HÍREK

„Teljesen más életet élnek, mint amit mi megszoktunk” – bizalmatlanok a helyiek a hajdúsági ázsiai vendégmunkásokkal

Van olyan ház, ahol több tucat külföldi vendégmunkás él egy fedél alatt. A jogász szerint ennek elvileg semmilyen akadálya nincs.

Link másolása

Rengeteg ázsiai vendégmunkás dolgozik a Debrecen környéki beruházásokon, akik a környékbeli településeken, Mikepércsen, Sárándon és Hosszúpályiban laknak – adta hírül az RTL Híradója.

Az egyik néző olyan felvételeket küldött be, amin jól látszik, hogy egy ingázó busz 45 munkást szállít ugyanarra a környékre. Az RTL saját felvételei alapján is megállapította, hogy van olyan ház, ahol több tucatnyian is laknak egyszerre.

A név nélkül nyilatkozó helyeik véleménye eltérő. Van, aki szerint nincs gond a ránézésre ázsiai származású dolgozók beköltözésével, akik betartják a békés együttélés szabályait. Más viszont azt mondja: adódhatnak konfliktusok a beköltözők és a korábban is ott lakó helyiek között.

„Teljesen más életet élnek, mint amit mi megszoktunk. Mindenkinek furcsa ez. Gyerekesek vannak, felnőttek, mindenki kijár az utcára, és vannak zavaró körülmények. A szemetelés és a kutyatartásuk is”

– fogalmazott egy helybéli férfi.

A Híradó által megkérdezett szociálpszichológus azt mondja, sok mindenből adódhat a helyiek bizalmatlansága. Kende Anna szerint többek között felelős lehet érte a közbeszéd is, ami a 2015-ös menekültválság óta elsősorban azt hangsúlyozza, hogy az idegen kultúrából érkező emberek nem tudnak jól beilleszkedni.

A csatornának nyilatkozó jogász arról beszélt, hogy elvileg nincs akadálya, hogy több tucatnyi vendégmunkás lakjon egy fedél alatt. Zeke László ügyvéd szerint amennyiben tartózkodási és munkavállalási engedélyük is van, akármennyien lakhatnak együtt, ha a tulajdonos azt megengedi.

Az RTL Híradó riportja a hajdúsági vendégmunlásokról

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Reagált a kormány Magyar Péter állításaira
Igaz, nem igazán kommentálták Varga Judit volt férjének kijelentéseit. Ugyanakkor most először nevén nevezték válaszukban.

Link másolása

Mióta két és fél hete a nagyobb nyilvánosság elé lépett, és alaposan beleszállt a NER-be Magyar Péter, a Fidesz többféleképp próbálta már hitelteleníteni. A Megafon kormányzati közösségi médiás platformon a kormányközeli influenszerek nagy erőkkel igyekeznek lejáratni Varga Judit volt férjét, a leginkább súlytalan és sértett figurának beállítani. Erre pár hét alatt több mint 50 millió forintot elköltöttek.

Magyar Péter azonban nem állt le, nemrég pedig az ellenzéki pártok elkezdték elküldeni kérdéseiket a kormánynak az ügyvéd állításaival kapcsolatban.

Tóth Bertalan és Vajda Zoltán MSZP-s képviselők például azt kérdezték a miniszterelnöktől, hogy milyen személyes szerepe volt „napjaink legnagyobb politikai botrányában” – írja a Telex.

A címzett Gulyás Gergely és Rogán Antal helyett Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára adott választ, amelyben azt írja:

„A kormány nem tartja feladatának, hogy Magyar Péter aktuális nyilatkozatait kommentálja.”

Válaszában kormánypárti szereplő most először nevezi néven Magyar Pétert korábban, ha reagáltak egyáltalán, leginkább csak Varga Judit férjeként emlegették.

Jámbor András, a Párbeszéd képviselője Orbán Viktornak címezte kérdését, hogy miért nem mentette fel a később vesztegetés elfogadásával és hivatali visszaéléssel megvádolt Völner Pál államtitkárt, amikor (Magyar Péter szerint) Varga Judit ezt kezdeményezte.

A választ Dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára adta meg, Tuzson Bence miniszter megbízásából: más kérdésekkel összevonva:

„Varga Judit volt igazságügyi minisztert nagyra becsüljük, nem foglalkozunk a volt férjével.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Meghalt Lusztig Éva
A magyar zsidóság egyik legfontosabb gyűjteményének társalapítója 94 éves volt.

Link másolása

Elhunyt 94 éves korában Lusztig Éva (Hava), a magyar nyelvterületről származó zsidóság cfáti emlékmúzeumának, a magyar zsidók egyik legfontosabb gyűjteményének a társalapítója – közölte kedden a családja.

Lusztig Éva 1987-ben határozta el nyolc éve elhunyt férjével, Lusztig Józseffel együtt, hogy létrehozzák a magyarajkú, magyar kultúrájú zsidóság emlékmúzeumát az észak-izraeli Cfát városban.

Felhívásukra a világ számos pontjáról gazdag tárgyi és levéltári anyagot kaptak, amelynek a bemutatására a cfáti városháza melletti épületben 1990-ben megnyitották az emlékmúzeumot. Ez azután látogatók ezreit vonzotta évente, és fontos helye lett a világ legkülönbözőbb pontjain élő magyar zsidóknak.

Lusztig Éva 1930-ban született Budapesten egy orvosházaspár gyermekeként. Gimnazista volt, amikor a nyilas uralom idején, 1944 novemberében szüleit elhurcolták, és soha többé nem látta őket. Őt öccsével együtt a budapesti gettóba vitték, ahol embertelen körülmények között éltek a főváros felszabadulásáig.

A háború után csatlakozott a Dror-Habonim nevű cionista ifjúsági mozgalomhoz, amelyben megismerkedett leendő férjével, a mozgalom oktatójával. Olaszországon keresztül kivándoroltak Izraelbe, ahová az ország megalapításának napján, 1948. május 14-én érkeztek meg.

Először részt vettek a Beit Haemek nevű kibuc megalapításában, majd Cfáton telepedtek le, ahol mindketten pedagógusként dolgoztak nyugdíjba vonulásukig. Nyugdíjasként a magyar zsidóság emlékét ápoló múzeum létrehozásáért, majd fejlesztéséért és működésért tevékenykedtek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Már 1990-ben is tudhattak arról, hogy pedofil a bicskei gyerekotthon igazgatója
Előállt egy minden eddiginél korábbi áldozat. Mint mondja, az otthonban már a 90-es évek elején mindenki tudta, hogy „János bácsival vigyázni kell, mert buzi”.

Link másolása

Újabb áldozat állt elő, aki azt mondja: zaklatta őt a bicskei gyerekotthon pedofíliáért elítélt igazgatója. A mostani megszólaló esete ráadásul minden eddiginél korábbi: állítása szerint 1990-ben, azaz a volt igazgató kinevezése után nem sokkal vált áldozattá. Azt mondja, már akkor tudtak arról, hogy Vásárhelyi Jánosnak pedofil hajlamai vannak – írja a Szabad Európa, aki megszólaltatta az áldozatot.

A névtelenséget kérő, a lap által Balázsnak nevezett áldozat elmondása szerint 13 éves volt, amikor 1990-ben bekerült a gyermekotthonba, amelynek akkoriban kifejezetten jó híre volt. Vásárhelyi Jánost nem sokkal ezután nevezték ki az otthon élére, Balázs pedig elmondása szerint hamar megtudta, hogy

„János bácsival vigyázni kell, mert buzi”.

Mivel ő magát az otthonon belül balhés gyereknek írja le, többször került kapcsolatba személyesen is János bácsival, aki segített neki kimászni akár rendőrségi ügyekből is. Egy ilyen eset után az igazgató egyszer levitte őt az irodája mellett lakórészbe, majd azt mondta neki, hogy fürödjön meg, és rázárta a lakást. Amikor visszatért, elkezdte őt fogdosni, és arra kérte, hogy ő is tegyen így. Az igazgató nem erőszakolta meg, de amikor összehúzta magát, elkezdte őt ölelgetni. Végül elhagyta a lakást.

Balázs testi fenyítésekről, pofozásokról is beszél, de, mint mondja, ezeket annak idején jogosnak és igazságosnak érezték. A beszámoló szerint az igazgatót egyébként mindenki szerette, egyrészt mert mindenkihez volt egy kedves szava, másrészt pedig mert mindig kihúzta őket a slamasztikából, de a fiúk ettől még tudták, hogy vigyázniuk kell vele. Balázs szerint az abúzusról még az intézményen belül sem beszélt senkinek, így nem tudja, hány áldozata lehetett még akkor János bácsinak. A saját életére komoly hatása volt az egésznek, pláne azután, hogy az exigazgató ügye 2016-ban kibukott. Néhány éve pedig egy másik traumája után terápiára ment, hogy feldolgozza a történteket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor terjesztette fel kitüntetésre a pedofil gyerekotthon-igazgatót 2016-ban
A Demokratikus Koalíció szerint a miniszterelnök azután javasolta Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatára a bicskei otthon vezetőjét, hogy már tudni lehetett a vele kapcsolatos aggályokról.

Link másolása

2016-ban éppen Orbán Viktor előterjesztésére kapott állami kitüntetést Vásárhelyi János – közölte a Demokratikus Koalíció (DK) kedden. Az indoklás szerint az igazgató „a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként” kapta meg a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát 2016-ban, az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából. A kitüntetést Áder János köztársasági elnök adományozta Orbán Viktor előterjesztésére – írta meg az RTL.hu.

Kálmán Olga, a DK politikusa szerint

„szó sincs arról, hogy Orbán ne tudta volna, hogy kit tüntet ki”, hiszen öt évvel azután adták át a kitüntetést, hogy az igazgatóról kiderült, hogy pedofil.

Ezt arra válaszul közölték, hogy hétfőn a Parlamentben a miniszterelnök (több mint három héttel a kegyelmi ügy kirobbanása után) arról beszélt: a mai ellenzék hagyta helyén húsz évig a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját, 2010 után pedig a Fidesz-kormány indított vizsgálatot és záratta börtönbe.

2011-ben ugyanis már feljelentették az igazgatót, de a rendőrség megszüntette a nyomozást, mert azok a gyerekek, akik vallomást tettek az igazgatóra, később visszavonták azt. A pedofíliával vádolt igazgató helyettesének és bűntársának tavaly adott elnöki kegyelmet Novák Katalin, ami miatt idén február 10-én lemondott hivataláról.


Link másolása
KÖVESS MINKET: