News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szürreális interjú: magyarul próbált kérdezni Szijjártótól a szlovén riporter, aligha értette a miniszter válaszait

A tévés többször is nekifutott a kérdések helyes kiejtésének, és láthatóan nem igazán értette a saját szavait sem.

Link másolása

hirdetés

Egy magyarul alig tudó szlovén riporternek adott interjút Szijjártó Péter a szlovéniai Koperben. A tévés papírról olvasta fel a kérdéseit, és bár a kiejtése szép, látszott rajta, hogy alig érti a külügyminiszter válaszait, így visszakérdezésre sem volt lehetősége.

A szlovén Siol.net hírportál cikke „A brüsszeli támadások Szlovénia és Magyarország ellen politikai természetűek” címmel jelent meg, mely a szintén szlovén Planet TV Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel készült interjúját ismerteti. Az oldalon az interjúról készült felvétel részletei is megtekinthetők.

Az újságíró előre megírt kérdéseket olvasott fel az interjúban, melyek helyes kiejtésének többször is nekifutott, és láthatóan nem igazán értette sem a saját, sem Szijjártó szavait.

Az interjúból még a magyar külügyminiszter nyári terveire is fény derült, a riporter ugyanis azt a kérdést is feltette a magyar külügyminiszternek, hogy nyaralt-e már idén?

Szijjártó sajnálkozva azt válaszolta:

Még nem nyaraltam, még egyelőre dolgoztunk. Remélem, hogy augusztusban lesz módom arra, hogy a családdal kikapcsolódjunk.

Az interjúban elhangzott, hogy Szijjártó szerint Szlovénia nehéz időszakban vette át az EU soros elnökségét, hiszen a „világjárvány gazdasági és egészségügyi hatásai még mind itt vannak velünk”. A külügyminiszter véleménye szerint olyan vitakultúra uralkodott el az EU-ban, ami „nem az egység és az összefogás irányába vezet”, de a szlovén kormánnyal nagyon jó a magyar kormánypárt kapcsolata, nagyra becsülik Janez Jansa miniszterelnököt és bíznak abban, hogy Szlovénia sikeresen vezeti majd az Uniót.

hirdetés
Úgy tűnik, hogy mindkét kormányt, mind a magyart, mind pedig a szlovént gyakori nyomás éri Brüsszelből

– olvasta a riporter, utalva a melegellenes pedofiltörvény uniós kritikájára, majd hozzátette, hogy „néhány napja az Európai Parlament képviselőitől az a felszólítás érkezett”, hogy korlátozzák Szlovénia felé az uniós kifizetéseket, ami Magyarország irányába is elhangzott már az emlegetett törvény kapcsán.

Szijjártó szerint „ezek pusztán politikai alapú támadások, amelyeket Szlovéniával és Magyarországgal szemben végrehajtanak Brüsszelből”.

A kérdező a magyar cégek szlovén nyomulására is kitért kérdéseivel. Szijjártó ezt így kommentálta: „Mivel ez Szlovénia, ezért mi itt csak azt csinálhatjuk, amit a szlovénok nekünk megengednek. Vagy amire kifejezetten kérnek minket.”

Az újságíró azt is felvetette, hogy „úgy tűnik, hogy a szlovén ellenzék ellenez és démonizál mindent, ami magyar vonatkozású.” Szijjártó szerint ez azért lehet, mert a két miniszterelnök, Janez Jansa és Orbán Viktor nemcsak jó viszonyt ápol, hanem barátok is. A szlovén ellenzék pedig Jansát „gőzerővel támadja, innentől kezdve támadja a szlovén miniszterelnök barátját, a magyar miniszterelnököt is.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Mindenki rohant, és elkezdtek egymásra esni” – legalább 40-en meghaltak egy egyiptomi templomban pusztító tűzben
A tűz az Abu Szifin szentről elnevezett kopt keresztény templomot borította lángba. A lángok elzárták az egyik kijáratot a misére összegyűlt mintegy ötezer hívő előtt. Emiatt pánik tört ki, és több embert agyontapostak.

Link másolása

hirdetés

Legkevesebb 40 halálos áldozata van annak a tűznek, amely egy kopt ortodox templomban tört ki vasárnap Egyiptomban.

A katasztrófa a Gíza város Imbaba negyedében található, Abu Szifin szentről elnevezett templomban történt. A tűz elzárta az egyik kijáratot a több ezer hívő előtt, emiatt pánik tört ki és többeket agyontapostak. Több számot is közölnek a hírügynökségek a halottakról és a sebesültekről, de mindegyik több tucatra teszi a számukat. A BBC szerint gyerekek is lehetnek az áldozatok közt.

A tűz okát egyelőre nem tisztázták, azt valószínűsítik, hogy a elektromos rendszer hibája miatt keletkezett.

„Az emberek a harmadik és a negyedik emeleten gyülekeztek, füstöt láttunk a második emeletről. Mindenki rohant, hogy lemenjenek a lépcsőn, és elkezdtek egymásra esni”

– mondta egy szemtanú a Reutersnek. "Aztán csattanást hallottunk, szikrákat és tüzet láttunk az ablakon keresztül" - folytatta, hozzátéve, hogy ő és lánya a földszinten voltak, és el tudtak menekülni.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon beszélt II. Tavadrosz kopt keresztény pápával, és kifejezte részvétét a tragédia miatt. A tűzoltók időközben eloltották a lángokat.

hirdetés

„Figyelemmel kísérem a tragikus baleset fejleményeit” – írta esz-Szíszi a Facebookon. „Minden érintett állami szervet és intézményt utasítottam, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, és késedelem nélkül foglalkozzanak a balesettel és annak következményeivel.”

Az egyiptomi keresztények Egyiptom 103 millió lakosának mintegy 10 százalékát teszik ki. A koptok azt állítják, hogy diszkriminálják őket, és kisebb szerepet játszanak az egyiptomi közéletben, mint azt létszámuk indokolná.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Egy napra elég gázt szerzett eddig a kormány az oroszoktól, augusztusban csak ennyi érkezik
Pluszban az eddig szerződött mennyiségen felül. Egymilliárd köbméterben reménykedett a kormányfő, de hivatalosan is 700 milliót kommunikáltak. Folynak tovább a tárgyalások.

Link másolása

hirdetés

Menczer Tamás külügyi államtitkár azt írta a Facebook-oldalán, hogy mivel jelenleg „nem normális időket” élünk, ezért Magyarországnak több gázra van szüksége.

„Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni.”

Menczer megemlíti Szijjártó Péter minisztert, aki „a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, melyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, melyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást.

Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül.”

Na mármost ez a mennyiség nem nagy. Összesen 52 millió köbmétert jelent. A 444.hu azt számolta, hogy

ez egy átlagosnak mondható hideg téli nap fogyasztása Magyarországon.

Egyébként korábban Orbán Viktor még egymilliárd köbméterben reménykedett. Menczer azt írta, hogy a szeptemberi esetleges plusz szállításokról még egyeztetnek. A tárgyalásokól függ, mire számíthatunk szeptemberben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Megvan az első EU-s állampolgár, aki kiérdemelte az unió orosz szankciós listájának egyik helyét
Uniós állampolgár eddig még nem került fel a listára. Az Éjszakai Farkasok putyinista motorosbanda nagyszombati összekötője érdemelte ki először.

Link másolása

hirdetés

Eddig 53 személy neve olvasható azon a július 21-én jóváhagyott uniós szankciós listán, amit az orosz–ukrán konfliktus miatt fogadott el az Európai Tanács. Bár ezen többnyire orosz, fehérorosz, ukrán állampolgárok, katonai és politikai vezetők és aktivisták szerepelnek, akad egy név, amin gyorsan megakad az ember szeme. Ugyanis egy uniós állampolgárról van szó.

Méghozzá Jozef Hambálekről, az Éjszakai Farkasok putyinista motorosbanda nagyszombati összekötője és egyben motorkereskedő. A férfi 2018-ban alapította a bandát, azóta pedig nemzetbiztonsági kockázatként tartják számon - írja az ATV a Paraméterre hivatkozva.

Hambálek azonnal megérezte a szankciók hatását, mivel a szlovák földhivatal korlátozta nagyszombati házának tulajdonjogát, zárolták bankszámláit és cégtulajdonait, illetve az autóit is elvontatták. A vagyonát azért megtarthatta, bár jelenleg ahhoz sem fér hozzá.

A szankciós listán való szereplés másik árnyoldala, hogy aki felkerül rá, az nem tartózkodhat az unió területén, csakhogy Hambálek uniós polgár. Erről egyelőre a szlovák külügy nem nyilatkozott.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kánikula: megint 40 fok közelében leszünk a jövő héten, csak péntektől jön az enyhülés
Szerdán és csütörtökön lesz a legmelegebb. Ezután érkezhet majd egy hidegfront, amely megint kettészakítja az országot.

Link másolása

hirdetés

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn sok lesz a napsütés, főleg az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve a nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14 és 20 fok között várható, de a hidegre érzékeny vidékeken ennél hűvösebb lehet. A legmagasabb hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű.

Kedden is sok napsütés várható, csak helyenként lehet zápor, zivatar. A minimumok 12 és 20, a maximumok 29 és 35 fok között alakulnak.

Szerdán és csütörtökön napos, csapadékmentes idő várható. Szerdán a hajnali 13-21 fokról 31-36 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön a minimumok 15 és 22, a maximumok 33 és 38 fok között alakulnak.

Pénteken hidegfront érkezhet, emiatt felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A szél nagy területen megerősödik, helyenként - nem csak zivatar környezetében - viharossá is fokozódik.

hirdetés
A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 24, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 29 és 35 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél több fokkal hűvösebb, míg a Tiszántúl egyes részein több fokkal melegebb is lehet.

Szombaton és vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. A szél többfelé erős, akár viharos lehet. Szombaton a minimumok 15 és 22, a maximumok 24 és 30 fok között várhatók. Vasárnap a hajnali 14-20 fokról 25-30 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: