News here
hirdetés

HÍREK

The Washington Post: Oroszország hatalmas katonai offenzívát tervez Ukrajna ellen az amerikai hírszerzés szerint

Az ukrán védelmi miniszter közölte, a katonai eszkaláció legvalószínűbb időpontja Oroszországgal január vége, de ez elkerülhető, amennyiben nem, akkor Ukrajna és nemzetközi partnerei visszavágnak.

Link másolása

hirdetés

Oroszország hatalmas katonai offenzívát tervez Ukrajna ellen, 175.000 katonával – figyelmeztet az amerikai hírszerzés. A hírt a The Washington Post írta meg. A cikk szerint

az amerikai hírszerzés megállapította, hogy a Kreml már a jövő év elején többfrontos offenzívát tervez.

Az orosz csapatok az ukrán határ felé mozognak. Mindez növeli a feszültséget Washington és Moszkva között is. Ugyanakkor Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő hétre virtuális találkozót terveznek, de az időpontban és több részletben még nem állapodtak meg.

A hírszerzés szerint 2022 elején indulna az orosz katonai offenzíva, kétszer akkora haderővel, mint amekkora tavaly tavasszal az ukrajnai határok közelében tartott orosz hadgyakorlat során látható volt. A tervek szerint 100 zászlóalj, 175.000 katona, páncélosokkal és tüzérséggel indulna Ukrajna felé. Ennek fele már felvonult a határ közelébe.

Közben Putyin Erdogannal pénteken folytatott telefonbeszélgetésben azt mondta, hogy szerinte Ukrajna folytatja "destruktív" politikáját, amelynek célja a Donyec-medencei válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások kisiklatása. Szerinte ezt bizonyítja az ukrán fegyveres erők "provokatív" tevékenysége a konfliktusövezetben, beleértve a török Bayraktar harci drónok bevetését. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Kijev hagyjon fel a Donyec-medencei erőfitogtatási kísérletekkel.

hirdetés
Az orosz külügyi szóvivő szerdán kizárta annak lehetőségét, hogy Moszkva elfogadja az Erdogan által korábban felajánlott közvetítést "az ukrajnai belső konfliktusban".

Hangsúlyozta, hogy Kijevnek Donyeckkel és Luhanszkkal kell tárgyalnia a rendezésről - írja az MTI.

Pénteken Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a kijevi parlamentben arról beszélt, hogy

a katonai eszkaláció legvalószínűbb időpontja Oroszországgal január vége, de ez elkerülhető, amennyiben nem, akkor Ukrajna és nemzetközi partnerei visszavágnak.

A miniszter a felszólalásában úgy vélekedett, hogy Oroszország egész évben egyfajta "hullámok" taktikáját alkalmazta. Mint kifejtette, ez azt jelenti, hogy csapatokat vont össze Ukrajna határainál, majd a személyi állományt visszavonta, a haditechnikát viszont otthagyta. Szerinte ez a módszer lehetővé teszi Oroszországnak a csapatai bevetési idejének csökkentését. Reznyikov hozzátette, hogy Oroszország már megkezdte a téli gyakorlatokat Ukrajna közelében, fokozta a felderítői tevékenységét, ellenőrzi a kommunikációt, és álcázási intézkedéseket hajt végre. "A múlt héten Oroszország brjanszki és szmolenszki területein növelte a harckocsik és páncélozott járművek számát" - fűzte hozzá. Kijelentette, hogy ha az orosz balti flotta még két nagy hajója behajózik a Fekete-tengerre a Földközi-tenger felől, akkor a régióban már kilenc hadihajója lesz Oroszországnak. A kisebb vízi járművek bevonásával lehetővé válik Oroszország számára, hogy egyszerre akár háromezer katonát és 250 páncélost "dobjon át" ukrán területre - fejtette ki.

Megerősítette, hogy Ukrajna a konfliktus békés, diplomáciai úton történő rendezésében érdekelt, és nem szándékozik semmiféle erőszakos provokációt végrehajtani. Értésre adta ugyanakkor, hogy orosz támadás esetén Ukrajna vissza fog vágni. Hozzátette, hogy az "agresszor" Oroszország nemcsak katonai, hanem gazdasági, energetikai és egyéb eszközöket is felhasznál Ukrajna destabilizálására és meggyengítésére. Szavai szerint fennáll a veszélye annak, hogy "Fehéroroszország de facto anschlussa (bekebelezése)" után Ukrajnát is migránsok "támadása" éri.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: