News here
hirdetés

HÍREK

Tetőzött az ötödik hullám, jó nyarunk lehet Vattay Gábor járványelemző szerint

A főváros és a Dunántúl már túl van az omikron-hullám csúcsán, az ország keleti részén ezen a héten lehet a tetőzés. Május végére pedig szinte teljesen visszavonulhat a járvány.

Link másolása

hirdetés

Közeledünk a koronavírus-járvány lecsillapodásához dr. Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője szerint.

„Budapesten a múlt hét csütörtökön már megvolt a tetőzés: akkor érték el az egyhetes átlagok a maximumukat, és pénteken már csökkentek. Ugyanígy történt Pest és Bács-Kiskun megyében is, és szinte az összes dunántúli megyében, így Vas és Győr-Sopron megyében is. A járvány ezeken a területeken pénteken érte el a csúcsot”

– mondta a szakértő a B&L Online Hír és Cikkügynökségnek.

Vattay úgy számol. hogy a kelet-magyarországi megyék jó részében február első hetében lesz a tetőzés. Szerinte egyértelműen látszik, hogy a járvány a megyék gazdasági aktivitása szerint terjedt, ami nem véletlen. „Ahol nagyobb az emberek mozgása, közlekedése, keveredése, ahol nagyobb a népsűrűség, ott futott fel gyorsabban a fertőzési hullám.”

Napi estszámok várható alakulása 2022. február 1-jétől Magyarországon (Forrás: dr. Vattay Gábor)

hirdetés
Ugyanakkor a halálozás mértéke általában tíz nappal követi az új fertőzöttek számának változását, és egy ideig még növekszik a kórházi ápolásra szorulók száma is.

A delta-hullám ugyan már lement, az abban megbetegedettek azonban még kórházban fekszenek, és a várható elhunytak egy része még azt a vírust kaphatta el. Az omikronnal kórházba kerülteknek viszont már kisebb százaléka fog meghalni, köszönhetően az új vírus okozta betegség enyhébb lefolyásra.

„Magyarországon az ötödik hullám nagyjából hasonló idő, körülbelül harminc–negyven nap alatt csenghet le, mint amennyi idő alatt felfutottt, és hasonló a helyzet a világ többi országában is. Budapest esetében karácsony után kezdődött a jelentős felfutása, és a január 27-i csúcsot követően március elejére kell visszacsúsznia”

– mondta elemzései alapján dr. Vattay Gábor.

Kérdésként merülhet fel, hogy az újrafertőzöttek száma nem késleltetheti-e az ötödik hullám lecsengését. Egy január eleji angliai kutatás százezer PCR-teszt eredményét elemezve jutott arra a megállapításra, hogy a friss Covid-betegek kétharmada korábban már elkapta a koronavírus-fertőzést. Dr. Vattay Gábor is úgy látja,

a mostani omikron-hullám egyik jellegzetessége, hogy azok is újra megfertőződhettek, akik a korábbi hullámokban már átestek a járványon, illetve akik már be voltak oltva.

Immunológiai szempontból tehát más vírus ez az új mutáns a korábbi, delta és delta plusz variánshoz képest. „Ez adta az omikron »versenyelőnyét« a deltához képes – mondta a járványügyi modellező, hozzátéve egy fontos szempontot. – Aki megfertőződött a deltától, azt az omikron meg tudja fertőzni, de akit az omikron megfertőz, azt a delta már nem képes. Így nyomta el, szorította ki a terjedésben az omikron a deltát, amit a hullám elején még nem lehetett előre tudni.”

Dinamikáját tekintve az ötödik hullám sokkal gyorsabban futott fel. Exponenciális szakasza gyorsabb volt, a világon mindenütt két-három naponta duplázódtak meg az esetszámok. Míg a korábbi hullámok idején csak egy-két hét alatt lett kétszer annyi fertőzött. A tetőzés hirtelen, előjelek nélkül áll be, ennek oka pedig egyszerű – magyarázta dr. Vattay Gábor. A fertőzöttek száma egy darabig folyamatosan nő, majd egy idő után elkezd stagnálni.

A tesztelésnek viszont van egy véges kapacitása, az emberek pedig beállnak a feltorlódott sorba. Amikor a járvány elkezd enyhülni, a sor elkezd apadni, de a tesztelés egy ideig még „bedugult” állapotban van, és azt követően is magas esetszámot jelentenek. Ez történhetett január utolsó egész hetében is, ezért volt még magas a mozgó átlag Budapesten. A többi városban is hasonló lesz a helyzet – jegyezte meg az elemző.

Kérdésként merülhet fel, vajon a Nyugat-Európában lábra kapott úgynevezett B2 omikron variáns nem tolhatja-e ki a lecsengést, nem növelheti-e újra az esetszámokat. Dániában és Portugáliában még nem tetőzött az újabb járványhullám, de már megjelent az új mutáció, mely valóban lökést adhat a koronavírus terjedésének. Ha viszont egy népességet a járvány gyengülő, lecsengő szakaszában ér el, akkor – feltéve, hogy az új verzió nem tudja megfertőzni azokat, akik átestek az omikron és a korábbi variánsok fertőzésein – már kevéssé tud hatékonyan terjedni. „Sokat fogunk tanulni abból, vajon tud-e a B2-mutáns újabb hullámot kelteni például a lecsengési szakaszban lévő Nagy-Britanniában, ahová biztosan elér Skandináviából” – mondta dr. Vattay Gábor.

S hogy mit hoz a nyár? Reménykedhetünk-e abban, hogy szinte eltűnik majd a koronavírus, ahogy az elmúlt két évben történt? A járványelemző szerint igen: Magyarországon eddig is jellemző volt a vírusok terjedésének, visszaszorulásának szezonalitása. Úgy tűnik, nem tudnak annyira jól terjedni a száraz levegőben, és várhatóan a jövőben is így lesz. Májustól állnak elő azok az időjárási feltételek, amelyek majdnem vírusmentes nyarat hozhatnak el.

De dr. Vattay Gábor optimista a további időszakra is.

„Azt várjuk, hogy a vírus ősszel már nem hullám formájában fog terjedni, hanem hasonlóan a többi megfázásos betegséghez, szinte csak egyike lesz azoknak. Mivel az omikron végigrohant az egész országon, nagyjából az oltatlanokon is, szinte „beoltotta” a maradék lakosságot is. Az, hogy az omikron a korábbi variánsokhoz képest kevésbé súlyos tüneteket okozott, vagy alig okozott, azon is múlt, hogy már sokan be voltak oltva, vagy korábban elkapták a koronavírust.

Nem csupán a vírus változott meg, hanem az emberek immunitása is elért egy bizonyos szintet. De azért ez senkit se tévesszen meg, ezt még nem lehet nyájimmunitásnak nevezni. Ennek ellenére úgy gondolom, ha a következő mutáns megjelenik, nem úgy hat majd az emberekre, mint az eddigiek, és kevésbé lesz halálos.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Októbertől 752,5 Ft lesz egy köbméter gáz az átlag felett fogyasztóknak
Korábban azt közölték, 747 Ft lesz egy köbméter. Most kiderült, szeptemberig 732,4 Ft-ot kell fizetni, a téli szezonban viszont még drágább lesz a gáz. A Bank365 azt írja, a rendeletben valójában eddig is ezek az összegek szerepeltek.

Link másolása

hirdetés

A korábbi kormányzati tájékoztatással ellentétben nem egységesen 747 forint/köbméter lesz augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa – írja egy kormányzati közleményre hivatkozva a Portfolio.hu.

A Technológiai és Ipari Minisztréium tájékoztatójából kiderül:

a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 – 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölötti fogyasztás esetén azonban augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot, míg október és december között 752,5 forintot köbméterenként.

A nagycsaládosok esetében azonban az átlagfogyasztási határ magasabb. Az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztás három gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő.

A földgázkedvezményt a kormányablakokban kell igényelni.

Frissítés:

hirdetés

A Bank365.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a rezsicsökkentés szabályait átíró július 21-i rendeletben már eleve két árat határozott meg a kormány a piaci gázárra. Ez augusztusra és szeptemberre 21,416 Ft/MJ (megajoule), októberre, novemberre és decemberre 22,002 Ft/MJ. Ez az érték megfelel a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében szereplő, köbméterben megadott árral (732,4 és 752,5 forint/köbméter). A politikai kommunikációban korábban egy átlagos értéket, 747 forintot mondtak, de ettől még a jogszabályban külön ár szerepelt a két időszakra.

A gázdíjat mindig a szolgáltatott gáz tényleges fűtőértéke alapján fizetjük, ami változhat, általában köbméterenként 34,5 MJ körüli értékkel érdemes kalkulálni, de a konkrét fűtőérték mindig szerepel a számlán. Ezért is adják meg hivatalosan MJ-ben és nem köbméterben az árakat. Ettől még azonban a kommunikációban gyakran köbméterre számolva beszélnek a gázárakról, mert így érthetőbb mindenki számára.

Az árakban pici eltérés az egyes szolgáltatók esetében is van a különböző elosztási területek miatt. Ez a nem változó rezsicsökkentett ár, azaz a rendeletben szereplő 2,865 forint/MJ esetében azt eredményezi, hogy a köbméterenkénti ár a minisztériumi közlés szerint 99,95 és 104,65 forint közé eshet szolgáltatótól függően - írja a Bank365.hu.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Robbanásszerű rejtélyes fényjelenség rázta meg Győrt éjszaka
A szokatlan jelenség megrémítette a lakosokat, sohasem tapasztaltak hasonlót.
Fotó: Időkép - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Ismeretlen eredetű fény- és hangjelenség ébresztette éjfél után a győrieket. Egy nagyfeszültségű transzformátor hibásodott meg, így a városban és több környező településeken is kimaradt az áramszolgáltatás – írja az Időkép.

„A meghibásodás miatt 4-6 perces áramszünetet tapasztalhattak a környéken élők: a villamosenergia ellátást átterhelésekkel az ügyfelek egy részénél 4 perc alatt, másik részüknél 6 perc alatt sikerült helyreállítani. A meghibásodott berendezések javítását jelenleg végzik szakembereink, ennek ideje alatt az áramellátás zavartalanul működik”

- írja a Kisalföld.hu, Varga Ivett, az E.ON szóvivője nyilatkozata alapján.

A Győrben Hallottam Facebook-csoportban a helyiek szerint még több mint 15 kilométerre a meghibásodástól is elment az áram. A robbanásszerű jelenség megrémítette a lakosokat, sohasem tapasztaltak hasonlót:

„Hajnalban 0:40 körül, egy hatalmas villanást láttunk, fénybe borult az egész szoba (nem villám), majd egyből elment az áram több helyen is. Illetve rengeteg autóriasztót hallottunk a távolból. Ismerősöm Győr másik felén hatalmas robbanásszerű hanghatásra ébredt. A villany ott is elment”

– mesélte tapasztalatait egy győri lakos.

A Megyei Katasztrófavédelemtől egyelőre nem érkezett válasz arra, hogy mi okozhatta a meghibásodást.

hirdetés

Az Időkép győrújbaráti webkamerája rögzítette a szokatlan eseményt, a felvétel ITT tekinthető meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Leállt a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság-kőolajvezetéken keresztül
A MOL azt mondta, hogy több hétre elegendő tartalékuk van, de folyamatosan dolgoznak a megoldáson.

Link másolása

hirdetés

Megerősítette a Transznyeft a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy leállt a szállítás a Barátság-kőolajvezeték déli ágán.

A vállalat elnökének a szóvivője, Igor Demin azt mondta, hogy az ukrán csővezeték-üzemeltető cég, az Ukrtransznafta

augusztus 4-én teljesen leállította az olajszállítást Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába

a Barátság-kőolajvezetéken keresztül, ugyanakkor Fehéroroszországon át folyamatos a kőolajszállítás Lengyelország és Németország irányába. A Reuters már korábban arról írt, hogy ennek oka, hogy a Transznyeft orosz csővezeték-monopólium által az Ukrtransznafta részére fizetett összeg nem érkezett meg.

Igor Demin most kifejtette, hogy a Transznyeft július 22-én utalta át az augusztusi olajtranzit díját, de a pénzt július 28-án visszaküldték – a Gazprombank tájékoztatása szerint az uniós szankciók miatt.

A HVG azt írja, hogy

hirdetés
a hírre beszakadt a MOL részvényeinek árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén:

a cég papírjainak értéke 5,3 százalékkal csökkent reggel óta.

A MOL a lapnak azt mondta: bár több hétre elegendő tartalékuk van, folyamatosan dolgoznak a megoldáson, és egyeztetést kezdeményeztek a díjkötelezettség átvállalásáról is.

A több mint ötven éve működő Barátság kőolajvezeték az egykori szocialista országok egy részét, köztük Magyarországot látja el nyersanyaggal, a vezeték déli szakaszán keresztül átlagosan napi 250 000 hordót szállítanak a régióba. A MOL százhalombattai finomítója 60 százalékban az Oroszországból érkező olajat használja fel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Megkezdődött a Ryanair öt hónapos, 1,4 millió utast érintő sztrájkja
A vállalat légiutas kísérőinek tiltakozása a tervek szerint 2023 januárjáig tart.

Link másolása

hirdetés

A júniusi és júliusi munkabeszüntetés után ismét megkezdődött a Ryanair azon munkavállalóinak sztrájkja, akik tagjai a spanyol légiutas kísérő szakszervezetnek. Az alkalmazottak a magasabb fizetések és jobb munkakörülmények reményében tiltakoznak – írja a LADbible.

Becslések szerint a 24 órás – hétfőtől csütörtökig tartó – sztrájk akár 1,4 millió utast, vagyis körülbelül 130 600 utazót is érinthet naponta. A munkabeszüntetés várhatóan január 7-ig tart, és Valencia, Girona, Santiago de Compostela, Ibiza, Malaga, Madrid, Barcelona, ​​Palma és Alicante repülőtereit érinti.

A SITCPLA, a Airlines Cabin Crew Independent Union és az USO munkaügyi szervezetek már korábban tanácskoztak a fizetésemelés érdekében. Ők úgy látják, ha nem teljesítik a követeléseiket, a személyzetnek „nincs más választása”, mint felhagyni a munkával.

A Bloomberg hírügynökség júniusban fedte fel a Ryanair igazgatójának, Darrell Hughesnek a levelét, amely szerint a Ryanair még abban a hónapban lefújta a spanyolországi tárgyalásokat, miután a szakszervezetek a személyzet kilépésével fenyegetőztek.

A légitársaság szerint a kollektív szerződésről szóló tárgyalások szinte egyáltalán nem hoztak előrelépést, mivel úgy látják, hogy a szakszervezeteknek irreális követeléseket támasztanak a vállalat elé, és megtagadják az értelmes szerepvállalást.

A légitársaság szóvivője a LADbible-nek júniusban azt mondta, hogy a Ryanair olyan kollektív szerződésekről tárgyalt, amelyek az emberek 90%-ára vonatkoznak Európa-szerte.

„Az elmúlt hónapokban tárgyalásokat folytattunk a megállapodások javításáról”

– fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy a tárgyalások jól haladnak és nem számítanak kiterjedt fennakadásra ezen a nyáron, a személyzet munkakörülményeinek javítása érdekében pedig a Ryanair kollektív szerződést kötött Spanyolország legnagyobb és legreprezentatívabb szakszervezetével is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: