hirdetés

HÍREK

„Teljesen feleslegesen hergelik vele az embereket” – Egyre nő a feszültség az idősek vásárlási idősávja miatt

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint újra kellene gondolni a védett idősávot december 11. után, olvasóink többsége szerint viszont egyszerűen el kell törölni.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2020. december 05.

hirdetés

Mint azt megírtuk, a koronavírus-járvány miatt bevezetett, az idősek számára délelőtt fenntartott kétórás vásárlási idősáv újragondolását javasolja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete december 11. után, mivel arra számítanak, hogy az ünnep előtti rohamban több feszültséget szül majd a mindennapos korlátozás.

A szakszervezet elnöke szerint decemberben délelőttönként egyébként is erősebb a forgalom, és szerepet játszik az is, hogy a szokásosnál sokkal hamarabb zárnak a boltok, nem lenne jó, ha a generációk között újabb vitákat szülne a korlátozás.

Cikkünk után rengeteg komment érkezett. A legtöbb hozzászóló szerint semmi értelme a délelőtt fenntartott két órának:

"Semmi értelme! Csak annyi, hogy sikerült összeugrasztani a 65 év felettiekkel. De hát ez volt a cél!"

hirdetés

"Nem kell! Amelyik idős ember nagyon fél, úgyis megtalálja azt a napszakot, amikor kevesen mennek vásárolni, mert dolgoznak. Én is nyugdíjas vagyok, a járvány előtt se szerettünk tömegnyomorban vásárolni."

"Még mindig azt mondom: az időseknek nincs vásárlási idősávja. Ők jogszabály szerint bármikor mehetnek. A 65-nél fiatalabbaknak van mínusz 2 óra. És a szombati 8-10 egy agyrém."

"Teljesen feleslegesen hergelik vele az embereket. A 65 év felettiek továbbra is egész nap shoppingolnak. 11 után is tele vannak velük az üzletek. Saját tapasztalat, hogy ebédidőben leugranak egy tálca sörért, és más fontos dologért. Így 11 után és 9 előtt hatalmas a tömeg mindenhol. Én meg logisztikázhatok a munka mellett össze vissza."

"Szombatonként is várnak az emberek a 10 órára, az üzletek pedig üresen kongnak! Senkinek nem jó! 11 órakor a pénztárnál előttem és utánam is nyugdíjasok álltak, a kijáratig pedig alig lehetett elszlalomozni a blokkjaikat nézegető idősek miatt."

"Semmi értelme, este 19 órakor még úgy kell őket kizavarni a boltból! Kereskedelemben dolgozom, napok óta olyan tömeg van a boltokban, bevásárlóközpontokban, hogy ennek az időkorlátnak semmi értelme! Egymás nyakába lihegnek, hatalmas sorokban!"
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Kiderültek a részletek: ezek az üzletek és szolgáltatások működhetnek a szigorítás alatt is

Nem zárnak be a bankok és a posták, nyitva tarthatnak például a piacok és az állateledelt forgalmazó üzletek is, és számos szolgáltatást sem érint majd a korlátozás.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Péntek délután - hosszas várakozás után - megjelentek a csütörtökön bejelentett korlátozások részletei a Magyar Közlönyben.

A kormány közlése szerint a minden eddiginél nehezebb, március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők:

- Az üzleteket be kell zárni, ez alól kivételek az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

- Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszerviz-szolgáltatásokat.

A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

- A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad, és a közoktatás többi szintjén is át kell állni az online tanrendre.

hirdetés

- Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

- Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

- A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

- A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

- A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

- A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

- A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

- Szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

- Kiterjesztik a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Mindemellett zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várják a véleményeket.

A cikk a lapozás után folytatódik!hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán Viktor után Müller Cecília sem árulta el a telefonszámot, amin az oltással kapcsolatos bejelentéseket lehet megtenni

Reggel a miniszterelnöknek nem jutott eszébe, napközben a tisztifőorvos már magáról a problémáról sem beszélt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Orbán Viktor szokásos, péntek reggeli, a Kossuth Rádióban elhangzó interjújában elismerte, hogy vannak technikai jellegű gondok az oltással.

Mint mondta, nem az oltóanyag, sokkal inkább a tömegesség miatti adatalapú oltásra átállás miatt fordulnak elő gondok a rendszerrel. Ebben az esetben pedig többféle hiba is előfordulhat.

A miniszterelnök azt is mondta:

Nagyon fontos, hogy van egy telefonszámunk, ezt kértem Müller Cecília asszonytól, hogy mindennap mondja be, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha valaki problémát észlel. Akár a rendszerben, akár saját magára vonatkozóan. És adnak tanácsot is, hogy mit és hogyan kell tennie, hogy a hibát ki tudjuk javítani."

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy el tudja-e mondani a telefonszámot, azt válaszolta:

hirdetés
Nem, sajnos nincs nálam.

A műsorvezető erre megjegyezte, hogy „majd Cecília asszony elmondja”.

Csakhogy a problémabejelentő oldal telefonszáma nem került szóba az operatív törzs sajtótájékoztatóján sem.

Sőt, az országos tisztifőorvos a rosszul kiküldött sms-ek miatti káoszra ki sem tért a tájékoztatón, ahol jobbára a vírussal kapcsolatos általános óvintézkedéseken kívül arról beszéltek még, hogy elmarad a hétvégére tervezett tömeges oltás.

Forrás: 444.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Hiánycikk lett az FFP2-es maszk Magyarországon

Azok után, hogy felreppent a hír, hogy itthon is a bevezetését tervezik, hamar elkapkodták a boltokból.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Hiánycikk lett az FFP2-es maszk, miután az Index csütörtökön arról írt, hogy a szomszédos országokhoz hasonlóan kötelezővé tehetik a használatát közterületen. Korábban mi is írtunk róla, hogy a XII. kerületi önkormányzat közölte: a hivatal területére már csak ilyen maszkban lehet belépni.

Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Németországban egy ideje már kötelezőek az ilyen jellegű maszkok.

Ezeken a helyeken a koronavírus számadatainak tendenciái pedig nagyon hasonlóak a magyarhoz.

Szijjártó Péter a HVG-nek azt mondta, a kormány egyelőre nem tárgyalt erről, a virológusok véleménye pedig megoszlik arról, mennyire hasznosak.

hirdetés

Az RTL Híradó teljes riportja az FFP2 maszkok itthoni helyzetéről:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Aknára lépett és meghalt egy menekült Horvátországban

Két társa megsérült egy háborúból visszamaradt robbanószerkezettől.
MTI - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Aknarobbanásban életét vesztette egy illegális határátlépő, egy társa súlyosan, egy másik pedig könnyebben megsérült a közép-horvátországi Saborsko járáshoz tartozó erdőben, ahol az 1991-1995-ös délszláv háborúból visszamaradt, aláaknázott területre tévedtek - írta a helyi sajtó pénteken.

A robbanás csütörtökön történt a boszniai határhoz közeli térségben, a károlyvárosi (Karlovac) rendőrség helikopterekkel próbálta meg felderíteni a területet, az úgynevezett saborskói migráns útvonalat.

Marko Bicanic, járási elöljáró a sajtónak elmondta: korábban már aknamentesítették ezt a részt, de az erdőkben a terepviszonyok miatt ez nehezebb volt.

A főbb útvonalakon még mindig kint vannak az aknaveszélyre figyelmeztető táblák, de mivel a Bosznia felől érkező illegális határátlépők kerülik a főbb útvonalakat, valószínűleg nem láthatták őket

- tette hozzá.

Az ogulini kórházban megerősítették, hogy az ott kezelt két migráns közül egyik súlyos hasi sérüléseket szenvedett, a másik pedig a térdén sérült meg. Mindkettő pakisztáni állampolgár.

hirdetés

Az illegális bevándorlók főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: