkapja a méltó büntetését Magyarországon is. Nem tűröm a hazugságot, ezért odakint nyomatékosan megkértem mindenkit, hogy ne a saját érdekeit nézze, hanem az igazat mondja el"

- nyilatkozta a Blikknek.

Wladár Sándor azt is mondta: Kenderesi az esetnél egyedül volt, és bár a klubban több magyar sportoló is tartózkodott, ők nem láttak semmit.

A Kenderesi-ügyről kollégánk is megírta a véleményét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Videó: érszorítót és tampont javasol venni egy orosz egység vezetője a túlélés érdekében
További videókban pedig a besorozott orosz katonák sokkoló, zsúfolt barakkjaiba is betekinthetsz.
Fotó: Twitter/ NEXTA - szmo.hu
2022. szeptember 27.


Link másolása

hirdetés

Az Altaj régióban állomásozó orosz katonai egység vezetőjéről készült videót osztott meg a NEXTA, melyben arra kéri a katonákat, hogy

mivel csak lőszerük van, így gyógyszereket, kötszereket és érszorítókat is vásároljanak. Emellett azt is tanácsolja, hogy a cipőkhöz női betétet is szerezzenek be, az esetleges lőtt sebek vérzésének elállítására pedig tampont.

Nem ez az egyedüli eset, hogy az utóbbi időben az orosz hadsereg gondjairól és széthullásáról lehet hallani. Nemrég arról számoltunk be mi is, hogy az orosz katonák megtagadták a harcot, vagy elmenekültek a besorozás elől más országokba, hogy ne tudják átvenni a katonai behívót. Sőt olyan esetről is írtunk, amikor Szibériában egy besorozott egyszerűen lelőtte parancsnokát. Éppen ezért Putyin elnök szombaton aláírta az új törvényt, amely szerint 10 év börtönbüntetésre számíthatnak azok az orosz katonák akik megtagadják a harcot, dezertálnak, vagy megadják magukat az ukrán hadseregnek.

A NEXTA további felvételeket is közölt, melyeken a besorozott orosz katonák zsúfolt, lepusztult barakjaiban vezetnek körbe:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
22 éves rekord: 13 százalékon az alapkamat, magasabbra emelték, mint a 2008-as válság idején
Idén év végén akár a 14 százalékot is elérheti az emelés.
Fotó: MTI/Soós Lajos - szmo.hu
2022. szeptember 27.


Link másolása

hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, 2022. szeptember 28-i hatállyal, 125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot – derült ki az MNB közleményéből.

A kamatfolyosó két szélét is 125 bázisponttal emelte a testület. A döntés meghaladta az elemzői, 100 bázispontos szigorítási várakozásokat.

Ilyen magas utoljára 2000 februárjában volt az alapkamat, míg a 2008-as válság idején is csak 11,5 százalékon tetőzött.

Mindez év végére akár 14 százalékra is ugorhat az előrejelzések szerint.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kiderült, mennyivel olcsóbbak az árstopos termékek a magyar Lidlben, mint a szabadpiaci áruk Szlovákiában
A hústermékek esetében például jókora a különbség a két ország között.

Link másolása

hirdetés

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk? Erre kereste a választ a G7, ehhez pedig egy szlovákiai és egy magyar Lidl áruházban végeztek összehasonlítást.

Magyarországon 2021 októberében döntött a kormány az élelmiszerár-stopról, azóta a liszt, a cukor, a napraforgó étolaj, a 2,8 százalékos UHT tej, a csirkemell, a csirkefarhát és a sertéscomb bruttó fogyasztói ára nem emelkedik. Ezek a termékek természetesen sokkal vonzóbbak a vásárlók számára a folyamatosan dráguló helyettesítőknél, ám a nagy kereslet és a limitált kínálat gyakran áruhiányhoz vezet. Ilyen esetben pedig kénytelenek vagyunk megvenni a drágább tejet vagy húst, és összességében nem is biztos, hogy hosszabb távon olcsóbb lesz a vásárlásunk. A G7 ezért most azt is megvizsgálta, hogy mi a különbség a Lidl helyi árképzésében a Magyarországon árstop alá eső termékkörökben. Mint írták, az adatokból természetesen nem derül ki, hogy egy bolt hogyan próbálja ellentételezni az árstop miatti veszteségét, de azt jelezheti, hogy a magyar vásárló a szlovákhoz képest mivel szembesül, ha az árstopos áruhiány miatt helyettesítő terméket vásárol, illetve irányadó lehet arra nézve is, hogy mi lehetne most az árstop nélküli szabadpiaci ár.

A liszt kilója a magyar Lidlben bruttó 149 forint, Szlovákiában viszont 0,79 euró, ami az adatfelvételkor érvényes 404 forintos euró-árfolyammal átszámolva 319 forintnak felel meg. „Ha erről levesszük az áfát, akkor kiderül, hogy a bolt a torzított magyar viszonyok között 117 forint nettó bevételhez jut egy kilogramm liszt után, ám ha ezt Szlovákiában adja el, akkor nettó 266 forintnak megfelelő eurót kap érte. A több mint kétszeres eltérés jól jelzi, hogy mennyire elrugaszkodott a valóságtól a magyar árstop” – írja a portál.

Az olcsó sima liszt alternatívája lehet a rétesliszt, ami Magyarországon 349 forintba kerül, Szlovákiában viszont szintén 0,79 euró, azaz csak 319 forint. A bolt tehát az áfa levonása után a rétesliszten Magyarországon több bevételhez jut, mint Szlovákiában (nettó 275 vs. 266 forint). A tönkölyliszt (amely nem igazi helyettesítője a sima lisztnek) szabadpiaci viszonyok között is olcsóbb nálunk, mivel a magyar bruttó ár jelenleg 459, a szlovákiai pedig 521 forint.

A napraforgó étolaj esetében a Lidl Magyarországon nettó 456 forint bevételhez jut egy liter után, Szlovákiában viszont 896 forintnak megfelelő euróhoz.

hirdetés

A csirkehúsok tekintetében jókora a különbség a két ország között: az árstoppolt magyar áruk durván olcsóbbak, mint a szabadpiaci szlovák megfelelőik. A farhát kilóján a bolt nálunk csak nettó 285 forintot keres, Szlovákiában azonban 731 forintot, a csirkemell legolcsóbb változatán pedig nálunk 1428 forint a nettó bevétel, míg Szlovákiában már 2751.

A portál azt is megjegyzi, hogy

a magyar csirkehús szinte minden esetben jóval olcsóbb (nettó és bruttó értékben is) a szlováknál, csak a felsőcomb drágább nálunk (bruttó 1693 forint Szlovákiában, 1998 forint Magyarországon).

A kristálycukor kilója bruttó 239 forint a befagyasztott áron, Szlovákiában ugyanez 319 forintba kerül. Ha ezt nettóba átszámoljuk, az azt jelenti, hogy kilónként 78 forinttal kevesebb bevétele keletkezik a magyar boltnak, mint a szlováknak. A porcukor kilóján nettó értéken 12, a nádcukron pedig 133 forint többlet van Magyarországon Szlovákiához képest.

A 2,8-as UHT tej literenkénti ára 209 forintra van bebetonozva, a szlovák Lidlben viszont nincs UHT tej, ezért ilyen összehasonlítást nem lehetett végezni. A G7 adatfelvételének időpontjában

minden összehasonlítható tejfajta drágább volt Magyarországon, mint Szlovákiában.

• Az 1,5-ös ESL tej magyar ára 349 forint, szlovák ára viszont csak 303 forintnak megfelelő euró volt. Ezen a terméken nettó 25 forinttal többet kereshet a bolt literenként Magyarországon.

• 3,5 százalék zsírtartalmú ESL tej magyar ára 479 forint, szlovák ára azonban csak 343 forint volt ugyanazon a napon, szeptember közepén. A nettó bevételi többlet literenként 94 forint Magyarországon.

• a PET-palackos tej esetében a nettó bevételi többlet az 1,5-ös tejnél 39 forint literenként nálunk (3,5-ös PET-palackos tejet csak Szlovákiában találtak, Magyarországon nem).

Sertéscombot a magyar Lidlben 1299 forintért is lehet találni, a szlovákban 2218 forintba került kilója.

Nettó árakon számolva a különbség brutális: kilónként 780 forinttal kevesebb bevétele van a magyar Lidlnek.

Az oldalasnál már fordított a helyzet, kilónként 819 forinttal több a nettó bevétel Magyarországon. A lapocka és a karaj azonban Magyarországon olcsóbb, ezeknél a potenciális combhelyettesítőknél nettó 134, illetve 190 forinttal több a bevétel Szlovákiában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nobel-békedíjat Orbánnak és Putyinnak – „megszerezte” a Kutyapárt az új nemzeti konzultáció kérdéseit
Olyan kérdésekre is választ kell adni, mint például: „Vlagyimir Putyin minél több ellensége essen ki véletlenül az ablakon, ha közben Magyarországon hatósági áras maradhat a cukor?”

Link másolása

hirdetés

Mi is beszámoltunk róla, hogy a kormány bejelentette, hogy nemzeti konzultációt indítanak az Oroszország elleni szankciókról. Úgy vélik ugyanis, hogy amikor fontos nemzeti sors kérdésekben kell dönteni, akkor meg kell kérdezni az embereket. Ezért a Fidesz és a KDNP kezdeményezte, hogy legyen megint nemzeti konzultáció.

Orbán Viktor pedig ezt jóváhagyta, mert a hétfői parlamenti beszédében már bejelentette, hogy a kabinet egy nemzeti konzultáció keretében vár választ arra az emberektől, hogy egyetértenek-e a szankciókkal.

Kedden pedig a Kétfarkú Kutya Párt a közösségi oldalán jelentette be, hogy „birtokunkba jutottak a kormány új nemzeti konzultációjának kérdései”, amiket közzé is tettek.

Minden kérdésre két választási lehetőség van: „Igen” és „Da”.

hirdetés

A kérdések:

1. Egyetért-e azzal, hogy Vlagyimir Putyin Orbán Viktorral megosztva Nobel-békedíjat kapjon, Ön pedig elég gázt?

2. Egyetért-e azzal, hogy Vlagyimir Putyin minél több ellensége essen ki véletlenül az ablakon, ha közben Magyarországon hatósági áras maradhat a cukor?

3. Egyetért-e azzal, hogy Oroszország Kárpátalját is annektálja, a határ mentén élő magyarok pedig vámmentesen hozhassanak be benzint és cigarettát?

4. Egyetért-e azzal, hogy Magyarország azonnal szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait az agresszor Ukrajnával, a vodka hatósági árát pedig 500 forint/liter értékben maximálják?

5. Egyetért-e azzal, hogy amennyiben ezáltal az egy főre jutó átlagos rezsiköltség megközelítheti a nulla forintot, a Szovjetunió kapja vissza az 1989 előtti területének 100%-át, és foglaljon el pár újabb országot?

6. Egyetért-e azzal, hogy a zsarnok Brüsszel hagyjon fel a demagóg putyinozással, a népnyúzó szankciókkal, és inkább adjon a magyaroknak egy csomó pénzt?

7. Egyetért-e azzal, hogy Oroszország civil célpontokat bombázzon Ukrajnában, ha Ön kap 5 millió forintot?

8. Egyetért-e azzal, hogy hazánkban ideiglenesen állomásozó orosz csapatok óvják nemzeti szuverenitásunkat, ha eközben újra 3 forint 60 fillérbe kerülhet majd egy kiló kenyér?

+1. Egyetért-e azzal, hogy télre bezárjon egy sor amúgy is teljesen felesleges kulturális intézmény, a felszabaduló pénzt pedig sokkal hasznosabb dolgokra, például nemzeti konzultációra költsük?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: