HÍREK
A Rovatból

Teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került a kormány az uniós források visszatartása miatt

A külföldi működőtőke beáramlásával pótolnák a kieső EU-s pénzeket, ezzel azonban hatalomtechnikai szempontból jelentősen szűkül a kabinet mozgástere.

Link másolása

Komoly árat kell fizetnie azért a magyar kormánynak, hogy a külföldi működőtőke beáramlásával pótolja a kieső EU-s pénzeket – írja a 24.hu.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hónapok óta számos fórumon elmondta, hogy egy olyan finanszírozási szerkezetváltozást valósítottak meg az elmúlt időszakban, amelynek keretében egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a külföldi működőtőke beruházások (FDI). A miniszter szerint az FDI beáramlását a teljes beruházási skálán belül 20 százalék feletti arányon kell tartani, ez pedig azt jelenti, hogy nominálisan évi 10-14 milliárd eurós FDI-volument tűztek ki célul, ami jelentősen meghaladja a 2022-es rekordévet is (6,5 milliárd euró).

A kormány mindezt egyedi kormánydöntésen alapuló támogatásokkal igyekszik elérni. Míg 2010 és 2020 között körülbelül 500 milliárd forintot fordítottak erre, addig 2023-ra már el is érték ennek az összegnek a kétharmadát. Gál Zoltán, a Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT) elnöke, a Pécsi Tudományegyetem professzorának kalkulációja szerint ebből 320 milliárd forint értékű támogatás ment a CATL Debrecenben épülő akkumulátorgyárának, míg a szintén Debrecenben épülő BMW-üzemre a 44 milliárd forintos hivatalos támogatás mellett további 140-150 milliárdot költ a magyar állam gyár körüli infrastruktúra-fejlesztésére.

Sass Magdolna, a KRTK Világgazdasági Intézetének igazgatója szerint mindennek az lesz a következménye, hogy hatalomtechnikai szempontból jelentősen szűkül a kormány mozgástére.

Ezeknél a pénzeknél ugyanis könyörtelenül a megtérülési szempontokat veszik figyelembe, így a kormány és holdudvara nem tud beleszólni a források felhasználásába. Mindez pedig nagyon behatárolja a kormányzati cselekvőképességet, a döntéshozók kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

Az uniós források elapadása már most érezteti hatását az állami fejlesztésekre. Ennek egyértelmű jele a Lázár János építésügyi miniszter által leállított építési projektek sora. Emellett arra is lehet számítani az EU-s pénzek hiányában, hogy a fizetési mérleg masszívan deficites lesz.

Korábban egyensúlyban volt az ország külső finanszírozása, nagyjából fele-fele arányban támaszkodott Magyarország az uniós forrásokra és a a külföldi működőtőkére, most viszont a kormányzat már egymást kizáró tényezőkként gondol ezekre az eszközökre. Ez viszont nagyon kockázatos egy olyan időszakban, amikor a források elérhetősége a Covid-válság következtében bizonytalanná vált, miközben már így is Magyarország van legjobban kitéve a közvetlentőke-befektetéseknek.

Sass Magdolna szerint ráadásul az 1990-es évek óta számtalanszor előfordult már az is, hogy a multicégek által beharangozott beruházási érték jelentősen meghaladta a későbbi tényleges pénzmozgások szintjét. Különösen igaz volt ez az ázsiai cégekre. Egy másik probléma, hogy az ebből eredő pénzbeáramlás akár 3-5 évre is elhúzódhat, jó példa erre a kecskeméti Mercedes-gyár esete.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Pankotai Lili: „Ez egy nyugati országban elég lenne ahhoz, hogy lángoljon a főváros”
Idén először egy új kategóriában is hirdettek győztest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) díjátadóján, ahol a szabadabb országért küzdő bátor civileket jutalmazzák. A 18-25 évesek között Pankotai Lili nyert.

Link másolása

„Az, hogy a tanévkezdés előtt egy nappal ideiglenes órarendeket adnak, mert nem lehet tudni, milyen tanári állások betöltetlenek, egy nyugati országban önmagában elég lenne ahhoz, hogy lángoljon a főváros” – mondta Pankotai Lili aktivista az oktatás helyzetéről a Reggeliben.

Idén először egy új kategóriában is hirdettek győztest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) díjátadóján, ahol a szabadabb országért küzdő bátor civileket jutalmazzák.

A 18-25 évesek között Pankotai Lili nyert. Lili a Reggeliben elmesélte, nem számított a TASZ díjára, mégis készült köszönőbeszéddel, hogy tudjon mit mondani, ha őt tüntetik ki.

A fiatal aktivista mesélt az utóbbi évek tüntetéseiről is – a diákok másfél éve küzdenek a tanárok és az oktatás helyzetének javításáért.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Halálos csapda várta a rendőröket Esztergomban, a robbantó egy 38 méter hosszú alagutat épített magának
Az ingatlan teli volt robbanásveszélyes vegyi anyaggal, amely végül fel is robbant. A férfi egyértelműen arra törekedett, hogy megölje az intézkedő rendőröket.
Forrás: Ügyészség, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2023. szeptember 25.


Link másolása

Napokig katasztrófavédelmisek, rendőrök és tűzoltók dolgoztak Esztergom Búbánatvölgy városrészének azon háza előtt, ahol szerda este egy zavart férfi felrobbantott egy gázpalackot, megölve ezzel saját magán kívül a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik munkatársát is. A robbantásban 11-en megsebesültek, köztük négyen súlyosan.

A nyomozó ügyészség most közleményt tett közzé, amelyben sok, eddig nem ismert, megdöbbentő körülményt tisztázott az esettel kapcsolatban.

Az ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított nyomozást az ügyben - írták.

Az elkövetést követően rövid idő elteltével megkezdett szemlét – a nyomozó ügyészség felkérésére – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műveleti Szolgálatának Bűnügyi Technikai Főosztálya nagy erőkkel, szakértők és tűzvizsgáló szaktanácsadó bevonásával folyamatosan végezte, több napig tartó megfeszített munkával.

A szemle megállapította, hogy

az elkövető egy 38 méter hosszú alagutat épített magának a házból kiindulva, amely a robbanás ellenére épségben maradt.

Az eddig beszerzett adatok szerint az elkövető olyan - Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető - nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlanban, amely szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik, és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas - tették hozzá.

Az elkövető a rendőrségi akció idején a vegyi anyagot tartalmazó tartályt felnyitotta – nem kizárhatóan szándékosan a nagyobb robbanás érdekében felborította –, majd a cseppfolyós anyag a levegővel keveredett.

A rendelkezésre álló adatok alapján az is megállapítható, hogy

a férfi gázmaszkot viselt a házban, amelyet csak akkor vett le, amikor az épületből kilépve a rendőrökkel tárgyalt. A férfi a gázmaszkot a robbanáskor is viselte. Az elkövető szándéka kétséget kizáróan az intézkedő rendőrök életének kioltására irányult.

A helyszínen jelenleg is dolgoznak a nyomozók.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Beszólt Orbán Matolcsynak: „a jegybank nem tud megbirkózni” az infláció megfékezésével, ezért a kormány ezt átvállalta tőle
A parlamentben folytatódott a jegybank és a kormány közötti adok-kapok. Négy napja Matolcsy nevezte kalandornak a kormány inflációkezelését, most Orbán szólt vissza a jegybank elnökének.

Link másolása

Ahogy az lenni szokott, a parlamenti ülésszakát most is a kormányfő beszéde nyitotta meg.

A miniszterelnök beszélt az energiahelyzetről, az ukrán gabonaválságról, megemlékezett az atlétikai világbajnokság sikeres megrendezéséről és persze foglalkozott a migránshelyzettel is.

Minden bizonnyal legérdekesebb része a beszédének azonban az volt, amikor a Nemzeti Bankról beszélt. Mint ismeretes, a jegybank vezetője is egyre határozottabban bírálta az elmúlt jó egy évben a kormányt,

most a kormányfő mondta el a véleményét a Matolcsy György vezette intézményről.

Azt mondta, hogy a jegybank komoly adósságot halmozott fel az elmúlt években. A költségvetés képes lenne ezt kifizetni, de csak akkor, ha súlyos pénzeket vonnak el egyéb területekről. Orbán úgy fogalmazott, hogy a kormány ezért azt javasolja, hogy ne ezt tegyék, és

inkább törvénymódosítással menti ki a jegybankot a szorult helyzetéből.

Orbán elismételte, hogy az a céljuk, még idén egyszámjegyűre csökkenjen az infláció. A miniszterelnök szerint

ezzel a feladattal „a jegybank nem tud megbirkózni”, ezért a kormány ezt átvállalta tőle.

További pénzügyi kérdésekről szólva Orbán szerint a kormány olyan döntéseket is hozott, amelyekkel érdekeltté tenné a magyarokat, hogy fektessenek állampapírba. A kormányfő arról beszélt, a magyar államadósság egyharmada magyarok, kétharmada külföldiek kezében van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Nagyot ment a TV2 híradósa – adás közben kezdte szidni az MTI-t, majd képtelen volt helyesen kimondani a honvédelmi miniszter nevét
Andor Évának harmadik nekifutásra sikerült elmondania a Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédéről szóló szöveget. Egy korábbi hírnél pedig a számokkal gyűlt meg a baja.
Fotó: TV2 - szmo.hu
2023. szeptember 25.


Link másolása

2023. szeptember 22-én pénteken egy ideig a szokásos medrében folyt a TV2 esti híradója, azonban több mint 19 perc elteltével érdekes jelenetek játszódtak le a stúdióban - vette észre a 444.

Éppen Nagy István agrárminiszterről ment egy bejátszás, amelyben diákok társaságában facsemetéket ültetett el, amikor Andor Éva bemondó véletlenül nyolcvanezer országszerte elültetett fát mondott nyolcezer helyett.

"Nyolc! Bocsánat!”

- mondta, majd hatalmas orrszippantás és egy hosszabb szünet után a híradós csak annyit mondott:

„Kicsit sok!”

Ezt követően rövid ideig a TV2 Tények logója volt látható, majd Andor Éva az elejéről újraolvasta a hírt.

Itt viszont még nem értek véget a furcsaságok, egy következő hír arról szólt, hogy mit mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a várpalotai lőszergyár bokrétaünnepségén.

A hír felolvasása közben a híradósnak a fejlesztés szóba beletört a nyelve, amire így reagált:

"Jaj, ne, ezek az elmondhatatlan MTI-szövegek!"

Pár másodperc csend után újra belekezdett a hír felkonferálásába, azonban ekkor Szalay-Bobroviczky Kristófnak nevezte a minisztert, kihagyva a nevéből az n betűt, ami miatt rászólhattak, ezért ismét lefagyott.

"Bobrovniczky. Nem úgy mondtam? Hát szerintem Bobrovniczkyt, na jó, mindegy"

- mondta, majd harmadszor is nekikezdett a hír felolvasásának, amit ekkor már sikeresen tudott abszolválni.

A péntek esti híradó felvételét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET: