HÍREK

Terjed a „repülési szégyen”, és egyre többen fedezik fel újra a „lassú utazást”

Szárnyra kapott a 'flight shame' mozgalom és ezzel egyidőben reneszánszát élheti a vonatozás.

Link másolása

A "flight shame", vagyis "repülési szégyen" nevezetű mozgalom Svédországból indult hódító útjára, eredeti elnevezése flygskam.

Lényege a repülőút által magunk után hagyott szénlábnyom csökkentése/elkerülése, illetve "az út a fontos, nem a cél" bölcsességének újra felfedezése.

Vagyis, hogy az úti célunkhoz való lassabb eljutás sokkal több kalandot, élményt és izgalmat tartogathat, mint például egy villámgyors repülés, ami ráadásul rendkívül káros környezetvédelmi szempontból.

Felszálláskor és leszálláskor a legnagyobb a károsanyag-kibocsátás, ezért egyre többen csak akkor szállnak repülőre, ha valóban hosszú útra indulnak, és több időt is eltöltenek a végállomáson, a rövid kiruccanások alkalmával pedig inkább a vonatot preferálják.

Persze a tendencia megfordítása nem könnyű, hiszen a legnépszerűbb utazási formák pont a hétvégi egyik városból a másikba "reppenések", és a légitársaságok tálcán kínálják az efféle ajánlatokat.

"Az ok, amiért olyan sokáig kerültem a repülést, az izmos szénlábnyom, amivel jár. Tizenéves korom óta egyre inkább kínzott a bűntudat a repüléssel együtt járó kibocsátás miatt, mivel egyre többet megtudtam az éghajlat-változásról és az arra irányuló hatásáról. Lényegében a repülés valószínűleg a leginkább szénigényes tevékenység, amit tehetünk óránként"

- magyarázza cikkében a BBC szerzője, aki például 5 éve nem ült légijárműre, most azonban a testvére lánybúcsúja és az időhiány kedvéért kivételt tett.

Szerinte a "repülési szégyen" az elmúlt évben széles körben elterjedt Európában, mivel abban a korban élünk, amikor a világnak minden eddiginél jobban szüksége van az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezésére, ezért ha valaki ennek tudatában is repülőre pattan, nagy a valószínűsége, hogy rátörhet a bűntudat.

"Számomra itt van ez a fájdalmas kontraszt a hétvégi kiruccanás boldog élvezete és az éghajlatváltozás pusztító valóságának hatásai között. Mások ezt úgy fogalmazzák meg, hogy zavarban vannak a repüléstől azután, hogy környezetvédelmi szempontból 'felébredtek'"

- fejti ki Jocelyn Timperley.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Dobrev Klára: ököllel vertek egy DK-s jelöltet, mentőt kellett hívni
Aláírásgyűjtés közben támadtak a párt képviselőjelöltjére Jászapátiban. Dobrev Klára online sajtótájékoztatón mondta el a részleteket.
FM. Kép: Facebook - szmo.hu
2024. április 29.


Link másolása

Megtámadták a Demokratikus Kolaíció (DK) képviselőjelöltjét Jászapátiban – írja közleményében a párt. Mint részletezik, április 28-án vasárnap egy férfi a nyílt utcán esett az éppen ajánlásokat gyűjtő Ungvári Istvánra.

„Az Orbán-rendszer már nemcsak esetenként, hanem a választási kampány szerves részeként, az ország egész területén hajlandó politikai erőszakot alkalmazni”

– áll a közleményben. A párt szerint Ungvárit már napok óta fenyegetették, ami végül odáig fajult, hogy támadója ököllel olyan erővel mért ütést a képviselőjelölt fejére, hogy mentőknek kellett őt kórházba szállítani.

Dobrev Klára a közlemény kiadása után online sajtótájékoztatójában arról beszélt: minden egyes hasonló eset csak erősíti a pártot abban a meggyőződésben, hogy a mostani rendszernek buknia kell.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Megint változik az üzemanyagok ára – mutatjuk, mennyit kell fizetni szerdától
Néhány forinttal kevesebbet kell fizetni majd a benzinért és a gázolajért. Ez még nem az a csökkentés, amit a kormány akar kieszközölni a kutaknál.

Link másolása

Szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, írja a holtankoljak.hu.

Bruttó 3-3 forinttal kerül majd kevesebbe mindkét üzemanyag beszerzési ára, így a hét közepén az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk a kutakon:

A kormány a hetekben nagy nyomást helyet a kutakra, hogy csökkentsék áraikat. Legutóbb a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy ha a kereskedők önként nem csökkentik az üzemanyagok szintjét, akkor „a kormány lépni fog”. Ez egyes hírek szerint az ársapkák visszatérését is jelenthetik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szexuális zaklatás miatt őrizetbe vették Gérard Depardieu-t
Újabb két nő vádolta meg Gérard Depardieu-t szexuális zaklatással. A színészt a francia rendőrség vette őrizetbe.

Link másolása

Őrizetbe vették Gérard Depardieu-t hétfőn a francia nyomozók – idézi a francia Le Figaro hírét a 444.hu. A 75 éves színészt két nő azzal vádolta meg, hogy két filmforgatáson szexuálisan zaklatta őket.

Az első panasz egy 2014-es forgatáson történtek miatt érkezett. Az események idején 24 éves asszisztenstől azt mondta:

Depardieu „a tenyerével végigsimította a testét”, mielőtt „illetlen szavakkal” beszélt hozzá.

A nő tavaly januárban tett feljelentést olyan szexuális támadás miatt, mely elkövetője a pozíciójából fakadó hatalmával élt vissza.

A második feljelentést idén februárban tette szexuális támadás, szexuális zaklatás és szexista sértegetés miatt egy 53 éves díszletező. Azt mondta:

A színész megragadta őt egy folyosón, a lábai közé szorította, és azt mondta neki, hogy „feldugom a nagy napernyőmet beléd”.

Az esetről értesülve a filmes stáb állítólag bocsánatkérésre szólította fel a színészt, amit az meg is tett. Ezt követően vizsgálat indult – közölte a párizsi ügyészség márciusban.

A lap hivatkozik a Mediapart által egy éve publikált tényfeltáró cikkre, mely szerint Depardieu-t addig összesen 13 nő vádolta meg szexuális visszaélések miatt, zaklatás mellett szexuális erőszakkal is. A színész mindent tagad.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Még a középiskolásoktól is erkölcsi bizonyítványt kérne a kormány, ha gyerektáborban önkénteskednek
A múlt héten nyújtották be a gyerekeket védeni hivatott legújabb törvénycsomagot. Sok részlet nem tisztázott, de ami kiderül, az túlzónak tűnik a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint.

Link másolása

„Ágyúval verébre” – így fogalmazott Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke a Népszavának nyilatkozva a kormány új törvénytervezetéről. A Fidesz-KDNP a „gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” című, a múlt héten benyújtott törvénycsomagjában ugyanis az is szerepel:

A gyerekek táboroztatásában a szervezők, lebonyolítók, közreműködők csak erkölcsi bizonyítvány birtokában vehetnek részt – így az önkéntesen segítő középiskolás diákoknak, főiskolai, egyetemi hallgatóknak is ki kell kérniük a bizonyítványt.

A benyújtott törvénycsomagból számos részlet nem derül még ki, így például a szociális táboroztatásáról sem szól a jogszabály, pedig ez érintheti a család- és gyermekjóléti szolgálatok táborait, illetve számos felzárkózási program hasonló programjait. Azt sem tudni, hogy az egyébként a szociális és gyermekvédelmi szektorban elvárt erkölcsi bizonyítvány mellé kell-e további, táboroztatást megelőző erkölcsi bizonyítvány.

A lapnak nyilatkozva Meleg Sándor úgy vélte: bedőlhet a táboroztatás, de legalábbis nehezebb lesz így majd önkénteseket toborozni. A szakember sok táboroztatásban vett részt, de olyannal még nem találkozott, hogy önkéntesként résztvevő diákokat, hallgatókat, civileket ki kellett volna zárni, mert időközben kiderült, hogy letöltendő börtönbüntetés vár rájuk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: