hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Tarlós volt helyettese be akarta tiltatni Leányfalun a Meseország mindenkié könyvet, de nem sikerült neki

Az óvodavezető közölte, hogy értetlenül állnak a javaslat előtt. Egyik képviselő szerint pedig 'majd ha azt halljuk, hogy az óvodába valaki bevitte a Kámaszútrát, és abból olvastat föl', akkor jogosan lehet megkérdezni, hogy van ez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 07.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, nagy port kavart, mikor Dúró Dóra országgyűlési képviselő megsemmisített egy magyar mesekönyvet a Mi Hazánk Mozgalom sajtótájékoztatóján, mert az szerinte "homoszexuális propagandakiadvány". A kötet az első magyar LMBTQ mesekönyv, amelyet a Labrisz Leszbikus Egyesület adott ki nemrég. Az akció miatt többen is megszólaltak, többek között Orbán Viktor is, aki annyit közölt a kötet kapcsán: „Hagyják békén a gyerekeinket”. Ugyanakkor például több mint ezer pszichológus kiállt a mesekönyv mellett.

Októberben Leányfalun az önkormányzat kulturális bizottságának ülésén Nyíri Csaba bizottsági elnök megkérdezte: "Mivel nagyon fontos a gyermekek lelki-mentális nevelése, tisztelettel megkérdezném, hogy mi a véleménye erről a Meseország mindenkié mesekönyvéről és ennek az óvodában való terjesztéséről?"

Nyíri 2007-től 2014-ig volt polgármester Leányfalun, régebben pedig Tarlós István alpolgármestere és kabinetfőnökeke volt Óbudán. 2019-ig a Budapesti Közlekedési Központ igazgatóságának volt tagja.

Az óvodaszék elnöke azt válaszolta, „a homoszexualitás nem óvodába való téma”. Ezért azt javasolta, hogy a bizottság a képviselőtestületen keresztül kérje a polgármestert a mesekönyv óvodai betiltására.

hirdetés

Ezt a javaslatot két tartózkodás mellett végül elfogadták.

Két héttel később a testületi ülésen Kövesdi Miklós független képviselő javasolta, hogy vegyék le az ügyet a napirendről, mert szerinte szabálytalanul jártak el a bizottságban, mert nem volt tervben, hogy erről döntsenek.

Ezen kívül Nyíri más szöveget nyújtott be a testület elé, ebben azt kérte, hogy tiltsák meg „a gyermekek mentális fejlődését károsan befolyásoló kiadványok” használatát. Valamint azt, hogy "szexuális tárgyú érzékenyítéskor a gyermek részvételéhez szükség legyen a szülők előzetes, pontos tájékoztatására és írásbeli engedélyére. Így biztosítható, hogy az ilyen foglalkozáson csak az a gyermek vehessen részt, akinek a szülei ezt előzetesen írásban megengedték”. Így a mesekönyv nem szerepelt direktben az előterjesztésben.

Kövesdi szerint így nevetségessé teszik magukat, és megkérdőjelezik az óvodai dolgozók hozzáértését.

„Majd ha azt halljuk, hogy az óvodába valaki bevitte a Kámaszútrát, és abból olvastat föl”, akkor jogosan lehet megkérdezni, hogy van ez,

- mondta.

Végül a szavazás után úgy döntöttek, hogy nem veszik le a napirendről a témát. Nyíri célja, hogy az egész "jelenségről" tárgyaljanak.

Szabóné Kaszás Gabriella óvodavezető elmondta, hogy kollégáival együtt értetlenül állnak a javaslat előtt. A pedagógiai programjukban nem szerepel semmilyen szexualitáshoz kötődő foglalkozás.

Adorján polgármester javaslatára végül arról szavaztak, hogy ha az óvodavezető veszélyben érzi a pedagógiai program betartását, akkor értesítse a testületet. Erre Kövesdi azzal reagált, hogy ez értelmetlen, hiszen bármilyen intézményvezető szól, ha baj van. Ha mégsem, akkor úgyis fellépnek.

A végén Nyírin és a polgármesteren kívül senki sem szavazott igennel - írja a 444.hu.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Olyan hideg volt, hogy ráfagytak a hattyúk a tóra Barládnál

A város tűzoltói mentették ki a madarakat a jég fogságából.
Címkép: Vaslui megyei sürgősségi felügyelőség - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Olyan hideg volt Romániában vasárnap, hogy ráfagytak a hattyúk egy tóra Vaslui megyében - írja a Transindex.ro. A Barlád (Bârlad) melletti Prodana nevű tó felszínén ugyanis

olyan gyorsan terjedt a jég, hogy foglyul ejtett négy hattyút.

A város tűzoltói mentették ki a madarakat a jég fogságából. A tűzoltók két különleges járművel és speciális felszereléssel érkeztek a madarak megmentésére, akik kb. 50 méterre lehettek a parttól.

Feltörték a nem túl vastag jégréteget, majd a madarak kiszabadulhattak és a bevetés után pár perccel el is repültek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Könyvelők: hamis adatok alapján terheli a NAV az egészségügyi szolgáltatási járulékot

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint most már alig van olyan könyvelő, bérszámfejtő, aki ne találkozott volna hamis ESZJ terhelésekkel.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Hamis adatok alapján terheli a NAV az egészségügyi szolgáltatási járulékot - íjra közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Mint írják, az egészségügyi szolgáltatási járulék a NAV feladata lett. Minden biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező, de TB rezidens személy számára - aki Magyarországon lakóhellyel rendelkezik - ki kell terhelni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (ESZJ). Ennek havi mértéke jelenleg 8 ezer forint.

A szervezet szerint viszont a NAV társadalombiztosítási nyilvántartásai jelenleg is hiányosak, hézagosak, pontatlanok. Az adóhatóság 2007-től gyűjti a TB bejelentéseket, miután a biztosítási jogviszonyok nyilvántartása kapcsán megbukott az egészségbiztosító pénztári rendszer. A NAV az OEP jogutódjától, a Magyar Államkincstártól is kér adatokat, azonban onnan hamis adatok is érkeznek a 2007 előtti biztosítási jogviszonyokról - írják a közleményben.

A NAV ezt követően, az adatok felülvizsgálata nélkül, papíron kézbesíti az ESZJ határozatokat, akkor is, ha az illetőnek ügyfélkapuja van és azt is kell használnia (pl. egyéni vállalkozó).

Mindennek eredményeképpen a NAV egyik részlegének hamis felkönyvelése alapján a másik részleg például törli a köztartozásmentes státuszt (KOMA), vagy végrehajtást indít

- fogalmaznak.

hirdetés

A szervezet szerint most már alig van olyan könyvelő, bérszámfejtő, aki ne találkozott volna ilyen hamis ESZJ terhelésekkel.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete azt írja közleményében, követelik, hogy a NAV azonnal állítsa le a terheléseket, a határozathozatal, vagy a további intézkedések előtt előzetesen vizsgálja meg az adatokat, tájékozódjon az adózónál, vagy a képviselőjénél, előzetesen!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Lemond az SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke

Csernai Mihály úgy érzi, eljött az a határ, amikor már „minden elvével ellentétes fenntartani a jelenlegi állapotot”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Lemond tisztségéről Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke - adta hírül az SZFE HÖK Facebook-oldala.

Mint írják, „a mai nappal Podlovics Laura, korábbi általános elnökhelyettes veszi át a helyét. [...] A közeljövőben az ügyvivő elnök és a jelenlegi elnökség elsődleges feladatát, a hallgatói fórummal továbbra is szoros együttműködésben folytatott érdekvédelmen túl, az új HÖK választásának kiírása jelenti majd”. Egyben megköszönik Csernai 2019 novemberétől 2021 januárjáig tartó munkáját.

A távozás okáról maga a leköszönő elnök beszél Facebook-üzenetében. Többek között azt írja:

„mit kezdjen egy vezető, ha úgy érzi, azt az örökséget, amit maga után hagy, csak akkor tudja biztosítani, ha lemond pozíciójáról és amennyire tud, saját eszközeivel gondoskodik az utódlásáról? Mit kezdjen egy vezető, ha egyáltalán nem látja annak a válságnak a végét, aminek folyamata közben épp lemondani készül? Az elmúlt másfél évben igyekeztem mindent a hatályos szabályok szerint jól és értékrendemnek megfelelően csinálni, képviselve nemcsak magamat, hanem mindazokat, akik megválasztottak. Sőt, a képviseletet mindig igyekeztem kiterjeszteni azokra is, akik nem rám szavaztak, megnyerve az ő bizalmukat is, figyelembe véve az érdekeiket, bebizonyítva nekik, hogy a végső döntés, ami meghatározza egyetemi életük minőségét, és becsatornázottságukat az egyes döntési folyamatokba, nem felesleges és nem egy rossz döntés. Az elmúlt másfél évben minden cselekedetemet a logika, az empátia, a racionalitás és a jószándék határozta meg. Rendkívül örülök, hogy a választási programomból, még ha némileg kényszer hatására is, több minden mostanra megvalósult és egy nyitott, saját magára reflektálni képes, részvételi demokráciát működtető közösség vezetője lehettem.

Minden eszközzel arra törekedtem, hogy – akár még saját véleményemet vagy éppen egyetemi tanulmányaimat háttérbe szorítva – a hallgatók érdekeit szolgáljam. Úgy érzem, ezen a ponton munkám elért egy határt. Nemcsak arra gondolok, hogy én magam elfáradtam, hanem arra is, hogy úgy érzem, elértem reális cselekvési határaimra, és minden elvemmel ellentétes fenntartani a jelenlegi állapotot. [...] Életre szóló tapasztalatokkal távozom pozíciómról, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatósága pedig – ahogy eddig is – a továbbiakban is számíthat segítségemre, de egyetemi hallgatóként, a Hallgatói Önkormányzattal kapcsolatos tisztséget a továbbiakban, amíg a jelenlegi vezetés összetételében, hozzáállásában és hallgatókhoz való viszonyában nem áll be drasztikus változás, nem kívánok betölteni.”

A teljes posztot itt lehet megnézni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

-20 fok volt a Bakonyban, de máshol is cudar időre ébredhettek

Jellemzően még a nagyvárosokban is mínusz 10 fok körül maradt a levegő hőmérséklete.
Fotó: Ocso197 / Időkép - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy a Bakonyban, azon belül is Bándon volt a legcudarabb idő hétfő hajnalban: a településen mínusz 20,4 fokig süllyedt a hőmérséklet.

De az Időkép.hu adatai szerint nem sokkal maradt el az éjjeli rekordtól Oroszlány -16,7 fokkal, majd Kecskéd -16,2 fokos minimum értékkel.

A következő napokban ennyire hideg időre már nem kell számítanunk: keddtől folyamatosan melegszik a levegő, pénteken az ország egyes részen már +10 fok feletti hőmérsékletet mérhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: