HÍREK

Tarlós volt helyettese be akarta tiltatni Leányfalun a Meseország mindenkié könyvet, de nem sikerült neki

Az óvodavezető közölte, hogy értetlenül állnak a javaslat előtt. Egyik képviselő szerint pedig 'majd ha azt halljuk, hogy az óvodába valaki bevitte a Kámaszútrát, és abból olvastat föl', akkor jogosan lehet megkérdezni, hogy van ez.

Link másolása

Mint arról korábban beszámoltunk, nagy port kavart, mikor Dúró Dóra országgyűlési képviselő megsemmisített egy magyar mesekönyvet a Mi Hazánk Mozgalom sajtótájékoztatóján, mert az szerinte "homoszexuális propagandakiadvány". A kötet az első magyar LMBTQ mesekönyv, amelyet a Labrisz Leszbikus Egyesület adott ki nemrég. Az akció miatt többen is megszólaltak, többek között Orbán Viktor is, aki annyit közölt a kötet kapcsán: „Hagyják békén a gyerekeinket”. Ugyanakkor például több mint ezer pszichológus kiállt a mesekönyv mellett.

Októberben Leányfalun az önkormányzat kulturális bizottságának ülésén Nyíri Csaba bizottsági elnök megkérdezte: "Mivel nagyon fontos a gyermekek lelki-mentális nevelése, tisztelettel megkérdezném, hogy mi a véleménye erről a Meseország mindenkié mesekönyvéről és ennek az óvodában való terjesztéséről?"

Nyíri 2007-től 2014-ig volt polgármester Leányfalun, régebben pedig Tarlós István alpolgármestere és kabinetfőnökeke volt Óbudán. 2019-ig a Budapesti Közlekedési Központ igazgatóságának volt tagja.

Az óvodaszék elnöke azt válaszolta, „a homoszexualitás nem óvodába való téma”. Ezért azt javasolta, hogy a bizottság a képviselőtestületen keresztül kérje a polgármestert a mesekönyv óvodai betiltására.

Ezt a javaslatot két tartózkodás mellett végül elfogadták.

Két héttel később a testületi ülésen Kövesdi Miklós független képviselő javasolta, hogy vegyék le az ügyet a napirendről, mert szerinte szabálytalanul jártak el a bizottságban, mert nem volt tervben, hogy erről döntsenek.

Ezen kívül Nyíri más szöveget nyújtott be a testület elé, ebben azt kérte, hogy tiltsák meg „a gyermekek mentális fejlődését károsan befolyásoló kiadványok” használatát. Valamint azt, hogy "szexuális tárgyú érzékenyítéskor a gyermek részvételéhez szükség legyen a szülők előzetes, pontos tájékoztatására és írásbeli engedélyére. Így biztosítható, hogy az ilyen foglalkozáson csak az a gyermek vehessen részt, akinek a szülei ezt előzetesen írásban megengedték”. Így a mesekönyv nem szerepelt direktben az előterjesztésben.

Kövesdi szerint így nevetségessé teszik magukat, és megkérdőjelezik az óvodai dolgozók hozzáértését.

„Majd ha azt halljuk, hogy az óvodába valaki bevitte a Kámaszútrát, és abból olvastat föl”, akkor jogosan lehet megkérdezni, hogy van ez,

- mondta.

Végül a szavazás után úgy döntöttek, hogy nem veszik le a napirendről a témát. Nyíri célja, hogy az egész "jelenségről" tárgyaljanak.

Szabóné Kaszás Gabriella óvodavezető elmondta, hogy kollégáival együtt értetlenül állnak a javaslat előtt. A pedagógiai programjukban nem szerepel semmilyen szexualitáshoz kötődő foglalkozás.

Adorján polgármester javaslatára végül arról szavaztak, hogy ha az óvodavezető veszélyben érzi a pedagógiai program betartását, akkor értesítse a testületet. Erre Kövesdi azzal reagált, hogy ez értelmetlen, hiszen bármilyen intézményvezető szól, ha baj van. Ha mégsem, akkor úgyis fellépnek.

A végén Nyírin és a polgármesteren kívül senki sem szavazott igennel - írja a 444.hu.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kenőpénzt kérhetett a kormánypárt elnöke, hogy egy vállalkozó megkapja a hozzájárulást két torony építésére Varsóban
Gerald Birgfellner osztrák üzletember azt vallotta, hogy egy több mint 4 millió forint értékű zlotyval teli borítékot adott át Jarosław Kaczyńskinak.

Link másolása

A Gazette Wyborcza lengyel napilap hozta nyilvánosságra az ún. „Kaczyński-szalagokat”, amely egy osztrák üzletember, Gerald Birgfellner kihallgatási jegyzőkönyvének átiratának részleteit tartalmazza még 2019 márciusából.

A jegyzőkönyvben szó esik egy 50 ezer zlotyval (több mint 4 millió forinttal) teli borítékról is, amit Birgfellner állítólag Jarosław Kaczyńskinak, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnökének adott át, aki ezt továbbította Rafal Sawicz pap felé.

Az iratok szerint 2018 elején Kaczyński rábeszélte az osztrák üzletembert, hogy a megfelelő összeg ellenében Sawicz áldását adja arra, hogy megépíthessenek Varsó központjában két tornyot, amelyekben Birgfellner is érdekelt volt.

Birgfellner vallomásában arról beszélt, hogy a bankból egyenesen a PiS székházába ment a kért összeggel, ahol átadta a borítékot Kaczyńskinak, aki bement egy szobába, ahol Sawicz tartózkodott. A pap húsz perccel később kijött, kezet fogtak, majd közölték vele, hogy aláírták az építésről szóló határozatot.

A Birgfellner kihallgatását követő napokban Kaczyński személyesen ment el az Igazságügyi Minisztériumba, ahol találkozott Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel és főügyésszel. Később mindketten tagadták, hogy a találkozójuk az osztrák üzletember ügyéről szólt volna.

(via Telex)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Szijjártó Péter: elképesztő, hogy egyes európai politikusok „a lövöldöző migránsok és az embercsempészek oldalán állnak”
Szijjártó Péter a német külügyminiszter azon kijelentésére reagált, miszerint "rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket".

Link másolása

A külgazdasági és külügyminiszter szerint "elképesztő, hogy egyes európai politikusok a Magyarország déli határainál rendszeresen lövöldöző migránsok és az embercsempészek oldalán állnak".

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán hétfőn közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: Európa egyes politikusai 2015 óta tévhitben élnek.

"Hiába az elképesztő migránsáradat, hiába a kettős társadalmak, a no-go zónák, az agresszív nyomulás, hiába a növekedő terrorfenyegetés, egyes politikusok még mindig a migránsok beengedése és elosztása mellett érvelnek".

Márpedig a migránsokat nem elosztani kell, hanem megállítani a határon - szögezte le Szijjártó Péter.

Tiszta vizet kellene önteni a brüsszeli és a berlini poharakba, és világossá kellene tenni, hogy a határsértés egy súlyos bűncselekmény, amivel szemben keményen kell fellépni. "Magyarország déli határánál most már rendszeresen lövöldöznek migránsok és embercsempészek. Elképesztő, hogy egyes európai politikusok az ő oldalukon állnak."

Szijjártó Péter a német külügyminiszter azon kijelentésére reagált, miszerint "rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket".

Azt a külügyminiszter elfelejtette megemlíteni, hogy az Európai Bizottság

kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt, és meg is küldte erről első felszólító levelét a magyar kormánynak.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a magyar kormány több európai uniós irányelvet is megsértett, mikor döntött az embercsempészek ügyében.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Súlyosan hibás bírói döntés született” a magyar versenyző kárára, a birkózószövetség mindent megtesz, hogy kiderüljön
A Magyar Birkózók Szövetsége hivatalos lépéseket tett a kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoport döntőjének felülvizsgálatára, mert szerintük nem adták meg a kétvállra fektetést, és így szenvedett vereséget Losonczi Dávid.

Link másolása

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) hivatalos lépéseket tett a kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoport döntőjének felülvizsgálatára, mivel véleménye szerint a bírók súlyos tévedése nyomán szenvedett vereséget Losonczi Dávid.

Az MBSZ hétfői tájékoztatása szerint a vezetőség úgy döntött, minden sportdiplomáciai lépést megtesz annak érdekében, hogy a vasárnapi finálét, melyben Losonczi Dávid óriási csatában 8-7-re kikapott a török Ali Cengiztől, felülvizsgálja a nemzetközi szövetség (UWW).

"Határozott vélemény, hogy a szőnyegen a rivális két vállra került. Ezért az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodik a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg, súlyosan hibás bírói döntés született"

- állt az MBSZ hírlevelében.

A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, az eredményt így nem változtatják meg, de az MBSZ szerint mindent meg kell tenni a maximális jogorvoslat érdekében.

Az ESMTK 23 éves birkózója vasárnap csaknem egy percig tartotta tusveszélyes helyzetben Cengizt, a vezetőbíró pedig kétszer is megadta a kétvállra fektetést, és ezzel lezárta volna a meccset Losonczi javára, ám a pontozóbíró, illetve a szőnyegelnök erre nem adott engedélyt. Módos Péter szövetségi kapitány a helyszínen tehetetlen volt, ugyanis a tusveszélyes helyzetre nem kérhette a videóbíró segítségét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A kormány újra bedobta a benzinárstop ötletét, annyira elszabadultak az árak a kutaknál
A jelenlegi árak ráadásul tovább nőhetnek majd, mivel jövő év januárjától a jövedéki adó literenként több mint 30 forinttal fog nőni.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2023. szeptember 25.


Link másolása

Az üzemanyagok a legfrissebb, augusztusi inflációs adatok szerint 31,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, amikor még 480 forint volt az egységes hatósági ár.

Ennek kapcsán lengette be néhány napja a benzinárstop visszahozatalát Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Közgazdász vándorgyűlésen, majd Orbán Viktor is arról beszélt a parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében, hogy ha üzemanyagáraknál be kell ismét avatkozni, a kormány meg fogja tenni.

A hvg.hu elemzése szerint a mostani drágulás két fő okra vezethető vissza: a forint gyengül, a kőolaj világpiaci ára pedig nő, mert Oroszország és Szaúd-Arábia visszafogja a termelést.

A kormány azonban valószínűleg azért is várhat még az ársapka újbóli bevezetésével, mert legutóbb az intézkedés hatására 2022 decemberében már az ország benzinkútjainak negyede nem volt képes már hatósági áras benzint és gázolajat adni. Eközben a nagykereskedelmi árak elszálltak és folyamatosan hatalmas sorok álltak a benzinkutaknál, amely miatt végül Hernádi Zsolt és Gulyás Gergely egy késő esti Kormányinfón bejelentette az intézkedés visszavonását.

A már most bőven 650 forint felett mozgó árakban ráadásul még nincs benne a 2024-es adóemelés, amely után a jövedéki adó literenként több mint 30 forinttal fog nőni, az áfával együtt ez bruttóban több mint 40 forintos drágulást jelenthet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk