HÍREK
A Rovatból

Több nagyváros fenntartaná a húsvétkor szigorított korlátozásokat

Az emberek nagy része betartotta a szabályokat, de volt olyan település is, ahol már nagypénteken szigorítani kellett az intézkedéseken.

Link másolása

A vidéki nagyvárosokban a húsvéti ünnepek alatt alapvetően felelősségteljesen viselkedtek az emberek, de volt, ahol a nagypénteki tapasztalatok miatt már aznap este szigorítani kellett az intézkedéseken. Több település önkormányzata jelezte, hogy az általa a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat szükség esetén fenntartaná.

SZÉKESFEHÉRVÁR

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András arról számolt be, hogy az emberek többsége betartotta a szigorú előírásokat: nagyobb csoportosulások nem voltak, a jelentések szerint 598 esetben kellett a közterület-felügyeletnek szóbeli figyelmeztetést alkalmaznia, miközben a rendőrség sem találkozott kirívó esettel, bírságot is csak néhány esetben szabtak ki.

A városvezető szerint,

bár a szigorú szabályok határideje lejárt, azok betartása fontos lenne a következő napokban, hetekben is. Ezért azt kérte a fehérváriaktól, hogy a közterületeken és közparkokban csak alapos indokkal tartózkodjanak.

KAPOSVÁR

Kaposváron az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatták, hogy

az emberek nagy része betartja a polgármester pénteki korlátozó intézkedésében foglaltakat.

Szita Károly polgármester a lakosság biztonsága érdekében úgy rendelkezett, hogy a város népszerű kirándulóhelyén, a Desedánál nem nyithatnak ki a büfék, a tó toponári oldalán nem használható a strand melletti, valamint a csónakházhoz vezető parkoló, a kaposfüredi részen pedig nem látogatható a kilátó és a játszótér. A kaposvári Városligetben a futókört továbbra is igénybe vehetik a sportolni vágyók, de a város valamennyi sportpályáját lezárták.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére azt közölte: a megyében a lakosság nagy része együttműködő a kijárási korlátozást illetően, mindazonáltal az intézkedések bevezetése óta 163 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 395-ször tettek szabálysértési feljelentést, és 403-szor éltek figyelmeztetéssel a szabályszegőkkel szemben.

PÉCS

Pécsen hétfő éjjelig zárták le a megyeszékhely forgalmas közparkjait, szabadidőparkjait, a mecseki parkerdő teljes területét, valamint a város azon közterületeit és parkolóit, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel.

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint

az emberek szinte kivétel nélkül megértőek és együttműködőek voltak, az ünnep alatt nem volt szükség szankció alkalmazására.

Az önkormányzat a héten tárgyal arról, hogy a húsvéti időszakra hozott korlátozásokból melyeket lenne indokolt fenntartani. Szombathelyen elnéptelenedtek az utcák a húsvéti ünnepek idején, az emberek megértették és betartották a korlátozásokat - közölte a polgármesteri hivatal. A tájékoztatás szerint a hétvégi intézkedések közül fenntartják a rekreációs övezethez vezető parkolók lezárását, így a Csónakázó-tó, az Emlékmű-domb és a Sportliget csak gyalogosan vagy kerékpárral közelíthető meg.

SZOLNOK

Szolnokon nagypénteken nagyon sokan mentek ki a szabadba, parkokba,

ezért új önkormányzati rendelet lépett életbe: húsvéthétfőig háromnál több ember nem csoportosulhatott a köztereken, a Tisza- és a Zagyva-parti sétányokon, az üzletek, cukrászdák, dohányboltok előtt - közölte Szalay Ferenc polgármester.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a kijárási korlátozás megszegése miatt a megye területén a húsvéti ünnepek idején a rendőrök 206 embert figyelmeztettek, 89 helyszíni bírságot szabtak ki és 158 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

MIKOLC

Miskolcon a pénteki, kezdeti problémák után csak elvétve szegték meg a kijárási korlátozásokat a helyiek

- közölte a polgármesteri hivatal.

Az önkormányzati rendészet munkatársai húsvéthétfőn leginkább kerékpárosokkal találkoztak, a hétvégén tapasztaltakhoz képest kevesebbszer, elsősorban Miskolctapolca területén. Lillafüreden és a Csanyikban is csak elvétve akadtak sétálók, kirándulók.

NYÍREGYHÁZA

Nyíregyházán a húsvéti hétvégén a Bujtosi városligetben, illetve Sóstógyógyfürdőn lezárták a parkolókat, azokat nem használhatták az autósok. A közterület-felügyelet munkatársainak 75 sofőrrel szemben kellett intézkedniük, mert a tiltások ellenére a zöldfelületen parkoltak járművükkel - közölte Kása Brigitta aljegyző, a helyi operatív munkacsoport vezetője.

SZEGED

A szegediek felelősségteljesen viselkedtek a húsvéti ünnepek alatt, betartották a korlátozásokat, döntő többségük otthon maradt

- közölte Botka László polgármester. Elmondta, az önkormányzat folyamatosan tartja a kapcsolatot a Csongrád megyei kormánymegbízottal, a megyei tisztifőorvossal, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent Györgyi Albert Klinikai Központ vezetőivel, a katasztrófavédelemmel és a szegedi rendőrséggel is.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Medián: Magyar Pétert a válaszadók 43%-a látná fontos politikai szerepben, Dobrev Kláránál Márki-Zay is népszerűbb
Ezzel a TISZA-párt alelnöke megelőzte a fideszes EP-listát vezető Deutsch Tamást is, és maga mögé szorította az ellenzéki politikusokat is.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 30.


Link másolása

A Medián április 26. és 29. között készült közvélemény-kutatása szerint - melyet a hvg.hu-nak készítettek -

az európai parlamenti választáson induló politikusok között Magyar Péter a legnépszerűbb, 43 százalékkal.

A válaszadók közül ennyien vélték úgy, hogy szívesen látnák fontos politikai szerepben.

Ezzel pedig megelőzte 10 százalékkal a Fidesz EP-listavezetőjét, Deutsch Tamást, aki 33 százalékon áll.

Az ellenzéki politikusok közül Dobrev Klára (DK), Le Marietta (MKKP), és Donáth Anna (Momentum) a sorrend.

Márki-Zay Péter 29 százalékot kapott, ezzel megelőzi Dobrev Klárát, aki 25 százalékot ért el, valamint és Donáth Annát, aki 24 százalékon áll.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
59 éves korában váratlanul meghalt a Blöff sztárja
A hírt Brian McCardie nővére jelentette be. A színész váratlanul, az otthonában hunyt el.

Link másolása

59 éves korában meghalt Brian McCardie színész.

A hírt a nővére, Sarah McCardie közölte:

„Nagy szomorúsággal jelentjük be, hogy elhunyt Brian James McCardie, akit szeretett fia, testvére, nagybátyja és sok kedves barátja gyászol. Brian április 28-án, vasárnap hirtelen hunyt el az otthonában”.

A testvér úgy vélte, hogy „csodálatos és szenvedélyes színész” volt, aki „túl korán távozott”. A családot nagyon megrázta a tragédia. „Szerettük őt, nagyon hiányozik majd” – mondta a BBC Scotland Newsnak.

Brian McCardie egyik legismertebb szerepe a BBC Line of Duty című bűnügyi sorozatában volt. Ezen kívül több produkciókban is szerepelt, többek között a Blöff című sorozatban, valamint a Róma úrnőjében.

A Line of Duty alkotója, Jed Mercurio és Simon Heath filmproducer azt nyilatkozták, hogy megtiszteltetés volt vele dolgozni: „Brian hihetetlenül tehetséges színész volt, az a maradandó hatás pedig, amit Tommy Hunterként gyakorolt, az alakítása erejét bizonyítja. (...) Képernyőn kívül Brian nem is különbözhetett volna jobban a karaktertől, akit játszott, hiszen melegszívű, vicces és bájos volt” - írja a Blikk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor Kaposváron kampányolt: „a háború elviszi a házat, a jószágot”
A miniszterelnök arról beszélt, hogy a Nyugat finanszírozza a háborút, ezért nekik kell tenniük a befejezéséért is.

Link másolása

Orbán Viktor folytatta kampánykörútját. Kedden Kaposváron bukkant fel és Szita Károly polgármesterrel tárgyalt, majd találkozott a kaposváriakkal.

Orbán Viktor beszédében azt mondta:

borotvaélen táncol a világ; a béke és egy mindent elpusztító háború határán van az emberiség.

"Mi, magyarok két világháború árán tanultuk meg, hogy a háború rossz dolog, egy pusztító áradat, ami mindent magával sodor. Mindenekelőtt persze halált, szenvedést hoz, de elviszi a családok megtakarítását, a házat, a jószágot is. Porig rombolja az ország gazdaságát, az égbe löki az árakat is. Ezért amikor mi a béke mellett beszélünk, nemcsak az emberéletet védjük, hanem a gazdaságunkat is".

A legfontosabb: békét kell teremteni, és mivel a Nyugat finanszírozza, nekik kell tenniük a befejezéséért is. Az európai intézményekbe békepárti, jobboldali képviselőket kell küldeni, a baloldali háborúpártiak helyett - mondta Orbán Viktor.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Karácsony beszólt: Bár fideszes politikusokra jellemző, hogy nagyokat szoktak kaszálni, ez most (sem) jött össze…
Szentkirályi Alexandra egy kaszálós videót osztott meg, amelyben arról beszélt, hogy a jelenlegi vezetés még a gazt sem képes levágni. Ám kiderült, hogy egy vadvirágos méhlegelőt tisztított meg.

Link másolása

Méhlegelőt kaszált le Szentkirályi Alexandra, fideszes főpolgármester-jelölt - írta Karácsony Gergely a közösségi oldalán. A főváros vezetője posztjában beszámolt arról, hogy milyen területet akart rendbehozni a kormánypárti politikus:

"Most volt módom megnézni a Fidesz B jelöltjének tegnapi produkcióját, a kaszálósat.

Bár fideszes politikusokra tényleg jellemző, hogy nagyokat szoktak kaszálni, ez most (sem) jött össze…

A - ki tudja miért - vegyvédelmi ruhában végrehajtott művelet egy fővárosi kijelölt méhlegelőn történt, a Kerepesi út osztósávjában, ahol a biodiverzitás háromszorosára nőtt az elmúlt években. Most sikerült belevágni a virágba is, igazán kár" - írta Karácsony.

Majd elmagyarázta, hogy a két útpálya közti "osztósáv" olyan zöldfelület, amely a forgalom miatt nem használható semmi másra, ezért engedik, hogy vadvirágos legyen.

"Már ha neki nem esik valaki kaszával…" - tette hozzá.

A főpolgármester megírta, hogy mi ennek a lényege:

"Az itt kialakult biodiverzitás lassan elnyomná az egérárpát, azt a növényt, amit lekaszált és csokorba csomagolt nekem a kormányszóvivő asszony. Kedves lenne, ha nem lenne káros, hiszen azzal, hogy lekaszálta, segített neki megerősödni. Ugyanis az egérárpa akkor győz a többi vadvirág felett, ha folyamatosan zavarják a területet, például felkészületlen politikusok".

Karácsony Gergely szerint:

"Amondó vagyok, hogy bugyuta lejárató akciók helyett inkább segítsünk a beporzó rovaroknak, hogy a növényzet hűteni tudja egy picit a várost így a klímaváltozás idején".

Az ügy előzményeként Szentkirályi Alexandra egy kaszálós videót posztolt, amelyben többek között arról beszélt, hogy a jelenlegi városvezetés nem képes rendet tartani az utak mentén.

"Ezen a füves placcon pontosan látszik Karácsony Gergelyék hozzáállása városhoz. Rendezetlen, felveri a gaz, nem foglalkoznak vele" - mondta a felvételen.


Link másolása
KÖVESS MINKET: