News here
hirdetés

HÍREK

Tízből kilenc magyar szerint a korrupció elterjedt az országban

74 százalék úgy látja, az üzleti siker egyetlen módja, ha valakinek jó politikai kapcsolatai vannak.

Link másolása

hirdetés

A magyarok 91 százalékának az a véleménye, hogy a korrupció elterjedt az országban. Az uniós polgárok közül

ennél csak a görögöknek (98 százalék), a ciprusiaknak (94 százalék) és a horvátoknak (94 százalék) van lehangolóbb véleménye hazája közállapotairól,

míg az EU lakóinak átlagosan a 68 százaléka vélekedik hasonlóan - írja a Népszava egy, az Európai Bizottság megrendelésére készült közvélemény kutatás adatai alapján.

A felmérés idén márciusban és áprilisban készült az EU 27 tagállamában több mint 26 ezer ember megkérdezésével.

Az eredményekből az is kiderült, hogy

a magyarok 61 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt három évben nőtt a korrupció,

és mindössze hét százalékuk vélekedett úgy, hogy csökkent. Ez az EU átlagában 41, illetve 9 százalék volt.

hirdetés

Az uniós átlaggal megegyező mértékben, a magyaroknak kicsivel több, mint a fele gondolta azt, hogy a megvesztegetés és a hatalommal való visszaélés leginkább a politikai pártokra és a politikusokra jellemző. Azonban az EU átlaghoz (29 százalék) képest kiugróan sok magyar (46 százalék) tartja az egészségügyet is a korrupció melegágyának.

Uniós szinten a válaszadók 63 százaléka volt azon a véleményen, hogy a korrupció minden formája elfogadhatatlan, Magyarországon ez az arány azonban csak 39 százalék.

A lakosság 74 százaléka szerint az üzleti siker egyetlen módja Magyarországon, ha a vállalkozónak vannak politikai kapcsolatai.

Ezt uniós szintén 53 százalék látja így. A magyarok 83 százaléka azt gondolja, hogy az üzleti élet és a politika között eleve túl szoros a kapcsolat.

Az uniós országok közül mindössze három volt - Finnország, Luxemburg és Dánia - ahol az emberek úgy látták, a kormányuk hatékonyan lép fel a korrupcióval szemben. Magyarországon a polgárok 41 százaléka vélekedett így, ami 10 százalékkal jobb, mint az EU-átlag.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Olyan orosz tank bukkant fel a fronton, ami azt jelzi, hogy nagy a baj náluk
Nemzetközi exportra szánt tankot küldhetett az urkajnai frontra Oroszország, ami egy komoly problémára világíthat rá haderejükben.

Link másolása

hirdetés

Twitteren több fotón is felbukkant egy „V” jelzésekkel és háborús feliratokkal felfestett, orosz T-90Sz harckocsi. Ezt a típust Oroszország kimondottan nemzetközi exportra szánta, aminek vevője India lett volna - írja a portfolio.hu.

Persze az orosz telegramos források találtak a tank felbukkanása kapcsán magyarázatot: valójában India volt az, amely nem kérte a harckocsikat, amiknek a vásárlásukra megkötött szerződését fel is mondták.

A valóságban azonban akkor szoktak exportra szánt harci eszközöket bevetni, ha az adott haderő szorult helyzetbe kerül. Így tett Ukrajna is, már a háború első hetei során.

Az oroszok pedig nem állnak jól az elvesztett harckocsik számát illetően, ami a becslések szerint 1273-ra rúg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Élő adásban lökte le a dobogóról a HírTv tudósítóját egy tüntető, mások visszasegítették
A fiatal riporter ezt a pillanatot biztosan emlegetni fogja karrierjében.

Link másolása

hirdetés

A Parlament előtt szolidaritási koncertet rendeztek a pedagógusokért TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! címmel, melyen a szervezők szerint legalább 40 ezren voltak.

Az este folyamán történt azért incidens is. A Hír TV tudósítója, Móna Márk a Parlament elől jelentkezett be, amikor élő adásban valaki lelökte őt a dobogóról. A fiatal riporter az eset során nem sérült meg, többen is felsegítették a földről. A lökésről és a felsegítésről itt tudod megnézni a videót:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Így nézett ki fentről, amikor mindenkinél egyszerre villant a telefon
A rendezvény több pontján is megkérték a résztvevő tízezreket, hogy kapcsolják be az erős fényt a telefonjukon.

Link másolása

hirdetés

A Momentum tette közzé azt a fotót, amely valószínűleg a Parlamentből készülhetett a Kossuth téren tüntető tömegről.

A rendezvény több pontján is megkérték a résztvevő tízezreket, hogy kapcsolják be az erős fényt a telefonjukon. Az eredmény ilyen lett odafentről:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ukránok követhették el a merényletet Darja Dugina ellen az amerikaiak szerint
Az amerikaiak állításuk szerint semmilyen módon nem vettek részt a merényletben.

Link másolása

hirdetés

Amerikai tisztviselők állítása szerint ukránok követték el a Darja Dugina elleni merényletet. Az amerikaiak előre nem értesültek a merényletről, ami kapcsán úgy látják, hogy a konfliktus kiszélesítését célzó titkos ukrán forgatókönyv része volt - írja a New York Times.

Az amerikaiak állítása szerint semmilyen módon nem vettek részt a merényletben és most attól tartanak, hogy Moszkva ukrán tisztviselőkön fogja megtorolni a hasonló merényleteket. A lap forrásaira hivatkozva azt is megerősíti, hogy az eredeti célpont Darja Dugina apja volt.

Darja egy augusztusban tartott fesztiválról indult haza, az orosz ultranacionalista ideológus apjával, amikor Alekszander Dugin az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy külön utazik, így egy autóba rejtett bombatámadás során ő megmenekült, míg Darja életét vesztette.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: